Σκάγια

Το ότι δηλώνει κάποιος πως τα σκάγια του έχουν 5% αντιμονιο μην το παίρνετε για δεδομένο.,και πρακτικά αδύνατο να το ελέγξουμε. Η μείωση του ειδικού βάρους με τόσο αντιμονιο εν μέρει ακυρώνει τα οφέλη από την αυξημένη σκληρότητα. Τα τελειότερα μολύβδινα σκάγια έχουν 2% αντιμονιο 98% μόλυβδο, πρεσαριστα και πολύ καλή επιμεταλωση.Ετσι έχουν το ίδιο ειδικό βάρος με τα μαλακά ,αλλά σκληρότητα πιο μεγάλη από αυτά με 5%.

Το ότι δηλώνει κάποιος πως τα σκάγια του έχουν 5% αντιμονιο μην το παίρνετε για δεδομένο.,και πρακτικά αδύνατο να το ελέγξουμε. Η μείωση του ειδικού βάρους με τόσο αντιμονιο εν μέρει ακυρώνει τα οφέλη από την αυξημένη σκληρότητα. Τα τελειότερα μολύβδινα σκάγια έχουν 2% αντιμονιο 98% μόλυβδο, πρεσαριστα και πολύ καλή επιμεταλωση.Ετσι έχουν το ίδιο ειδικό βάρος με τα μαλακά ,αλλά σκληρότητα πιο μεγάλη από αυτά με 5%.

Λευτερη πρεσσαριστα οποτε και αν ζητησα δεν ειχαν....Μηπως εννοεις πρεσσαριστα επινικελωμενα ??
Εαν εννοεις αυτα ειναι ασυμφορα φιλε για τσιχλοκορσυφα.
Τελευταια φορα που αγορασα ( πριν μερικους μηνες ) ειχαν 6,5 ευρω το κιλο φιλε!!!

Παναγιωτη στις τελευταιες δοκιμες που εκανα μετρησα διατρηση σε σκαγια Ν8,5 με 2% και 5%
αντιμονιο....
Θα τις δεις στο ΘΕΜΑ -Βλητικες δοκιμες - σελιδα 800.
Τωρα και η θεωρια και πραξη λεει ...οτι ενας απο τους ΒΑΣΙΚΟΥΣ παραγοντες για την συγκεντρωση
ειναι η ποιοτητα των σκαγιων...και ετσι ειναι...
Οσο λιγοτερη παραμορφωση εχουμε στα σκαγια....τοσο καλυτερες κατανομες και συγκεντρωσεις...

Τωρα τι ειδα εγω στο κυνηγι....ΝΑΙ υπαρχουν διαμπερη τραυματα....αλλα....εχουμε ενα αλλά....και ποιο
ειναι αυτο...
Τα σκαγια με 5% αντιμονιο σπανε κοκκαλα και γι'αυτον τον λογο το θηραμα πολυ δυσκολα θα
γλυτωσει...
Αυτα τα λιγα πουλια που εχω παρει....ολα ειχαν διαμπερη τραυματα...αλλα και ΟΛΑ εσβησαν στο αερα..
Αυτο ειδα φιλε μου!!!
Δεν ξερω εαν ηταν τυχαιο γεγονος....αλλα δεν λεω για 5 πουλια....αλλα ουτε για 100... Τα 20 πουλια
που εχω σκοτωσει με σκαγια που ειχαν 5% αντιμονιο...Ολα ετσι επεσαν!!!

Παναγιωτη δεν ξερω απο εμπορικα... Η σειρα 5 του ΛΑΜΠΡΟ 28 γραμμαρια....τα αγορασα εσφαξα
ενα....να δω τα ''εντοσθια''....δεν αξιωθηκα να τα δοκιμασω,,,,
Δεν εχω γνωμη για αυτα....Οταν τα ριξω - τα μετρησω ....τοτε θα εχω αποψη και θα στην πω φιλε μου!!!
Συμφωνω σε ολα οσα λες αυτα γνωριζω και εγω εκτός απο την εμπειρια σου στην πραξη στο κυνηγι αυτο ηθελα να μαθω αν με το καλο δοκιμάσεις τη σειρα 5 ριξε μια ενημερωση θα κοιταξω και εγω να βρω 1κουτι να δοκιμασω..Σε ευχαριστω φιλε.

Παναγιωτη δεν ξερω απο εμπορικα... Η σειρα 5 του ΛΑΜΠΡΟ 28 γραμμαρια....τα αγορασα εσφαξα
ενα....να δω τα ''εντοσθια''....δεν αξιωθηκα να τα δοκιμασω,,,,
Δεν εχω γνωμη για αυτα....Οταν τα ριξω - τα μετρησω ....τοτε θα εχω αποψη και θα στην πω φιλε μου!!!
Ρίξε καμιά μπαταριά να δούμε όποτε έχεις χρόνο.

Λευτερη πρεσσαριστα οποτε και αν ζητησα δεν ειχαν....Μηπως εννοεις πρεσσαριστα επινικελωμενα ??
Εαν εννοεις αυτα ειναι ασυμφορα φιλε για τσιχλοκορσυφα.
Τελευταια φορα που αγορασα ( πριν μερικους μηνες ) ειχαν 6,5 ευρω το κιλο φιλε!!!
Νίκο δεν βρίσκονται πρεσαριστα πουθενά, αυτά με τα 6,5 ευρώ αγόραζα και εγώ αλλά άστο, ψεύτικη επιμεταλωση, μόνο για να ξεγελάνε τον πελάτη. Βρήκα καλά επινικελωμενα ( αν ήταν και πρεσαριστα θα ήταν τέλεια), από Ιταλία από ιδιώτη πριν ένα μήνα. Αν θες στείλε μου διεύθυνση να σου στείλω για τις δοκιμές σου.

Συμφωνω σε ολα οσα λες αυτα γνωριζω και εγω εκτός απο την εμπειρια σου στην πραξη στο κυνηγι αυτο ηθελα να μαθω αν με το καλο δοκιμάσεις τη σειρα 5 ριξε μια ενημερωση θα κοιταξω και εγω να βρω 1κουτι να δοκιμασω..Σε ευχαριστω φιλε.

Να σου πω κατι για να ειμαι ξεκαθαρος.....Στο κυνηγι δουλευω ΜΟΝΟ δικα μου....
Αυριο ομως ......πρωτα ο Θεος να ξημερουθουμε με υγεια.....θα τα δοκιμασω μεχρι τα 35 μετρα....ισως
και στα 50. Ξερω και εχω ( ετσι πιστευω ) τις γνωσεις να ''ξεσκονισω '' ενα φυσιγγιο.
Θα βαλω στοχο....θα το ταχομετρησω....και θα μετρησω και διατρηση...με λιγα λογια θα το ξεβρακωσω...
με 3*αστρα και φουλ τσοκ μαμά παντα....Γιατι πιστευω την ποιοτητα τους τα φυσιγγια ( ΟΛΑ ) πρεπει
να την δειχνουν με ΜΑΜΑ ΤΣΟΚ....και ΟΧΙ ΕΞΤΡΑ τσοκ.
Τα εχω αρκετο καιρο....δεν τα ειχα δοκιμασει μεχρι σημερα γιατι ηθελα να τα δοκιμασω στα 85 μετρα
που ελεγε το βιντεο.....
Μακαρι να τα εχει αυτα τα μετρα....γιατι δεν γουσταρω να με ''δουλευουν''....ουτε εμενα αλλα ουτε
τους φιλους και συναδελφους κυνηγους...
Θα ξεκινησω απο τα 30 μετρα με 3 * αστρα....και αν δω κατι τετοιο....θα πω οτι ειναι σε καλο ''δρομο΄'... ;) :)

εικόνα_Viber_2020-10-17_08-57-12.jpgεικόνα_Viber_2020-10-17_08-57-43.jpg

Με 3* αστρα....και οχι με φουλ τσοκ....και αυτο ειναι με απλα σκαγια με 2% αντιμονιο...

Σορρυ για το topic.

Νίκο δεν βρίσκονται πρεσαριστα πουθενά, αυτά με τα 6,5 ευρώ αγόραζα και εγώ αλλά άστο, ψεύτικη επιμεταλωση, μόνο για να ξεγελάνε τον πελάτη. Βρήκα καλά επινικελωμενα ( αν ήταν και πρεσαριστα θα ήταν τέλεια), από Ιταλία από ιδιώτη πριν ένα μήνα. Αν θες στείλε μου διεύθυνση να σου στείλω για τις δοκιμές σου.

Με '' εστειλες'' φιλαρα μου!!!! Μονο με την κουβεντα σου!!!!
Βρηκα και εγω Λευτερη μου....Αυτα που πηρα απο τον Αντωνη ( φαντομ ) με 5% αντιμονιο ειναι πολυ
πολυ καλα!!!
Να εισαι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.....και χιλια ευχαριστω!!!!
Εγραψες φιλαρα μου....εγραψες....και δεν θα το ξεχασω!!!!.love.

Last edited:
Συναδελφοι σκεφτομαι σοβαρα την αγορα shot maker.
Υπαρχει καποιος που να εχει τετοιο μηχανημα κ να εχει ασχοληθει με την κατασκευη σκαγιων;;;

Χρονια Πολλα Στελαρα μου!!! :)
Ακου Χιωτη.....καποτε καταπιαστηκα και με την κατασκευη σκαγιων....Τα παρατησα και ο λογος ηταν
οτι ΔΕΝ καταφερα να βγαλω την ποιοτητα που ηθελα.... σε ψιλα σκαγια....Στα χοντρα και στα βολια
καλος ημουν....Τι να το κανεις ??? Δεν εχουν καταναλωση τα χοντρα σκαγια ουτε τα βολια...
Σε Νο 8 και 9 που ηθελα και εριχνα τοτε περιπου 5000 χιλαδες φυσιγγια την σεζον ...ισως και 6000 μαζι με
την προπονηση στα δισκακια....δεν καταφερα να βγαλω....
Να ξερεις.....δεν ειναι ''απλο'' το πραγμα.....και το χειροτερο ειναι οι αναθυμιασεις αυτες ειναι Ο ΘΑΝΑΤΟΣ.!!!!
Ειχα βαλει μαγκιορο απορροφητηρα.... ;)
ΥΓ, Επειδη δεν τα καταφερα εγω.....δεν σημαινει οτι δεν θα τα καταφερεις εσυ....Μην μουρλαθουμε...ΤΩΡΑ
Εαν καταπιαστεις.....καλη επιτυχια φιλε!!!! :)

Στέλιο μεταξύ σοβαρού και αστείου, μια και το σκέφτεσαι δεν ψάχνεις καμιά πρεσα για πρεσαριστα, όλες πρέπει να είναι παροπλισμενες.
Καλή ιδέα Λευτέρη.
Τι δυνατότητες έχουν οι πρεσες?
Κάπου διάβασα ότι βγάζουν καλύτερα κ πιο σφαιρικά σκάγια.
Έχεις τπτ υπόψην σου?

Στέλιο καλημέρα, δεν γνωρίζω τι παραγωγική δυνατότητα έχουν. Σίγουρα πολύ μικρότερη από έναν πύργο πτώσης,έχω μόνο διαβάσει περιγραφή του τρόπου λειτουργίας τους σε ένα αφιέρωμα παλιά σε ιταλικο περιοδικό και σε βιβλία βλητικής, και έχω δει φωτογραφίες καθώς και σε ένα dvd του Χατζιωτη για ιδιογομωση όπου δείχνει λίγο από μια της metplast..Κάθε τόσο βρίσκω αναφορές για τέτοιες μηχανές, όπως πρόσφατα που αγόρασα από Ιταλία από έναν πολύ μερακλη που κουβαλάει την ίδια ψώρα με μας, και που με παρότρυνση του Gianni Paci και άλλων σε ένα ιταλικό φόρουμ, μιας και είχε την δυνατότητα, παίρνει μαλακά σκάγια της locatelli, και τα επινικελωνει με τον ιδανικό, τρόπο,. Αυτός μου είπε πως όλες οι πρεσες από μια παλιά βιομηχανία που ήταν η κορυφαία στα πρεσαριστα, αγοράστηκαν από την locatelli, και σκουριαζουν στις εγκαταστάσεις της, λίγες μόνο αγόρασε ένας Τούρκος και παράγει σκάγια αποκλειστικά για την gamebore.

Τα σκάγια τα φτιάχνουν, με τον τρόπο που τα φτιάχνουν, για οικονομικούς λόγους (παραγωγικότητα).
Τα δράμια τα φτιάχνουν πρεσαριστά, γιατί δεν μπορούν να τα φτιάξουν όπως τα σκάγια (οικονομικά).
Δράμια κατασκευασμένα με ψυχρό πρεσάρισμα, έχουν την ίδια σκληρότητα που έχει το κράμα τους πριν παρασκευαστούν.
Για να σκληρύνουν, απαιτείται περαιτέρω θερμική κατεργασία (κόστος).
Δράμια, ανάλογου κράματος, χυτευμένα σε καλούπι και αμέσως μετά πτώση σε νερό για αυξημένη σκληρότητα (18-22ΒΗΝ) μπορούν επίσης να κατασκευαστούν αλλά πάλι μπαίνει στη μέση ο παράγοντας παραγωγικότητα. Ο ιδιογομωτής όμως, μπορεί να φτιάξει, μ' αυτή τη μέθοδο, δράμια πολύ καλής ποιότητας με σχεδόν μηδενικό κόστος (αν δεν κοστολογήσει το χρόνο του).

Τα σκάγια τα φτιάχνουν, με τον τρόπο που τα φτιάχνουν, για οικονομικούς λόγους (παραγωγικότητα).
Τα δράμια τα φτιάχνουν πρεσαριστά, γιατί δεν μπορούν να τα φτιάξουν όπως τα σκάγια (οικονομικά).
Δράμια κατασκευασμένα με ψυχρό πρεσάρισμα, έχουν την ίδια σκληρότητα που έχει το κράμα τους πριν παρασκευαστούν.
Για να σκληρύνουν, απαιτείται περαιτέρω θερμική κατεργασία (κόστος).
Δράμια, ανάλογου κράματος, χυτευμένα σε καλούπι και αμέσως μετά πτώση σε νερό για αυξημένη σκληρότητα (18-22ΒΗΝ) μπορούν επίσης να κατασκευαστούν αλλά πάλι μπαίνει στη μέση ο παράγοντας παραγωγικότητα. Ο ιδιογομωτής όμως, μπορεί να φτιάξει, μ' αυτή τη μέθοδο, δράμια πολύ καλής ποιότητας με σχεδόν μηδενικό κόστος (αν δεν κοστολογήσει το χρόνο του).
Σωστά, μόνο που νομίζω ότι ο μόλυβδος δεν παίρνει αληθινή βαφή με θέρμανση και απότομη ψύξη σε νερό, όπως ο σίδηρος, αλλά σκληραίνει λίγο μόνο η επιφάνεια του σκαγιου, όχι όμως αρκετά.

Back