Καλά κυνήγια να έχειςΣήμερα απέκτισα ένα δώρο! Τα είχα μόνο ακουστά από τους φίλους του, τότε κυνηγούς και όσοι είχαν βρεθεί κοντά του όταν κυνηγούσε. Ήξερα ότι ποτέ δεν τα είχε δει υγρασία, βροχή ή είχαν δεχτεί κακή χρήση! Δεν τα είχα δει ποτέ! Λόγο αυτής της βλακείας τους έλληνα με τα κληρονομικά προβλήματα που τον διακατέχει! Σήμερα όμως μετά από 37 ολόκλυρα χρόνια ήρθε στα χέρια μου το ένα από τα 2 πλαγιόκαννα του παππού μου. Τυλιγμένο μέσα στην θήκη του από τότε που σκοτώθηκε. Με έποιασε ένα ρίγος όταν είδα την θήκη και πως θα ήταν μετά από τόσα χρόνια. Ήξερα ότι ήταν ένα Manufrance Robust 234 το οποίο το ειχε φέρει ο ίδιος από ένα από τα ταξίδια του στην Γαλλία στα τελη του 70. Όταν το έβγαλα, απελπίστικα! Όλο ήταν κόκκινο. Ο μπάρμπας, μου λέει, δεν είναι σκουριά, είναι το ξεραμένο γράσο!!! Και με μία χαρτοπετσέτα το ακούμπισα, και το καθάρισα, για να δω ότι ήταν τελείως στην κατάσταση που το είχε ο παππούς μου και σε κατάσταση σχεδον καινοϋριου! Η έκπληξη ήρθε μετά, όταν κοίταξα τον αυλό και τα τσοκ του. Όλα όσα Robust έχω δει και έχω δει πάνω από 20 και έχω στην κατοχή μου άλλα 3 συν άλλο 1 που είχα 234 και όλα είχαν αυλούς 18.2 ή 18.3 και φυσικά τσοκ 1&3 και ποιο σπάνια το 3&2. Και εδώ κοιτάζω και βλέπω, αυλούς 18.5 και τσοκ κύλινδρο και ντεμί!!! Τότε το είχε αγοράσει ο παπούς μου για κυνηγι μπεκάτσας και φυσικά ήξερε τι να παραγκειλει το 1977, μεγάλες γνώσεις πάνω στα τουφέκια και στο κυνήγι, αρθρογράφος τότε στα κυνηγητικά νέα και προσωπικός φίλος του Ελευθέριου Συνοδινού και άλλων. Οι γάλλοι, ήξεραν τι να του δώσουν, ήξεραν τελικά να φτιάχνουν αυτά τα ριμάδια τα robust να μην είναι σαν τα ελληνικά μουλάρια με τις πιο οδυνηρές κλωτσιές από κάθε άλλο τουφέκι, απλά στην Ελλάδα εισήγαγαν τα 18.2 με τσοκ 1&3. Σε λίγες μέρες θα ξανά βρεθεί στους κυνηγότοπους μετά από 37 χρόνια με το ίδιο όνομα κατόχου και με την ίδια κουρλαμάδα και ανυσηχία που διακατείχε τον παππού μου αλλά και εμένα! Μερικές φωτώ μόλις το καθάρισα!
View attachment 59319View attachment 59321View attachment 59322View attachment 59323
Πιθανότερο ήταν να πιάσεις το Τζόκερ παρά να βρείς τέτοιο αυλό και τσοκάρισμα στην Ελλάδα