Μηχανισμοί λειτουργίας ραβδωτών (στρατιωτικών και κυνηγετικών)

Απορία:
Σύμφωνα με τη περιγραφή, έστω ξεκλειδώνει το κλείστρο με αδράνεια,γιατί λέει τα αέρια ωθούν τη κεφαλή του κλείστρου πίσω?
Εκτός αν είναι "φλου" η περιγραφή....
Δεν ειναι σκετα αερια, αφου ξεκλειδωθει, υπαρχει ακομα καποια πιεση αεριων μεσα στην κανη που πιεζουν πισω τον καλυκα παρεα με το κλειστρο.

Λάθος.
Για το Μ16 δεν ξέρω, αλλά για το g3 δεν ισχύει.
Τα αέρια στο G3 περνάνε κατευθείαν από την θαλάμη προς τα πίσω. Εξού και οι αύλακες που υπάρχουν στη θαλάμη.
Αυτός ο σωλήνας που αναφέρεις είναι για να στεγάσει την προέκταση του κλείστρου που χρησιμεύει στην οπλιση.
Από ότι καταλαβαίνω από τα σχέδια που βλέπω για το g3 και από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα καθώς και όσα έχω διαβάσει για το blowback σύστημα , το g3 είναι ξεκάθαρα σύστημα αερίων και μάλιστα πολύ απλό σύστημα.

Καταρχήν δεν έχει ελατήριο αδράνειας όπως έχει το κλειστρο της benelli και όλα τα αδράνειας όπλα ούτε κάποιο βαρύδι το οποίο με την αδράνεια θα συμπιέσει το ελατήριο αδράνειας και αυτό στην συνέχεια με την αποσυμπίεση του θα ξεκλειδώσει το κλείστρο. Με αυτό τον τρόπο λειτουργει ο μηχανισμός αδρανείας και είναι απαραίτητο να υπάρχει ελατήριο και κάποιο βάρος όπου θα συμπιέσει το ελατήριο μέσω της αδράνειας. Τέτοιο πράγμα στο g3 δεν υπάρχει. Επίσης το G3 είναι ένα πολύ βαρύ όπλο με μικρή ανάκρουση και υποθέτω ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά ένα σύστημα αδρανείας σε αυτό κάτω από όλες τις συνθήκες. Οπότε αποκλειουμε το γεγονός να λειτουργεί με σύστημα αδρανείας.

Το κλειστρο στο g3 ξεκλειδώνει από τα λιγοστά αέρια που περνούν από τις αυλακώσεις που υπάρχουν στην θαλάμη όπως αναφέρει ο @Γιάννης Κρόκος στο παραπάνω πόστ σπρώχνοντας το πίσω μέρος του κλειστρου για να ξεκλειδώσει και στην συνέχεια μόλις ξεκλειδώσει, ο κάλυκας λειτουργεί σαν μπιστόνι και σπρώχνει ολόκληρο το κλειστρο προς τα πίσω για να γίνει η εξόλκευση του κάλυκα ,η όπλιση και η ανατροφοδότηση του καινούριου κάλυκα. Νομίζω είναι πάρα πολύ απλό και απλά σας μπερδεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οπες αερίων στην κάννη με κάποιο μπιστόνι όπως στα κυνηγετικά όπλα. Υπάρχουν όμως οι αυλακώσεις που έχουν φτιαχτεί για αυτό τον σκοπό ώστε να περνούν τα λιγοστά αέρια και να ξεκλειδώνουν το κλειστρο και για αυτό αν αυτές οι αυλακώσεις δεν καθαρίζονται δημιουργούνται οι αρυθμίες όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Last edited:
Back