50 ΕΥΡΩ για κάθε θηρευμένη αλεπού
Από το 2012 που η λύσσα επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα, όλα τα θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά (κατοικίδια ή άγριας πανίδας) πρέπει να συλλέγονται και να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας προς εργαστηριακή εξέταση.
Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνωστή ως Παθητική Επιτήρηση της Λύσσας και ουσιαστικά μέσω αυτής οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο ιός της λύσσας κυκλοφορεί ή όχι στη χώρα μας.
Στη συλλογή δειγμάτων συμμετέχουν βάσει Υπουργικής Απόφασης οι Δασικές Υπηρεσίες και οι φύλακες θήρας (ιδιωτικοί), ενώ από το 2016 και οι απλοί κυνηγοί αλλά και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η επιτήρηση αυτή οδήγησε στο να καταγραφούν μέχρι τον Μάιο 2014 48 κρούσματα λύσσας στη χώρα.
Από τον Μάιο του 2014 και έκτοτε δεν έχει καταγραφεί νέο κρούσμα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στον εμβολιασμό της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα είτε και στη μειωμένη Παθητική Επιτήρηση (δηλαδή μειωμένη συλλογή και εξέταση νεκρών θηλαστικών), ειδικά από το 2015 έως σήμερα.
Από την αρχή του 2016, προκειμένου να ενισχυθεί η Προσκόμιση Δειγμάτων, αποζημιώνεται με το ποσό των 50 ευρώ η κάθε αλεπού που ανευρίσκεται νεκρή ακόμα και από τροχαίο (όχι όμως τραυματισμένη από όπλο, δηλητηριασμένη ή σε προχωρημένη σήψη) και που παραδίδεται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες από κυνηγό/ιδιωτικό φύλακα θήρας ή ακόμη και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης (αν βρεθεί σε ύπαιθρο!).
Mε εμβόλια-δολώματα
Παράλληλα, στις περιοχές όπου γίνονται εμβολιασμοί της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα (από αέρος διανομή) και μετά από τους εμβολιασμούς, ένας αριθμός αλεπούδων ανά km2 (2 αλεπούδες/100km2) της περιοχής εμβολιασμού θανατώνονται για να ελεγχθεί εργαστηριακά αν έχουν αντισώματα έναντι του ιού της λύσσας μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια-δολώματα.
Τα ζώα αυτά θανατώνονται εκτός κυνηγετικής περιόδου από συνεργεία δίωξης που συγκροτούνται από τις Δασικές Υπηρεσίες με συμμετοχή κυνηγών και εντός της κυνηγετικής περιόδου από συνεργεία δίωξης αλλά και ΑΥΤΟΝΟΜΑ από κυνηγούς με άδεια θήρας σε ισχύ.
Κάθε θανατωμένη αλεπού που παραδίδεται (σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες) βάσει του ανωτέρω προγράμματος αποζημιώνεται με 30 ΕΥΡΩ (η αποζημίωση αφορά τους κυνηγούς είτε ως μέλη των συνεργείων δίωξης είτε αυτόνομα, εντός της κυνηγετικής περιόδου).
Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ΕΥΡΕΙΑ ενημέρωση των κυνηγών για τη διαδικασία συλλογής των νεκρών ζώων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να κλείνουν με ασφάλεια τη συσκευασία, καθώς και τη διαδικασία που προβλέπεται για να αποζημιωθούν.
Για τον σκοπό αυτόν έχουν διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια και μια αφίσα για την ενημέρωση των κυνηγών. Αυτά ήδη διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά στις έδρες των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της χώρας με σκοπό να φτάσουν και στους κυνηγετικούς συλλόγους.
Για τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η συλλογή και εξέταση δειγμάτων ζώων, προκειμένου να μπορούμε να υποστηρίξουμε καθεστώς ελεύθερο λύσσας στη χώρα μας.
Αντώνης Μπληζιώτης
ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ