Πλαγιόκαννο

Γράφουν τα τσοκ στα δισκάνδαλα steel-shot?
Δεν το ξέρω πιστεύω ότι θα είναι τα ίδια(μπορείς να πάρεις αφτερ) αλλά στο απλό θα περιοριστεις στα 28-30 γραμμάρια και όχι ίσως κάτω από 4 νούμερο σκαγι , γι'αυτό είναι προτιμότερο το μάγκνουμ.

Δεν το ξέρω πιστεύω ότι θα είναι τα ίδια(μπορείς να πάρεις αφτερ) αλλά στο απλό θα περιοριστεις στα 28-30 γραμμάρια και όχι ίσως κάτω από 4 νούμερο σκαγι , γι'αυτό είναι προτιμότερο το μάγκνουμ.
Ρώτησα σήμερα τον Γιάννη Κρόκο που έχει το όπλο και μου είπε ότι τα τσοκ δεν το γράφουν ενώ τα δικά σου το γράφουν.

Ρώτησα σήμερα τον Γιάννη Κρόκο που έχει το όπλο και μου είπε ότι τα τσοκ δεν το γράφουν ενώ τα δικά σου το γράφουν.
Αυτό δεν το περίμενα αλλά αν πάρεις δύο έξωεργοστασιακα πχ 5-4 που είναι το πρόβλημα;

Και μονοσκανδαλο να πάρεις δεν έχει θέμα είναι μηχανική σκανδάλη και μπορεί να μετατραπεί σε δισκανδαλο αλλά είναι λίγο μπελάς .
Αν και προτιμώ δύο σκανδάλες, αν πάω και το δω το όπλο και μου έρχεται όπως θέλω θα το προτιμήσω. Εσύ το έχεις το όπλο. Σου είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα η μονή σκανδάλη;

Αν και προτιμώ δύο σκανδάλες, αν πάω και το δω το όπλο και μου έρχεται όπως θέλω θα το προτιμήσω. Εσύ το έχεις το όπλο. Σου είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα η μονή σκανδάλη;
Ποτέ όπως και οι αυτόματοι εξολκεις, ουτε του φίλου μου και τα είχαμε παρει 2007 . Λεπτό λάδι θέλει ο μηχανισμός να μην πήζει.Θα θες και γύρισμα το κοντάκι γιατί αν θυμάμαι καλά είσαι αριστερόχειρας.

Ποτέ όπως και οι αυτόματοι εξολκεις, ουτε του φίλου μου και τα είχαμε παρει 2007 . Λεπτό λάδι θέλει ο μηχανισμός να μην πήζει.Θα θες και γύρισμα το κοντάκι γιατί αν θυμάμαι καλά είσαι αριστερόχειρας.
Το κοντάκι για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα. Αυτό θα το πειράξω σίγουρα.

Εννοείς Βαγγέλη ότι η σύγκληση καννων είναι καρατσεκαρισμενο ότι είναι σωστή προφανώς στο Baikal. Έχεις ακούσει για κακή σύγκληση καννων στα ζαμπαλα;
Συγκεκριμένα για τα Σαμπάλα δεν άκουσα κάτι κακο......... Έχω ακούσει για πολλά δίκανα και έχω δοκιμάσει αρκετά με προβλήματα ακόμη και πολύ ακριβά όπλα...... Για τα baikal έχω διαβάσει ότι είναι από τα πολύ λίγα με σφραγίδα ευθυβολίας των κανών...... Αλλά πέρα από αυτό όσα σούπερ πόζε baikal έχω δοκιμάσει η ακρίβεια στη βολή τους είναι εντυπωσιακή........

Τελικά το Ζουλ - Suhl έγινε όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Εγιναν από τον κο Ντίνο : λείανση των καννών εσωτερικά, αλλαγή κεντρικού πείρου, γέμισμα στον γάντζο της πάπιας που είχε τρομερό τζόγο και βάψιμο των καννών. Η προσθήκη του μηχανισμού ρύθμισης έγινε από μένα επειδή το όπλο χαμηλοτουφεκούσε . Θα μπορούσα αντί για μηχανισμό να βάλω μιά τσόντα και να ανέβει το χτένι - να γίνει κάτι σαν μοντε κάρλο - αλλά το ξύλο έχει φάει πολύ λάδι και είναι αμφίβολο άν θα έπιανε καμιά κόλα οπότε προτίμησα τον μηχανισμό ρύθμισης που εκτός από κόλημα βιδώνεται κιόλας αλλά και προσφέρει και πολλές ακόμα δυνατότητες ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον κο Ντίνο η λείανση αύξησε τον αυλό κατά 0,2 mm , οπότε ο αυλός από 18,3 πήγε στο 18,5 . Τα τσοκ μετρήθηκαν - με παχύμετρο από μένα (με ότι ποσοστό λάθους μπορεί να κρύβει αυτό), 17,8 mm η πρώτη σκανδάλη - δεξιά κάννη - άρα στένωση 0,7 δηλαδή κάτι σαν IΜ και στην δεύτερη σκανδάλη - αριστερή κάννη - 17,2 mm άρα στένωση 1,3 !!! που παραπέμπει σε ΧΧFULL !!! Αυτό μου φαίνεται του ματσ αλλά θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω. Οτι πεί ο πίνακας. Πάντως και τα δύο εξακολουθούν να είναι πολύ σφιχτά.

Θα μπορούσα να αποφύγω το βάψιμο των καννών - που όπως είπαμε για πολλούς είναι η κουρτίνα που κρύβει το ζόγκ - αλλά με το βάψιμο το όπλο ξανάνιωσε οπότε όλα καλά. Ενα σετ καινούρια ξύλα θα το απογείωνε αλλά, προς το παρόν, μέχρι εδώ. Να μην μας ματιάζουνε κιόλας.

Attachments

• teliko.jpg
    teliko.jpg
    409,4 KB · Προβολές: 60
Τελικά το Ζουλ - Suhl έγινε όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Εγιναν από τον κο Ντίνο : λείανση των καννών εσωτερικά, αλλαγή κεντρικού πείρου, γέμισμα στον γάντζο της πάπιας που είχε τρομερό τζόγο και βάψιμο των καννών. Η προσθήκη του μηχανισμού ρύθμισης έγινε από μένα επειδή το όπλο χαμηλοτουφεκούσε . Θα μπορούσα αντί για μηχανισμό να βάλω μιά τσόντα και να ανέβει το χτένι - να γίνει κάτι σαν μοντε κάρλο - αλλά το ξύλο έχει φάει πολύ λάδι και είναι αμφίβολο άν θα έπιανε καμιά κόλα οπότε προτίμησα τον μηχανισμό ρύθμισης που εκτός από κόλημα βιδώνεται κιόλας αλλά και προσφέρει και πολλές ακόμα δυνατότητες ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον κο Ντίνο η λείανση αύξησε τον αυλό κατά 0,2 mm , οπότε ο αυλός από 18,3 πήγε στο 18,5 . Τα τσοκ μετρήθηκαν - με παχύμετρο από μένα (με ότι ποσοστό λάθους μπορεί να κρύβει αυτό), 17,8 mm η πρώτη σκανδάλη - δεξιά κάννη - άρα στένωση 0,7 δηλαδή κάτι σαν IΜ και στην δεύτερη σκανδάλη - αριστερή κάννη - 17,2 mm άρα στένωση 1,3 !!! που παραπέμπει σε ΧΧFULL !!! Αυτό μου φαίνεται του ματσ αλλά θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω. Οτι πεί ο πίνακας. Πάντως και τα δύο εξακολουθούν να είναι πολύ σφιχτά.

Θα μπορούσα να αποφύγω το βάψιμο των καννών - που όπως είπαμε για πολλούς είναι η κουρτίνα που κρύβει το ζόγκ - αλλά με το βάψιμο το όπλο ξανάνιωσε οπότε όλα καλά. Ενα σετ καινούρια ξύλα θα το απογείωνε αλλά, προς το παρόν, μέχρι εδώ. Να μην μας ματιάζουνε κιόλας.
Μητσο αν επιτρέπεται πόσο πήγε η δουλειά που ανέφερες στον κ. Ντίνο?

Ωραιο οπλο που το χαλαει το κοντακι. Αφου πιανουν τα χερια σου, επρεπε να κανεις κατι πιο ομορφο...

Σε όλα αυτά συμφωνώ! ΑΛΛΑ με την προϋπόθεση να λειτουργεί απροβλημάτιστα κάτι που δεν το κάνει.
Να αποδεικνύει την θεωρητική αντοχή του, κάτι που δεν το κάνει.
Να είναι σωστά σκληρυμένο για να αντέχει, κάτι που δεν το έχει και να αντέχει εν μέρει στην οξείδωση, κάτι όπου είναι επιρρεπεί!
Να πω και 'γω κάτι για τα συγκεκριμένα όπλα...σαν κάτοχος 2 πλαγιόκαννων της συγκεκριμένης εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια περίπου (2007-2011 και 2011 έως και σήμερα)...
Όχι για να αμφισβητήσω αυτά που λες...λογικά θα έχεις προσωπική εμπειρία ή θα έχεις ακούσει σχετικά...αλλά για χάρη της συζήτησης, προσεγγιζοντας το θέμα ως κυνηγός που του αρέσει το καλό όπλο στα πλαίσια της πολυδιαστατης κυνηγετικής δραστηριότητας και οχι ως "μέγας" οπλογνώστης...

Τόσο το πρώτο πλαγιοκαννο Chapuis που αγόρασα όσο και αυτό που έχω τώρα, τα κυνηγάω ολοχρονίς σε ολα τα κυνηγια που κανω, καθότι είναι το μοναδικό όπλο που έχω...κανένα (ουτε το προηγούμενο ουτε το τωρινό) μέχρι τώρα δεν μου έβγαλε πρόβλημα...βέβαια είναι απλό μηχανικά (δισκανδαλο-απλοι εξολκεις)...

Όσο αφορά την σκλύρηνση...στα εσωτερικά μερη του μηχανισμου...εμπειρικά που δοκίμασα...δεν είδα να έχει διαφορά σε σχέση με άλλα όπλα...
Στη σκλυρηνση της μπασκουλας...νομίζω γνωρίζεις...υπάρχουν 2 σχολές, η "Αγγλοιταλικογερμανική" κυρίως που "υποστηρίζει" την υψηλή επιφανειακή σκλήρυνση (για να αντέχει στα χτυπήματα) και τη μαλακή "καρδιά" για να διατηρεί την ελαστικότητα της βάσης στην κάμψη των δυνάμεων της πυροδοτήσης και η Βελγογαλλορωσική σχολή που "υποστηρίζει" την ομοιόμορφη σκλήρυνση σε όλη τη δομή του μετάλλου προκειμένου να έχει και ομοιόμορφη κάμψη στην πυροδοτήση και ας μην εχει τοσο μεγάλη επιφανειακή σκληροτητα..τώρα πια είναι καλύτερη...οι άποψης διίστανται από τους οπλοκατασκευαστες...
Πάντως ο σχεδιασμος των βάσεων της Chapuis προέρχεται απο τα ραβδωτα μοντέλα της που "κουμπώνουν" ραβδωτες κάννες διαμετρήματος 9,3Χ74 με πολλαπλασιες πιέσεις σε σχέση με το μαγκνουμ 12άρι...οπότε δεν νομιζω να στερούνται αντοχής παρότι είναι ελαφριές βάσεις...

Όσο αφορά την οξείδωση...το όπλο...καθότι μοναδικό...το έχω κυνηγήσει με υγρασίες, με βροχές και μπορεί εξωτερικά να το επιμελούμαι στον καθαρισμό και να μην έχει πρόβλημα αλλά και εσωτερικά στο μηχανισμό 2-3 φορές που το άνοιξα δεν είδα υποψία οξείδωσης...

Γνωρίζω κυνηγό που έχει Chapuis πλαγιοκαννο...μπορεί και πάνω από 20 χρόνια (από τα πρώτα που εισήγαγε ο Ασπρογέρακας) το κυνηγάει μπεκάτσα και περπατήτο κιχλοκοτσυφα και δεν του έχει βγάλει και αυτουνού κάτι...

Ένας συνάδελφος εδώ είχε γράψει ότι σε ένα μεταχειρισμένο ποζε ενός γνωστού του, ειχε σπάσει η τζαβέτα...

Δεν τα γράφω για να υποστηρίξω το όπλο που έτυχε να έχω...μου άρεσει το καλό όπλο γενικότερα και δεν κολλάω σε συγκεκριμένη εταιρεία...

Last edited:
Καταρχήν καλορίζικο και καλοτούφεκο, να το χαρείς !!!
Μήπως και το αρχικό τσοκάρισμα ήταν 0,7 και 1,3 mm, δηλ. IM & XXFULL ???
Γιατί αν ήταν μισό και φουλ (που θεωρώ ως το πιο πιθανό), σημαίνει ότι δεν προχώρησε τη λείανση και στην περιοχή των τσοκ !!!
Μόνο τους κυρίως αυλούς λείανε ο αθεόφοβος ??? .hair. Αντί να ανοίξει ακόμα λίγο τα τσοκ (αν ήταν 1* & 3*), κάτι όμως που κι εσύ έπρεπε να του το έχεις ζητήσει ... το αποτέλεσμα μετά τη λείανση ήταν να σφίξουν κι άλλο !!! :oops::eek:o_O
Όσο για το κοντάκι, κάνε τις δοκιμές και τις ρυθμίσεις που θέλεις, και μετά φτιάξε μια φέτα ξύλου ακριβώς στις διαστάσεις του ενδιάμεσου κενού, βγάλε το μηχανισμό, και κόλλησε τη φέτα εκεί. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να κολλήσει. Και επειδή βλέπω ότι το κοντάκι έχει σχετικά ίσια νερά, πιστεύω ότι δεν θα δυσκολευτείς να φτιάξεις μια φέτα που να ταιριάξει και να μη διακρίνεται ...
Προσωπική μου γνώμη (... βέβαια περι ορέξεως ) ... Το ρυθμιζόμενο κοντάκι είναι ΟΚ σε ένα σκοπευτικό σουπερποζέ (έστω και σε μια καραμπίνα) ... αλλά σε ένα κλασικό πλαγιόκαννο δεν μου χτυπάει ωραία στο μάτι !!! :cool: :)

Καλοτουφεκο!
Να το χαρείς με υγεία!

Τώρα... Ας ρωτήσω και εγώ τη μλκια μου μιας και μιλάτε για σοβαρά δίκαννα, αλλά αυτά είναι άπιαστο όνειρο για πολλούς συμπεριλαμβανομένου εμού. Μεταξύ Zabala και Baikal αναζητώ ένα πλαγιοκαννο με μάγκνουμ κάννες και δύο σκανδάλες ( ή και μια αν δεν υπάρχει διαθέσιμο μάγκνουμ με δύο σκανδάλες) πια θα ήταν η επιλογή σας; Εννοείται αν υπάρχει σε αυτή την οικονομική κατηγορία άλλη μάρκα που δεν γνωρίζω, ευπρόσδεκτη. Εξαιρούνται τα τουρκικά τα οποία δεν θα επέλεγα ποτέ.
Και τα 2 όπλα είναι "μουλάρια" από άποψη αντοχής...
Αξιόπιστα μηχανικά και τα 2 όταν πρόκειται για τις "απλές" εκδόσεις τους...δισκανδαλο-απλοι εξολκεις...στα Baikal έχουν ακουστεί προβλήματα στις μόνες σκανδαλες κυρίως και λιγότερο στους αυτόματους εξολκεις...ειναι να τύχεις και στο όπλο βέβαια...
Αν πειράξεις το υπάρχον κοντάκι, κοίτα πιο σου έρχεται καλύτερα και χρειάζεται τις μικρότερες δυνατές επεμβάσεις αν πας για καινούριο costum αγνόησε το...
Αν έχεις σκοπό να επέμβεις στις κάννες με εργασίες που απαιτούν ξεκολλημα ριγων, πας στο Baikal που εχει κασσιτεροκολληση και αφαιρούνται με χαμηλη θερμοκρασία, το Zabala έχει μπρουντζοκόλληση, ισχυρότερη μεν, αλλά απ' ότι γνωρίζω οι οπλουργοι δεν αναλαμβάνουν να επέμβουν γιατί απαιτείται υψηλή θερμοκρασία για την τήξη της που μπορεί να επηρεάσει την δομή του μετάλλου της κάννης...
Γνώμη μου...όπως και να' χει "χούφτωστα" και τα 2 να δεις την αίσθηση που σου αφήνουν στα χέρια...όποιο νιώσεις πιο "οικείο"...αγόρασε το...

Και τα 2 όπλα είναι "μουλάρια" από άποψη αντοχής...
Αξιόπιστα μηχανικά και τα 2 όταν πρόκειται για τις "απλές" εκδόσεις τους...δισκανδαλο-απλοι εξολκεις...στα Baikal έχουν ακουστεί προβλήματα στις μόνες σκανδαλες κυρίως και λιγότερο στους αυτόματους εξολκεις...ειναι να τύχεις και στο όπλο βέβαια...
Αν πειράξεις το υπάρχον κοντάκι, κοίτα πιο σου έρχεται καλύτερα και χρειάζεται τις μικρότερες δυνατές επεμβάσεις αν πας για καινούριο costum αγνόησε το...
Αν έχεις σκοπό να επέμβεις στις κάννες με εργασίες που απαιτούν ξεκολλημα ριγων, πας στο Baikal που εχει κασσιτεροκολληση και αφαιρούνται με χαμηλη θερμοκρασία, το Zabala έχει μπρουντζοκόλληση, ισχυρότερη μεν, αλλά απ' ότι γνωρίζω οι οπλουργοι δεν αναλαμβάνουν να επέμβουν γιατί απαιτείται υψηλή θερμοκρασία για την τήξη της που μπορεί να επηρεάσει την δομή του μετάλλου της κάννης...
Γνώμη μου...όπως και να' χει "χούφτωστα" και τα 2 να δεις την αίσθηση που σου αφήνουν στα χέρια...όποιο νιώσεις πιο "οικείο"...αγόρασε το...
Μήπως Σπύρο στο baikal είναι μονόδρομος το μονοσκάνδαλο λόγω ατσάλινων σκαγιών?

Back