Συγκρίσεις όπλων-τσοκ

Καλημέρα.... μετρήσεων συνέχεια....
DSCN1156_zps86603vgh.jpg

Εγώ το βγάζω 17,6 - 17,7, πες 17,65...

Last edited:
Ευθύμη δες στο παρακάτω link όπου είχε ανοίξει θέμα μέτρησης με παχύμετρο, ο Γιάννης (jnp). Ίσως σε βοηθήσει:
http://www.hunterslife.gr/forums/threads/Μέτρηση-με-παχύμετρο.487/
Κύριε Χρήστο ακριβώς με αυτόν τον τρόπο το μέτρησα, είναι ο ίδιος που διδαχθήκαμε και στη Μηχανολογία...

.shake. Υποψιάστηκα ότι ανάλογα το βάθος που θα βάλω το παχύμετρο μέσα στο τσοκ, θα δώσει και άλλο αποτέλεσμα. Το τσέκαρα και στο χειλός, αλλά και όπως δείχνει η φώτο. Το ίδιο δίνει, ίσως γιατί το έξω κομμάτι του τσόκ είναι το παράλληλο τμήμα του, και όχι το κωνικό.

.shake. Υποψιάστηκα ότι ανάλογα το βάθος που θα βάλω το παχύμετρο μέσα στο τσοκ, θα δώσει και άλλο αποτέλεσμα. Το τσέκαρα και στο χειλός, αλλά και όπως δείχνει η φώτο. Το ίδιο δίνει, ίσως γιατί το έξω κομμάτι του τσόκ είναι το παράλληλο τμήμα του, και όχι το κωνικό.
Ευθύμη και το κωνικό να είναι με το παχύμετρο θα πάρεις την μικρότερη διάμετρο του κώνου εκτός κι αν έχει μεγάλο κοίλο στις "δαγκάνες" και δεν βρίσκουν στην οπή του τσοκ (έτσι που το πα όποιος κατάλαβε...hit.)

Ευθυμη πανω στο παχυμετρι εχει την κλιμακα βερνιερου (αν δεν κανω λαθος την ονομασια) εκει μπορεις να μετρησεις ακριβως τα δεκατα.
Αν και γνωμη μου ειναι οτι πως με τις συνεχεις μετρησεις, τα ποσα μετρα «κοβει» η δικη μου καννη ή τα δικα μου φυσιγγια απο τα δικα σου νομιζω πως χανουμε απο την ιδεα του κυνηγιου και μπαινουμε σε αλλο ειδος ασχολιας ή χομπυ.
Δεν εχει να κανει με την μετρηση του ευθυμη το παραππανω και πολυβκαλα εκανε που τα μετρησε. Αλλωστε και εγω αυτο κανω σ α τσοκ.
Γενικα το αναφερω αυτο διαβαζοντας και αλλα θεματα τις τελευταιες μερες...

Γενικα το αναφερω αυτο διαβαζοντας και αλλα θεματα τις τελευταιες μερες...

Μην μπερδευετε την πλακα που γινεται μεταξυ φιλων με το τι πραγματικα πιστευει ο καθενας... Αλλο τα πειραγματα αλλα το πραγματικο νοημα του κυνηγιου... Κ εγω θα πειραξω τον κολλητο μου σε μια αστοχια η σε μια ευστοχη μακρινη τουφεκια αλλα αυτο δεν αλλαζει το οτι ο μοναδικος μου σκοπος καθε φορα που πηγαινω για κυνηγι, ειναι να ΚΥΝΗΓΗΣΩ, αυτο κ μονο αυτο, χωρις να με ενδιαφερει αν κ ποσα θηραματα θα βρω...

Last edited:
Αν και γνωμη μου ειναι οτι πως με τις συνεχεις μετρησεις, τα ποσα μετρα «κοβει» η δικη μου καννη ή τα δικα μου φυσιγγια απο τα δικα σου νομιζω πως χανουμε απο την ιδεα του κυνηγιου και μπαινουμε σε αλλο ειδος ασχολιας ή χομπυ.
Το πραγματικό νόημα του κυνηγιού δεν μπαίνει σε καλούπια και στεγανά, ούτε και αναζητεί πατρότητα για τον προσδιορισμό του. Είναι φωλιασμενο στις καρδιές όλων μας και για τον καθένα αποτελεί κάτι το μοναδικό που μπορεί να μοιάζει με το νόημα που βιώνει ο διπλανος μας, αλλά πάντα η μοναδικότητα του θα συμπίπτει με την μοναδικότητα των χαρακτήρων μας.
Είναι σίγουρο ότι μέσα σε μια κοινωνία θα μπορέσουμε να βρούμε αυτούς που τα νοήματα τους συμπίπτουν με τα δικά μας και να πορευτουμε ανάλογα, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να διαβάζει κάτι που δεν τον εκφράζει.
Προσωπικά με αφήνουν παντελώς αδιάφορο τα κυνολογικα θέματα. Γνώρισα ανθρώπους που είχαν τα σκυλιά τους καλύτερα από τα παιδιά τους. Όση υπερβολή και να συνάντησα ποτέ δεν θεώρησα ότι τους αποπροσανατολιζει από το νόημα του κυνηγιού γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζω το δικό τους νόημα.

Λοιπόν, από ότι κατάλαβα εγώ, ο Ευθύμης καλά και σωστά τα μετράει, αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο το παχύμετρό του ... "μετράει σωστά" .xm.
Γιατί ρε παιδιά, δυο πιθανότητες υπάρχουν: είτε τα συγκεκριμένα τσοκάκια άλλο γράφουν κι άλλο είναι, είτε το συγκεκριμένο παχύμετρο πάσχει από ακρίβεια!
Κι επειδή κι εγώ, όπως είπε κι ο Άρις, θεωρώ μάλλον απίθανο να συμβαίνει το πρώτο (χωρίς να το αποκλείω κιόλας), θα κοίταζα να βρω και κανένα άλλο παχύμετρο κάπως καλύτερης ποιότητας, στην ανάγκη θα αγόραζα, να τα ξαναμετρήσω για να βεβαιωθώ.
(Υ.Γ. Έχω κι εγώ ένα παρόμοιο παχύμετρο από τα φοιτητικά μου χρόνια, το οποίο διαπίστωσα ότι "χάνει" περίπου 2-3 δέκατα του χιλιοστού .fff., σε σχέση με ένα ακριβότερο που πήρα αρκετά αργότερα, και ένα πιο πρόσφατο ηλεκτρονικό, τα οποία δεν μου παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους στις μετρήσεις).

Λοιπόν, από ότι κατάλαβα εγώ, ο Ευθύμης καλά και σωστά τα μετράει, αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο το παχύμετρό του ... "μετράει σωστά" .xm.
Γιατί ρε παιδιά, δυο πιθανότητες υπάρχουν: είτε τα συγκεκριμένα τσοκάκια άλλο γράφουν κι άλλο είναι, είτε το συγκεκριμένο παχύμετρο πάσχει από ακρίβεια!
Κι επειδή κι εγώ, όπως είπε κι ο Άρις, θεωρώ μάλλον απίθανο να συμβαίνει το πρώτο (χωρίς να το αποκλείω κιόλας), θα κοίταζα να βρω και κανένα άλλο παχύμετρο κάπως καλύτερης ποιότητας, στην ανάγκη θα αγόραζα, να τα ξαναμετρήσω για να βεβαιωθώ.
(Υ.Γ. Έχω κι εγώ ένα παρόμοιο παχύμετρο από τα φοιτητικά μου χρόνια, το οποίο διαπίστωσα ότι "χάνει" περίπου 2-3 δέκατα του χιλιοστού .fff., σε σχέση με ένα ακριβότερο που πήρα αρκετά αργότερα, και ένα πιο πρόσφατο ηλεκτρονικό, τα οποία δεν μου παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους στις μετρήσεις).

Φίλε μου Στέλιο ομολογώ ότι δεν μου πέρασε από το μυαλό αυτό, είναι το παχύμετρο που μου έδωσε ο πατέρας μου(το έχει χρόνια), και ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία αμφισβήτησής των μετρήσεών του.!
Πλέον επιβάλλεται η αγορά νέου, για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης...

Καλημέρα σε όλους , όσο αφορά το θέμα μέτρησης των τσοκ δίνω μεγάλη πιθανότητα στον ευθημη να έχει κάνει σωστή μέτρηση, με την προϋπόθεση ότι πλέον στα καινούργια τσοκ η αναγραφόμενη σύσφιξη αναφέρεται σε ατσάλινα και όχι μολυβδινα σκάγια. Όπως συμβαίνει σε browning A5 και baikal mp155 όπου στα τσοκ π.χ αναγράφεται mod (άυλος 18,4) δηλ 17.9 ενώ με το παχυμετρο(ψηφιακο επαγγελματικό mitutoyo) βγαίνει 18.2

Καλημέρα σε όλους , όσο αφορά το θέμα μέτρησης των τσοκ δίνω μεγάλη πιθανότητα στον ευθημη να έχει κάνει σωστή μέτρηση, με την προϋπόθεση ότι πλέον στα καινούργια τσοκ η αναγραφόμενη σύσφιξη αναφέρεται σε ατσάλινα και όχι μολυβδινα σκάγια. Όπως συμβαίνει σε browning A5 και baikal mp155 όπου στα τσοκ π.χ αναγράφεται mod (άυλος 18,4) δηλ 17.9 ενώ με το παχυμετρο(ψηφιακο επαγγελματικό mitutoyo) βγαίνει 18.2
Καλημέρα σας παιδιά..
Φίλε μου Greek Hunter(συγγνώμη, δεν ξέρω το όνομά σου :)), στη σελίδα της Carlson's αναφέρει ότι αναγραφόμενες συσφίξεις είναι για μολύβι, και ότι στα ατσάλινα θα δώσει δύο "βαθμίδες" πιο σφιχτή σύσφιξη.
Αναφορικά από τη σελίδα:
When patterning your gun you need to keep in mind that lead loads will pattern more open than steel loads in the same constrictions. Steel loads(ατσάλινα σκάγια) shot through lead constrictions(ονομαστικές μολύβδινες συσφίξεις) will produce tighter patterns. See below:

1. Skeet choke shot with steel will produce an IC pattern(δηλαδή στο skeet τσοκ για μολύβι, το ατσάλι θα δώσει Βελτιωμένο Κύλινδρο)
2. IC choke shot with steel will produce a Modified pattern(δηλαδή στο Βελτιωμένο Κύλινδρο για μολύβι, το ατσάλι θα δώσει Μισό)
3. Modified choke shot with steel will produce a Full pattern(δηλαδή στο Μισό για μολύβι, το ατσάλι θα δώσει Φουλ)

Ευθυμη το παχυμετρο σου ειναι λιγο ταλαιπωρημενο,αν τα ραμφοι του ειναι σε καλη κατασταση,και δεν εχεις τζογους αυτες ειναι οι διαστασεις.

Φίλε μου samgunner62(επίσης συγγνώμη, που δεν ξέρω το όνομά σου :)) το γνωρίζω, κουβαλάει πολλά χρόνια και χρήση στην καμπούρα του.. Έχω στα υπόψιν μου την αγορά καινούριου, για να διασταυρώνω και τα αποτελέσματα..!

Παιδια γιαυτο μετραμε και ιδιαιτερα τωρα που πλεκονται και αλλα κραματα ειναι μονοδρομος,τα εχουν κανει κουλουβαχατα,ασε πως τα ονομαζει αυτος εμεις ζηταμε τις διαστασεις απο τα στομια,η παντα μετραμε τα τσοκ που συνοδευουον τα οπλα.Οι εποχες αλλαξαν.

Oπως τα λες Σαραντο οι εποχες αλλαξαν οριστικα και η ονοματολογια που δινονται στα τσοκ ειναι για περιπου προσανατολισμο. Η πιο κοντινη προσεγγιση οπως τα βλεπω εγω τα πραγματα ειναι να τα βαφτιζουμε εμεις τα τσοκ αναλογα τα αποτελεσματα που παιρνουμε. Στα κλασσικα συσφιξης τα πραγματα πιο ευκολα, στα μειχτα συσφιξης/φρενου δυσκολοτερα και στα κλασσικα φρενου με σταθερη συσφιξη και διαφορετικη αποδοση λογω πατεντας αστα να πανε. Το μεγαλο ερωτημα για το μελλον ειναι πως μετρας πλεον αποδοση και πως μπορεις να συγκρινεις διαφορετικα πραγματα. Ποση αληθεια θα παρεις απο τον πινακα, πως θα τη μεταφρασεις και πως μπορεις πλεον να εκφρασεις με νουμερα οτι το τσοκ 1 ειναι καλυτερο του 2. Ειναι αυτο που μου δειχνει παπαδες στο πινακα η αυτο που μου το δειχνει στο κυνηγι. Αν μου τα δειχνει και στα δυο ακομα καλυτερα, γενικα ομως θα μου αρεσε να εβλεπα κατι πιο χειροπιαστο που για την ωρα δεν βλεπω πουθενα για προσωπικη χρηση και μονο οι μεγαλες αμερικανικες εταιρειες φυσιγγιων και τσοκ διαθετουν.

Φίλε εύθυμη καλησπέρα όντως στο site αναγράφονται όπως τα έχεις παραθέσει αλλά από προσωπική εμπειρία με την Α5 ο άυλος με την αναγραφόμενη σύσφιξη είχε αρκετά μεγάλη διαφορά, και η διαφορά αυτή φαινόταν και στο χαρτί και στο κυνήγι αντίστοιχα. Εάν δεν είναι εσφαλμένο το παχυμετρο επόμενος τρόπος δοκιμής κατά την γνώμη μου είναι ο Πίνακας σε αντιστοιχία με το ποσοστό σύσφιξης του κάθε τσοκ.

ειναι να τα βαφτιζουμε εμεις τα τσοκ αναλογα τα αποτελεσματα που παιρνουμε.

Εγώ θα συμφωνήσω με τον Παύλο γιατί αν είναι να μείνουμε μόνο και μόνο στη σύσφιξη, πιστεύω ότι θα μιλάμε για σωληνάκια ιδίων διαστάσεων πηγαίνοντας περίπατο οι γεωμετρίες και οι πατέντες που δίνει ο κάθε κατασκευαστής. Γνώμη μου...

Στα καινουργιας τεχνολογιας τσοκ η ονοματολογια εχει αρχισει ηδη να δινεται μεσω αποδοσης και οχι μεσω συσφιξης. Απλα δεν εφαρμοζουν ολοι τα ιδια μετρα και σταθμα γιαυτο μπερδευομαστε. Στα Browning Invector DS για παραδειγμα.
A revolution in choke design. The double seal keeps tubes cleaner. Longer choke tapers are optimized to percentages, not dimension only.
Εκει υπαρχει αναφορα ποσοστων συγκεντρωσης στην στανταρντ αποσταση. Η αποδοση ειναι μεγαλυτερη της αναμενομενης σε ολα τα τσοκ της σειρας, δεν υπαρχει μεγαλη συσφιξη ουτε στο F.

Μετρήσεων συνέχεια(Carlson's) λόγω του "ταλαιπωρημένου" παχύμετρου. ;) Να τονίσω πως το δικό μου είναι με ακρίβεια 0,1mm. Μου έδινε λοιπόν τα αποτελέσματα:
Imp.Cyl..... o κατασκευαστής τα δίνει .720 της ίντσας ή 18,288 χιλιοστά. Στην πραγματικότητα είναι 18-18,1 χιλιοστά(ανάλογα με την πίεση που θα βάλω στα δάχτυλα), κάτι μεταξύ βελτιωμένου κυλίνδρου και μισό..!
Imp.Mod..o κατασκευαστής τα δίνει .705 της ίντσας ή 17,907 χιλιοστά. Στην πραγματικότητα είναι 17,6-17,7 χιλιοστά(ανάλογα με την πίεση που θα βάλω στα δάχτυλα), δυόμιση άστρα αν το βγάζω σωστά.!

Στην αρχή και εμένα δεν μου κολλούσαν τα νούμερα, και μετά από παροτρύνσεις συναδέλφων εδώ στο φόρουμ, πώς μάλλον το παχύμετρο "χάνει" σε ακρίβεια, δανείστηκα από φίλο μου ένα καινούριο με ακρίβεια 0,05mm.!

Και τα αποτελέσματα....?
Στο I.M.: 17,65mm
Στο I.C.:18,05mm
εσωτερικό χείλος του τσοκ 18,55mm...... Πλήρης επαλήθευση.!
θα μας χαζέψουν οι Αμερικάνοι..!!!.sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Να τονίσω πως μπορεί τα νούμερα που δίνουν να απέχουν λιγάκι, ωστόσο η αναγραφόμενη σύσφιξη ισχύει.!!!
Δηλαδή, για αυλό 18,4,
τα ***** είναι 18.4
τα**** είναι 18,4-0,25=18,15(σχεδόν ισχύει)
τα*** είναι 18,15-0,25=17,9
τα** είναι 17,9-0,25=17,65(ισχύει ακριβώς)
το* είναι 17,65-0,25=17.4

Last edited:
Back