Εμενα δεν εκοβε απο την αρχη καλα.Με ενα ψιλοτροχισμα κάπως συνήλθε..όντως είναι ογκώδες και βαρυ και κουράζει κάπως.
Όχι ότι περίμενα τίποτα καλύτερο βέβαια..

Εμενα δεν εκοβε απο την αρχη καλα.Με ενα ψιλοτροχισμα κάπως συνήλθε..όντως είναι ογκώδες και βαρυ και κουράζει κάπως.
Καλησπ'ερα! γνωρίζει κανείς μέχρι πόσα ακονίσματα παίρνει ένας opinel carbon ... πλέον δυσκολεύομαι να τον τροχισω όπως στην αρχη..Κάτι ακομα βρίκα τα ακόλουθα πιστεύεται ότι είναι καλές αγορες? απο μαχαίρια δεν ξέρω και πολλά όμως ο ακόλουθος έχει καλα μέταλλα krupp 4116 http://www.kalkantzakos.com/Product/1360/akoni-mahairion-sharp-n-easy,-accusharp
http://www.kalkantzakos.com/Product/275/kudu,-sougias-cold-steel
τον σουγια τον θελω για γδαρσιμο λαγου ...
Καλησπέρα.Καλησπ'ερα! γνωρίζει κανείς μέχρι πόσα ακονίσματα παίρνει ένας opinel carbon ... πλέον δυσκολεύομαι να τον τροχισω όπως στην αρχη..Κάτι ακομα βρίκα τα ακόλουθα πιστεύεται ότι είναι καλές αγορες? απο μαχαίρια δεν ξέρω και πολλά όμως ο ακόλουθος έχει καλα μέταλλα krupp 4116 http://www.kalkantzakos.com/Product/1360/akoni-mahairion-sharp-n-easy,-accusharp
http://www.kalkantzakos.com/Product/275/kudu,-sougias-cold-steel
τον σουγια τον θελω για γδαρσιμο λαγου ...
Εχεις δικιο Αλκη.Το εχω ακουσει αυτο απο ανθρωπους που το μαχαιρι ειναι στα απαραιτητα εργαλεία της δουλειάς τους(χασάπηδες κ επαγγελματίες ψαράδες)Αρκεί να ξέρει κανείς να το κάνει αλλιώς θα κάνει το μαχαιρι η το σουγια του να κόβει χειρότερα..Για ψαλίδια δεν το αναφέρω καν..Το καλύτερο ακόνισμα επιτυγχάνεται με πέτρες είτε νερού είτε λαδιού όπου μπορείς με μια μικρή πέτρα να κάνεις την δουλειά σου σωστά.
Τάσο για ψαλίδια δεν μπορώ να πω διότι δεν ξέρω.Εχεις δικιο Αλκη.Το εχω ακουσει αυτο απο ανθρωπους που το μαχαιρι ειναι στα απαραιτητα εργαλεία της δουλειάς τους(χασάπηδες κ επαγγελματίες ψαράδες)Αρκεί να ξέρει κανείς να το κάνει αλλιώς θα κάνει το μαχαιρι η το σουγια του να κόβει χειρότερα..Για ψαλίδια δεν το αναφέρω καν..
Σε ευχαριστώ Τάσο.Έχω διαβάσει τα άρθρα σου κ έχω δει την καταπληκτική δουλειά σου και στο ίντερνετ κ πράγματι σου αξίζουν συγχαρητήρια.Δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι..
Επειδή είμαι αριστερόχειρας ακούω συχνά για μαχαίρια για αριστερόχειρες(η κοψη τους να βολεύει καλύτερα)Ισχύει κάτι τέτοιο? ?
Ευχαριστώ.
Ανοίγεις μεγάλα θέματα Τάσο και φοβάμαι μήπως κάνουμε κατάχρηση του χώρου που μας φιλοξενεί.Πολύ χρήσιμα όλα αυτά!!
Και κάτι τελευταίο σε παρακαλώ.
Ένα χειροποίητο κυνηγετικό μαχαιρι εκτός απο γδαρσιμο θηραματος,γιατί άλλο μπορει να είναι κατάλληλο?Θέλω να πω πχ μπορει να κόψει κ μικρά κλαδιά η υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί η κοψη του?
Οι Γιαπονεζοι σεφ χρησιμοποιούν τέτοια μαχαιρια φιλεταρισματος.Σε ορισμένα μαχαίρια κουζίνας που έχουν μονή κόψη, μια πλευρά δηλαδή ίσια και η άλλη υπό γωνία, εκεί υπάρχει λογική δεξιού-αριστερού χεριού.
Στους δεξιοχειρες θα ταίριαζε πιο φουσκωτη λαβή στα δεξιά,κάτι σαν το palm swell στα όπλα.Στα δικά μας μαχαίρια (κυνηγετικά-γενικής χρήσης) η κόψη είναι μία, αν είναι και η λαβή συμμετρική τότε δουλεύονται το ίδιο και με τα δύο χέρια.
Σε μαχαίρια εμπορείου δεν έχω δει κάποιο να είναι αποκλειστικά για αριστερόχειρες.
Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.
Ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση..Σιγά σιγά ακονίζω όλο και καλύτερα τα μαχαίρια.Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πιο δυσκολα απο ότι τα τσεκούρια και την κόσσα όπου πιστεύω τα καταφέρνω αρκετά έως πολυ καλά. ΥΓ έκανα κάποιες εργονομικές βελτιώσεις στην λαβη του οπινέλ. Βρήκα και έναν γερμανικο οκαπι και έναν ακομη ηλικίας 50 ετων.. τα φυλάω σαν τα μάτια μου!Καλησπέρα.
Αν και είδα το θέμα λίγο αργά θα πω την δικιά μου άποψη μήπως και βοηθήσω.
Τον Opinel (όπως και όλα τα μαχαίρια) μπορείς να τον τροχίζεις όσες φορές θες.
Αυτό που συμβαίνει περνώντας ο χρόνος και από τα πολλά επανακονίσματα είναι πως ανεβαίνει η κόψη και σιγά σιγά αρχίζει να ''παχαίνει'' το μέταλλο στο σημείο αυτό.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάζει η γωνία ακονίσματος με τον καιρό.
Το καλύτερο ακόνισμα επιτυγχάνεται με πέτρες είτε νερού είτε λαδιού όπου μπορείς με μια μικρή πέτρα να κάνεις την δουλειά σου σωστά.
Αυτά τα ακονιστήρια όπως του link που μας δείχνεις δεν θα σε βοηθήσουν πολύ.
Ο σουγιάς για τα χρήματα του είναι καλός. Το σύστημα κλειδώματος είναι αντιγραφή από τον ιστορικό σουγιά Okapi. http://www.africahunting.com/threads/the-knife-of-the-trade.15159/
Το ανοξείδωτο ατσάλι της λάμας (με 0,45% άνθρακα) δεν είναι και ότι καλύτερο όμως τον λαγό θα τον καθαρίζεις μια χαρά.
Τασο οι οπινελ εχουν την δυνατοτητα αν λασκάρει η λαμα από το στελεχος να χτυπας τον πείρο ελαφρα με σφυρι και να ξανασφιγει.Ο δικος σου εφόσον είναι καινούργιος εχει χτυπηθεί ο πείρος περισσοτερο από οσο χρειαζετε η εχει φουσκοσει το ξυλο από υγρασία.Η θα προσπαθήσεις με προσοχη με ένα κατσαβιδι να ανηξεις λιγο παραπανω ην εγκοπή που φιλοξενει την λαμα η θα τον ανηγοκλισεις πολλές φορες μεχρι να φαγωθεί η περίσσια ξυλουΈχω έναν οπινελ ν9 καινούργιο χωρίς ίχνος σκουριας αλλα όταν ειναι κλειστός δεν ανοίγει εύκολα..Έχω δοκιμάσει με σπρει,λάδι κ γρασσο ψιλό μαλακώνει λίγο αλλα μετά πάλι το ίδιο..
Υπάρχει κάποια λύση η θα τον έχω μόνιμα ανοιχτό..?