Καθαρισμός Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Εγώ μετά το ψεκασμα της κάννης τυλίγω χαρτί κουζίνας το ελικοειδές βουρτακι και περνάω τη κάννη μέχρι να μην βγάζει μαυρίλα View attachment 63410
Την έχω κι αυτή τη βούρτσα. Καλή είναι αλλά θαλάμη δεν πιάνει. Για να πιάνω από θαλάμη μέχρι τσοκ έχω τυλίξει μια παλιά ορειχάλκινη με σύρμα ψιλό και γίνεται η δουλίτσα.

Εγώ μετά το ψεκασμα της κάννης τυλίγω χαρτί κουζίνας το ελικοειδές βουρτακι και περνάω τη κάννη μέχρι να μην βγάζει μαυρίλα View attachment 63410
Πρώτα τζαγκ με λαδωμένο πανάκι μια - δυο φορές , μετα απο λίγο βούρτσα και στην συνέχεια πάλι τζαγκ με πανάκια μέχρι να βγει το πανάκι καθαρό.

Πώς χρησιμοποιείται , κάνει για όλους τους αυλους;
Δεν έχω Παναγιώτη αλλά εφόσον γράφει cal12 προφανώς κάνει.
Αν δεν πάει τόσο σφιχτά όσο θες προσθέτεις άλλο ένα πανάκι.
Καρφωνεις το πανακι στο σουβλι και το σπρωχνεις μεσα στην καννη.
Έχω κι εγώ δύο τέτοια, σε cal.12 και cal.16, της Kleen-Bore τα είχα πάρει μέσω ιντερνετ από Αμερική πρίν πολλά χρόνια, μαζί με κάτι άλλα πραγματάκια. Δεν με ενθουσίασαν και δεν τα χρησιμοποιώ. Είναι ανάλογα και με το πανάκι που θα βάλεις, το πόσο σφιχτά θα περνάει από την κάννη. Επίσης όπως γυρίζει πίσω το πανάκι, γύρω από το jag, κάνει πτυχώσεις, οπότε σε άλλα σημεία είναι μονό και σε άλλα διπλό και τρίδιπλο. Αλλά το πιο σοβαρό του θέμα είναι στο τσοκ !!! Μόνο αν έχεις τσοκ κύλινδρο ή IC μπορείς να το δουλέψεις άνετα. Σε πιο σφιχτό τσοκ σφηνώνει και θέλει πολύ ζόρι για να περάσει. Πολλές φορές χρειάστηκε να πιάσω την κάννη όρθια και να χτυπήσω 2-3 φορές στο πάτωμα το χερούλι της βέργας, για να καταφέρει να βγεί από μπροστά !!!
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο πρακτικά κάτι εγγλέζικα jags, όπως αυτά:
https://www.xhunter.com.au/parker-hale-brass-jag-12-gauge-shotgun
https://www.napieruk.com/products/brass-jag
που βάζεις το πανάκι στην εγκοπή και το τυλίγεις γύρω-γύρω, και το κυριότερο πλεονέκτημα (κατά τη γνώμη μου), ότι είναι μικρότερης διαμέτρου και τη διαφορά από τον αυλό την καλύπτει το περιτυλιγμένο πανάκι, που είναι αρκετά συμπιέσιμο, και περνάει ευκολότερα από στενούς αυλούς και από σφιχτά τσοκ ... Μόνο, που σε αυτά τα jag χρειάζεσαι μεγαλύτερα πανάκια από τα αμερικάνικα ... :rolleyes: .yel. Αλλά πιστεύω ότι κάνουν καλύτερη κι ευκολότερη τη δουλειά !!!
Βέβαια δεν έχω πάρει τέτοια, γιατί έχουν εγγλέζικο σπείρωμα, οπότε θα ήθελα και άλλες βέργες κλπ. ...

Η αληθεια ειναι οτι δεν το πλυχρησιμοποιώ το jag. Κάνω οτι και ο Γιάννης, μάλλινο βουρτσακι τυλιγμενο με χαρτι ή πανακι.
Για στενούς αυλους το μάλλινο βουρτσάκι εγώ το κουρευω ελάχιστα με το ψαλίδι και περνάει πιο εύκολα εξαρχής, δεν περιμένω δηλαδή να συμπιεστει για να στρώσει.

Έχω κι εγώ δύο τέτοια, σε cal.12 και cal.16, της Kleen-Bore τα είχα πάρει μέσω ιντερνετ από Αμερική πρίν πολλά χρόνια, μαζί με κάτι άλλα πραγματάκια. Δεν με ενθουσίασαν και δεν τα χρησιμοποιώ. Είναι ανάλογα και με το πανάκι που θα βάλεις, το πόσο σφιχτά θα περνάει από την κάννη. Επίσης όπως γυρίζει πίσω το πανάκι, γύρω από το jag, κάνει πτυχώσεις, οπότε σε άλλα σημεία είναι μονό και σε άλλα διπλό και τρίδιπλο. Αλλά το πιο σοβαρό του θέμα είναι στο τσοκ !!! Μόνο αν έχεις τσοκ κύλινδρο ή IC μπορείς να το δουλέψεις άνετα. Σε πιο σφιχτό τσοκ σφηνώνει και θέλει πολύ ζόρι για να περάσει. Πολλές φορές χρειάστηκε να πιάσω την κάννη όρθια και να χτυπήσω 2-3 φορές στο πάτωμα το χερούλι της βέργας, για να καταφέρει να βγεί από μπροστά !!!
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο πρακτικά κάτι εγγλέζικα jags, όπως αυτά:
https://www.xhunter.com.au/parker-hale-brass-jag-12-gauge-shotgun
https://www.napieruk.com/products/brass-jag
που βάζεις το πανάκι στην εγκοπή και το τυλίγεις γύρω-γύρω, και το κυριότερο πλεονέκτημα (κατά τη γνώμη μου), ότι είναι μικρότερης διαμέτρου και τη διαφορά από τον αυλό την καλύπτει το περιτυλιγμένο πανάκι, που είναι αρκετά συμπιέσιμο, και περνάει ευκολότερα από στενούς αυλούς και από σφιχτά τσοκ ... Μόνο, που σε αυτά τα jag χρειάζεσαι μεγαλύτερα πανάκια από τα αμερικάνικα ... :rolleyes: .yel. Αλλά πιστεύω ότι κάνουν καλύτερη κι ευκολότερη τη δουλειά !!!
Βέβαια δεν έχω πάρει τέτοια, γιατί έχουν εγγλέζικο σπείρωμα, οπότε θα ήθελα και άλλες βέργες κλπ. ...
Βγάζεις τσοκ και καθαρίζεις κανένα πρόβλημα , πανακια δεν χρειάζεσαι καν να αγοράσεις , παλιές φανέλες κομματάκια.

@kollias
Τι jag και ξε-jag

Μην μου πάθεις κανένα εγκεφαλικό 🤣
Λυγαρόβεργα και πανάκι.

View attachment 63421
Και όμως......
Αυτό το μέσο είχαν η παλιοι, μαζί με λίγες παλιες άσπρες φανέλες κ ενα μπουκάλι singer....
Μόνο που δεν χρησιμοποιούσαν λυγαρια(στον τόπο μου τουλαχιστον) αλλά λεπτό καλάμι....

Ένα τέτοιο είχε κ ο παππους μου κ δυστηχως καπου θα πετάχτηκε γιατί όσο κ αν είχα ψάξει μετά τον θάνατο του δεν το βρήκα.....
Λίγο ασχετο...
Ο Νικητουλος προτεινε ανάμεσα από τις σπείρες στην ελικοειδη βουρτσα να τυλίγεται βαμβάκι που θα εμποτίζεται με κάποιο σπρέι καθαρισμου....

@kollias
Τι jag και ξε-jag

Λυγαρόβεργα και πανάκι.

View attachment 63421
Τραντισιοναλ. Την επόμενη φορά θα σου δώσω μια βέργα. Το τερμάτισες. Που χωραει αυτο το αντίσκοινο? Στο πυροβολικό υπηρετησες?

@kollias
Τι jag και ξε-jag

Λυγαρόβεργα και πανάκι.

View attachment 63421
Γιατι η βεργα σου δεν εχει εγκοπη για πανι;; και χρησημοποιεις ξυλο ; Εγω μια βεργα αλουμινενια εχω με συρματινη βουρτσα εδω και 25 χρονια μια χαρα καθαριζουν οι κανες !! Δεν ηξερα οτι θελει και καμια 500 αρια εργαλεια για να καθαρισω τα χρομιομενα σιδερα !!!

Τραντισιοναλ. Την επόμενη φορά θα σου δώσω μια βέργα. Το τερμάτισες. Που χωραει αυτο το αντίσκοινο? Στο πυροβολικό υπηρετησες?
Γιατι η βεργα σου δεν εχει εγκοπη για πανι;; και χρησημοποιεις ξυλο ; Εγω μια βεργα αλουμινενια εχω με συρματινη βουρτσα εδω και 25 χρονια μια χαρα καθαριζουν οι κανες !! Δεν ηξερα οτι θελει και καμια 500 αρια εργαλεια για να καθαρισω τα χρομιομενα σιδερα !!!
Έχω βέργα σπαστή ξύλινη (πλέον) ... αυτό ήταν του πατέρα μου ...

Τα όπλα του τα έχεις?
Φυσικά ... βασικά ένα είναι του παππού μου που με αυτό κυνηγούσε ο πατέρας μου και εγώ πριν πάρει την Α303 και μετά εγώ την 1187.
Rino Galesi (κάνες Krupp Essen) 1957 F-XF

50 φορές την έχω βάλει την φωτό 😂
Κοντάκι στον Σιαπέρα ... όνομα και πράγμα ... 🤣
Ψάθες δεν υπάρχουν, ποτέ δεν τις έφτιαξε ... μάλλον για λόγους οικονομίας υποθέτω ...

21.JPG

Θέλει να μου φορτώσει και την Α303 αλλά του λέω ... έχεις ψωμιά ακόμα.

Status
Not open for further replies.
Back