Ενας φίλος πήρε από κληρονομιά ένα πλαγιόκαννο που στις κάννες γράφει " WERK - HAENEL - SUHL" και έχει σφραγίδες ανατολικής Γερμανίας. Επίσης στο ξύλο του κοντακιού έχει μία σφραγίδα του οπλοπωλείου που αναφέρει έτος εισαγωγής 1961. Σε ερώτηση που έκανα στον Νικήτα μου είπε ότι η Merkel ήταν η μόνη που επιτρεπόταν να κατασκευάζει λειόκαννα όπλα στην μεταπολεμική Αν. Γερμανία αλλά, επιτρεπόταν σε μικρές βιοτεχνίες να τελειώνουν τα όπλα της και να βάζουν τις δικές τους σφραγίδες εξ ου και το HAENEL. Επίσης μου είπε ότι το όπλο είναι παρόμοιο με το μοντέλο 47 της Merkel και όντως είναι.
Το κακό είναι ότι το όπλο είναι κακοδιατηρημένο και όντας σε αχρηστεία τα προηγούμενα 25 χρόνια έχει φθορές και διαβρώσεις ακόμα και μέσα στην κάννη (όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να έχουν γίνει κρατήρες απλά είναι κάτι μικρές λεπτές σκούρες γραμμές που δεν είναι μολυβδώσεις) . Υπ' όψιν ότι φαίνεται να είναι αχρωμίωτο. Τα ξύλα αν και σε κακή κατάσταση μπορούν να έρθουν σε ικανοποιητική κατάσταση αλλά για τα μέταλλα ... δεν ξέρω . Μόλις βγεί ΑΚΚΟ θα το δει οπλουργός αλλά, χωρίς να είναι σε άριστη κατάσταση, πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς φόβο.
Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να κοστίζει ένα τέτοιο όπλο στην κατάσταση αυτή;
ΥΓ: Γενικά πωλούνται παρόμοια όπλα αλλά σε cal 20 όχι σε cal 12 και οι τιμές τους είναι αρκετά ψηλές ώστε αξίζει να το ψάξουμε.