Πλαγιόκαννο

Αν και προτιμώ δύο σκανδάλες, αν πάω και το δω το όπλο και μου έρχεται όπως θέλω θα το προτιμήσω. Εσύ το έχεις το όπλο. Σου είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα η μονή σκανδάλη;
Μιας και έχω δίκαννα Baikal με κάθε δυνατό συνδιασμό εκτός μονοσκάνδαλο δηλαδή και με αυτόματους εξολκείς και με απλούς, και magnum και με απλές θαλάμες, και με εναλλασόμενα και με σταθερά τσοκ, εφόσον θέλεις να αγοράσεις πλαγιόκαννο θα σου πρότεινα να πάρεις το απλό δισκάνδαλο με εναλλασόμενα τσοκς και απλούς εξολκείς. Αν θέλεις πριν λίγο καιρό κυκλοφορούσε και με magnum κάννες απλούς εξολκεις δισκάνδαλο και εναλλασόμενα τσοκς δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο. Από άποψη αξιοπιστίας πιστεύω πως ότι και αν πάρεις δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά και να έχεις λύνονται όλα πολυ εύκολα. Ο λόγος που σου προτείνω αυτή την έκδοση είναι ο εξής. Καταρχήν τα εναλλασόμενα τσοκς θα σε βολέψουν όχι μόνο για ατσάλινα αλλά και για γενικό κυνήγι εφόσον δεν θέλεις να ψαχτείς τόσο με φυσίγγια ή δεν εισαι ιδιογομωτής. Οι magnum κάννες λογικά θα ωφελήσουν μόνο για ατσάλινα σκάγια. Όμως οι εκδόσεις με magnum κάννες είναι πιο βαριές που συνήθως ξεπερνούν τα 3300γρ. Το mp27 με magnum ζυγίζει 3350 γρ που εγώ τα καταλαβαίνω μετά από μία ώρα κυνήγι για αυτό προτειμώ το πλαγιο με 3150γρ που έχει και καλύτερο ζύγισμα. Οι αυτόματοι εξολκείς και στο πλάγιο και στο ποζε που έχω λειτουργούν υποδειγματικά. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με εξαίρεση στο πλάγιο mp43 όπου στην αρχή ήθελαν λίγο στρώσιμο γιατι στην αριστερή κάννη έπιανε πολύ σφιχτά τον πάφιλα του φυσιγγίου και καμιά φορά μάγκωνε και δεν τον πετούσε όπως επίσης έμπαινε και το φυσίγγι με λίγη δυσκολία. Μετά όμως απο κυνήγι τσίχλας μισής σεζόν πλέον έχει στρώσει και λειτουργεί άψογα . Είναι τα γνωστά θεματάκια με τις σφιχτές εφαρμογές στα baikal που με τον καιρό στρώνουν. Ο λόγος που προτείνω με απλούς εξολκείς είναι διότι με τους αυτόματους λόγο των ελατηρίων είναι πιο δύσκολο στο κλείσιμο του όπλου. Ακόμη και αν ελαφρύνεις τα ελατήρια κόβοντας μερικές σπείρες και πάλι είναι λίγο σκληρό στο κλεισιμο με τον καιρό θα βελτιωθεί και αυτό αλλά έστω και λίγο θα παραμείνει γιατί είναι ο τρόπος λειτουργίας έτσι. Με τους απλούς εξολκείς δεν έχει τέτοιο θέμα και κλεινει εύκολα από την πρώτη μέρα. Ο μόνος λόγος που αξίζει για μένα να πάρεις με αυτόματους εξολκείς είναι για να ελέγχεις πιο εύκολα με το άνοιγμα του όπλου αν έχεις ξεχάσει να αντικαταστήσεις τον ριγμένο κάλυκα με καινούργιο φυσίγγι. Το δισκάνδαλλο το προτείνω για να έχεις πιο άμεση επιλογή κάννης και να μην μπλέκεις με τον επιλογέα και όχι τόσο για λόγους αξιοπιστίας. Όπως είπα απο αξιοπιστία δεν θα έχεις θέμα.

Και τα 2 όπλα είναι "μουλάρια" από άποψη αντοχής...
Αξιόπιστα μηχανικά και τα 2 όταν πρόκειται για τις "απλές" εκδόσεις τους...δισκανδαλο-απλοι εξολκεις...στα Baikal έχουν ακουστεί προβλήματα στις μόνες σκανδαλες κυρίως και λιγότερο στους αυτόματους εξολκεις...ειναι να τύχεις και στο όπλο βέβαια...
Αν πειράξεις το υπάρχον κοντάκι, κοίτα πιο σου έρχεται καλύτερα και χρειάζεται τις μικρότερες δυνατές επεμβάσεις αν πας για καινούριο costum αγνόησε το...
Αν έχεις σκοπό να επέμβεις στις κάννες με εργασίες που απαιτούν ξεκολλημα ριγων, πας στο Baikal που εχει κασσιτεροκολληση και αφαιρούνται με χαμηλη θερμοκρασία, το Zabala έχει μπρουντζοκόλληση, ισχυρότερη μεν, αλλά απ' ότι γνωρίζω οι οπλουργοι δεν αναλαμβάνουν να επέμβουν γιατί απαιτείται υψηλή θερμοκρασία για την τήξη της που μπορεί να επηρεάσει την δομή του μετάλλου της κάννης...
Γνώμη μου...όπως και να' χει "χούφτωστα" και τα 2 να δεις την αίσθηση που σου αφήνουν στα χέρια...όποιο νιώσεις πιο "οικείο"...αγόρασε το...
Αυτό με τις μονές σκανδαλες στο Baikal 43 όλοι μεταφέρουν την ίδια φήμη χωρίς να βρεθεί κάποιος που προσωπικά είχε πρόβλημα ,πως το έλυσε αν το ελυσε.Οι μoνες σκανδαλες στα φθηνά πλάγια είχαν πρόβλημα στις σκανδαλες αδράνειας λόγο μικρού χώρου για την κινηση του αντίβαρου .Εδώ μιλάμε για μηχανική σκανδάλη θα οπλίσει η δεύτερη κάννη ακόμα και αν είναι ελαττωματικο το πρώτο φυσίγγι.

Last edited:
Αυτό με τις μονές σκανδαλες στο Baikal 43 όλοι μεταφέρουν την ίδια φήμη χωρίς να βρεθεί κάποιος που προσωπικά είχε πρόβλημα ,πως το έλυσε αν το ελυσε.Οι μόνες σκανδαλες στα φθηνά πλάγια είχαν πρόβλημα στις σκανδαλες αδράνειας λόγο μικρού χώρου για την κινηση του αντίβαρου .Εδώ μιλάμε για μηχανική σκανδάλη θα οπλίσει η δεύτερη κάννη ακόμα και αν είναι ελαττωματικο το πρώτο φυσίγγι.
Σωστά. Ακόμη και κάποιο πρόβλημα να είχαν θα ήταν λόγο σφιχτής εφαρμογής όπου με καλύτερη λύπανση ή με την χρήση ή με μία ελαφριά λείανση όλα αυτά διορθώνονται μια και καλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι μηχανική μονή σκανδάλη πλέον δεν βρίσκεις εύκολα σε καινούριο όπλο ειδικά σε πλαγιόκαννο στις μέρες μας. Αυτή τη μπούρδα με την σκανδάλη αδρανείας δεν ξέρω ποιος την εφηύρε.

Μιας και έχω δίκαννα Baikal με κάθε δυνατό συνδιασμό εκτός μονοσκάνδαλο δηλαδή και με αυτόματους εξολκείς και με απλούς, και magnum και με απλές θαλάμες, και με εναλλασόμενα και με σταθερά τσοκ, εφόσον θέλεις να αγοράσεις πλαγιόκαννο θα σου πρότεινα να πάρεις το απλό δισκάνδαλο με εναλλασόμενα τσοκς και απλούς εξολκείς. Αν θέλεις πριν λίγο καιρό κυκλοφορούσε και με magnum κάννες απλούς εξολκεις δισκάνδαλο και εναλλασόμενα τσοκς δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο. Από άποψη αξιοπιστίας πιστεύω πως ότι και αν πάρεις δεν θα έχεις πρόβλημα αλλά και να έχεις λύνονται όλα πολυ εύκολα. Ο λόγος που σου προτείνω αυτή την έκδοση είναι ο εξής. Καταρχήν τα εναλλασόμενα τσοκς θα σε βολέψουν όχι μόνο για ατσάλινα αλλά και για γενικό κυνήγι εφόσον δεν θέλεις να ψαχτείς τόσο με φυσίγγια ή δεν εισαι ιδιογομωτής. Οι magnum κάννες λογικά θα ωφελήσουν μόνο για ατσάλινα σκάγια. Όμως οι εκδόσεις με magnum κάννες είναι πιο βαριές που συνήθως ξεπερνούν τα 3300γρ. Το mp27 με magnum ζυγίζει 3350 γρ που εγώ τα καταλαβαίνω μετά από μία ώρα κυνήγι για αυτό προτειμώ το πλαγιο με 3150γρ που έχει και καλύτερο ζύγισμα. Οι αυτόματοι εξολκείς και στο πλάγιο και στο ποζε που έχω λειτουργούν υποδειγματικά. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με εξαίρεση στο πλάγιο mp43 όπου στην αρχή ήθελαν λίγο στρώσιμο γιατι στην αριστερή κάννη έπιανε πολύ σφιχτά τον πάφιλα του φυσιγγίου και καμιά φορά μάγκωνε και δεν τον πετούσε όπως επίσης έμπαινε και το φυσίγγι με λίγη δυσκολία. Μετά όμως απο κυνήγι τσίχλας μισής σεζόν πλέον έχει στρώσει και λειτουργεί άψογα . Είναι τα γνωστά θεματάκια με τις σφιχτές εφαρμογές στα baikal που με τον καιρό στρώνουν. Ο λόγος που προτείνω με απλούς εξολκείς είναι διότι με τους αυτόματους λόγο των ελατηρίων είναι πιο δύσκολο στο κλείσιμο του όπλου. Ακόμη και αν ελαφρύνεις τα ελατήρια κόβοντας μερικές σπείρες και πάλι είναι λίγο σκληρό στο κλεισιμο με τον καιρό θα βελτιωθεί και αυτό αλλά έστω και λίγο θα παραμείνει γιατί είναι ο τρόπος λειτουργίας έτσι. Με τους απλούς εξολκείς δεν έχει τέτοιο θέμα και κλεινει εύκολα από την πρώτη μέρα. Ο μόνος λόγος που αξίζει για μένα να πάρεις με αυτόματους εξολκείς είναι για να ελέγχεις πιο εύκολα με το άνοιγμα του όπλου αν έχεις ξεχάσει να αντικαταστήσεις τον ριγμένο κάλυκα με καινούργιο φυσίγγι. Το δισκάνδαλλο το προτείνω για να έχεις πιο άμεση επιλογή κάννης και να μην μπλέκεις με τον επιλογέα και όχι τόσο για λόγους αξιοπιστίας. Όπως είπα απο αξιοπιστία δεν θα έχεις θέμα.
Μανώλη εγκρίνω και επαυξάνω τα λεγόμενα σου. Το θέμα είναι το εξής
Προς το παρόν είμαι κάτοχος ενός μόνο όπλου ( browning 325 sl ) όχι μάγκνουμ με σταθερά τσοκ 3-1.
Θέλω λοιπόν να αγοράσω ένα όπλο ακόμη το οποίο να με καλύπτει στα τσοκ και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντική χρηση ατσάλινων σκαγιών γενικά στο κυνήγι.
Συμφωνώ ότι το baikal μάγκνουμ είναι βαρύ αλλά........
Επιπλέον δεν μπορω να διαθέσω πάνω από 600€.

Αυτό με τις μονές σκανδαλες στο Baikal 43 όλοι μεταφέρουν την ίδια φήμη χωρίς να βρεθεί κάποιος που προσωπικά είχε πρόβλημα ,πως το έλυσε αν το ελυσε.Οι μόνες σκανδαλες στα φθηνά πλάγια είχαν πρόβλημα στις σκανδαλες αδράνειας λόγο μικρού χώρου για την κινηση του αντίβαρου .Εδώ μιλάμε για μηχανική σκανδάλη θα οπλίσει η δεύτερη κάννη ακόμα και αν είναι ελαττωματικο το πρώτο φυσίγγι.
Συγγενικου μου προσώπου του εκανε εμπλοκές στη δεύτερη ντουφεκιά...οπλουργος διέγνωσε κακή λείανση και εφαρμογές...
Το επισκευασε...το κράτησε ο ξάδερφος, κανα χρόνο, του το ξανακάνε μια φορά θυμάμαι και μετά το έδωσε...
Μπορεί να έτυχε στο όπλο...μπορεί να συμβεί στο κάθε όπλο...
Σε συζητήσεις με οπλουργους η πρότασή τους ως προς τα Baikal...δισκανδαλο...

Σωστά. Ακόμη και κάποιο πρόβλημα να είχαν θα ήταν λόγο σφιχτής εφαρμογής όπου με καλύτερη λύπανση ή με την χρήση ή με μία ελαφριά λείανση όλα αυτά διορθώνονται μια και καλή. Αξιοσημείωτο είναι ότι μηχανική μονή σκανδάλη πλέον δεν βρίσκεις εύκολα σε καινούριο όπλο ειδικά σε πλαγιόκαννο στις μέρες μας. Αυτή τη μπούρδα με την σκανδάλη αδρανείας δεν ξέρω ποιος την εφηύρε.
Γι'αυτό υπάρχουν οι εγγυήσεις.

Κ
Απο την φωτογραφία δεν βγάζεις άκρη. Δεν κάθονται να φωτογραφίζουν ξεχωριστά το κάθε όπλο. Ειναι ενδεικτική. Η περιγραφή παίζει σημασία.
Και στις περιγραφές γίνονται λάθη το καλύτερο είναι τηλέφωνο για τα χαρακτηριστικά και τη διαθεσιμότητα.

Μανώλη εγκρίνω και επαυξάνω τα λεγόμενα σου. Το θέμα είναι το εξής
Προς το παρόν είμαι κάτοχος ενός μόνο όπλου ( browning 325 sl ) όχι μάγκνουμ με σταθερά τσοκ 3-1.
Θέλω λοιπόν να αγοράσω ένα όπλο ακόμη το οποίο να με καλύπτει στα τσοκ και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντική χρηση ατσάλινων σκαγιών γενικά στο κυνήγι.
Συμφωνώ ότι το baikal μάγκνουμ είναι βαρύ αλλά........
Επιπλέον δεν μπορω να διαθέσω πάνω από 600€.
Γενικότερα το θέμα με τα ατσάλινα είναι λίγο θολό ακόμη πιστεύω. Τα Baikal και ειδικά τα δίκαννα από όσο ξέρω δεν φέρουν σφραγίδες για ατσάλινα σκάγια παρόλο που τα εναλλασόμενα τσοκς γράφουν απο το 3* και πάνω steel. Επίσης ο αντιπρόσωπος στο manual λέει ότι μπορείς να ρίξεις με τσοκάρισμα ανοιχτότερο απο 3* αστάλινα σκαγiα αλλά τα απλά φυσίγγια και όχι τα High Performance. Αλλά γενικότερα παρόλο που τα baikal είναι από τα πιο ανθεκτικά όπλα και λογικά δεν θα έχουν θέμα δεν νομίζω ότι ειναι τα καταλληλότερα για ατσάλινα σκάγια πλέον. Παρόλα αυτά εφόσον θέλεις όπλο μέχρι 600ευρώ για γενικό κυνήγι και ατσάλινα σε δίκαννο εγώ θα έπαιρνα είτε το mp27em με magnum κάννες και εναλλασόμενα τσοκς δισκάνδαλο είτε το mp43 δισκάνδαλλο με εναλλασόμενα και mangum κάννες όπως το παρακάτω Baikal magnum δισκάνδαλο με εναλλασόμενα.

Γενικότερα το θέμα με τα ατσάλινα είναι λίγο θολό ακόμη πιστεύω. Τα Baikal και ειδικά τα δίκαννα από όσο ξέρω δεν φέρουν σφραγίδες για ατσάλινα σκάγια παρόλο που τα εναλλασόμενα τσοκς γράφουν απο το 3* και πάνω steel. Επίσης ο αντιπρόσωπος στο manual λέει ότι μπορείς να ρίξεις με τσοκάρισμα ανοιχτότερο απο 3* αστάλινα σκαγiα αλλά τα απλά φυσίγγια και όχι τα High Performance. Αλλά γενικότερα παρόλο που τα baikal είναι από τα πιο ανθεκτικά όπλα και λογικά δεν θα έχουν θέμα δεν νομίζω ότι ειναι τα καταλληλότερα για ατσάλινα σκάγια πλέον. Παρόλα αυτά εφόσον θέλεις όπλο μέχρι 600ευρώ για γενικό κυνήγι και ατσάλινα σε δίκαννο εγώ θα έπαιρνα είτε το mp27em με magnum κάννες και εναλλασόμενα τσοκς δισκάνδαλο είτε το mp43 δισκάνδαλλο με εναλλασόμενα και mangum κάννες όπως το παρακάτω Baikal magnum δισκάνδαλο με εναλλασόμενα.
Σε περίπτωση που απαγορευτούν τελείως το μολύβδινα σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα κράματα εκτός από τα ατσάλινα, διαφορετικά όλα τα παλιά τσοκαρισμενα δίκανα θα πάνε για τον τοίχο.

Κ

Και στις περιγραφές γίνονται λάθη το καλύτερο είναι τηλέφωνο για τα χαρακτηριστικά και τη διαθεσιμότητα.
σαν έκδοση υπάρχει σίγουρα γιατί πέρυσι που το αγόρασα ήμουν ανάμεσα στο magnum με εναλλασόμενα τσοκς και διπλή σκανδάλλη και στο απλό με αυτόματους , σταθερά τσοκς και διπλή σκανδάλη. Τελικά πήρα το δεύτερο . Το είχα ρωτήσει όμως και υπήρχε και αυτή η έκδοση ετοιμοπαράδοτη. Τώρα όμως με τον πόλεμο δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα.

Σε περίπτωση που απαγορευτούν τελείως το μολύβδινα σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα κράματα εκτός από τα ατσάλινα, διαφορετικά όλα τα παλιά τσοκαρισμενα δίκανα θα πάνε για τον τοίχο.
Το ελπίζω γιατί κανένα από τα 4 όπλα που έχω δεν έχει τον κρίνο σφραγίδα και δεν σκοπεύω προς το παρών να τα αλλάξω.

Να πω και 'γω κάτι για τα συγκεκριμένα όπλα...σαν κάτοχος 2 πλαγιόκαννων της συγκεκριμένης εταιρείας τα τελευταία 15 χρόνια περίπου (2007-2011 και 2011 έως και σήμερα)...
Όχι για να αμφισβητήσω αυτά που λες...λογικά θα έχεις προσωπική εμπειρία ή θα έχεις ακούσει σχετικά...αλλά για χάρη της συζήτησης, προσεγγιζοντας το θέμα ως κυνηγός που του αρέσει το καλό όπλο στα πλαίσια της πολυδιαστατης κυνηγετικής δραστηριότητας και οχι ως "μέγας" οπλογνώστης...

Τόσο το πρώτο πλαγιοκαννο Chapuis που αγόρασα όσο και αυτό που έχω τώρα, τα κυνηγάω ολοχρονίς σε ολα τα κυνηγια που κανω, καθότι είναι το μοναδικό όπλο που έχω...κανένα (ουτε το προηγούμενο ουτε το τωρινό) μέχρι τώρα δεν μου έβγαλε πρόβλημα...βέβαια είναι απλό μηχανικά (δισκανδαλο-απλοι εξολκεις)...

Όσο αφορά την σκλύρηνση...στα εσωτερικά μερη του μηχανισμου...εμπειρικά που δοκίμασα...δεν είδα να έχει διαφορά σε σχέση με άλλα όπλα...
Στη σκλυρηνση της μπασκουλας...νομίζω γνωρίζεις...υπάρχουν 2 σχολές, η "Αγγλοιταλικογερμανική" κυρίως που "υποστηρίζει" την υψηλή επιφανειακή σκλήρυνση (για να αντέχει στα χτυπήματα) και τη μαλακή "καρδιά" για να διατηρεί την ελαστικότητα της βάσης στην κάμψη των δυνάμεων της πυροδοτήσης και η Βελγογαλλορωσική σχολή που "υποστηρίζει" την ομοιόμορφη σκλήρυνση σε όλη τη δομή του μετάλλου προκειμένου να έχει και ομοιόμορφη κάμψη στην πυροδοτήση και ας μην εχει τοσο μεγάλη επιφανειακή σκληροτητα..τώρα πια είναι καλύτερη...οι άποψης διίστανται από τους οπλοκατασκευαστες...
Πάντως ο σχεδιασμος των βάσεων της Chapuis προέρχεται απο τα ραβδωτα μοντέλα της που "κουμπώνουν" ραβδωτες κάννες διαμετρήματος 9,3Χ74 με πολλαπλασιες πιέσεις σε σχέση με το μαγκνουμ 12άρι...οπότε δεν νομιζω να στερούνται αντοχής παρότι είναι ελαφριές βάσεις...

Όσο αφορά την οξείδωση...το όπλο...καθότι μοναδικό...το έχω κυνηγήσει με υγρασίες, με βροχές και μπορεί εξωτερικά να το επιμελούμαι στον καθαρισμό και να μην έχει πρόβλημα αλλά και εσωτερικά στο μηχανισμό 2-3 φορές που το άνοιξα δεν είδα υποψία οξείδωσης...

Γνωρίζω κυνηγό που έχει Chapuis πλαγιοκαννο...μπορεί και πάνω από 20 χρόνια (από τα πρώτα που εισήγαγε ο Ασπρογέρακας) το κυνηγάει μπεκάτσα και περπατήτο κιχλοκοτσυφα και δεν του έχει βγάλει και αυτουνού κάτι...

Ένας συνάδελφος εδώ είχε γράψει ότι σε ένα μεταχειρισμένο ποζε ενός γνωστού του, ειχε σπάσει η τζαβέτα...

Δεν τα γράφω για να υποστηρίξω το όπλο που έτυχε να έχω...μου άρεσει το καλό όπλο γενικότερα και δεν κολλάω σε συγκεκριμένη εταιρεία...
Καλημέρα Σπύρο! Να πω ότι τα συμπαθώ και ήμουν έτοιμος να αγοράσω ένα κάποτε και αν ήταν να αγοράσω κάποιο καινούριο θα το σκεφτόμουν. Αυτά που έγραψα τα έχω δει σε 2 που υπάρχουν εδώ και έτυχε να μου τα φέρουν για να τους πω αν μπορέσω να διακρίνω το πρόβλημα, στα οποία έχω τραβήξει φωτογραφίες από τα έσωθεν κάτι που δεν δημοσιεύω. Επίσης με 3 άτομα που έχω μιλήσει πρώην κατόχους τους από τους οποίους οι 2 τα είχαν με 2 ζεύγη καννών. Έμειναν πλήρως απογοητευμένει. Στην δε Γαλλία χέρουν εκτίμησης ειδικά τα εξπρές στις δε άλλες χώρες όπου κυνηγάνε με εξπρές, όχι και τόσο.

Back