Συμφωνώ απόλυτα!Εμένα δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα όπλα με ολόκληρες φωτιές και όπως εσύ θα προτιμούσα το κλασικό σχήμα. Αναφέρθηκα όμως στο στυλ των παλιών Πιοττι που ήταν αναγνωρίσιμο, στα σημερινά αν δεν δεις το όνομα δεν ξεχωρίζεις τον κατασκευαστή, και αυτό όχι για τα Πιόττι αλλά για τα περισσότερα όπλα. Παλιά όλοι οι λάτρεις των όπλων ,με την πρώτη ματιά ξεχώριζαν ένα twelve twenty, Rigby, Greener, Dickson, και πολλά άλλα, ο κάθε κατασκευαστής είχε το προσωπικό του στυλ, σήμερα όλοι κάνουν σαν να θέλουν φτιάξουν το ίδιο εμφανισιακά όπλο, ακόμα και όταν ο μηχανισμός του επιβάλλει αλλη αισθητικη.
Εγώ θα πω για τους κορυφαίους Ιταλούς στα σημερινά τους τουφέκια. Εναπομείναντες, λιγότεροι από 5! Αλλά αν βάλουμε τις τελευταίας 30ετίας που ήταν τουλάχιστον 10, εμφανισηακά είναι θεωρητικά τα ίδια, ξεχωρίζουν από τα ισπανικά, βρετανικά κτλ. Πρώτα από το σκάλισμα και δεύτερον από τα ξύλινα μέρη. Μετά θα πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το στυλ του κατασκευαστή για να πεις ότι αυτό είναι ένα Piotti, ένα Famars, ένα Filli Rizzini κτλ. Όλοι αυτοί έχουν δώσει την δική τους πινελιά σε μικρές λεπτομέρειες στα έξωθεν αλλά μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στα έσωθεν, εννοω σε διαφορές και πατέντες σε όλη την οπλοκατασκευή. Αυτό ισχύει τόσο στα πλάγια όσο και στα αλληλεπίθετα. Βλέπεις ας πούμε ένα mx8 και δίπλα τους κλώνους του και λες μα όλα ίδια είναι. Και όμως είναι όλα διαφορετικά!