Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Κατά τη δική μου πάντα άποψη, κερδίζεις ταχύτητες, άρα κερδίζεις προσκόπευση. Κερδίζεις πυκνότητα στην τουφεκιά σε μεσαίες και μακρινές αποστάσεις. Κερδίζεις δίσκους που μπορεί να πάρεις ακόμα και με ένα σκάγι που σε άλλο νούμερο μπορεί να μην συμβεί. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα σε πιο κοντινά πιάτα. Όσοι έχουν κάνει δοκιμές στον πίνακα σε κοντινές αποστάσεις θα έχουν διαπιστώσει ότι το λεγόμενο pattern (ας πούμε αποτύπωμα) της τουφεκιάς μεταξύ ενός 7,5 και ενός π.χ. 9 δεν διαφέρει. Είναι τόσο μικρή η διαφορά του αποτυπώματος που αν χάσουμε το πιάτο με το 7,5 σημαίνει ότι θα το χάσουμε και με το 9. Όλα στο μυαλό μας είναι. Επίσης το μεγάλο κέρδος του 7,5 είναι στους ντουμπλέδες που εκείνη την ώρα το μυαλό μας είναι αρκετά "απασχολημένο" με τις διαφορετικές τροχιές. Θέλουμε μια τουφεκιά που να μας απαλλάξει από επιπλέον "σκέψεις" και αυτή μπορεί να μας την δώσει το 7,5 με ένα σφικτό τσοκ. Στους ντουμπλέδες, τουφεκάμε εικόνες, δεν χωράνε υπολογισμοί προσκοπεύσεων και άλλα τέτοια.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω κάνει π.χ. 22 ή 23 με 7,5 και σφιχτά τσοκ και στην επόμενη πούλα σκέφτηκα να ανοίξω το τσοκ και να "ψιλώσω " (εκ του ψιλού :)) τα σκάγια, σκεφτόμενος ότι θα κάνω εύκολα 25. Αμ δε ... ;)

Σε περιμενα να σου ερθει εμπνευση κ εγω... :)
Συμφωνω απολυτα σε ολους, κ να φανταστεις οτι καποτε ημουν υπερ των ψιλων σκαγιων στο σκοπευτηριο... Οσο ζεις κ δοκιμαζεις ομως μαθαινεις, το 7,5αρι αβανταρει πολυ το σκοπευτή... Θα του δωσει πιατα που οριακα με πιο ψιλά σκάγια δεν θα επαιρνε... Εχω πιασει πολλες φορες τον εαυτό μου να εχει μικρή εικονα προσκόπευσης σε δισκο τη στιγμη που παταω τη σκανδαλη κ ομως το 7,5αρι να στον δινει, κατι που δεν θα συνεβενε αν ειχα ενα 8,5 για παραδειγμα...
Δεν ειναι θεμα αρχικης ταχυτητας, ιδιες ταχυτητες θα βγαλουν πανω κατω ολα τα φυσιγγια Sporting, ειναι θεμα μενουσων ταχυτητων κ συνοχης...

Ξέρεις Άρη, όταν πριν από πολλά χρόνια και περίπου προς το 2009-2010 δοκίμασα να ανοίξω τα μάτια κάποιων και δοκίμασα ταυτόχρονα και κάποιους άλλους προφέσορες με εσκεμμένα κουτές ερωτήσεις...εβρέθηκα να είμαι ο πιο κουτός και χλευασμένος του χωριού...

Εάν τώρα Άρη σου φαίνεται λογικό το σμπάρο με 1.90 για να δουλέψει ο διασπορέας με σκορποσκάγιασμα σε χαρτάκι...τότε όλα ΟΚ http://www.gualandi.it/en/products_plastic_wads/super_g.html ;)
Νικο, τις πολλες πιεσεις δεν τις γουσταρω καθολου... Η αναφορα ειναι σε φυσιγγια εμποριου που τα εχω δοκιμασει σχεδον ολα κ με ανοιχτα κ με σφιχτα τσοκ...

Ναι κούκλε μου, απλά σου παραθέτω τι λέει ο δημιουργός και πως ακριβώς τον χρησιμοποιεί ο ίδιος ώστε να μπορέσει να αποδώσει!!! ;)

This spread was obtained with a 70 cm barrel at 20 m. from the barrel rim. Real size of the photographed square 120x120 cm.To obtain this result: 70 mm Fiocchi Case - primer 616 - Powder MB x 32 1.90 g - 32/33 g tempered lead shots No. 8. Deep round edge with Gualandi cardboard pad printed on both sides.

Κατά τη δική μου πάντα άποψη, κερδίζεις ταχύτητες, άρα κερδίζεις προσκόπευση. Κερδίζεις πυκνότητα στην τουφεκιά σε μεσαίες και μακρινές αποστάσεις. Κερδίζεις δίσκους που μπορεί να πάρεις ακόμα και με ένα σκάγι που σε άλλο νούμερο μπορεί να μην συμβεί. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα σε πιο κοντινά πιάτα. Όσοι έχουν κάνει δοκιμές στον πίνακα σε κοντινές αποστάσεις θα έχουν διαπιστώσει ότι το λεγόμενο pattern (ας πούμε αποτύπωμα) της τουφεκιάς μεταξύ ενός 7,5 και ενός π.χ. 9 δεν διαφέρει. Είναι τόσο μικρή η διαφορά του αποτυπώματος που αν χάσουμε το πιάτο με το 7,5 σημαίνει ότι θα το χάσουμε και με το 9. Όλα στο μυαλό μας είναι. Επίσης το μεγάλο κέρδος του 7,5 είναι στους ντουμπλέδες που εκείνη την ώρα το μυαλό μας είναι αρκετά "απασχολημένο" με τις διαφορετικές τροχιές. Θέλουμε μια τουφεκιά που να μας απαλλάξει από επιπλέον "σκέψεις" και αυτή μπορεί να μας την δώσει το 7,5 με ένα σφικτό τσοκ. Στους ντουμπλέδες, τουφεκάμε εικόνες, δεν χωράνε υπολογισμοί προσκοπεύσεων και άλλα τέτοια.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω κάνει π.χ. 22 ή 23 με 7,5 και σφιχτά τσοκ και στην επόμενη πούλα σκέφτηκα να ανοίξω το τσοκ και να "ψιλώσω " (εκ του ψιλού :)) τα σκάγια, σκεφτόμενος ότι θα κάνω εύκολα 25. Αμ δε ... ;)

Σε περιμενα να σου ερθει εμπνευση κ εγω... :)
Συμφωνω απολυτα σε ολους, κ να φανταστεις οτι καποτε ημουν υπερ των ψιλων σκαγιων στο σκοπευτηριο... Οσο ζεις κ δοκιμαζεις ομως μαθαινεις, το 7,5αρι αβανταρει πολυ το σκοπευτή... Θα του δωσει πιατα που οριακα με πιο ψιλά σκάγια δεν θα επαιρνε... Εχω πιασει πολλες φορες τον εαυτό μου να εχει μικρή εικονα προσκόπευσης σε δισκο τη στιγμη που παταω τη σκανδαλη κ ομως το 7,5αρι να στον δινει, κατι που δεν θα συνεβενε αν ειχα ενα 8,5 για παραδειγμα...
Δεν ειναι θεμα αρχικης ταχυτητας, ιδιες ταχυτητες θα βγαλουν πανω κατω ολα τα φυσιγγια Sporting, ειναι θεμα μενουσων ταχυτητων κ συνοχης...

Νικο, τις πολλες πιεσεις δεν τις γουσταρω καθολου... Η αναφορα ειναι σε φυσιγγια εμποριου που τα εχω δοκιμασει σχεδον ολα κ με ανοιχτα κ με σφιχτα τσοκ...
Από κυνήγι εντυπώσεις παιδιά με αυτό το νούμερο έχετε και μέχρι πόσα μέτρα νομίζετε διατηρεί την ενέργεια του, συγνώμη που βγαίνω εκτός θέματος αλλά και γω οπαδός.

Το 7,5 δεν το εχω δοκιμασει Κωνσταντινες... Το 7 ομως για μεσαια θηραματα ειναι φοβερο νουμερο... 7,5αρια μονο σε τρυγονι εχω ριξει, πολυ καλα κ με πολυ μακρινα σκοτωματα ακομα και στα 50 μετρα αλλα μετατο γυρισα σε 7/8 Mix...

Το 7,5 δεν το εχω δοκιμασει Κωνσταντινες... Το 7 ομως για μεσαια θηραματα ειναι φοβερο νουμερο... 7,5αρια μονο σε τρυγονι εχω ριξει, πολυ καλα κ με πολυ μακρινα σκοτωματα ακομα και στα 50 μετρα αλλα μετατο γυρισα σε 7/8 Mix...
Αρι για εμενα το 7,5 εχει κλ. σημπ. απο το 7.;)

Σε ευχαριστώ, σωστά το 7αρι το χρησιμοποιώ χρόνια στην περδικα και δεν έχω παράπονο είτε κοντά είτε μακριά.

Καλημερα στην παρεα περση δουλεψα τα εξης καψουλι 2000 m92 2,15×43+2 αλευρακη σε 3 νουμερο σκαγια με συπερ G magnoum σινγκεντροτηρα με νοτιαδες τα αποτελεσματα στα θυραματα ηταν εκπλικτικα σε βαθμους απο +10μεχρι +18 λετε οταν κατεβη η θερμοκρασια μεχρι -5 να με κρεμασουν ησος χριαστη να ανεβασω πηριτιδα η προτιμοτερο εινε να κατεβω σε γραμαρια στα σκαγια??? Εγω συνιθος πεζω με τα σκαγια αλα η σινγκεκριμενη γομοση μου δινει το αβανταζ να πεκξω και με τα δυο τη θεοριτε προτιμοτερο πια εινε η δικησας αποψη??
Stefane 0.5 piano

είναι λαθος μεγαλο όμως να περιμενουμε από τα χοντρα σκαγια να μειωσουν τις προσκοπευσεις και να μας δωσουν παραπανω πιατα η πουλια , πέφτουμε σε παγιδα που εχουμε στησει μονοι μας , σε πολύ ζεστη η διαφορα μεταξυ ν7,5 κ ν 9 σχεδόν μηδενίζεται , εκει που υπαρχει καποια μικρη διαφορα είναι το χειμωνα σε κρυο , ακομα και το ν 10 σε καυσωνα εχει σχεδόν τις προσκοπευσεις του ν 8 , ότι γραφω δεν το εχω διαβασει σε περιοδικα οπως γραφουν μερικοι η στο ιντερνετ , ότι γραφω το εχω δοκιμασει στην πραξη , την προσκοπευση την βγαζει η τεχνικη και όχι το ν σκαγιου και το τσοκ

Last edited:
αν εισουν ιδιογομωτης θα σου εγραφα συνταγή τρομερη , από εμποριου Λαμπρο κιτρινο και τσοκ spreader
Το spreader το δοκίμασα με διάφορους συνδυασμούς (συγκεντρωτήρα, μάλλινη τάπα και μεσόταπα) χωρίς να εντυπωσιαστώ αλλά πότε με διασποράς γιατί από δοκιμές κυνηγών διάβαζα ότι είναι απαγορευτικό spreader με φυσίγγι διασποράς...

Δεν πιστεύω στον κουτουμανο να βάζεις κύλινδρο?Αν ναι μπορείς να πάρεις κ ξυλοκοτες ζευγαρι άμα λαχει.sarcastic..sarcastic.
Φίλε για την μπεκάτσα Κουτουμάνος διασποράς 40γρ, τσοκ *****, κάννη Optima και την καταβρήκα. :) Δοκιμές σε πίνακα δεν έκανα αλλά αυτός ο συνδυασμός μου έδωσε την αίσθηση ότι δεν σκορπά τα σκάγια όσο θα φανταζόμασταν... :)

Last edited:
Δημητρη καμια φορα η πολυ ζεστη ειναι χειροτερη απο το κρυο, ωστοσο σε κανονικες καιρικες συνθηκες εγω, μπορει να κανω κ λαθος βεβαια οσο ψαχνεσαι τοσο αναιρεις, αντιλαμβανομαι μεγαλη διαφορα απο το 9,5, στο 7,5 η στο 6 ας πουμε... Μια χαλαρη μερα, καποτε που ειχα τις αμφιβολιες μου, ειχα παει διπλα στον mark κ εριχνα μονο εξερχομενα δισκακια... Ειχα διαλεξει αυτη τη βολη για δυο λογους...
Πρωτον γιατι δεν ηθελε προσκοπευση, οποτε επαυε να σε απασχολει αυτο, κ δευτερον γιατι τουφεκαγα το δισκο οταν πια ειχε "πατησει" τον πυργο του pull στα 40 ας πουμε μετρα, 2-3 μετρα μπρος πισω ειναι μεσα στο σφαλμα...
Καταρχην να πω οτι με ολα τα νουμερα εσπαγε ο δισκος... Με τα 9,5 ομως ειχε αισθητη διαφορα το σπασιμο απο το πατημα της σκανδαλης, με τα 7,5 ηταν σχεδον ακαριαια, κ με το 6 τρομακτικα πιο γρηγορα... Ολα τα φυσιγγια ηταν ιδια με granullar στο cx2000-1,45-28-spark...
Oσο αφηνα το δισκο να φτασει ακομα πιο μακρια, η αισθητη διαφορα αυξανοταν...
Φυσικα μπακαλιστικη ηταν η μεθοδος, ωστοσο εγω αλλα κ καποιοι που παρακολουθουσαν χωρις να ξερουν τι κανω, αντιληφθηκαν τη διαφορα...

το speader σε συνδυασμο με ελικα διασπορεα μπορει να προκαλεσει τρελα σκαγια με πιθανο τραυματισμο καποιου σκυλιού , για αυτο μερικα περιοδικα και σωστα ειχαν γραψει ότι δεν είναι σωστος ο συνδυασμος τους , από εκει και περα , ο καθενας αναλογα το μερος και τον τροπο που κυνηγαει να κανει τις δοκιμες του και να αποφασιζει μονος του , δεν μπορει κανενας από το ιντερνετ να δωσει λυσεις σε όλη την ελλαδα , καντε δοκιμες , ριχτε σε χαρτονια στις αποστασεις που θελετε και αποφασιστε , ο συνδυασμος ελικας η direct και spreader δινει το μεγαλυτερο και γρηγοροτερο κυκλο , δεν είναι τυχαιο να ξερετε ότι όλα τα οπλα skeet εχουν κανες με σταθερα spreader τσοκ για τουφεκιες δηλαδή μεχρι τα 25 βια 30 μετρα

Δημητρη καμια φορα η πολυ ζεστη ειναι χειροτερη απο το κρυο
οσο αφορα την πτηση των σκαγιων η πολύ ζεστη είναι ότι καλυτερο μπορει να τους συμβει φιλε , κανεις λαθος , αν και το φυσιγγι σου εχει στηθει σωστα εισαι πολύ μαγκας με ψιλα σκαγια στην ζεστη , οσο αφορα το τεστ που εκανες με το πιατο του μαρκ , μπορεις να μου αποδειξεις ότι παταγες ακριβως παντα την ιδια χρονκη στιγμη ? όχι βεβαια , είναι παρ απολλοι οι παραγοντες που διαμορφωνουν ενα αποτελεσμα , και να ξερεις κατι , παντα εχουμε διαμορφωσει το αποτελεσμα στο μυαλο μας πριν κανουμε την δοκιμη

αν εισουν ιδιογομωτης θα σου εγραφα συνταγή τρομερη , από εμποριου Λαμπρο κιτρινο και τσοκ spreader

το speader σε συνδυασμο με ελικα διασπορεα μπορει να προκαλεσει τρελα σκαγια με πιθανο τραυματισμο καποιου σκυλιού , για αυτο μερικα περιοδικα και σωστα ειχαν γραψει ότι δεν είναι σωστος ο συνδυασμος τους , από εκει και περα , ο καθενας αναλογα το μερος και τον τροπο που κυνηγαει να κανει τις δοκιμες του και να αποφασιζει μονος του , δεν μπορει κανενας από το ιντερνετ να δωσει λυσεις σε όλη την ελλαδα , καντε δοκιμες , ριχτε σε χαρτονια στις αποστασεις που θελετε και αποφασιστε , ο συνδυασμος ελικας η direct και spreader δινει το μεγαλυτερο και γρηγοροτερο κυκλο , δεν είναι τυχαιο να ξερετε ότι όλα τα οπλα skeet εχουν κανες με σταθερα spreader τσοκ για τουφεκιες δηλαδή μεχρι τα 25 βια 30 μετρα

Δηλαδή Δημήτρη ο συνδυασμός που προτείνεις spreader και κίτρινα διασποράς Lambro τελικά είναι επικίνδυνος για τρελλά σκάγια ή όχι;

τα λαμπρο φιλε εχουν σταυρο Gualandi , βγαζουν ανετα 30 μετρα και παραπανω , με το κιτρινο λαμπρο δαγκωτο σε κλειστο μερος spreader , δεν εχει καμια σχεση βλητικα ο ελικοειδης διασπορεας η τρελος διασπορεας όπως τον λενε μερικοι με το σταυρο του Gualandi η κατανομεα όπως τον λενε μερικοι αλλοι , πολύ γρηγορο και ανεξελεγκτο ανοιγμα ο πρωτος , στρωτο ανοιγμα κεντρα και μετρα ο δευτερος

Επειδή τα απλά μαθηματικά δεν είναι άποψη και επειδή έχω σταματήσει να αγοράζω και να διαβάζω περιοδικά, εδώ και πολλά χρόνια, αρκούμε στο ότι η σωστή καμπύλη καύσης μειώνει αισθητά την πραγματική χρονοκαθυστέρηση κατάρριψης του θηράματος και ότι όταν εγώ έκανα απόλυτα παραμετροποιημένες δοκιμές κάποτε...κάποιοι με έδιωχναν με τις κλωτσιές για να μην τους χαλάω τη πιάτσα!!! ;)

ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ - 15/12/2011
Θεωρητική ανάλυση του τρόπου καταβολής ενός θηράματος με συγκεκριμένα setup!
http://www.idiogomosi.com/pages/posts/chronokathysterisi-katavolis-223.php

τα λαμπρο φιλε εχουν σταυρο Gualandi , βγαζουν ανετα 30 μετρα και παραπανω , με το κιτρινο λαμπρο δαγκωτο σε κλειστο μερος spreader , δεν εχει καμια σχεση βλητικα ο ελικοειδης διασπορεας η τρελος διασπορεας όπως τον λενε μερικοι με το σταυρο του Gualandi η κατανομεα όπως τον λενε μερικοι αλλοι , πολύ γρηγορο και ανεξελεγκτο ανοιγμα ο πρωτος , στρωτο ανοιγμα κεντρα και μετρα ο δευτερος
Το κίτρινο τι "φοράει" τελικά; Τον πρώτο ή τον δεύτερο;
Ο κατασκευαστής αναφέρει για το κίτρινο ότι έχει "Πλαστικό ελικοειδές με αποσπώμενα πτερύγια"... http://lambro.gr/el/product/DIASPORAS/DIASPORAS

Δημητρη εμεις κανουμε ενα διασπορας με ελικα θωδη και 6αρια mb36 στα 37 η 38 αναλογα την εποχη,ενω παιρνουμε κοντινα πουλια καποιες φορες περνουμε πουλια και μετα 30 για να μην πω ποιο μακρια.πως ενας ελικας μπορει να παρει πουλια τοσο μακρια;.xm.που υποτιθετε ειναι για κοντινες αποστασεις.xm.

Γιατί Γρηγόρη τα πάνω σκάγια τα ψηλομένα που δεν είναι μέσα στην έλικα που τηνε λέτε ΑΝΕΜΟΥΡΙ δεν διεμβολίζονται και δεν στροβιλίζονται από την περιστροφική κίνηση της έλικας έπειτα από την συνάντησή της με τον αέρα και αντί να σκορπίσουν περιστροφικά συνεχίζουν ευθεία!!! ;)

Status
Not open for further replies.
Back