Αυτός είναι ο λόγος που τα όπλα δεν έχουν εκτεθειμένο μέταλλο αλλά κάποιου είδους βαφή ή επεξεργασία στην επιφάνειά τους. Για αυτό οι κάννες των λειόκαννων είναι μαύρες και όχι στο φυσικό χρώμα του μετάλλου. Και όταν βλέπουμε όπλα στο χρώμα του μετάλλου, πιστόλια κυρίως, αυτό είναι "ανοξείδωτο" ατσάλι.
Τί νομίζεις ότι προσφέρουμε όταν επικαλύπτουμε αυτή τη βαφή με φιλμ λαδιού; Τίποτα. Απλά χρειάζεται να είναι καθαρή.
Όσον αφορά τους οπλουργούς και τα καταστήματα, αυτό που θα σου πούμε όλοι τους είναι πόσες βλάβες έχουν δει από χρήση λαδιών στο όπλο και όχι από έλλειψη χρήσης λαδιών.
Ακόμα θυμάμαι πριν χρόνια όταν είχα αγοράσει το Μπενέλι μου από τον Καλκατζάκο, τον κύριο που μου έδειχνε το όπλο και χωρίς φυσικά να γνωρίζει τις απόψεις μου περί λαδιών, μου τόνιζε επίμονα να μην λαδώνω το όπλο και ιδίως σε σημεία που δεν χρειάζεται διότι μόνο κακό του κάνω. Μου έφερνε και παραδείγματα από προβλήματα που είχε δει από χρήση λαδιών στα όπλα στην προσπάθειά του να με πείσει. Που να ήξερε ότι εγώ είμαι βασιλικότερος του Βασιλέως σε αυτό το θέμα.
Και καλά κάνουν οι πωλητές και σκουπίζουν με ένα πανί το όπλο όταν το πιάνει ο καθένας. Τα χέρια έχουν ιδρώτα και βρωμιές και πρέπει να το σκουπίζουν. Το πέρασμα με το πανί είναι για να καθαρίσει λοιπόν το όπλο, όχι για να διατηρηθεί. Και εγώ χρησιμοποιώ λάδια για να το καθαρίσω.
Επικάλυψη ενός όπλου με λάδι θα είχε λόγο μόνο σε μακροχρόνια αποθήκευση του χωρίς να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζεται. Αν θέλεις να αποθηκεύσεις το όπλο σου για 5 χρόνια ή περισσότερο για παράδειγμα.
Στα δικά μας κυνηγετικά όπλα, που δεν είναι σε χρόνια αποθήκευση αλλά σε χρηστική κατάσταση, τα βλέπουμε τακτικά, τα χρησιμοποιούμε, τα καθαρίζουμε, τα λάδια δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, εκτός από πιθανές βλάβες αν δεν καθαρίζονται πριν χρησιμοποιηθούν. Δηλαδή όποιος έχει λαδωμένο όπλο, δηλαδή βρώμικο όπλο, θα πρέπει να το καθαρίσει από τα βρωμόλαδα πριν το χρησιμοποιήσει.
Αυτή είναι η άποψη μου για τα βρωμόλαδα. Την έχω πει πολλές φορές, έχει καταγραφεί, και ξέρω ότι διαφωνείτε όλοι. Δεν έχει νόημα να επιμένω.