Αν δεις και ψάξεις συγκριτικά που κάνουν με το ed's red θα δεις ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό όπως το hopes 9 που θεωρείται από τα καλύτερα καθαριστικά. Τo ed's red μπορεί να ειναι ιδιοκατασκευή και φτηνό αλλά η φόρμουλα του είναι αντιγραφή από πολύ παλιό καθαριστικό το Frankford Arsenal Nitro-solvent Gun Cleaner No 18 με πιο σύγχρονα και με πιο βελτιωμένες ιδιότητες συστατικά. Το χρησιμοποιούν εδώ και 1 αιώνα στα όπλα τους στην αμερική μέχρι και αθλητές σκοποβολής και είναι από τα πιο δοκιμασμένα , πιο value for money και αποτελεσματικά καθαριστικά όπλων που υπάρχουν για τα μεταλλικά μέρη των όπλων. Εννοείται ότι δεν το χρησιμοποιείς σε ξύλινα και πλαστικά μέρη. Εξάλλου ούτε τα αντίστοιχα ακριβά επώνυμα καθαριστικά είναι συμβατά με τα ξύλα. Οπότε γιατί να πληρώνεις τα πανάκριβα καθαριστικά τα 100-200 ml πάνω απο 15+ ευρώ τον χρόνο όταν με λιγότερο από 20 ευρώ μπορώ να φτιάξω 4 λίτρα Ed's red που θα με κρατήσει για πολλά χρόνια.Η ποσότητα λαδιού που χρειάζεται τόσο για καθάρισμα όσο και για λίπανση είναι μηδαμινή. Ενα μπουκαλάκι 50 κυβικών εκατοστών, όσο δηλαδή ένα 12άρι φυσίγγι είναι αρκετό για να καθαρίζεται και να λιπαίνεται ένα όπλο για ένα ίσως και δύο χρόνια. Δεν αρμόζει τσιγγουνιά ή προσφυγή σε ιδιοκατασκευές σε τόσο μικρή κατανάλωση. Οσο για “αμερικανιές” για ιδιοκατακευή λαδιού όπως το Ed’s Red (μισό ασετόν μισό λάδι αυτόματου σαζμάν) αυτό είναι καλό για μέταλλα αλλά φαρμάκι για τα ξύλα. Δεν αξίζει τον κόπο εκτός και αν πρόκειται κανείς να καθαρίζει δεκάδες όπλα κάθε μέρα!
συμφωνώ απόλυτα. Πέρισυ κατανάλωσα 1,5 μπουκάλι Ballistol και κυνηγησα μόνο Κυριακές από Νοέμβρη και μετά. 50 ml δεν με φτάνει ούτε για 1 μήνα εμένα. Μπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά εκτός ότι είμαι ψείρας τα χέρια μου ιδρώνουν αρκετά και αναγκάζομαι να λαδώνω όλο το όπλο μετά από κάθε χρήση και μέσα και έξω από την αρχή για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεδομένο ότι έχω και παλιό όπλο που έχει χάσει σε μεγάλο ποσοστό την βαφή του τότε αν δεν το λαδώσω αμέσως μετά απο 1-2 μέρες είναι καφέ ολόκληρο από την σκουριά.Δεν θα συμφωνήσω με την τελευταία παράγραφο γιατί :1)50ml μπουκαλάκι θα καθαρίζει και θα λαδώνει ένα κυνηγετικό ή σκοπευτικό όπλο για 1-2 χρόνια είναι παραμύθι για προσχολική ηλικία. 2)δεν λέει γιατί το Eds red είναι φαρμάκι για τα ξύλα. Η ακετονη και το νίτρο εξατμιζονται, το πετρέλαιο και το λάδι ποτίζουν τα ξύλα όπως κάθε clp. Κανένα καθαριστικό υγρό δεν πρέπει να ποτίζει τα ξύλα όχι μόνο το Eds red! 3) σέβομαι την γνώση και τα άρθρα του αλλά είναι εξαρτωμενος μέσα στον χώρο των εισαγωγεων και των μαγαζιών λιανικής. Τις αμερικανιές αν θες να τις απορρίψεις πρέπει να το κάνεις με πειράματα και σοβαρά στοιχεία...
Μου θυμίζει συμβουλές του τύπου μην ιδιογομωνεις χάνεις χρόνο... υπάρχουν τα έτοιμα των εταιρειών. Τα Αμερικανάκια όμως ιδιογομωνουν άσχετα που έχουν άριστες εταιρείες φυσιγγίων.