Κυνηγετικές Πυρίτιδες Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Δεν μου κοβεται το χερι καλυτερα που θα κανω και εγγραφη.
Αυτο λεω...Τι στο καλο εχει γινει και εξαφανιστηκε το site!

Δεν ξερω να σου πω λεπτομερειες...το σαιτ υπαρχει ομως....στο κατω δεξιο μερος της αρχικης σελιδας
γραφει Κενταυρος...κανε ''κλικ'' επανω στο ονομα , και ανοιγει ο τιμοκαταλογος του Κενταυρου.

Όποιος ξέρει να ρίχνει σκοτώνει με τα παντα κ παντου, δεν αποδεικνυει τίποτα αυτό , ρίξε ένα πρωι με παγο σε κατάλογο με την ισπανική που δουλευεις κ ρίξε με μια διβασικη σε παραπλήσια γομωση κ μετα ελα να τα πουμε , η διαφορά είναι τεράστια φίλε, κ σου μιλάει κάποιος που έχει κάψει πολλα κιλά Csb 1 , 3 , 5 , 6 κ Psb
Αυτό που έχω δει φίλε είναι ότι παίρνουν φόρτωμα οι ισπανικές, και αν τις φορτώσεις καλά, δεν κόβουν πουθενά, αλλά μίας και μίλησα για παπί και όχι για τσιχλοφυσιγγο, δεν έχει καμία σχέση η csb1,3,5,6. Μιλάω για 36 γρ με psb2, βέβαια έπαιζα και με s4 ναι δεν είναι το ίδιο, και tecna,m92s εκεί αλλάζουμε κατηγορία!!!!!!

Αμα πιστεύαμε τι λένε οι εταιρίες θα αγοράζαμε νέο όπλο σε κάθε ανακοίνωση.
Για τις συγκεντρώσεις άστο καλύτερα ...
Για τις ταχύτητες πόσο υπερτερούν;
0.1%, 1%, 10% ;;;; ή εξαρτάται από το φυσίγγι ;
1-3 % αναλογα το φυσιγγι. Το ειχε παραδεχτει κι ο Κυπριδημος στην αρχη, και το θεωρει ασημαντο (και οντως ειναι) αλλα εδω ψειριζουμε τη μαιμου για μας αρεσεειιιιιιιιιιιιιι

επειδη ολα εχουν ασπρη και μαυρη πλευρα , απο δικες μου δοκιμες και χρηση 70 και 76 παρα πολλα χρονια , νομιζω οτι 70 φυσ σε 76 θαλ με τα κλειστα τσοκ 1,2,3 σπαει καπως τα κεντρα και μου δινει πιο αλατιερα κατανομη. σε συνδυασμο με μικρεςς απωλειες ταχυτητας , προτιμω τον συνδυασμο αυτο για 20-40 μ και θερ πανω απο 4 C

Δεν έχω γνώμη κ το θεωρώ άνευ ιδιαιτερης σημασιας...
Δέχομαι να πει κάποιος ότι εγώ δεν περνω θαλαμη 76 γιατί δεν ρίχνω magnum..
Αλλά όχι ότι δεν περνω 76 θαλαμη γιατι δεν θα μου δουλευει καλά τα 70αρια..

Ο αρθρογράφος που αναφερθηκε παραπανω είχε γράψει κάποτε:
"Για όσους έχουν την αγωνία για την απόδοση των φυσιγγιων των 70 σε θαλαμες 76 χιλιοστων αναφέρουμε ότι οι έρευνες των καθηγητών Oberfell και Thompson δοκιμές όπου καταναλωθηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες φυσιγγια, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μειώνεται η απόδοση αλλά αντίθετα βελτιώνεται."

Last edited:
Μιτσο δεν βαραο καταλογους πολυ σπανια ριχνω σε χαρτονια ..οτι βλεπω λεο απανο στα πουλια .....εχω οπλα με 70αρα θαλαμη 2 μια 302 με κωνο 6αρι και ενα πλαγιο μπαικαλ.....τα σκωτοματα της μαξους δεν τα εχουν με τιποτα......αλλα αφου το λες εσυ που ψαχνεσε παραπανο κατι θα ξερεις περισσοτερο απο εμενα

Αφου είσαι γνωστης γιατί με βασανίζεις ;; είχα φάει μια τουμπα ένα πρωι με παγο που έτρεχα με τις λατες μην με δουν οι κυνηγοί που περναγαν, που μου έχει μείνει αξέχαστη
εμ, άμα δεν κάνω πάσα σε σένα να παιχτει μπαλίτσα σε ποιόν θα κάνω;;;;

Λυπάμαι,
δεν νομίζω να υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης like στο φόρουμ.
τουλάχιστον δεν θυμάσαι περί τίνος ήτανε;;;

επειδη ολα εχουν ασπρη και μαυρη πλευρα , απο δικες μου δοκιμες και χρηση 70 και 76 παρα πολλα χρονια , νομιζω οτι 70 φυσ σε 76 θαλ με τα κλειστα τσοκ 1,2,3 σπαει καπως τα κεντρα και μου δινει πιο αλατιερα κατανομη. σε συνδυασμο με μικρεςς απωλειες ταχυτητας , προτιμω τον συνδυασμο αυτο για 20-40 μ και θερ πανω απο 4 C
Ακριβώς, πέφτουν οι πιεσεις

Μιτσο δεν βαραο καταλογους πολυ σπανια ριχνω σε χαρτονια ..οτι βλεπω λεο απανο στα πουλια .....εχω οπλα με 70αρα θαλαμη 2 μια 302 με κωνο 6αρι και ενα πλαγιο μπαικαλ.....τα σκωτοματα της μαξους δεν τα εχουν με τιποτα......αλλα αφου το λες εσυ που ψαχνεσε παραπανο κατι θα ξερεις περισσοτερο απο εμενα
Ηλια εγώ κ καποιοι αλλοι μπορεί να το παιζουμε πυρηνικοι επιστήμονες κ να γράφουμε όλο θεωρίες όπως λένε μερικοί, αφου εχεις όλες τις θαλαμες κάνε ένα συγκριτικό τεστ κ γράψε μετά εδώ τα αποτελέσματα σου

εσυ και γω το λεμε χρονια εδω μεσα
εγώ να δεις πόσα χρόνια τα λέω.... αλλού....
Αλλά όχι ότι δεν περνω 76 θαλαμη γιατι δεν θα μου δουλευει καλά τα 70αρια..

Ο αρθρογράφος που αναφερθηκε παραπανω είχε γράψει κάποτε:
"Για όσους έχουν την αγωνία για την απόδοση των φυσιγγιων των 70 σε θαλαμες 76 χιλιοστων αναφέρουμε ότι οι έρευνες των καθηγητών Oberfell και Thompson δοκιμές όπου καταναλωθηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες φυσιγγια, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μειώνεται η απόδοση αλλά αντίθετα βελτιώνεται."
Φίλε μου με την μέθοδο των Oberfell και Thompson δοκιμάζω τα φυσίγγια εδώ και πάνω από 20 χρόνια...... πρόκειται για βελτίωση της ισοκατανομής, λόγω μικρότερης συγκέντρωσης......

Ηλια εγώ κ καποιοι αλλοι μπορεί να το παιζουμε πυρηνικοι επιστήμονες κ να γράφουμε όλο θεωρίες όπως λένε μερικοί, αφου εχεις όλες τις θαλαμες κάνε ένα συγκριτικό τεστ κ γράψε μετά εδώ τα αποτελέσματα σου
αρκεί να γίνει το "συγκριτικό τεστ" μεθοδικά και με ΟΡΘΟ τρόπο.....
τα όπλα του φίλου ΔΕΝ κάνουν για τέτοιου είδους τεστ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΎΝ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
αν είχε άλλη μια κανη μαγκνουμ για την 302 θα βγάζαμε ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αν μας επητρεψουν θα το βαλο στο προγραμα.... Απο περιεργια

τουλάχιστον δεν θυμάσαι περί τίνος ήτανε;;;
Το πρώτο ήταν σε κάτι που είχε γράψει ο aris kalamata, το δεύτερο δεν το θυμάμαι και το τρίτο στο δικό σου post.
Αν οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα μπορούν να τα βρουν (όλα κι' όλα 3 ήταν).

αρκεί να γίνει το "συγκριτικό τεστ" μεθοδικά και με ΟΡΘΟ τρόπο.....
τα όπλα του φίλου ΔΕΝ κάνουν για τέτοιου είδους τεστ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΎΝ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
αν είχε άλλη μια κανη μαγκνουμ για την 302 θα βγάζαμε ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Εχω και την 390 με μαγκνουμ αυτην την ξεχασα .hunter. :)

Ευτυχώς κράτησα την συγκεκριμμένη FAQ πριν την βγάλει η Browning από το site της:

Από μήνυμά μου το 2008-9 σε άλλο διαδικτυακό στέκι:

Ας δούμε όμως τι μας λέει η ίδια η Browning (η μετάφραση είναι δική μου):

ΠΙΝΑΚΑΣ 4 (ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΣ) προδιαγραφές BROWNING αποδόσεις Στενώσεων (τσοκ) cal 12 με φυσίγγια 70 mm.

What kind of pattern does each choke give?
Σ.Σ. Τι είδους συγκέντρωση μας δίνει το κάθε τσοκ;
Patterns are affected by altitude and by shooting 2 3/4" ammunition in 3" chambers. The following average pattern percentages are expected in Browning barrels when shot with lead ammunition at 40 yards:
Σ.Σ.: οι συγκεντρώσεις επηρεάζονται από το υψόμετρο και την χρήση φυσιγγίων 70 mm σε θαλάμες 76 mm. Οι ακόλουθοι μέσοι όροι συγκεντρώσεων αφορούν βολές με κάνες Browning και φυσίγγια με μολύβδινα σκάγια σε απόσταση 40 γυαρδών (36,576 μέτρων)
Choke – Στένωση στομίου κάνης2 3/4" shells in
2 3/4" chambers at sea level.
Φυσίγγια 70 mm σε θαλάμες 70 mm, σε μηδενικό υψόμετρο 0,00 (επίπεδο θάλασσας)
2 3/4" shells in 3" chambers at sea level. Φυσίγγια 70 mm σε θαλάμες 76 mm (magnum), σε μηδενικό υψόμετρο 0,00 (επίπεδο θάλασσας)2 3/4" shells in 2 3/4" chambers at 5,000 foot elevation.
Φυσίγγια 70 mm σε θαλάμες 70 mm, σε υψόμετρο 1524 μέτρων (από το επίπεδο θάλασσας)
2 3/4" shells in 3" chambers at 5,000 foot elevation.
Φυσίγγια 70 mm σε θαλάμες 76 mm (magnum), σε υψόμετρο 1524 μέτρων (από το επίπεδο θάλασσας)
Full
65 - 75%​
55 - 75%​
75 - 85%​
65 - 85%​
Improved Modified
55 - 65%​
45 - 65%​
65 - 75%​
55 - 75%​
Modified
45 - 55%​
35 - 55%​
55 - 65%​
45 - 65%​
Improved Cylinder
35 - 45%​
25 - 45%​
45 - 55%​
35 - 55%​
Skeet
30 - 35%​
20 - 35%​
40 - 45%​
30 - 45%​
Cylinder
25 - 35%​
15 - 35%​
35 - 45%​
25 - 45%​
Για να δούμε όμως τι θέλει να μας πει η Browning.

1ον «οι συγκεντρώσεις επηρεάζονται από το υψόμετρο» πολύ ωραία!!! Συμφωνώ και επαυξάνω!!! Σε χαμηλά υψόμετρα η πυκνότητα του αέρα είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα τα σκάγια να συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση και να «ανοίγει» η τουφεκιά. Ενδεικτικά βλέπουμε αυξημένη συγκέντρωση κατά 10% στα 1524 m υψόμετρο σε σχέση με την συγκέντρωση που θα είχαμε στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτό ισχύει για κάθε τσοκ και κάθε θαλάμη!!!

2ον «οι συγκεντρώσεις επηρεάζονται από την χρήση φυσιγγίων 70 mm σε θαλάμες 76 mm». Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, πως όμως επηρεάζονται;

Σύμφωνα με την εταιρία οι συγκεντρώσεις μπορεί να «ανοίξουν» κατά 10% σε κάθε βαθμό στένωσης!!! Προσέξτε ότι η Browning δεν μας λέει ότι έχουμε απαραιτήτως μικρότερες συγκεντρώσεις, αλλά ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μικρότερες συγκεντρώσεις. Γι’ αυτό δίνει μεγαλύτερο εύρος στις τιμές των συγκεντρώσεων!!! Η ανώτατη τιμή συγκέντρωσης παραμένει η ίδια, απλά αλλάζει το κατώτερο όριο κατά 10%!!!! Δυστυχώς όμως δεν μας λένε ΠΩΣ επηρεάζεται η εσωτερική βλητική του λειόκανου!

3ον δεν μας δίνει συγκεκριμένες προδιαγραφές φυσιγγίων εκτός του μήκους του κάλυκα. Επομένως τα παραπάνω ισχύουν για «συνηθισμένα» φυσίγγια κυνηγετικής χρήσης ανεξαρτήτως γόμωσης, βυσμάτωσης κ.λ.π.

4ον το «εύρος» των τιμών που μας λέει η εταιρία είναι μεγάλο και σε περιπτώσεις πολύ μεγάλο!!!! Δεν μας λέει ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την βλητική απόδοση…… π.χ. θα μπορούσα να θεωρήσω ότι με το ίδιο φυσίγγι σε όπλο 3’’ με φουλ τσοκάκι θα μπορούσα να πάρω στο επίπεδο της θάλασσας 55%!!! συγκέντρωση και στο βουνό 85%!!!! Ακραίο παράδειγμα…. Μάλλον θα έπαιρνα 55% και 65% απόδοση… αλλά δεν μας το λέει, μας αφήνει να το υποθέσουμε μάλλον…

5ον δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν αναφέρει τίποτα για τις καιρικές συνθήκες;;; θερμοκρασία;;;; Πράγματι ο βαθμός τελειοποίησης που έχουν οι σημερινές πυρίτιδες (αλλά και τα καψύλια) έχει φθάσει στο υπέρτατο όριο, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται (τουλάχιστον ΤΟΣΟ αισθητά) η εσωτερική βλητική του λειόκανου!!! Επειδή ακριβώς ο ρόλος της πυρίτιδας αρχίζει και τελειώνει μέσα στην κάνη, οι μικροδιαφορές στην ταχύτητα καύσης της, είναι αμελητέες στην πράξη και δεν επηρεάζουν (τουλάχιστον σημαντικά) την εσωτερική βλητική απόδοση…………….. αυτό όμως που το επηρεάζει είναι η χρήση φυσιγγίων 70mm σε θαλάμες μάγκνουμ 76 mm!!! Δεν μας λέει όμως το πως επηρεάζεται η εσωτερική βλητική, απλά μας λέει ότι μπορεί να «ανοίξει» η τουφεκιά κατά 10%!!! Υπό ποίες συνθήκες όμως;;;;;
Σ’ αυτό που είναι κατηγορηματικοί οι τεχνικοί της Browning είναι οι μεταβολές της εξωτερικής βλητικής λόγω πυκνότητας του αέρα!!! Συνεπώς προσοχή στην επιλογή φυσιγγίου για βουνό ή για πολύ χαμηλά υψόμετρα. Π.χ. το φυσίγγι που χρησιμοποιούμε για παπιά και φάσσες στο Δέλτα του Έβρου θα έχει διαφορετική απόδοση στις φάσσες της Πίνδου. Επίσης διαφορετικές αποδόσεις θα έχει ένα φυσίγγι σε υγρασία και ξηρασία λόγω ακριβώς της πυκνότητας του αέρα. Τέλος η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει την πυκνότητα του αέρα, συνεπώς την εξωτερική βλητική καθώς και την «βλητική του τέλους» αλλά όχι την εσωτερική βλητική…

6ον για «ρίχτε» μια ματιά στις αποδόσεις των ανοικτότερων στενώσεων Skeet (από 20% έως 45% ) & Cylinder ( από 15%!!! έως 45%) πως σας φαίνονται σε σχέση με το 40% που δίνουν οι Journee και λοιποί;;;;; τα 15% και 20% πως τα «παίρνουμε»;;;; με τι φυσίγγια;;;; …… και μην μου πείτε με φυσίγγια διασποράς σε magnum θαλάμες!!!!!!

7ον κάτι που πρόσεξα τελευταίο….. δεν μας δίνουν συγκεντρώσεις για τα τσοκαρίσματα Turkey & X-full…..γιατί;;;;;; χμ… μήπως εν τέλει τα εν λόγω τσοκάκια είναι περιττά μετά την ύπαρξη του full ή μήπως έδωσαν «περίεργες» συγκεντρώσεις;;;; (αυτό έρχεται σε αντίθεση με δικές μου παρατηρήσεις …. ) μπορεί κιόλας να θεώρησαν περιττό το να δώσουν στοιχεία για εξειδικευμένα τσοκάκια… ποιος ξέρει!

8ον επειδή η εταιρία δεν μας δίνει μέσο όρο αλλά εύρος τιμών, είναι χρήσιμο να αντιπαραβάλλουμε τον μέσο όρο από τις συγκεντρώσεις που μας δίνει η Browning με τους «στοιχειωμένους» πίνακες του Journee (επίσης και Burrard, Gough Thomas κ.λ.π. για συντομία αναφέρομαι μόνο στον Journee), για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης και να δούμε αν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα….

Εχω και την 390 με μαγκνουμ αυτην την ξεχασα .hunter. :)
Εννοεί λόγω αυλου ο Μάριος, κανονικά θέλουμε ίδια διάμετρο αυλου, ίδιο μήκος , κ ίδιο μήκος κώνου, αλλά ρίξε 5 φυσίγγια να παρουμε μια γενική ιδέα ρε φίλε , ρίξε με όλες τις θαλαμες σε καταλόγους με το ίδιο φυσιγγι καταρχήν , με το ίδιο τσοκαρισμα να δουμε ποιο οπλο θα παει σε διάτρηση καλυτερα, μην πουλησεις ομως οποίο χάσει

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back