Πλαγιόκαννο

Απέκτησα και εγώ ένα δικανο aya 107 πριν από 4 χρόνια και θα σας πω την εμπειρία μου από το λίγο που το κυνήγησα. Το όπλο έχει 71 εκ κάννες με 1-3 τσοκ και απλές θαλάμες demiblock. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το κυνήγησα πολύ, γιατί κυνηγάω μπεκάτσα. Το όπλο είναι κατασκευής του 1990 και το αγόρασα μεταχειρισμένο σε υπέρ άριστη κατάσταση. Έχει βάρος περίπου 3.400 αλλά ούτε που του φαίνεται, είναι τόσο λεπτοκαμωμενο και ζυγισμενο που στα χέρια είναι σαν 20αρακι. Η ομορφιά του δεν περιγράφεται, γενικά χαίρεσαι να το κρατάς στα χέρια. Κυνηγετικά τώρα όντως έχει καλές ντουφεκιες Καλές επαφές ξύλο με μέταλλο και γενικά είναι πολύ προσεγμένο όπλο. Προσωπικά αν και δεν με βολεύει στη μπεκάτσα το αγόρασα γιατί μου άρεσε και το χω μες στην καρδιά μου.

Απέκτησα και εγώ ένα δικανο aya 107 πριν από 4 χρόνια και θα σας πω την εμπειρία μου από το λίγο που το κυνήγησα. Το όπλο έχει 71 εκ κάννες με 1-3 τσοκ και απλές θαλάμες demiblock. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το κυνήγησα πολύ, γιατί κυνηγάω μπεκάτσα. Το όπλο είναι κατασκευής του 1990 και το αγόρασα μεταχειρισμένο σε υπέρ άριστη κατάσταση. Έχει βάρος περίπου 3.400 αλλά ούτε που του φαίνεται, είναι τόσο λεπτοκαμωμενο και ζυγισμενο που στα χέρια είναι σαν 20αρακι. Η ομορφιά του δεν περιγράφεται, γενικά χαίρεσαι να το κρατάς στα χέρια. Κυνηγετικά τώρα όντως έχει καλές ντουφεκιες Καλές επαφές ξύλο με μέταλλο και γενικά είναι πολύ προσεγμένο όπλο. Προσωπικά αν και δεν με βολεύει στη μπεκάτσα το αγόρασα γιατί μου άρεσε και το χω μες στην καρδιά μου.

Χαλαρά θα το Έκοβα στους 61 και άνοιγμα τσοκ 4-5 να το κυνηγούσα συνέχεια

Θα έπεφτε σε βάρος αρκετά

Στους 61 θα ήταν κύλινδρος-κυλινδρος.
Ναι σωστό
Και στους 66 πόντους να κοπεί, πάλι το ίδιο θα είναι (κύλινδρος-κύλινδρος), να μην πω και στους 68 ...
Δεν θέλω να είμαι απόλυτος, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ απίθανο να βρεθεί κάννη με εργοστασιακό σταθερό τσοκ, με το τμήμα του τσοκ μακρύτερο από 3 cm.
Ούτε και με παράλληλο τμήμα !! Τα τσοκ με κωνικό & παράλληλο τμήμα πιστεύω ότι είναι εφεύρεση των κατασκευαστών αφτερμάρκετ τσοκ, για να κόβουν όλες τις συσφίξεις με το ίδιο αλεζουάρ (από σωλήνες διαφορετικών εσωτερικών διαμέτρων) ...
Προσωπική μου διαπίστωση στη σειρά τσοκακιών του δικού μου SKB (κατασκευασμένα από τη Briley), όπου το παράλληλο τμήμα είναι διαφορετικού μήκους στο καθένα (το μακρύτερο στο IC και το μικρότερο στο Full), επομένως ίδια κωνικότητα (γωνία). Το ίδιο και σε τρία αφτερμαρκετ Briley έσω-έξω που αγόρασα (SK, LM, IM).
Εν αντιθέσει με τα μαμά τσοκ της Mossberg (Accu-choke) που παρατήρησα ότι το παράλληλο τμήμα έχει σε όλα (IC, MOD, FULL, XFULL) το ίδιο μήκος, επομένως διαφορετική γωνία κώνου το καθένα !!!

Πολύ εύστοχη παρατήρηση Στέλιο, και νομίζω το παράλληλο είναι άνευ ουσίας, δεν νομίζω ότι η στήλη των σκαγιων έχοντας στενέψει η διάμετρος της όσο και το τέλος του κωνου, προλαβαίνει με την ταχύτητα που έχει να ανοίξει και να οριοθετηθει από το ευθύγραμμο τμήμα.

Μπορείς, κάλλιστα κι απλούστατα, να ανοίξεις τα τσοκαρίσματά του... Μόνον αυτό κι είσαι 'ντάξει για τα φερμαριστά σου κυνήγια...
Δεν θα το πειράξω. Έχω ένα ποζε για τη φερμα που με βολεύει πολύ οπότε δεν έχω θέμα. Το πλάγιο θα το αφήσω όπως είναι μπορεί να πάω ποτέ για λαγο😉

Φίλε @Aya107 είναι μια ομορφιά το οπλάκι! Αν μου "πεφτε" στα χέρια θα το κράταγα για ότι κυνήγι προσφέρεται! Καρτέρια κ light περπατητο. Μ ένα άνοιγμα στα τσοκ δεν γίνεται φερμοτούφεκο! Ίσα ίσα θα χάσει κ τη ταυτότητα του, ούτε καρτέρι ούτε φέρμας! Ή το πας σε κάποιον να του φάει το Χριστό, ελαφρώματα, ρίγες, κόντυμα κ τσοκ(όλα αυτά ΑΝ γίνονται,κ ΑΝ το επιτρέπει η κατασκευή του)... ή άστο όπως είναι για χρήση 1-3. My opinion... My asshole!!!

Εγώ πάντως παίδες, το δικό μου το Ugartechea 40EX θα το στείλω σε έναν καλόν οπλουργό (ο Κων/νος Λιάκος π.χ. ειδικεύεται εις την διαμόρφωσιν των συσφίγξεων, είτε σταθερών, είτε εναλλασσομένων), ώστε να μου ανοίξει τα στόμια από 1*-3*, σε 3*-4* αντιστοίχως...
Αυτό άλλωστε, είναι το τσοκάρισμα σ' όλα μου τα δικαννάκια. Το θεωρώ ''πασπαρτού'' και μου ταιριάζει και με ικανοποιεί απόλυτα...! Και οι Εγγλέζοι, ως συνήθως, αυτό το τσοκάρισμα έβαζαν ανέκαθεν στα δίκαννά τους (εν τέταρτον & μισόν)... Οι ίδιοι το αποκαλούσαν ''all around'', δηλαδή λίγο-πολύ διά όλας τας χρήσεις...

Last edited:
Εγώ πάντως παίδες, το δικό μου το Ugartechea 40EX θα το στείλω σε έναν καλόν οπλουργό (οΚων/νος Λιάκος π.χ. ειδικεύεται εις την διαμόρφωσιν των συσφίγξεων, είτε σταθερών, είτε εναλλασσομένων), ώστε να μου ανοίξει τα στόμια από 1*-3*, σε 3*-4* αντιστοίχως...
Αυτό άλλωστε, είναι το τσοκάρισμα σ' όλα μου τα δικαννάκια. Το θεωρώ ''πασπαρτού'' και μου ταιριάζει και με ικανοποιεί απόλυτα...! Και οι Εγγλέζοι, ως συνήθως, αυτό το τσοκάρισμα έβαζαν ανέκαθεν στα δίκαννά τους (εν τέταρτον & μισόν)... Οι ίδιοι το αποκαλούσαν ''all around'', δηλαδή λίγο-πολύ διά όλας τας χρήσεις...
Συμφωνώ Νίκο. Και εγώ πάω αύριο να καταθέσω τα χαρτιά για άδεια αγοράς και θα πάρω το aya το οποίο φαίνεται σε άριστη κατάσταση. Φυσικά θα ελεγχεί πρώτα. Στη συνέχεια η αυτο η το browning 325 που έχω ήδη θα πάει στον Λιάκο για άνοιγμα των συσφίξεων από 3-1 σε
4-2. Τον εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια.

Φίλε @Aya107 είναι μια ομορφιά το οπλάκι! Αν μου "πεφτε" στα χέρια θα το κράταγα για ότι κυνήγι προσφέρεται! Καρτέρια κ light περπατητο. Μ ένα άνοιγμα στα τσοκ δεν γίνεται φερμοτούφεκο! Ίσα ίσα θα χάσει κ τη ταυτότητα του, ούτε καρτέρι ούτε φέρμας! Ή το πας σε κάποιον να του φάει το Χριστό, ελαφρώματα, ρίγες, κόντυμα κ τσοκ(όλα αυτά ΑΝ γίνονται,κ ΑΝ το επιτρέπει η κατασκευή του)... ή άστο όπως είναι για χρήση 1-3. My opinion... My asshole!!!
Αυτό είπα και εγώ, ότι δεν πρόκειται να το πειράξω άσχετα που δεν το κυνηγάω. Έχω τουφέκι για Φερμά δεν ενδιαφέρομαι να το χαλάσω. Απλά το παρουσίασα και έγινε διάλογος με τους άλλους συναδέλφους.

Συμφωνώ Νίκο. Και εγώ πάω αύριο να καταθέσω τα χαρτιά για άδεια αγοράς και θα πάρω το aya το οποίο φαίνεται σε άριστη κατάσταση. Φυσικά θα ελεγχεί πρώτα. Στη συνέχεια η αυτο η το browning 325 που έχω ήδη θα πάει στον Λιάκο για άνοιγμα των συσφίξεων από 3-1 σε
4-2. Τον εμπιστεύομαι με κλειστά τα μάτια.
Όχι το μπρο προσωπική μου άποψη κύριε Γιώργο
Έχω ένα παλιό σιτορι 1-2 σταθερό και σκεφτόμουν αυτό να το πειράξω να ανοίξω τα τσοκ και αλλά .
Το όπλο δεν το είχα ρίξει ούτε δυο κουτια φυσίγγια σε λαγο μόνο ε και λίγο φασα το έριξα
Και σε δυο σεζόν το έριξα στη φασα και τσίχλα και είδα πράματα που με τα αλλά μου όπλα δεν είδα το ευχαριστήθηκα
Το αφησα να κυνηγήσει το ξαδερφάκι μου στη φασα μου λέει στο αγοράζω η στο κλέβω

Εγώ πάντως παίδες, το δικό μου το Ugartechea 40EX θα το στείλω σε έναν καλόν οπλουργό (ο Κων/νος Λιάκος π.χ. ειδικεύεται εις την διαμόρφωσιν των συσφίγξεων, είτε σταθερών, είτε εναλλασσομένων), ώστε να μου ανοίξει τα στόμια από 1*-3*, σε 3*-4* αντιστοίχως...
Πολύ καλή ιδέα - καλά αποτελέσματα!;)
Αυτό με την διαμόρφωση των εναλλασσόμενων τσόκ από τον οπλουργό που ανέφερες στα γούστα του κατόχου ακούγεται πολύ καλό.:)
Μια παρατήρηση μόνο - άν τα θυμάμαι καλά όπως τα είχα διαβάσει από τον κ. Κυπρίδημο.
Όντως οι Άγγλοι εκτιμούν πολύ από παλιά τον συνδυασμό βελτιωμένος κύλινδρος - μισό τσόκ αλλά το ένα τέταρτο και μισό δεν είναι το ίδιο ακριβώς. Ο Αγγλικός βελτιωμένος κύλινδρος δεν είναι το 1/4 τσόκ αλλά το 1/8 (0,125 mm σύσφιγξη επί της πραγματικής διαμέτρου του αυλού) ή όπως το λένε οι Αμερικανοί το Skeet τσόκ (Skeet 1 νομίζω το βαφτίζουν κάποιες εταιρείες).

Γι' αυτό γράφω εγώ αριθμητικώς 1/4 & 1/2 συσφίγξεις (επί του κυρίως αυλού πάντα) και δεν μπλέκω με άλλες ονομασίες (skeet, improved modified κτλ.). Ώστε να είμαι απολύτως ακριβής με τη σύσφιγξη και να μην υπάρχουν συγχίσεις...

Back