Συγκρίσεις όπλων-τσοκ

δανείστηκα από φίλο μου ένα καινούριο με ακρίβεια 0,05mm.!

Και τα αποτελέσματα....?
Στο I.M.: 17,65mm
Στο I.C.:18,05mm

εσωτερικό χείλος του τσοκ 18,55mm...... Πλήρης επαλήθευση.!
θα μας χαζέψουν οι Αμερικάνοι..!!!.sarcastic..sarcastic..sarcastic.
Δηλαδή .695 και .710 της ίντσας, αντί .705 και .720 αντίστοιχα!!! Με δεδομένο ότι οι διαβαθμίσεις στα αμερικάνικα τσοκ είναι ανά .005 της ίντσας, μιλάμε για διαφορά μεταξύ των πραγματικών συσφίξεων και των αναγραφόμενων 2 βαθμούς (.010") κατά τα "αμερικάνικα πρότυπα" και 0,25mm ή 2,5/10 ή 1 άστρο * κατά τα ευρωπαϊκά!!!
Τι να πω, ομολογώ πως δεν το περίμενα! Λίαν επιεικώς ... απαράδεκτοι !!!

Ούτως ή άλλως και οι χαρακτηρισμοί I.C. και I.M. είναι λάθος. Δεδομένου ότι ο αυλός των Baikal είναι 18,4 χιλ. δηλ. .725" τα συγκεκριμένα τσοκάκια θα έπρεπε να έχουν διάμετρο στομίου (... εννοείται και πραγματική και αναγραφόμενη ;)) .715" και .700" αντίστοιχα !!!

Δηλαδή .695 και .710 της ίντσας, αντί .705 και .720 αντίστοιχα!!! Με δεδομένο ότι οι διαβαθμίσεις στα αμερικάνικα τσοκ είναι ανά .005 της ίντσας, μιλάμε για διαφορά μεταξύ των πραγματικών συσφίξεων και των αναγραφόμενων 2 βαθμούς (.010") κατά τα "αμερικάνικα πρότυπα" και 0,25mm ή 2,5/10 ή 1 άστρο * κατά τα ευρωπαϊκά!!!
Τι να πω, ομολογώ πως δεν το περίμενα! Λίαν επιεικώς ... απαράδεκτοι !!!

Ούτως ή άλλως και οι χαρακτηρισμοί I.C. και I.M. είναι λάθος. Δεδομένου ότι ο αυλός των Baikal είναι 18,4 χιλ. δηλ. .725" τα συγκεκριμένα τσοκάκια θα έπρεπε να έχουν διάμετρο στομίου (... εννοείται και πραγματική και αναγραφόμενη ;)) .715" και .700" αντίστοιχα !!!

Φίλε μου Στέλιο συμφωνώ μαζί σου, αλλά το I.M. ή αλλιώς τα 2 άστρα **, δεν είναι σωστό, επί του πραγματικού αυλού του όπλου(18,4).?
Αν δεις και εδώ ανά δυόμιση δέκατα αλλάζω κλίμακα..

Δηλαδή, για αυλό 18,4,
τα ***** είναι 18.4
τα**** είναι 18,4-0,25=18,15(σχεδόν ισχύει)
τα*** είναι 18,15-0,25=17,9
τα** είναι 17,9-0,25=17,65(ισχύει ακριβώς)
το* είναι 17,65-0,25=17.4

Εκτός αν κάπου το χάνω εγώ, γιατί είμαι και λίγο "θολωμένος" από τις εξετάσεις Μ.Ε.Κ.... :)

Για μένα προσωπικά, αν δω σωστά αποτελέσματα στον πίνακα και στο κυνήγι, χαλάλι το "χάσιμο στη μετάφραση".! ;)

εδω γονατησε στους πλαγιους ανεμους την Οπτιμα η Ρεμι με το Καρλσονσ πορτεντ
Σαραντο τι ακριβώς γονατισμα έκανε η Remi με Carlson ported στην Optima με πλαγιους ανέμους; Η optima με τι τσοκ έριξε;

Παιδιά εμπειρικά σας λέω ότι όλα τα παχύμετρα (και τα ακριβά) έχουν αποκλείσεις στα εκατοστά του χιλ. Θυμάμαι τότε που είχα ασχοληθεί με το θέμα υπήρχε μια εταιρία που πήγαινες το παχυμετρο σου το μέτραγε σου έλεγε ακριβώς το σφάλμα για να το συμπεριλάβεις στις μετρήσεις σου.

Τα συνηθισμένα παχύμετρα έχουν παράλληλες πλευρές μέτρησης τρύπας (πίσω δαγκάνες). Υπάρχουν και ορισμένα που έχουν στρογγυλεμένες πλευρές και προσφέρουν καλύτερη ακρίβεια. Το σωστότερο εργαλείο είναι το τσοκόμετρο (bore gauge) ή έστω ένα εσωτερικό μικρόμετρο.

Παράδειγμα μαρεσε πολύ το ποστ του Άρι στο σκέφτομαι να αγορασω δοκίμασε το 2αρι το Kick's και με κάπως ατιθασα φυσίγγια που ομως το τσοκ λειτούργησε και κατάφερε να τα στρώσει.
Αυτες οι τουφεκιες ειναι δειγματα διαφορων σετ-απ,δεν ειναι ομαδα βολων ωστε ναχεις καθαρη εικονα,επισεις εχει κλισει με 8αρι αστερι, φυσσιγκι 68.5χιλ. κλεισμενο στα 57.5 και με 6αρι αστερι στους 29 βαθμους ισον σκορποσκαγια στα δικα μου.Δεν υπαρχη περιπτωση να μου βγαλουν το προγραμμα απο μια ομαδα βολων χωρις να σκορπισει καποιες τουφεκιες σε αυτη τη θερμοκρασια.
Δεν σε πιανω πουθενα εσενα... .RESPECT..sarcastic..sarcastic..sarcastic..yelling..yelling. Δοκιμαζουμε ενα φυσιγγι, εχει πιεσεις σκορπιζει, δοκιμαζουμε αλλο ειναι με 8αστερο, δοκιμαζουμε αλλο ειναι στα 57,5 κ οχι στα 57 ... Ε ρε φιλε 2 γρ μπαρουτι εχουν κ βγαζουν 430 αρχικη γιατι να τα πιεσω κ αλλο? .hair. Αυτα ειναι τα φυσιγγακια που φτιαχνω κ δοξα το θεο ολα δοκιμασμνενα ειναι στην πραξη κ αποδιδουν καλα, σιγουρα θα υπαρχουν κ καλυτερα αλλα φυσιγγι που δεν δουλευει ουτε το παρουσιαζω κ σφαζεται αμεσως,...
Περα απο την πλακα τωρα, αυτο που λεει ο Σαραντος ειναι σωστο, πρεπει να δοκιμαζονται τυπικα τουλαχιστον 3 εως 5 ιδια φυσιγγια για να βγει σαφες αποτελεσμα. Η μονη διαφορα εδω ειναι οτι τα συγκεκριμενα φυσιγγια δεν ειναι καινουργια, εχω ριξει κ εχω δοκιμασει αρκετες εκατονταδες, πρεπει να εχω τουλαχιστον αλλες 20 δοκιμες με τα ιδια φυσιγγια κ εχω δει τι κανουν...Στη ζεστη χανουν... Με το Kicks μου εδωσαν ολα ανεβασμενη συγκεντρωση, ολα ομως σε δυο φυσιγγια εριξα δυο τουφεκιες με 1 και 2 % αποκλιση μονο, κ αυτα που μπορει να περιμενα κ αυτα που δεν περιμενα, μπορει να ειναι κ τυχαιο οκ το δεχομαι, αλλα απο την αλλη δεν "κραταω" φυσιγγια που δεν εχουν σταθεροτητα... ;)

Last edited:
Δεν σε πιανω πουθενα εσενα... .RESPECT..sarcastic..sarcastic..sarcastic..yelling..yelling. Δοκιμαζουμε ενα φυσιγγι, εχει πιεσεις σκορπιζει, δοκιμαζουμε αλλο ειναι με 8αστερο, δοκιμαζουμε αλλο ειναι στα 57,5 κ οχι στα 57 ... Ε ρε φιλε 2 γρ μπαρουτι εχουν κ βγαζουν 430 αρχικη γιατι να τα πιεσω κ αλλο? .hair. Αυτα ειναι τα φυσιγγακια που φτιαχνω κ δοξα το θεο ολα δοκιμασμνενα ειναι στην πραξη κ αποδιδουν καλα, σιγουρα θα υπαρχουν κ καλυτερα αλλα φυσιγγι που δεν δουλευει ουτε το παρουσιαζω κ σφαζεται αμεσως,...
Περα απο την πλακα τωρα, αυτο που λεει ο Σαραντος ειναι σωστο, πρεπει να δοκιμαζονται τυπικα τουλαχιστον 3 εως 5 ιδια φυσιγγια για να βγει σαφες αποτελεσμα. Η μονη διαφορα εδω ειναι οτι τα συγκεκριμενα φυσιγγια δεν ειναι καινουργια, εχω ριξει κ εχω δοκιμασει αρκετες εκατονταδες, πρεπει να εχω τουλαχιστον αλλες 20 δοκιμες με τα ιδια φυσιγγια κ εχω δει τι κανουν...Στη ζεστη χανουν... Με το Kicks μου εδωσαν ολα ανεβασμενη συγκεντρωση, ολα ομως σε δυο φυσιγγια εριξα δυο τουφεκιες με 1 και 2 % αποκλιση μονο, κ αυτα που μπορει να περιμενα κ αυτα που δεν περιμενα, μπορει να ειναι κ τυχαιο οκ το δεχομαι, αλλα απο την αλλη δεν "κραταω" φυσιγγια που δεν εχουν σταθεροτητα... ;)
Ari 3-5-10 φυσιγγια απο το καθενα πρεπει να δοκιμαζονται οταν δεν μπορουμε να εχουμε σταθερη ποιοτητα κλεισηματος....οταν καταφερουμε και σταθεροποιησουμε τα κλεισηματα και τα ρελιασματα μας κατα τη γνωμη μου 2 φυσιγγια με διαφορετικο πατημα το ενα απο το αλλο μπορουν να μας δειξουν τη γινεται.και κατι αλλο το 58χιλ κλεισημο ειναι υποκειμενικο γιατι δεν υπαρχει καλυκας ακριβως 70 και γιατι ενω μπορει να βγαζει καλη κατανομη μπορει να μην ΣΚΟΤΩΝΗ..αλλο το ενα αλλο το αλλο

Γι αυτο επιμενω Γρηγορη οτι η τελικη κριση γινεται στο κυνηγι... Προσωπικα το υψος του κλεισιματος δεν με ενδιαφερει αν το γραφει καποιος η οχι γιατι αυτο θα το δω εγω δοκιμαζοντας με το δικο μου στροφειο κ τα δικα μου υλικα... Παντως οι συνταγες που δοκιμαστηκαν με το τσοκ, δεν ειναι ουτε καινουργιες, ουτε δοκιμαστικες, ουτε θεωρητικες, κυνηγαω με αυτες, ειναι δοκιμασμενες, αρκετα σταθερες κ σκοτωνουν καλα, περα απο αυτη με τον LB6... Γι αυτο αλλωστε κ τις επελεξα για να δω το τσοκ...

Γι αυτο επιμενω Γρηγορη οτι η τελικη κριση γινεται στο κυνηγι... Προσωπικα το υψος του κλεισιματος δεν με ενδιαφερει αν το γραφει καποιος η οχι γιατι αυτο θα το δω εγω δοκιμαζοντας με το δικο μου στροφειο κ τα δικα μου υλικα... Παντως οι συνταγες που δοκιμαστηκαν με το τσοκ, δεν ειναι ουτε καινουργιες, ουτε δοκιμαστικες, ουτε θεωρητικες, κυνηγαω με αυτες, ειναι δοκιμασμενες, αρκετα σταθερες κ σκοτωνουν καλα, περα απο αυτη με τον LB6... Γι αυτο αλλωστε κ τις επελεξα για να δω το τσοκ...
Ακριβως Αρι γιατι στη τελικη για το κυνηγι τα θελουμε....τωρα αν καποιο βγαζει 70 και με διαφορετικο πατημα 65 μικρο το κακο το θεμα ποιο θα εχει σκοτωματα.

Σαραντο οταν λες οτι περιμενεις απο μια καννη να ξεκινα εκει που τελειωνουν οι αλλες, πως μεταφραζεις αυτη την "υπεροχη" με νουμερα? Προσπαθω καμαι φορα να καταλαβω λιγο αλλα με μπερδευεις...
Αν δηλαδη μια καννη στα 40 μετρα βγαζει μεσο ορο ποσοστου συγκεντρωσης 60% και μια αλλη 66% τη θεωρεις μεγαλη η μικρη διαφορα? Δεν μιλαω για διατρηση, μιλαω για συγκεντρωση που εγω την ψαχνω περισσοτερο ειδικα απο τη στιγμη που ολα μου τα φυσιγγια δεν πεφτουν σε ταχυητες κατω απο ενα οριο...
Γιατι καποιος αυτο το 6% μπορει να το θεωρει μικρη διαφορα, εγω αν το παρω σε μια γομωση που εχει 200 σκαγια 4αρια ειναι σοβαρο... Αν βαλω αλλα 1-2 σκαγια στο πρασινοκεφαλο στα 45 μετρα ειναι σοβαρο για μενα... Ειναι αυτη η διαφορα στο "σκοτωμα" που για μενα εχουν καποια οπλα...

Σαραντο οταν λες οτι περιμενεις απο μια καννη να ξεκινα εκει που τελειωνουν οι αλλες, πως μεταφραζεις αυτη την "υπεροχη" με νουμερα? Προσπαθω καμαι φορα να καταλαβω λιγο αλλα με μπερδευεις...
Αν δηλαδη μια καννη στα 40 μετρα βγαζει μεσο ορο ποσοστου συγκεντρωσης 60% και μια αλλη 66% τη θεωρεις μεγαλη η μικρη διαφορα? Δεν μιλαω για διατρηση, μιλαω για συγκεντρωση που εγω την ψαχνω περισσοτερο ειδικα απο τη στιγμη που ολα μου τα φυσιγγια δεν πεφτουν σε ταχυητες κατω απο ενα οριο...
Γιατι καποιος αυτο το 6% μπορει να το θεωρει μικρη διαφορα, εγω αν το παρω σε μια γομωση που εχει 200 σκαγια 4αρια ειναι σοβαρο... Αν βαλω αλλα 1-2 σκαγια στο πρασινοκεφαλο στα 45 μετρα ειναι σοβαρο για μενα... Ειναι αυτη η διαφορα στο "σκοτωμα" που για μενα εχουν καποια οπλα...

Aρι και εγω ειμαι της αποψης οτι διαφορες της ταξης του 5% μεσο ορο στα λειοκαννα ειναι τεραστιες τοσο στη συγκεντρωση οσο και στη διατρηση και τετοιες διαφορες θα ειναι ακρως αντιληπτες στο κυνηγι. Να βελτιωνεις 5% ενα ηδη βελτιωμενο ανα τα χρονια πραγμα δεν το λες λιγο. Προσωπικη μου αποψη για να μην παρεξηγηθω.

Παυλο ας υποθεσουμε οτι καποιος, εγω, μπορει να ειμαι ενας μετριος σκοπευτης κ να την καταλαβαινω δυσκολα αυτη τη διαφορα γιατι απλα για χιλιους δυο λογους δεν καταφερνω παντα να στελνω την τουφεκια μου στο θηραμα, ωστοσο καποιος πολυ καλυτερος απο μενα που μπορει να καταφερνει να βαζει τον κυκλο των 76 εκατοστων πολυ συχνοτερα πανω στο θηραμα, πιστευω κ εγω οτι θα τη δει την διαφορα... Αν τον πρασινο στα 45 μετρα δεν τον βρουν 3-4 σκαγια αλλα 5 ή 6, παρατηρω, μπορει να κανω κ λαθος, οτι η οπτικη διαφορα της καταβολης ειναι τεραστια...
Η αληθεια ειναι οτι στη διατρηση οι διαφορες που εχω δει ειναι μικροτερες σε μεσο ορο, οχι σε ειδικες κατηγοριες, οποτε πολυ ενδιαφερον για μενα εχει η συγκεντρωση...

Πράσινος πάνω από τα 50 μέτρα, με 4αρια και ufo, πέφτει κάτω φιτίλια αν πάει η τουφεκιά πάνω του. Όλα σπασμένα και κομμένος λαιμός, πολύ σύνηθες φαινόμενο.

Θα ηταν πολυυυυυυ εδιαφερον μια συγκριση μεταξυ 4-5-6 οπλον διαφορετικης φιλοσοφιας και γεωμετριας με φυσιγγια των 400-430-450 μετρων,οχι για να δουμε την Απολυτη συγκετροση αλλα να δουμε πως θα βγουν τα σκαγια απο την καθε καννη....φυσικα δεν αναφερομαι σε 8-9νουμερο

Πράσινος πάνω από τα 50 μέτρα, με 4αρια και ufo, πέφτει κάτω φιτίλια αν πάει η τουφεκιά πάνω του. Όλα σπασμένα και κομμένος λαιμός, πολύ σύνηθες φαινόμενο.
Με φυσιγγι με μπαφερ σχεδιασμενο γι αυτο ομως η γενικα αναφερεσαι? Διατρηση πολλα φυσιγγακια, ειδικα τα φτιαχτα, εχουν περισσια, συγκεντρωση πρεπει να κρατανε...
Απο εκει κ περα δεν ξερω τι ειναι υπεροχη για τον καθενα στο θεμα συγκεντρωσης... Για μενα 10-12 4αρια σταθερα μεσα στον κυκλο των 76 εκατοστων ειναι υπεροχη, καποιος αλλος μπορει θελω 30, ο καθενας βαζει τα κριτηρια του...Γι αυτο ρωταω τι απαιτησεις κ τι προσδοκιες εχει ο καθε κυνηγος...

Δηλαδη θες ενα 5 με 10 % διαφορα? Οκ κατανοητο...
Αυτο που δεν καταλαβαινω ειλικρινα, ειναι γιατι η μια καννη πρεπει να εχει φρενατο τσοκ, κ η αλλη οχι, σωστα καταλαβα? Αν θες να συγκρινεις δυο καννες για μενα, πρεπει να εχουν κ οι δυο φρενατο τσοκ απο τη στιγμη που θα χρησιμοποιησεις στη μια... Γιατι αν η μια σου δωσει 60-65, μεσο ορο παντα, κ αλλη 65-70, ε τοτε παλι για μενα, εχει σαφη υπεροχη η δευτερη... Υπαρχει καλυτερη πρωτη υλη για βελτιωση τουλαχιστον... ;)

Back