Ο νου σου στη μαύρη μπαλαντεζα εσένα...Από τον Γιαννάκη Αντετοκούνμπο?
Ο νου σου στη μαύρη μπαλαντεζα εσένα...Από τον Γιαννάκη Αντετοκούνμπο?
Μπράβο συνονοματε είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.
Ανοξείδωτο ή μη;
Τι προτιμάτε;
Πάρα πολύ ωραία ερώτηση...Ανοξείδωτο ή μη;
Τι προτιμάτε;
Η πιο σωστή αναλογία (πιο πολύ ως προς το θέμα ευπάθειας και βελτίωσης της απόδοσης με τη χρήση) ως παράδειγμα είναι μάλλον χρωμιωμένη ή αχρωμίωτη κάνη...Σα να ρωτάς, άκαπνη πυρίτιδα ή μαύρη??
San Mai με λίγα λόγια...Πάρα πολύ ωραία ερώτηση...
Τα high carbon steel μαχαίρια έχουν τρομερά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά το ακόνισμα, τη διατήρηση της κόψης, τη σκληρότητα και την αντοχή σε καταπονήσεις εργασίας ιδιαίτερα για κοπές ακριβείας όπου η λεπίδα πρέπει να είναι πολύ λεπτή και αιχμηρή, αλλά παράλληλα ανθεκτική. Αν κάποιος έχει έστω και 1 high carbon steel μαχαίρι και το χρησιμοποιεί συστηματικά σίγουρα δεν το αλλάζει με ένα ανοξειδωτο. Η παραδοσιακή ιαπωνική μαχαιροποιία και κατασκευή katana χρησιμοποιούσε αποκλειστικά high carbon steel και το κάνει ακόμα, άσχετα αν βγάζει πια και πλήρως ανοξείδωτες εκδοχές ή μαχαίρια με carbon steel πυρήνα και stainless steel πλαϊνά (stainless cladding) ώστε να δημιουργηθεί κάτι που έχει τα καλύτερα στοιχεία και από τους 2 κόσμους.
Όμως το high carbon ατσάλι είναι τρομερά ευπαθές σε οξειδώσεις ακόμα και καθώς το χρησιμοποιείς σχεδόν (ειδικά αν κόβεις κάτι πολύ όξινο όπως εσπεριδοειδή), αν και υπάρχει τρόπος να δημιουργήσεις ελεγχόμενα μια προστατευτική πατίνα ακόμα και με μορφή διακοσμητικού μοτίβου για να μειώσεις αυτό το στοιχείο ευπάθειας σε κάποιο βαθμό. Σε μαχαίρι επιβίωσης δεν θα χρησιμοποιούσα high carbon steel μαχαίρι. Στην κουζίνα όχι απλά φυσικά ναι, αλλά αποκλειστικά ναι....
View attachment 87180 carbon steel
View attachment 87181
Aogami Super (Blue Carbon Steel) με Stainless Steel Cladding
View attachment 87182
Από αυτή την οπτική είναι εμφανές πως τα εξωτερικά ανοιξείδωτα πλαινά έχουν κάνει σάντουιτς τον high carbon πυρήνα που φτάνει ως την κόψη κάτω κάτω...
Ναι αυτή θα λέγαμε ότι είναι η αυθεντική ιαπωνική ονομασία της τεχνικής του stainless cladding.San Mai με λίγα λόγια...
Η shibata, όπως και οι περισσότερες high-end ιαπωνικές μαχαιροποιΐες, δεν είναι λεπτομερείς ως προς το τι ατσάλι είναι τα 2 ανοξείδωτα πλαϊνά, διαφημίζουν και ανταγωνίζονται κυρίως για τον high-carbon πυρήνα. Για τα πλαϊνά λένε πολύ συχνά περιγραφές του τύπου low-carbon corrosion resistant stainless steel. Το 420J2 είναι πολύ πιθανό να είναι αυτό που χρησιμοποιείται, καθώς έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι και ιαπωνικό (άσχετα αν με ίδιες προδιαγραφές το παράγουν σωρηδόν και οι κινέζοι τώρα και ενώ είναι ακατάλληλο για την κόψη το μαχαιριών, έχουν γεμίσει τον τόπο σκουπιδομάχαιρα)...Να υποθέσω ότι στο μαχαίρι των φωτογραφιών τα ανοξείδωτα μέρη είναι 420J2;
Προζυμι .Η μόνη αξιόλογη ιδιότητα του 420j2 ειναι η αντοχη στη διάβρωση λογω του μεγάλου ποσοστού χρωμίου ,20% αρα ειναι ανοξείδωτο και λαμπερό.
Απο κει και πέρα ουτε για πρόκες δεν κανει .αφου η σκληρότητα του δεν ξεπερνά τους 45 βαθμους rockwell , πράγμα από το καθιστά ακατάλληλο για μαχαιρι οποιασδήποτε χρήσης.
Roselli;Ειχα παρει ενα φιλανδικο carbon δεν θυμαμε μαρκα ,ακριβο μαχαιρι με σκηροτητα 64 - 65 .Γδαρτης πολυ καφτερο μαχαιρι αλλα απο το βουνο που το χρησιμοποιουσα μεχρι το σπιτι κοκκινιζε ,σκουριαζε Το εκανα δωρο σε φιλο .Εχω βολευτει με τα Faillkniven .
Μάλλον.Roselli;