Πλαγιόκαννο

Καλημέρα Σπύρο! Να πω ότι τα συμπαθώ και ήμουν έτοιμος να αγοράσω ένα κάποτε και αν ήταν να αγοράσω κάποιο καινούριο θα το σκεφτόμουν. Αυτά που έγραψα τα έχω δει σε 2 που υπάρχουν εδώ και έτυχε να μου τα φέρουν για να τους πω αν μπορέσω να διακρίνω το πρόβλημα, στα οποία έχω τραβήξει φωτογραφίες από τα έσωθεν κάτι που δεν δημοσιεύω. Επίσης με 3 άτομα που έχω μιλήσει πρώην κατόχους τους από τους οποίους οι 2 τα είχαν με 2 ζεύγη καννών. Έμειναν πλήρως απογοητευμένει. Στην δε Γαλλία χέρουν εκτίμησης ειδικά τα εξπρές στις δε άλλες χώρες όπου κυνηγάνε με εξπρές, όχι και τόσο.
Καλημέρα!

Δεν αντιλέγω...ας ελπίσουμε να μην αποτελέσει και το δικό μου κακό παράδειγμα...

Σε παρουσιάσεις και σε σχόλια σε κάποια Φόρα, σε Αγγλία και Αμερική, που τυχαίνει να διαβάσω...θετικό πρόσημο βγάζουν...

Last edited:
Ωραιο οπλο που το χαλαει το κοντακι. Αφου πιανουν τα χερια σου, επρεπε να κανεις κατι πιο ομορφο...
Δυστυχώς ήταν αναγκαίο κακό. Οπως είπε και ο μαστρο - Γιάννης θέλει καινούριο κοντάκι. Χαμηλοτουφεκούσε περίπου 15 εκ. στο Churchill test οπότε δεν μπορούσα να το αφήσω όπως ήταν. Ψάχνω έναν καλό τάκο και θα προχωρήσω σε καινούρια κοντάκι - πάπια. Αλλωστε δεν είναι να το αφήσω έτσι σε μερικά σημεία ακόμα ξερνάει λάδι. Ο παπούς που το είχε έριχνε ένα μπουκαλάκι λάδι στην βάση, μετά από κάθε έξοδο και το άφηνε όρθιο οπότε, όλο το λάδι πότιζε το ξύλο του κοντακιού . Μετά το πέρασε και ένα βερνίκι που φυλάκησε το λάδι ... .hair..

Κάτσε να δούμε πόσο θα μπορούμε να το κυνηγήσουμε γιατί με τόσο κλειστά τσοκ αν γίνουν τα ατσάλινα υποχρεωτικά γ@μη@έ τα :( τζάμπα τα έξοδα.

Σωστά. Ακόμη και κάποιο πρόβλημα να είχαν θα ήταν λόγο σφιχτής εφαρμογής όπου με καλύτερη λύπανση ή με την χρήση ή με μία ελαφριά λείανση όλα αυτά διορθώνονται μια και καλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι μηχανική μονή σκανδάλη πλέον δεν βρίσκεις εύκολα σε καινούριο όπλο ειδικά σε πλαγιόκαννο στις μέρες μας. Αυτή τη μπούρδα με την σκανδάλη αδρανείας δεν ξέρω ποιος την εφηύρε.
Ακόμη μεγαλύτερη μπούρδα Μανώλη η μονή σκανδάλη γενικά στα κυνηγετικά δίκανα.

Συγγενικου μου προσώπου του εκανε εμπλοκές στη δεύτερη ντουφεκιά...οπλουργος διέγνωσε κακή λείανση και εφαρμογές...
Το επισκευασε...το κράτησε ο ξάδερφος, κανα χρόνο, του το ξανακάνε μια φορά θυμάμαι και μετά το έδωσε...
Μπορεί να έτυχε στο όπλο...μπορεί να συμβεί στο κάθε όπλο...
Σε συζητήσεις με οπλουργους η πρότασή τους ως προς τα Baikal...δισκανδαλο...
Στο δικό μου οι εφαρμογές δεν είναι κακές και τα εξαρτήματα έχουν καλή όψη . Σίγουρα ότι δεν υπάρχει δεν χαλάει και όσο πιο απλό τόσο καλύτερα .Κάτω μηχανισμός πως ήταν μονοσκανδαλο και πως έγινε δισκανδαλο IMG_20220812_104427.jpgIMG_20220812_104752.jpgIMG_20230407_181901.jpg

Κάτσε να δούμε πόσο θα μπορούμε να το κυνηγήσουμε γιατί με τόσο κλειστά τσοκ αν γίνουν τα ατσάλινα υποχρεωτικά γ@μη@έ τα :( τζάμπα τα έξοδα.

Δεν πειράζει καθόλου κυρ Μήτσο! Τα ανοίγεις και τα κάνεις ****/***, κι είσαι κομπλέ!

Δεν πειράζει καθόλου κυρ Μήτσο! Τα ανοίγεις και τα κάνεις ****/***, κι είσαι κομπλέ!
Δηλαδή Νίκο αν σε ένα δίκανο με απλές θαλάμες ανοίξεις τα τσοκ από 3-1 σε 4-3 άστρα μπορείς να ρίξεις ατσάλινα?

Δηλαδή Νίκο αν σε ένα δίκανο με απλές θαλάμες ανοίξεις τα τσοκ από 3-1 σε 4-3 άστρα μπορείς να ρίξεις ατσάλινα?
Αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με την κατάσταση και την αντοχή των καννών.Μια απορία που έχω μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση των ατσάλινων σκαγιων ,μήπως το άνοιγμα των τσοκ θα ειναι καλύτερα με κόψιμο και όχι με αφαίρεση μετάλλου εσωτερικά.

Παιδιά,
ακόμη και με όπλα (παλαιά καλοδιατηρημένα ή σύγχρονα) με 70ρες θαλάμες (φυσικά εξαιρούνται όπλα με δαμασκηνές κάννες ή προοριζόμενα για μαύρη μπαρούτη) ,
ακόμη και δίχως αυτά να φέρουν σφραγίδα (επανα)δοκιμής για ατσάλινα σκάγια,
μπορείτε κάλλιστα να κάνετε χρήση ατσάλινων σκαγιών,
αρκεί μόνον:
1ον,
να μην τα ρίχνετε επουδενί με τσοκ πιο σφικτό από ντεμί/μισό/***,
2ον, να μην κάμνετε χρήσιν magnum φυσεκίων,
3ον, να μην κάμνετε χρήσιν φυσιγγίων με αναγραφή ''max 1050 bar'',
4oν, να μην κάμνετε επουδενί χρήσιν φυσεκίων με ατσάλινα σκάγια με σκάγια χονδρότερα απ' το #4 (εις την ατσάλινη κλίμακα).

Εάν, δε, διαθέτουμε ήδη όπλα με σταθερές συσφίγξεις κάτω τού μισού τσοκ, και θέλουμε να τα ρίξουμε με ατσάλινα σκάγια, τότε φυσικά και δεν τα αποσύρουμε, παρά απλούστατα, τα δίνουμε σε έναν καλόν οπλουργό, διά να μας διανοίξει λιγάκι τις συσφίγξεις με το κατάλληλο γλύφανο/αλεζουάρ, έτσι ώστε να τις κάμει κατάλληλες διά χρήσιν ατσάλινων σκαγίων...

Last edited:

Και βέβαια Γιώργο!
Διά να κατανοήσεις απολύτως όμως την όλην ''ατσαλινο-κατάστασιν'', δες προσεκτικώς και συμπληρωματικώς και το αμέσως προηγούμενο ποστάρισμά μου...

Αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με την κατάσταση και την αντοχή των καννών.Μια απορία που έχω μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση των ατσάλινων σκαγιων ,μήπως το άνοιγμα των τσοκ θα ειναι καλύτερα με κόψιμο και όχι με αφαίρεση μετάλλου εσωτερικά.

Αυτό ας το αφήκουμε εις την κρίσιν τού έμπειρου και ικανού οπλουργού...

Και βέβαια Γιάννη!
Διά να κατανοήσεις απολύτως όμως την όλην ''ατσαλινο-κατάστασιν'', δες προσεκτικώς και συμπληρωματικώς και το αμέσως προηγούμενο ποστάρισμά μου...
Σε ευχαριστώ Νίκο. Γιώργος.

Στο δικό μου οι εφαρμογές δεν είναι κακές και τα εξαρτήματα έχουν καλή όψη . Σίγουρα ότι δεν υπάρχει δεν χαλάει και όσο πιο απλό τόσο καλύτερα .Κάτω μηχανισμός πως ήταν μονοσκανδαλο και πως έγινε δισκανδαλο View attachment 72148View attachment 72149View attachment 72150
Να συμπληρώσω φθηνό όπλο αλλά όχι φθηνιαρικο και στις δύο περιπτώσεις η ασφάλεια μπλοκάρει τις σχαστηριες και οι βελόνες δεν εξέχουν από τον καθρέφτη όταν δεν είναι οπλισμένες.

Και συμπληρωματικώς, να αναφέρω πως τα σύγχρονα, magnum (ή super magnum) τυφέκια, πιστοποιημένα διά χρήσιν ατσάλινων σκαϊών, δύνανται κάλλιστα να ρίξουν οιοδήποτε απλό ή magnum φυσέκιον με ατσάλινα σκάια (ή από άλλο σκληρό κράμα) σε οιοδήποτε νούμερο σκαϊών, αρκεί μόνον, να τηρείται αυστηρώς ο περιορισμός ως προς τα τσοκ τού όπλου, ήτοι, να μην τα ρίχνομε επουδενί τα ατσάλινα σκάια με τσοκ πιο σφικτό από το ντεμί/μισό/***...!

Στο δικό μου οι εφαρμογές δεν είναι κακές και τα εξαρτήματα έχουν καλή όψη . Σίγουρα ότι δεν υπάρχει δεν χαλάει και όσο πιο απλό τόσο καλύτερα .Κάτω μηχανισμός πως ήταν μονοσκανδαλο και πως έγινε δισκανδαλο
Αν δεν είμαι αδιάκριτος... Πόσο κόστισε?

Καταρχήν καλορίζικο και καλοτούφεκο, να το χαρείς !!!
Μήπως και το αρχικό τσοκάρισμα ήταν 0,7 και 1,3 mm, δηλ. IM & XXFULL ???
Γιατί αν ήταν μισό και φουλ (που θεωρώ ως το πιο πιθανό), σημαίνει ότι δεν προχώρησε τη λείανση και στην περιοχή των τσοκ !!!
Μόνο τους κυρίως αυλούς λείανε ο αθεόφοβος ??? .hair. Αντί να ανοίξει ακόμα λίγο τα τσοκ (αν ήταν 1* & 3*), κάτι όμως που κι εσύ έπρεπε να του το έχεις ζητήσει ... το αποτέλεσμα μετά τη λείανση ήταν να σφίξουν κι άλλο !!! :oops::eek:o_O
Όσο για το κοντάκι, κάνε τις δοκιμές και τις ρυθμίσεις που θέλεις, και μετά φτιάξε μια φέτα ξύλου ακριβώς στις διαστάσεις του ενδιάμεσου κενού, βγάλε το μηχανισμό, και κόλλησε τη φέτα εκεί. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να κολλήσει. Και επειδή βλέπω ότι το κοντάκι έχει σχετικά ίσια νερά, πιστεύω ότι δεν θα δυσκολευτείς να φτιάξεις μια φέτα που να ταιριάξει και να μη διακρίνεται ...
Προσωπική μου γνώμη (... βέβαια περι ορέξεως ) ... Το ρυθμιζόμενο κοντάκι είναι ΟΚ σε ένα σκοπευτικό σουπερποζέ (έστω και σε μια καραμπίνα) ... αλλά σε ένα κλασικό πλαγιόκαννο δεν μου χτυπάει ωραία στο μάτι !!! :cool: :)
Στέλιο το αρχικό τσοκάρισμα ήταν φουλ και εξτρα φουλ. Η αλήθεια είναι ότι δεν του είπα να ανοίξει κανένα από τα δύο με το σκεπτικό ότι αν καταργηθούν τα μολυβδινα σκάγια θα χρειαστεί να τα ανοίξω και τα δύο . Κάποια στιγμή όμως που τηλεφωνηθήκαμε, μου είπε από μόνος του, ότι θα ανοίξει το ένα από τα δύο γιατί είναι πολύ σφικτά . Δεν μπήκα σε λεπτομέρειες θεωρώντας ότι θα ανοίξει το εξτρα φουλ. Τελικά ανοιξε το άλλο . Μάλλον είχε την περισσότερη διάβρωση οπότε ταίριαξε να ανοίξει αυτό.

Για το κοντάκι συμφωνώ. Μπορεί να είναι λειτουργικό αλλά δεν πάυει να φαίνεται ... ανορθογραφία. Τα γράφω παραπάνω. Αλλά γενικά όταν το ξύλο είναι ποτισμένο με λάδι δύσκολα πιάνουν κόλλες. Η ιδέα με την φέτα ξύλου που λες είναι πολύ καλή. Μπορεί να βοηθήσουν και κανα δυό καβίγιες. Ανάλογα από το αν και πόσο θα φύγει το λάδι. Σκέψου ότι το έχω βάλει τρείς φορές από ένα 24ωρο στο ασετόν και ακόμα όταν το αφήνω στον ήλιο "ιδρώνει" . Αφού όταν το "έτρωγα" με το ρουτεράκι σε κάπια σημεία μύριζε καυσαέριο σαν νταλίκα .big smile. .

Πάντως με τόσο σφιχτά τσοκ και ατσάλινα σκάγια το μέλλον προβλέπεται δυσίωνο. Και δυστυχώς , όπως λέει ο συνάδελφος παραπάνω , θα την φάμε αμαχητί ... δεν βλέπω καμιά αντίδραση.

Αν δεν είμαι αδιάκριτος... Πόσο κόστισε?
Κόστισε 250 € η αγορά το έχω κάνει παρουσίαση στην ενότητα baikal 405 σελίδα .Τη μετατροπή την έκανα μόνος μου χάλασα δύο ποντες εξολκεις πίρων και έφαγα κανένα 6ωρο.Εχει τη δουλίτσα του και πρέπει να υπολογιστεί και η αμοιβή του οπλουργου αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου.Παντως είναι βγάλε βάλε .Η αγορά ολοκλήρου όπλου μου εξασφαλίζει ανταλλακτικά κοντάκι πάπια (άχρειαστα να είναι)που θα μπορούσα να πάρω τα μισά λεφτά πίσω πουλώντας τα , ελατήρια πιρους όλο το σύστημα αυτόματων εξωλκεων ακόμα και ανταλλακτικές κάννες αν η τιμή είναι συμφέρουσα να τις εφαρμόσει οπλουργος στην υπάρχουσα βάση.

Κόστισε 250 € η αγορά το έχω κάνει παρουσίαση στην ενότητα baikal 405 σελίδα .Τη μετατροπή την έκανα μόνος μου χάλασα δύο ποντες εξολκεις πίρων και έφαγα κανένα 6ωρο.Εχει τη δουλίτσα του και πρέπει να υπολογιστεί και η αμοιβή του οπλουργου αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου.Παντως είναι βγάλε βάλε .Η αγορά ολοκλήρου όπλου μου εξασφαλίζει ανταλλακτικά κοντάκι πάπια (άχρειαστα να είναι)που θα μπορούσα να πάρω τα μισά λεφτά πίσω πουλώντας τα , ελατήρια πιρους όλο το σύστημα αυτόματων εξωλκεων ακόμα και ανταλλακτικές κάννες αν η τιμή είναι συμφέρουσα να τις εφαρμόσει οπλουργος στην υπάρχουσα βάση.
250 αγορά άλλου όπλου! Οκ... κατάλαβα! Και με την αδεια ΑΚΚΟ του δότη? "Κατέθεσες πινακίδες"?

Όσον αφορά τα ατσάλινα σκάγια από προσωπική εμπειρία και παρατήρηση ειδικά στην Ελβετία που επισκέπτομαι σε όλα τα σκοπευτήρια επιτρέπεται μόνο η χρήση ατσάλινων σκαγιών, όπως και σε όλους τους υδροβιότοπους. Πολλοί δεν έχουν σύγχρονα όπλα σφραγισμένα για ατσάλινα και επί χρόνια τους κάνουν χρήση με ατσάλινα ακόμα και με όπλα που φέρουν τσοκάρισμα φουλ και έξτρα φουλ, αλλά όχι χοντρίτερα από το Νο3. Δεν έχει παρατηρηθεί βλάβη ή φθορά αυτών.
Επίσης το ίδιο συμβαίνει για ακόμα περισσότερα χρόνια στην Δανία και γενικά στην Σκανδιναβία.
Απλώς τα τσοκ σφυχτοτερα του ντεμί 3* δηλαδή δεν προσφέρουν σφυχτότερη κατανομή.

Όσον αφορά τα ατσάλινα σκάγια από προσωπική εμπειρία και παρατήρηση ειδικά στην Ελβετία που επισκέπτομαι σε όλα τα σκοπευτήρια επιτρέπεται μόνο η χρήση ατσάλινων σκαγιών, όπως και σε όλους τους υδροβιότοπους. Πολλοί δεν έχουν σύγχρονα όπλα σφραγισμένα για ατσάλινα και επί χρόνια τους κάνουν χρήση με ατσάλινα ακόμα και με όπλα που φέρουν τσοκάρισμα φουλ και έξτρα φουλ, αλλά όχι χοντρίτερα από το Νο3. Δεν έχει παρατηρηθεί βλάβη ή φθορά αυτών.
Επίσης το ίδιο συμβαίνει για ακόμα περισσότερα χρόνια στην Δανία και γενικά στην Σκανδιναβία.
Απλώς τα τσοκ σφυχτοτερα του ντεμί 3* δηλαδή δεν προσφέρουν σφυχτότερη κατανομή.
Δηλαδή το baical το πλάγιο που έχω που είναι 1/3 θα μπορώ να ρίξω ατσάλινα αλλά μα μην είναι ποιο χοντρά τα σκάγια από το Ν3??Γτ αν γίνεται αυτό μην το παραμελήσω στην άκρη το όπλο γτ αυτό σκεφτόμουν ότι το όπλο θα είναι αχρείαστο πλέον αν μπουν μόνιμα τα ατσάλινα

Back