Σκάγια

Άλλο 9,10 αντε βαριά βαριά κ 11 κ άλλο 12,13...
Αν δεν τα βρει το δόντι δεν τα καταλαβαίνεις κ πάνε "αμάσητα" κάτω..
Οχι πως δεν μένουν σκάγια μέσα στις τσίχλες.. Κ τα 8αρια μένουν ανάλογα την απόσταση κλπ...
Η αποτελεσματικοτητα τους είναι δεδομένη για τις αποστάσεις που πρεπει.... Δεν αντιλεγω......

τασο

13 προσωπικα δεν εχω δει ποτε
νομιζω μαλιστα οτι τωρα ακουω οτι υπαρχει
Δεν ειμαι σιγουρος ειλικρινα

Το 12 το βρηκα στο εμποριο και το δουλεψα για συγκεκριμενο σκοπο

Πλεον δεν το δουλευω γιατι θελω ενα φυσιγγι γενικα να ριχνω και οχι ενα για πρωι ενα για μετα ενα για αργοτερα

Αναφερα τα πιο πανω καθως ο τιτλος ειναι σκαγια

Καποιος συναδερφος τα εχει αγορασει και θελει να δοκιμάσει

Επομενως του ειπα γραμαρια και ειδος εμφραξης που βρισκω εδω για να τον βοηθησω

Αν θελει και πυριτιδα να προσπαθησω να μαθω κιολας
Προσωπικα δεν προτιμω σκαγια μικροτερα του 9-10
Δεν θεωρω οτι θα μου δωσουν κατι παραπανω σημερα.
Στην τσιχλα πλεον ριχνω ειτε 25 γρ ν10 ειτε καποιο 28αρι που θα βρω προσφορα και αυτο αναλογα το βρισκω απο 7 1/2 μεχρι 9 σκαγια
Οτι και να παρω με καλυπτει για την τσιχλα

Προσωπικα θεωρω το τελευταιο πραγμα αυτο για την επιτυχια στο κυνηγι της

RC 32..
Από τα πρωτα κ ελάχιστα εισαγόμενα φυσιγγια που ήρθαν στην χώρα μας με τόσο ψιλά σκάγια (δεν μιλάω για όσα ερχόντουσαν με αυτά τα μεγεθη με ανάμικτα σκαγια..)
Δεν αξίζει για μένα από 10 νούμερο τουλάχιστον ποιο κάτω, 8-9 για τσιχλοφυσιγγο είναι φωτιά

Τα σχόλια που διάβασα ήταν ολα σωστά κ δεν είδα ότι θα μπορουσε κάποιος θα ενοχληθει από αυτά...
Τώρα,αν σβήστηκαν κ καποια αλλά που δεν τα είδα, εκεί δεν ξέρω.......

Τα σκαγια ν13 θεώρησα πως....μπορεί........να έχουν κάποια χρησιμότητα σε cal. 36,32 σε σιταρηθες κ τσιχλοκοτσυφα σε κοντινές βολές..
Τώρα, για cal.12 η και cal. 20 που υποτίθεται ότι θα έχουμε κ μεγαλυτερο όγκο σκαγιων δεν τα θεωρώ καθόλου αναγκαία............
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κατακριτέο......

Τόσο απλά φίλτατε Αρι..........
Όταν έγραφα του Νίκου Π. Χαμοκελες, ναι σιταρηθρες είναι, απλά κάθε περιοχή έχει τα δικά της ονόματα

Και θα σου πει ο άλλος.......
Στραβός είμαι σε ρε φίλε που θα ρίξω στο ορτυκι με ν11??

Ν9 στην τσίχλα?? Εχω ρε φίλε βάζω 7αρια γιατί στραβός δεν είμαι....

Όλα αυτά φίλε τα έχω ακουσει σε συζητήσεις....

Δεν να το παιξεις μάγκας????
Απλά τα πραγματα...
παρε ενα μονοκαννο η ένα όπλο μικρου διαμετρήματος........
Και θα σε παραδεχτω....
Γιατί από λόγια χορτάσαμε........
Πανε 25 χρονια που ειχα κουδουνακια στα μποτακια και περπαταγα με ενα 36 ποζε
στο ακρωτηριο Ταιναρο για ορτυκια.Μιλαω μονο για ορτυκι και για ντουφεκιες
κοντινες.Το 11-12 ειναι αριστο για 15-20 μετρα και δεν χαλαει καθολου το θηραμα.
Με 38-40C ενα φυσιγγι 29-30γρ Ν11-12 ειναι οτι καλυτερο.Μην το κανουμε σαν τον
ραμπο του χωριου μου που μπηκε στο καφενειο και πηρε Κονδορα 5αρια γιατι δεν
πεφτουν οι τσιχλες.Οποιος εχει δοκιμασει αυτα τα νουμερα τα εχει δει στην πραξη.
Πρεπει να ειναι πανω απο 10 χρονια που στην τσιχλα βαζω μονο 10αρια.Οποια
περασει μεχρι τα 30 χαιρεταει πλατανο και δεν χαλαω και τους υπολοιπους στα
καρτερια.

Πρεπει να ειναι πανω απο 10 χρονια που στην τσιχλα βαζω μονο 10αρια.Οποια
περασει μεχρι τα 30 χαιρεταει πλατανο και δεν χαλαω και τους υπολοιπους στα
καρτερια.
Το 10αρι πολυ είναι αυτοί που το έχουν συνδιάσει για περπατητο κυνηγι με ανοιχτά τσοκ συνήθως 5* η με τα ίδια τσοκ η σε καρτέρι για μαυρες κ σουρουπο...

Αν κλείσει το τσοκ(ένα 3* ας πουμε) και μπουν κ οι ανάλογες προσκοπευσεις έχει ακομα μετρα.....

Και αν επίσης μιλάμε για 30 πραγματικα κ μετρημενα μέτρα δεν υπάρχει κανένα θήραμα μεσαίου μεγέθους που θα καταφέρει να αποφυγει... την πτωση.........

Last edited:
αν επίσης μιλάμε για 30 πραγματικα κ μετρημενα μέτρα δεν υπάρχει κανένα θήραμα μεσαίου μεγέθους που θα καταφέρει να αποφυγει... την πτωση.........
Τσιχλα στα 30 με 10αρι γινεται σκονη.Πρεπει να κλεισουμε τα αφτια μας στις σειρηνες των εμπορων
και να δουμε το πρακτικο-διαχειριστικο κομματι.Βαζω 7αρια και βγαινω οπου νομιζω σημαινει οτι
οι τραυματισμοι θα ειναι περισσοτεροι και τα χαμενα θηραματα πολλα.Δεν ταιζουμε αλεπουδες
στα καλα καθουμενα και δεν βγαινουμε στα 60+ σε μια τσιχλα που στρωνει-θα στρωσει σε αλλο
καρτερι.Βγαινω σε αυτη που ειμαι "σιγουρος" πως θα πεσει και θα ΔΩ που επεσε με σκοπο να την
παρω στα χερια μου,αλλωστε αυτος ειναι και ο σκοπος.Ειμαι της αποψης οτι καλυτερα να μην σηκωσεις
οπλο καθολου παρα να αφησεις 5-6 χαμενες πισω.Αυτες οι χαμενες θα ηταν και την επομενη μερα εκει
και ισως σου περναγαν πιο βολικα αν δεν σηκωνες οπλο την προηγουμενη.Σκεφτειτε το λιγο....

Βαζω 7αρια και βγαινω οπου νομιζω σημαινει οτι
οι τραυματισμοι θα ειναι περισσοτεροι και τα χαμενα θηραματα πολλα.Δεν ταιζουμε αλεπουδες
στα καλα καθουμενα και δεν βγαινουμε στα 60+ σε μια τσιχλα που στρωνει-θα στρωσει σε αλλο
καρτερι.Βγαινω σε αυτη που ειμαι "σιγουρος" πως θα πεσει και θα ΔΩ που επεσε με σκοπο να την
παρω στα χερια μου,αλλωστε αυτος ειναι και ο σκοπος.Ειμαι της αποψης οτι καλυτερα να μην σηκωσεις
οπλο καθολου παρα να αφησεις 5-6 χαμενες πισω.Αυτες οι χαμενες θα ηταν και την επομενη μερα εκει
και ισως σου περναγαν πιο βολικα αν δεν σηκωνες οπλο την προηγουμενη.Σκεφτειτε το λιγο....
Συμφωνω...
Ποια ειναι η λογική του 7αριου στην τσίχλα?

Ότι το ένα κ μοναδικό σκαγι που θα την βρει
θα μας την ρίξει ξερή σε κάθε απόσταση κ δεν θα την ψάχνουμε ζωντανή...
Αμ δε που είναι έτσι...............

Προτιμότερα τα ψιλοτερα σκάγια που θα μας δώσουν τα απαιτουμενα τραυματα για να πέσει η τσίχλα νεκρή παρα ένα χοντρυτερο σκαγι έστω κ αν θα έχει μεγαλυτερη κινητική ενέργεια...

Η τσίχλα δεν θέλει κάποιο φυσίγγι high velocity ουτε κανένα άλλο διαφημιστικό τρικ..........

Αυτό που θέλει σαν μικρός κ δυσκολος στόχος που είναι, ένα φυσίγγι άριστης κατανομής με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά...

Και τα ψιλά σκάγια σίγουρα μας προσφερουν κάτι τέτοιο.......

πως πήγαμε από το 10 στο 7 βρε παιδιά ?
Mας πηγε προς τα εκεί η κουβέντα Βασίλη.....
Όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπαρχει τσιχλοφυσιγγο που να μην γεμίζετε και με σκάγια ν7...
Και οι κατασκευαστές δεν έχουν τόσο πολυ στο νου τους τα τρυγόνια, τις περδικες, κλπ
Οσο κάποιους τσιχλοκοτσυφαδες που τα χρησιμοποιουν!

Και μάλιστα "εχουν μάθει" με αυτό το σκαγι κάνουν όλα σχεδόν τα κυνήγι τους...
Κάποτε κάποιος αυτους μου είχε πει να μάθεις να κυνηγας ολα τα φτερωτα με ν7......

Δεν λεω πως είναι κακό.....

Όμως για ένα θήραμα μεγέθους τσίχλας θα μας "αδυνατισει" προωρα την κατανομή κ την πυκνοτητα της(και ιδιαίτερα με ένα ανοιχτό τσοκ) με ότι κ αν αυτό συνεπάγεται.........

Last edited:
Ξαναριχνω την ιδέα οσοι ενδιαφεροντε να μαζευτούμε και να παραγγείλουμε σκάγια πχ στην μετπλαστ και να τα δώσουμε για επιμεταλωση. Ολο και θα υπάρχουν στο φορουμ καποιοι που θα γνωριζουν παραγωγούς σκαγιων και επιμεταλωτες. Λεει ο καθένας νούμερα και ποσότητες και φτιάχνεται η παραγγελία.

Παλικαρια να μια ερωτηση στους φιλους ιδιογομωτες....Πως βγαζετε ποσοστα συγκεντρωσης μετα
απο μια δοκιμη σας ??
Βαση του Νου Σκαγιου ΠΧ Ν9 ?? η Ν8 ?? η οποιοδηποτε αλλο νουμερο..2-3-.4-5-6-7- ???
Εννοω..ΠΧ Ν5 - 2,9 διαμετρος - 71 σκαγια στα 10 γραμμαρια αρα στα 36 γραμ.- 71Χ 3,6=255,6 σκαγια. ??
Και με αυτην την ''μεθοδο'' και βαση του Νουμερου βγαζετε ποσοστα συγκεντρωσης ???
Εχετε ζυγισει 10 γραμμαρια σκαγια οποιοδηποτε Νο...και να τα μετρησετε να δειτε ποσα ειναι ??
Εχει μετρησει καποιος διαμετρο σκαγιων....με παχυμετρο η μικρομετρο να δει τι διαμετρο εχουν....και
αν η διαμετρος ανταποκρινεται στο Νο σκαγιων που εχετε γεμισει ,,,,και το σημαντικοτερο την ποσοτητα
σκαγιων που εχει η γομωση ??
Ρωταω γιατι βλεπω οτι σε καθε παρτιδα σκαγιων...αλλαζουν πολλα....Και εαν δεν εχετε κανει αυτην
την διαδικασια.....τα ποσοστα συγκεντρωσης ποτε δεν ειναι ΣΩΣΤΑ.
Εχει συμβει σε καποιον φιλο η συναδελφο κατι παρομοιο με τις παρτιδες σκαγιων.....ειτε σε μολυβδινα
σκαγια ειτε σε επινικελωμενα ??

Παλικαρια να μια ερωτηση στους φιλους ιδιογομωτες....Πως βγαζετε ποσοστα συγκεντρωσης μετα
απο μια δοκιμη σας ??
Βαση του Νου Σκαγιου ΠΧ Ν9 ?? η Ν8 ?? η οποιοδηποτε αλλο νουμερο..2-3-.4-5-6-7- ???
Εννοω..ΠΧ Ν5 - 2,9 διαμετρος - 71 σκαγια στα 10 γραμμαρια αρα στα 36 γραμ.- 71Χ 3,6=255,6 σκαγια. ??
Και με αυτην την ''μεθοδο'' και βαση του Νουμερου βγαζετε ποσοστα συγκεντρωσης ???
Εχετε ζυγισει 10 γραμμαρια σκαγια οποιοδηποτε Νο...και να τα μετρησετε να δειτε ποσα ειναι ??
Εχει μετρησει καποιος διαμετρο σκαγιων....με παχυμετρο η μικρομετρο να δει τι διαμετρο εχουν....και
αν η διαμετρος ανταποκρινεται στο Νο σκαγιων που εχετε γεμισει ,,,,και το σημαντικοτερο την ποσοτητα
σκαγιων που εχει η γομωση ??
Ρωταω γιατι βλεπω οτι σε καθε παρτιδα σκαγιων...αλλαζουν πολλα....Και εαν δεν εχετε κανει αυτην
την διαδικασια.....τα ποσοστα συγκεντρωσης ποτε δεν ειναι ΣΩΣΤΑ.
Εχει συμβει σε καποιον φιλο η συναδελφο κατι παρομοιο με τις παρτιδες σκαγιων.....ειτε σε μολυβδινα
σκαγια ειτε σε επινικελωμενα ??
Την δική μου απάντηση την ξέρεις από πριν.
Κοίτα όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η ζωή σου πιο εύκολη γιατί είναι σπαστικό να μετράς σκάγια.
Ρίξε μερικά (όσα θες) σε ένα πιατάκι και τράβα τα μια καθαρή φωτογραφία και πόσταρέ την εδώ.
Να μην έχουν (αν είναι δυνατόν κενά ανάμεσά τους) θα σου μετρήσω εγώ ηλεκτρονικά τα σκάγια και εσύ ένα-ένα.
Θα ποστάρω το νούμερο που βρήκα και εσύ το δικό σου.
Αν πετύχει θα σου μάθω πως θα μετράς σκάγια από φωτογραφία ;)

Μετά κάνε το ίδιο με παρτίδα με σχετικά μεγάλες διαφορές μεγέθους για να δούμε αν δουλεύει και έτσι.
Κατά 99% θα δουλεύει μια χαρά.

Νικο εγω μετραω πρώτα καμια δεκαριά με το παχυμετρο και στα ψιλα δυο η τρις φορές ποσα στα 10 γραμμάρια οπως κανεις εσύ. Στα 6αρια παλι παχυμετρο και δυο φορές τα σκάγια στα γραμμάρια που θελω. Οι αποκλίσεις πράγματι είναι μεγαλες, πχ τα 6αρια νικελ του κενταυρου εχουν διάμετρο περίπου 2, 6mm και παντα στην ίδια συσκευασία απο 2,5 εως 2, 7. Αυτά έχουν τα χυτα σκάγια , γι'αυτό σε ελιτ φυσίγγια ειδικά οι Εγγλέζοι τα περνανε απο διπλό ή και τριπλό κοσκινο.

Back