Ωραια συζητηση...
Καταρχην θεωρω
παντα τα σφιχτα τσοκ πιο αποτελεσματικα για τον κυνηγο που εχει μια σωστη σκοπευτικη καταρτιση κ βαζει το κεντρο της τουφεκιας του πανω στο θηραμα... ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ... Το δυσκολο ειναι να βαλουμε το κεντρο της κατανομης στο θηραμα κ το ακομα πιο δυσκολο ειναι να βρουμε σφιχτα τσοκ που να αποδιδουν σωστα στο οπλο μας... Πολυ δυσκολο αυτο στην πραξη ειδικα αν μας ενδιαφερουν κ τα ψιλα σκαγια... Αυτα σε απολυτη ερμηνεια με ιδανικα γυρω μας τα παντα... Περισσοτερα σκαγια στο στοχο, παντα καλυτερα αποτελεσματα...
Τωρα για την ατρακτο θα γραψω την προσωπικη μου γνωμη η οποια δεν σημαινει οτι ειναι κ σωστη κ θα παρω αφορμη απο τις ευστοχες ερωτησεις του Γιαννη για να πω τα δικα μου...
Ποσο λιγοτερο σκοτωνει μια μεγαλη ατρακτος?
Για μενα αρκετα λιγοτερο, ειδικα οσο μεγαλωνει η αποσταση κ η γωνια μας προς το θηραμα...Ενα χειροπιαστο παραδειγμα ειναι αυτο... Οποιος κυνηγα παπια θα εχει χρεαστει πολλες να "τελειωσει" τραυματισμενα παπια στο νερο ας πουμε σε μια αποσταση 40 μετρων με το ιδιαιτερα αγαπητο κ δημοφιλες Demi τσοκ... Ε, εχουν καει εκατονταδες φυσιγγια σε αυτα τα πουλια... Να τα τουφεκας κ να βλεπεις τα σκαγια απο ενα φυσιγγι με σχετικα μακρια ατρακτο να ξεκινανε 2-3 μετρα πριν απο το παπι κ να τελειωνουν 2-3 μετρα μετα... Κ να ριχνεις κ να ξαναριχνεις, μεχρι καποιο σκαγι να το βρει στο λαιμο η στο κεφαλι... Σε ενα φυσιγγι με κοντη ατρακτο δεν υπαρχει αυτο... Τα 200 ας πουμε σκαγια του φυσιγγιου δεν θα μοιραστουν σε μια ευθεια 6-7 μετρα αλλα σε μια ευθεια 2 ας πουμε μετρων γυρω απο το παπι... Πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να παρει το τραυτματισμενο περισσοτερα σκαγια... Αυτο το φαινομενο δυναται να παρατηρηθει σε βολες υπο γωνεια κ οχι σε εντελως παραλληλες τραβερσατες προς εμας...
Χρωσταμε καποια θηραματα,στο ντορβα,στην μακρια ατρακτο?
Εννοειται πως χρωσταμε κ μαλιστα πολλα...!!! Ειδικα στα κοπαδια κ σε πουλια στα οποια η τουφεκια μας φευγει κατα κυριο ογκο μπροστα απο το πουλι...
Διορθωνει σκοπευτικο(μικρο) λαθος η ειναι απολυτη?
Η μακρια ατρακτος διορθωνει σκοπευτικο λαθος
μονο αν ειμαστε μπροστα απο το θηραμα λογω υπερβολικης προσκοπευσης, πραγμα σχετικα σπανιο για το μεσο κυνηγο... Αν ειμαστε πισω, οση κ αν ειναι η ατρακτος δεν παιζει κανενα ρολο...
Γιατι εχουν χρησιμοτητα τα φυσιγγια διασπορας και δεν εχει η ατρακτος?Αφου εξυπηρετουμαστε στο δισδιστατο γιατι οχι και στο τρισδιαστατο?
Τα φυσιγγια διασπορας καλουνται να καλυψουν βλητικα μικρες αποστασεις στις οποιες θελουμε να ανοιξουμε την τουφεκια μας στην περιφερεια... Η ατρακτος ανοιγει την τουφεκια μας στο μηκος... Τα διασπορας θα μας δωσουν ενα θηραμα που θα μεινουμε πισω λογω μεγαλυτερης διαμετρου φονικο κυκλο, το φυσιγγι με τη μεγαλη ατρακτο ποτε...
Η Gualandi γιατι εφηυρε τον piston skeet που δημιουργει εμφανως μακρια ατρακτο?
Απευθυνεται μονο σε σκοπευτικο φυσιγγι και σε καλους ως αριστους σκοπευτες?
Τοτε τι το χρειαζονται?
Δεν το ξερω, αλλα θα κανω μια εκτιμηση που σχετιζεται με τον τροπο που τουφεκουν οι σκοπευτες στο Skeet. Ολοι ριχνουν με maintained lead, βγαινουν μπροστα απο το δισκο κ πατανε, δεν τον σκουπιζουν... Μονο ετσι μπορουν να εχουν επιτυχιες στους ντουμπλεδες στο σωστο χρονο... Το φυσιγγι με Piston skeet δεν θα κανει τιποτα αν μεινουν πισω, αλλα υπαρχει μια πιθανοτητα να τους δωσει το πιατο αν πεταχτουν μπροστα απο αυτο λογω εντασης κ ταχυτητας... Η μακρια ατρακτος ισως βαλει ετσι την ουρα της κατανομης στο δισκο κ δωσει ενα πιατο που μπορει να σημαινει τεραστια διακριση...
Οι προσκοπευσεις του φιλου Αρι,για μενα,ηταν τετοιες που θα "καπνιζαν"τα πουλια!Αν εριχνε με κατι "συμβατικο" οπως εγω.Τουλαχιστον δυο πουλια επεσαν απο περιφερειακα σκαγια και χτυπημενα οριακα
Οι τουφεκιες στο βιντεο ειναι με τσοκ συσφιξης 0,25 δηλαδη 4 αστρων με το πιο κοντινο τρυγονι να ειναι στα 25 με 30 μετρα κ το πιο μακρινο στα 40 (απο αυτα που εγραψε η καμερα)... Ποιο θεωρεις οτι δεν καπνισε οχι λογω κακης σκοπευσης αλλα λογω κοντης ατρακτου? Μονο στο πρωτο τρυγονι του βιντεο, το οποιο ειναι κ το μονο που επεσε ζωντανο, θεωρω οτι στη δευτερη τουφεκια που το παιρνω μπορει να επαιρνε κ κανενα σκαγι παραπανω αν ειχα μακρυτερη ατρακτο, απο τα 3 που ειχε, μιας κ η τουφεκια ισως ειναι λιγο μπροστα...
Τα υπολοιπα πουλια ειχαν ολα απο 4 εως 6 σκαγια επανω τους που πιστευω οτι ειναι φυσιλογικο για την αποσταση και την νευρικη με σταματημα του οπλου σκοπευση μου γενικα Αν θα επρεπε ενα ισως να καπνισει, ειναι το δευτερο τρυγονι του βιντεο που ειναι απο 25 μεχρι 30 μετρα κ που ειχε 6 σκαγια επανω του, εκει ισως επεσα ενα κλικ μπροστα...
Μηπως απευθυνεται σε λιγους και πιο διαλεχτους?
Γιαννη για να ειμαι ειλικρινης, θεωρω τον εαυτο μου καλο κυνηγο κ μετριο σκοπευτη συνδυασμος που με κανει ωστοσο να εχω πολλες επιτυχιες στο κυνηγι αναλογικα με τις ευκαιριες που μου παρουσιαζονται... Κανω αρκετα θηραματα, αλλα αυτο για μενα δεν ωφειλεται μονο στο οτι τουφεκαω συμπαθητικα, αλλα κ στο οτι εχω μια ικανοτητα, ταλεντο ας πουμε, να δημιουργω ευκαιριες υπερ μου στο κυνηγι, συνηθως λογω του οτι "διαβαζω" καλα τα μερη κ δημιουργω τις προοπτικες για μια επιτυχημενη συναντηση με το θηραμα. Αρα σκοπευτικα δεν θεωρω οτι ειμαι διαλεχτος... Ωστοσο αν κ γενικα τις τσιμπαω τις προσκοπευσεις μου, δεν μπορω να καταλαβω πως θα με βοηθουσε μια μακρια ατρακτος. Το αν θα μου εδινε 2-3 πουλια παραπανω, ισως ζωντανα, δεν θα μου ελεγε κατι, μιας κ δεν ειναι αυτοσκοπος μου η τσαντα, απο τη στιγμη που θα ειχα αλλα δεκα, ας πουμε, ολα ξερα κ με ωραιες εντυπωσιακες καταβολες...
Μην θεωρηθει οτι αμφισβητω τους προβληματισμους σου, απλα πιανομαι απο αυτους για να προχωρησω τη συζητηση επειδη εχουν ενδιαφερον...