Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που έβλεπα πρόσφατα ότι δημιούργησαν μέταλο σκληρότερο του ατσαλιού με βάρος αλουμινίου η ανθρακόνημα τις δεν θυμάμαι απόλυτα.Εξαλου βλέπω σύντομα να βγαίνουν όπλα από παντογράφο και εκτυπωτή 3d
Δεν έχω δει στο youtube κανέναν να βαράει με σφυρί στο αμόνι για να φτιάξει βάση, οπότε λογικά είναι μούφα οι σφηρήλατες βάσειςΠοια η διαφορα της σφυρηλατης βασης απο αυτης που εχει γινει με χυτευση ακριβειας?
Υπαρχει καποιος γνωστης να μας δωσει τα φωτα του?
Βάλε και τον αρθρογράφο ρε φίλε... Τόσες ώρες το έγραφα....Σας δείχνω ένα άρθρο από την κυνηγετικά που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Ένα από τα θέματα που συζητιούνται έντονα όπου συνευρίσκονται κυνηγοί είναι για όπλα «που σκοτώνουν» ή που «δεν σκοτώνουν». Τέτοιου είδους συζητήσεις πολλές φορές παίρνουν θυελλώδη μορφή, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα φραστικών συγκρούσεων μεταξύ οπαδών δύο συγκεκριμένων ιταλικών αυτογεμών να επιδίδονται μεταξύ σοβαρού κι αστείου σε «ιντερνετικές» συνήθως… μάχες για το ποια μάρκα «σκοτώνει» καλύτερα από την άλλη!
Ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα είναι δύσκολο να εξεταστεί αντικειμενικά κι έτσι αφού το έπιασα να το εξετάσω, θα θέσω υποκειμενικά τους δικούς μου ορισμούς, τουλάχιστον απ’ ότι έχω καταλάβει από τέτοιες συζητήσεις. Ειδικά ο όρος «δεν σκοτώνει», εάν εκληφθεί κυριολεκτικά είναι τουλάχιστον αστείος, αφού όλα τα κυνηγετικά όπλα σκοτώνουν, ειδικά σε πολύ μικρές αποστάσεις. Ο όρος «δεν σκοτώνει» λοιπόν χρησιμοποιείται για να περιγράψει φαινόμενα τραυματισμών θηραμάτων, κοντά στα όρια του βεληνεκούς του κυνηγετικού όπλου. Με άλλα λόγια με υπαιτιότητα του όπλου, θηράματα που θα έπρεπε να σκοτώνονται ακαριαία, τραυματίζονται και αυτό συμβαίνει με τέτοια συχνότητα που να αποτελεί στατιστικό δείγμα. Για να ειπωθεί κάτι τέτοιο, βεβαίως, εξυπακούεται, ότι έχουν εξεταστεί όλα τα προφανή, ότι δηλαδή το φυσίγγι είναι καλής ποιότητας και κατάλληλο για το θήραμα, τις κλιματικές συνθήκες και την απόσταση που εβλήθη, το τσοκάρισμα που αντιστοιχεί στην απόσταση και στο μέγεθος του σκαγιού, το κοντάκι ταιριάζει στο σωματότυπο του κυνηγού και η σκοπευτική του δεξιότητα είναι επαρκής, ώστε να κεντράρει την πλειοψηφία των θηραμάτων στις τουφεκιές του. Βλέπετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να δει κανείς ένα τέτοιο θέμα αντικειμενικά, αφού όλα τα ανωτέρω που ανέφερα διέπονται από απόλυτη υποκειμενικότητα. Αλλά ας υποθέσουμε για χάρη της συζήτησής μας ότι φυσίγγι, τσοκ, κοντάκι και σκοπευτής ήταν σωστά και ότι για τον τραυματισμό ευθύνεται όντως μία κάννη που δεν αποδίδει. Τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί μία κάννη να είναι υπεύθυνη για τον τραυματισμό του θηράματος, ενώ θα έπρεπε κανονικά να σκοτωθεί ακαριαία; Θα πρέπει λογικά η κάννη να επηρεάσει αρνητικά είτε τη συγκέντρωση των σκαγιών είτε την ταχύτητά τους ή και τα δύο μαζί. Αυτό λοιπόν που καλούμαστε να εξετάσουμε είναι κατά πόσον μπορεί να αποδειχτεί, ότι μία κάννη μπορεί να επηρεάσει προς το καλύτερο ή το χειρότερο την απόδοση ενός φυσιγγίου που γνωρίζουμε ότι είναι επαρκές. Πριν προχωρήσω στην όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη εξέταση του θέματος, οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικά συνομολογώ ότι όντως υπάρχουν υπαρκτές και χειροπιαστές διαφορές στην βλητική απόδοση διαφορετικών καννών και μάλιστα όντας κυνηγός καρτεριού κατά κύριο λόγο, η βλητική απόδοση είναι από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την απόκτηση ενός καινούριου όπλου ή τον αποχωρισμό κάποιου άλλου.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά λοιπόν που επηρεάζουν την βλητική απόδοση μιας κάννης; Ας τα δούμε ένα ένα.
- Advertisement -
Η εσωτερική γεωμετρία μίας κάννης είναι κατ’ εμέ η κατ’ εξοχήν παράμετρος που επηρεάζει τη βλητική της. Χαρακτηριστικά όπως το μήκος και η γωνία του κώνου προσαρμογής, η κωνικότητα ή η παραλληλότητα του συνολικού μήκους ή μερών του εσωτερικού κοίλου, η διαμόρφωση των τσοκ αν αποτελούν σταθερό μέρος της κάννης, ότι δηλαδή σχεδιαστικά προέβλεψε ο κατασκευαστής, ώστε να προσδώσει στην κάννη συγκεκριμένα βλητικά χαρακτηριστικά. Είναι παρατηρημένο ότι όσο μακρύτερος είναι ο κώνος προσαρμογής, τόσο πυκνότερες είναι και οι συγκεντρώσεις από μία τέτοια κάννη, καθώς επίσης και κάννες που είναι κωνικές σε όλο τους το μήκος, τείνουν να παράγουν σφικτότερες κατανομές, με λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια.
Ο αυλός της κάννης, η εσωτερική διάμετρος του κοίλου της δηλαδή, δεν ευθύνεται ευθέως για δυσάρεστες βλητικές εκπλήξεις, αρκεί να τηρούμε κάποια προφανή μέτρα αντιστοίχισης του βάρους της γόμωσης με τη διάμετρο του αυλού. Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλύτερη διάμετρο αυλού έχει ένα όπλο, τόσο πιο σωστά ανταποκρίνεται σε μεγάλα βάρη γομώσεων, κάτι όμως που δεν έχει αποδειχτεί πέραν αμφιβολίας. Παράλληλα έχω συναντήσει από άριστες βλητικά κάννες μέχρι άχρηστες κάννες σε όλο το εύρος διαφορετικών αυλών, άρα οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ο αυλός από μόνος του είναι μάλλον αδιάφορη παράμετρος.
Το σύστημα λειτουργίας του όπλου έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για απώλειες στη «δύναμη» της τουφεκιάς, ειδικά στα αυτογεμή αερίων. Η προσωπική μου εμπειρία, μου έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ’ ουδενί και επομένως τα δίκαννα εν γένει δεν «κόβουν μακρύτερα» από τις καραμπίνες!
Ο τύπος του ατσαλιού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της κάννης φέρει ένα σημαντικό μέρος ευθύνης για την τελική της βλητική απόδοση, γι αυτό εξάλλου όσο καλύτερο και ακριβότερο είναι ένα όπλο, τόσο συχνότερα τείνει να αναφέρει ο κατασκευαστής τη χρήση συγκεκριμένων τύπων ατσαλιών, τα οποία είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους. Η αλήθεια είναι ότι πλέον η σύγχρονη μεταλλουργία μας προμηθεύει με ατσάλια πολύ ανώτερα και καθαρότερα από αυτά μερικών δεκαετιών πίσω, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι όσο περισσότερο κοστίζει ένα όπλο, τόσο πιο ακριβό ατσάλι χρησιμοποιείται για τις κάννες του. Οι ιδιότητες δε που απαιτείται να συνδυάζει ένα καλό ατσάλι κάννης (δομική αντοχή, μοριακή ομοιογένεια, αντοχή στην οξείδωση, ελαστικότητα και μη θρυμματισμός κατά τη ρήξη) είναι αρκετά δύσκολο να συνδυαστούν, γι αυτό και πολύ σπάνια κάποιο συγκεκριμένο ατσάλι αριστεύει ταυτόχρονα σε όλες.
Ο τρόπος κατασκευής μιας κάννης είναι άλλη μία παράμετρος στην οποία αποδίδεται συνήθως ευθύνη ως προς την βλητική απόδοση και κατά τη γνώμη μου δικαίως. Προσωπικά θεωρώ ότι οι κάννες κατασκευασμένες με βαθύ τρυπανισμό, υπερτερούν βλητικά αυτών που κατασκευάζονται με θερμή ή ψυχρή σφυρηλάτηση.
Η ευθύτητα μιας κάννης μπορεί να αποτελεί επίσης τροχοπέδη σε καλές βλητικές αποδόσεις. Σίγουρα μία στραβή κάννη (είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι πιστεύετε) επηρεάζει αρνητικά την ευθυβολία του όπλου, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα της κατανομής της τουφεκιάς.
Η εσωτερική λείανση μίας κάννης είναι από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες ως προς την βλητική απόδοση και κατ’ επέκταση η λείανση και του κώνου προσαρμογής και των τσοκ, είτε αυτά είναι σταθερά είτε εναλλασσόμενα. Τα ακριβά όπλα έχουν συνήθως κάννες λειασμένες σε εξαιρετικό επίπεδο, κάτι που απαιτεί πολλές εργατοώρες εξειδικευμένης εργασίας. Μάλιστα η εσωτερική λείανση και το γυάλισμα του κώνου προσαρμογής και των τσοκ, είναι από τις πιο απλές βελτιωτικές εργασίες που μπορούν να γίνουν σε ένα όπλο και μάλιστα χωρίς να επηρεάσουν την μεταπωλητική του αξία.
Η σκληροχρωμίωση του εσωτερικού της κάννης είναι ένα χαρακτηριστικό, που πλέον αποτελεί στάνταρ σε όλα τα σύγχρονα όπλα μαζικής παραγωγής. Τα πλεονεκτήματα είναι η προστασία της κάννης από εσωτερική οξείδωση, ως αποτέλεσμα ελλιπούς συντήρησης και η επίτευξη αρκετά υψηλού επιπέδου λείανσης. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι η χρωμίωση των καννών τις κάνει ανελαστικές και άκαμπτες. Είναι αυτό που όλοι έχετε ακούσει «αυτό το όπλο διαλέγει φυσίγγια», ή «το όπλο μου πάει εξαιρετικά το τάδε φυσίγγι». Είναι γεγονός ότι μία χρωμιωμένη κάννη που στερείται ελαστικότητας θα αποδώσει καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο εύρος βαρών γόμωσης, θα προτιμήσει έναν τύπο συγκεντρωτήρα και θα βγάλει καλύτερες κατανομές με ένα συγκεκριμένο νούμερο σκάγια. Μία αχρωμίωτη κάννη δεν έχει τέτοιες… παραξενιές και φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των ακριβών όπλων, χειροποίητων και μη, έχουν αχρωμίωτες κάννες με λείανση και γυάλισμα καθρέπτη!
Η τελευταία παράμετρος που θα αναφερθώ ακούει στο όνομα «αρμονικές κάννης». Για όσους δεν έχετε ξανακούσει τον όρο, αποτελεί απλά μία περιγραφή του πώς οι δονήσεις κατά τον πυροβολισμό «ταξιδεύουν» μέσα στο ατσάλι της κάννης και πώς επηρεάζουν την ευθυβολία, τη συγκέντρωση και την ταχύτητα εξόδου της γόμωσης. Οι αρμονικές κάθε κάννης είναι μοναδικές όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και αυτό ίσως εξηγεί πώς όμοιες σε χαρακτηριστικά κάννες έχουν πολλές φορές έντονες διαφορές βλητικής απόδοσης.
Αντί επιλόγου θα σας διηγηθώ περιστατικό με μερακλή κυνηγό της επαρχίας με δύο πανομοιότυπα όπλα με συνεχόμενους σειριακούς αριθμούς, ίδιες κάννες, ίδια κοντάκια, ίδια τσοκ! «Το αγαπάς πολύ αυτό το όπλο μπάρμπα, για να ‘χεις δύο! Ευχαριστημένος;»
Κι ο παππούς δείχνοντας πρώτα το ένα και μετά το άλλο «Τι να σου πω παιδάκι μου… Μαζί τα αγόρασα, την ίδια μέρα. Αυτό… σφαζ’. Αυτό δεν… σφαζ’!»
Από την κυνηγεσιά είναι .Βάλε και τον αρθρογράφο ρε φίλε... Τόσες ώρες το έγραφα...
Αν εσύ δυσκολεύεσαι εγώ αδυνατώ να το πιστέψω ...Σημαίνει πως έχει δημιουργηθει μια εσοχή για να στηριχθεί και σφυρηλατείται για να πάρει τελικό σχήμα.Αλλα αυτό περισσότερο στα δίκανα πιστεύω αν και δυσκολεύομαι να πιστέψω στο ένα κομμάτι μασιφ μέταλο με σφυρηλάτηση χωρίς επεξεργασία άλλου είδους το κάνεις βάση το σκάβεις το στρογγυλευεις αφαιρείς εάν γινόταν κάποτε μάλλον τα μετάλα θα ήταν μαλακά και ελαστικά χωρίς τάσεις παραμόρφωσης εννοείται.
Εγώ το έχω γράψει για την ΚυνηγεσίαΑπό την κυνηγεσιά είναι .
Είναι παρατηρημένο ότι όσο μακρύτερος είναι ο κώνος προσαρμογής, τόσο πυκνότερες είναι και οι συγκεντρώσεις από μία τέτοια κάννη, καθώς επίσης και κάννες που είναι κωνικές σε όλο τους το μήκος, τείνουν να παράγουν σφικτότερες κατανομές, με λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια.Βάλε και τον αρθρογράφο ρε φίλε... Τόσες ώρες το έγραφα...
It's trueΕίναι παρατηρημένο ότι όσο μακρύτερος είναι ο κώνος προσαρμογής, τόσο πυκνότερες είναι και οι συγκεντρώσεις από μία τέτοια κάννη, καθώς επίσης και κάννες που είναι κωνικές σε όλο τους το μήκος, τείνουν να παράγουν σφικτότερες κατανομές, με λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια.
Εσύ το έγραψες αυτό ??? ... πιπέρι
Άψογος δεν το ήξερα και εκεί που το διάβασα δεν σε έγραφε αν και έχουμε γνωριστεί προπονούσες φίλου μου το γιό.Στο Βασίλη πεστα που λέει ότι όλες οι κανες είναι ίδιεςΕγώ το έχω γράψει για την Κυνηγεσία
οχι ολες με ψυχρή σφυριλατιση γίνονταιΗ beretta φτιάχνει τις κάνες της με ψυχρή εξέλαση. Θα βρω και το σχετικό βίντεο που υπάρχει και θα το ανεβάσω στο thread. Αν δεν κάνω λάθος και οι υπόλοιπες ιταλικές φίρμες με βαθυ τρυπανισμό τις φτιάχνουν.
Έτσι ακριβώς έχει κατασκευαστεί η βάση από το 11-87 που έχεις, ευτυχισμένε ιδιοκτήτη...Νομίζω ότι εννοούν ότι το κομμάτι μετάλλου από το οποίο κατασκευάζεται η βάση έχει απλά σφυρηλατηθεί από πριν.
Να του πεις να διαβάζει μόνο Νικήτα και Μπάμπη αυτουνου . Εγώ είμαι μαύρο πρόβατοΆψογος δεν το ήξερα και εκεί που το διάβασα δεν σε έγραφε αν και έχουμε γνωριστεί προπονούσες φίλου μου το γιό.Στο Βασίλη πεστα που λέει ότι όλες οι κανες είναι ίδιες
Το βλέπω και στις δοκιμές μουIt's true
Δε πειράζει φίλε η αξία του καθενός είναι σημαντική γιαυτον που μπορεί να την αναγνωρίσει έχει τύχει να γνωρίσω διάφορους οπλουργους γέρους νεότερους και έχω ακούσματα για τους περισσότερους αρθρογράφους κάποιοι είναι απλά αρθρογράφοι ο νοων νοητο.Να του πεις να διαβάζει μόνο Νικήτα και Μπάμπη αυτουνου . Εγώ είμαι μαύρο πρόβατο
Θες τώρα να σου γράψω τι έχω δοκιμάσει και τι έχω δει τα τελευταία 35 χρόνια; Πιστεύεις ότι υπάρχει όπλο που δεν έχει περάσει απ'τα χέρια μου; Υπάρχει η πολιτικώς ορθή άποψη, υπάρχει και η μαυροπροβατικη.Το βλέπω και στις δοκιμές μου
Άσε τα διπλωματικά και πες μας λεπτομέρειες.
Με τι όπλα έριξες, τι φυσίγγια, τι συσφίξεις, τι κώνους, τι αυλούς και τι διαφορά είδες σε σφιχτά τσοκ πχ f ή lf με χοντρά σκάγια.
Μην με αρχίσεις και εσύ με τα 3* και τα 8άρια-9άρια αν και εκεί δεν έχω δει τίποτα σοβαρό.
Είναι παρατηρημένο ότι όσο μακρύτερος είναι ο κώνος προσαρμογής, τόσο πυκνότερες είναι και οι συγκεντρώσεις από μία τέτοια κάννη, καθώς επίσης και κάννες που είναι κωνικές σε όλο τους το μήκος, τείνουν να παράγουν σφικτότερες κατανομές, με λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια.
Εσύ το έγραψες αυτό ??? ... πιπέρι
Ωωωχ !!! Άρχισε πάλι η συζήτηση για τους κώνους ... !!! Λυπηθείτε μας !!!! ... Έλεος !!!It's true
Το θέμα Γιάννη μου είναι ότι αν τους ακούσεις σε κατ' ιδίαν συζητήσεις λένε τα αυτονόητα, όλες οι κάννες δεν είναι ίδιες. Ο ειδικός κυνηγετικός τύπος απαιτεί μία "πολιτική" ουδετερότητα την οποία ποτέ δεν υπηρέτησα. Αντικειμενικός ΝΑΙ, με κάθε θυσία! Ισοπεδωτικος γιατί όμως; Τι εξυπηρετεί; Πάντα έγραφα τη γνώμη μου και με μόνο αυτή την προϋπόθεση αποδεχομουν την όποια συνεργασία.Δε πειράζει φίλε η αξία του καθενός είναι σημαντική γιαυτον που μπορεί να την αναγνωρίσει έχει τύχει να γνωρίσω διάφορους οπλουργους γέρους νεότερους και έχω ακούσματα για τους περισσότερους αρθρογράφους κάποιοι είναι απλά αρθρογράφοι ο νοων νοητο.
Δεν έχω after market κώνους στα όπλα μου καρντιά μου... Όχι πλέον τουλάχιστον. Είναι πολλά που πρέπει να ζυγίσεις πριν σφάξεις το όπλο σου.Ωωωχ !!! Άρχισε πάλι η συζήτηση για τους κώνους ... !!! Λυπηθείτε μας !!!! ... Έλεος !!!