Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Η καμπυλη καυσης στην ουσια εχει να κανει με την προοδευτικοτητα της πυριτιδας.Οσο προοδευτικοτερη μια πυριιτδα τοσο μεγαλυτερη και η καμπυλη καυσης της.Μεγαλυτερη καμπυλη ομως δεν σημαίνει υψηλοτερη.Στην ουσια φτανουν το υψος της ταχυκαυστης.Απλα το κανουν σε μεγαλυτερο χρονο και παραμενουν εκει για μεγαλυτερο χρονο κρατωντας ετσι χαμηλα την αναπτυσομενη πιεση.Το οτι ο χρονος καυσης ειναι αγνωστος στους περισσοτερους ειναι γιατι δεν τους απασχολει.Απασχολει τους κατασκευαστες και τους ιδιογομωτες φυσιγγιων.Απο κει και περα περι ταχυτητα κινησης οπλου-ταχυτητα σκανδαλης-μηχανησμου-προσκοπευσης κτλ ειναι για σπεσιαλιστες!!!

Η μελέτη της καμπύλη καύσης [η καμπύλη που δημιουργείται στο διάγραμμα του καθετου άξονα (πιέσεων Ρ) ως προς τον οριζόντιο άξονα (χρόνος που ασκούνται αυτές οι πιεσεις t, χρόνος καύσης δηλαδή)] είναι το Α και το Ω για τους βλητικούς, το εμβαδόν της οποίας ισούται με το παραγόμενο έργο της μπαρούτης και το σχήμα της αποτυπώνει τον τρόπο που παράγεται αυτό.
Απο τη στιγμή που τα 2 φυσίγγια, του παραδείγματος του jnp, θα παράξουν το ίδιο έργο, θα έχουν δηλαδή, οι καμπύλες καύσης τους το ίδιο εμβαδό, η καμπύλη της ταχυκαυστης θα είναι πιο απότομη και πιο ψηλή, ως προ τον άξονα τον πιέσεων Ρ και σε μικρή ανάπτυξη ως προς το άξονα t (μικρότερος χρόνος καυσης), προκειμένου να έχει το ίδιο εμβαδό με την προοδευτικότερη που θα έχει πιο ομαλή και χαμηλή καμπύλη ως προς τον άξονα τον πιέσεων Ρ και πιο αναπτυγμένη προς τον αξονά t (συμφωνώ με τον Αρι). Επειδή μια εικόνα ίσον 1000 λέξεις αν κάποιος μπορούσε να βαλει το διάγραμμα μιας ταχύκαυτης μπαρούτης και μιας προοδευτικής θα ήταν άμεσα αντιληπτό.
Με λίγα λόγια η ταχυκαυτη πυρίτιδα θα αναπτύξει υψηλότερες πιέσης σε λιγότερο χρόνο (ταχύκαυτη) προκειμένου να αποδώσει το ίδιο έργο με την προοδευτικότερη, όπως σωστά λέει ο dimar 1039.
Γνώμη μου είναι (χωρίς να είμαι βλητικός ή να έχω τα μέσα να το αποδείξω) ότι η μετρήσιμη ανάκρουση σαν απόλυτο μέγεθος θα είναι ίδια (αφού το παραγόμενο έργο θα είναι ίδιο) αλλά η αίσθηση, θα ειναι μεγαλύτερη στην ταχυκαυτή (αφού το παραγόμενο έργο θα εφαρμοστεί για λιγότερο χρόνο).
Σαν παράδειγμα να φέρω, φανταστείτε έναν άνθρωπο να ακουμπάει τη μπουνιά του στον ώμο σας και να ασκεί προοδευτικά μιά δυναμη 50 κιλών, και τον ίδιο άνθρωπο να σας δίνει μια μπουνιά στον ώμο 50 κιλών, σίγουρα τη δευτερη θα την καταλάβεται καλύτερα.
Τωρα Άρι, δεν πιστευώ οτι η ταχύτητα καύσης να επηρεάζει την προσκόπευση, γιατί μιλάμε για απειροελάχιστα μεγέθη.
Φίλε jnp σε συγχαίρω, χαρά στο κουράγιο σου!
Όχι δεν μου πέφτει λίγη αλλά ξέρω πολλούς που ρίχνουν στην τσίχλα 28γρ, στην φάσα δεν ξέρω κανέναν να ρίχνει 32.
Δεν βρίσκει και ευκολά, ειδικά στην επαρχία, φυσίγγια 32 γρ Νο 6. Πάντως συμφωνώ,εάν έβρισκα φυσίγγιο 32 γρ. Νο 6 σαν του Άρι, και συνδύαζε και τη σωστή διάτρηση, δεν θα το έβγαζα από το πλαγιόκαννο και όχι μόνο στη φάσα.

Η μελέτη της καμπύλη καύσης [η καμπύλη που δημιουργείται στο διάγραμμα του καθετου άξονα (πιέσεων Ρ) ως προς τον οριζόντιο άξονα (χρόνος που ασκούνται αυτές οι πιεσεις t, χρόνος καύσης δηλαδή)] είναι το Α και το Ω για τους βλητικούς, το εμβαδόν της οποίας ισούται με το παραγόμενο έργο της μπαρούτης και το σχήμα της αποτυπώνει τον τρόπο που παράγεται αυτό.
Απο τη στιγμή που τα 2 φυσίγγια, του παραδείγματος του jnp, θα παράξουν το ίδιο έργο, θα έχουν δηλαδή, οι καμπύλες καύσης τους το ίδιο εμβαδό, η καμπύλη της ταχυκαυστης θα είναι πιο απότομη και πιο ψηλή, ως προ τον άξονα τον πιέσεων Ρ και σε μικρή ανάπτυξη ως προς το άξονα t (μικρότερος χρόνος καυσης), προκειμένου να έχει το ίδιο εμβαδό με την προοδευτικότερη που θα έχει πιο ομαλή και χαμηλή καμπύλη ως προς τον άξονα τον πιέσεων Ρ και πιο αναπτυγμένη προς τον αξονά t (συμφωνώ με τον Αρι). Επειδή μια εικόνα ίσον 1000 λέξεις αν κάποιος μπορούσε να βαλει το διάγραμμα μιας ταχύκαυτης μπαρούτης και μιας προοδευτικής θα ήταν άμεσα αντιληπτό.
Με λίγα λόγια η ταχυκαυτη πυρίτιδα θα αναπτύξει υψηλότερες πιέσης σε λιγότερο χρόνο (ταχύκαυτη) προκειμένου να αποδώσει το ίδιο έργο με την προοδευτικότερη, όπως σωστά λέει ο dimar 1039.
Γνώμη μου είναι (χωρίς να είμαι βλητικός ή να έχω τα μέσα να το αποδείξω) ότι η μετρήσιμη ανάκρουση σαν απόλυτο μέγεθος θα είναι ίδια (αφού το παραγόμενο έργο θα είναι ίδιο) αλλά η αίσθηση, θα ειναι μεγαλύτερη στην ταχυκαυτή (αφού το παραγόμενο έργο θα εφαρμοστεί για λιγότερο χρόνο).
Σαν παράδειγμα να φέρω, φανταστείτε έναν άνθρωπο να ακουμπάει τη μπουνιά του στον ώμο σας και να ασκεί προοδευτικά μιά δυναμη 50 κιλών, και τον ίδιο άνθρωπο να σας δίνει μια μπουνιά στον ώμο 50 κιλών, σίγουρα τη δευτερη θα την καταλάβεται καλύτερα.
Τωρα Άρι, δεν πιστευώ οτι η ταχύτητα καύσης να επηρεάζει την προσκόπευση, γιατί μιλάμε για απειροελάχιστα μεγέθη.

Δεν βρίσκει και ευκολά, ειδικά στην επαρχία, φυσίγγια 32 γρ Νο 6. Πάντως συμφωνώ,εάν έβρισκα φυσίγγιο 32 γρ. Νο 6 σαν του Άρι, και συνδύαζε και τη σωστή διάτρηση, δεν θα το έβγαζα από το πλαγιόκαννο και όχι μόνο στη φάσα.
32 γρ. νο 6 ns 20 classica φωτια και αρκετα συγκεντρωτικο.το χρησ.σε καλοκαιρινες φασσες

32 γρ. νο 6 ns 20 classica φωτια και αρκετα συγκεντρωτικο.το χρησ.
32 γρ. νο 6 ns 20 classica φωτια και αρκετα συγκεντρωτικο.το χρησ.σε καλοκαιρινες φασσες
Ευχαριστώ Ευριπίδη! Το προβλημα είναι οτι και το μεγάλο αδερφάκι στα 34 γρ πολλές φορες το βρίσκω από Νο 7 και πάνω.

Γιωρικα, τα 32αρια θα δοκιμαστουν στα επιβλαβη εκτενως αλλα με τετοια συγκεντρωση κ με την αισθηση της ταχυτητας που μου εδωσε σιγουρα θα αποδωσει πολυ ωραια... Ετσι κ αλλιως μην ξεχνας οτι εχεις ριξει κ εσυ παλιοτερα στον Εβρο 32,5 γραμμαρρια σκαγια κ αν θυμαμαι καλα ειχες πολλες επιτυχιες οπως κ εκεινη την πολυ μακρινη καστανια...well done.
Δεν θέλω να μου τις θυμίζεις αυτές τις τουφεκιές; Να σου πω την αλήθεια 33γρ νόμιζα ότι ήταν εκείνα. Με 4* νούμερο 6 και νόμιζες ότι η πάπια έφαγε μονόβολο στα 50-60 μέτρα. Ήταν τόσο ψηλά και με τόσο αέρα που ο αέρας το πήγε το πουλί σαν κουρέλι και το έριξε μέσα σε ένα πυκνό και το χάσαμε. Ήταν τότε που μονολογούσα και αναρωτιόμουν, με 33γρ νούμερο 6; Με 33γρ νούμερο 6; Με 33γρ, νούμερο 6; .fff.

Στα περιεργα νουμερα σκαγιων και βαρη, δυστυχως η ιδιογομωση ειναι μονοδρομος. Αντε τωρα βρες 5μισαρι που εφτιαξε ο Αρης.
Φιρί φιρί το πάτε να μου την ανάψετε τη φωτιά και να φορτώνομαι υλικά και εργαλεία ιδιογόμωσης.sarcastic.
Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ειναι αυτό, αλλα οτι θα γεμίζω φυσίγγια και θα έχω τη μικρή ''κρεμασμένη'' επάνω μου να ρωτάει:
''Μπαμπά, τί είναι αυτό?''
''Μπαμπά, πως το κάνεις αυτό?''
και μετά να απαιτεί
''Μπαμπά ασε με και μένα να κάνω''

Φίλε Ωριωνα τα έγραψες τέλεια,μπράβο.

Φιρί φιρί το πάτε να μου την ανάψετε τη φωτιά και να φορτώνομαι υλικά και εργαλεία ιδιογόμωσης.sarcastic.
Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ειναι αυτό, αλλα οτι θα γεμίζω φυσίγγια και θα έχω τη μικρή ''κρεμασμένη'' επάνω μου να ρωτάει:
''Μπαμπά, τί είναι αυτό?''
''Μπαμπά, πως το κάνεις αυτό?''
και μετά να απαιτεί
''Μπαμπά ασε με και μένα να κάνω''
αυτο φιλε μου ειναι στανταρακι.τα ιδια εκανε και η δικια μου που ειναι 5,5.ο βικτωρας ξερει.μεχρι που εδωσα τα εργαλεια στον μεγαλο να γεμιζει λογω οικον. δυσκολιων που εχει και ησυχασα

Φέτος λέω να πάω για πρώτη φορά στη ζωή μου για φάσσες! Έχω ήδη γεμίσει μερικά φυσίγγια με tecna με ατσάλινα και μη σκάγια! Δυστυχώς δεν έχω κάνει ακόμα δοκιμές αλλά το έχω στο μυαλό μου για το άμεσο μέλλον...θα δούμε!

Βασιλη, Tecna τι λοτ εχεις? Κ αν θες πες μας τι γεμισες... Την εχω ψαξει αρκετα...

Η καμπυλη καυσης στην ουσια εχει να κανει με την προοδευτικοτητα της πυριτιδας.Οσο προοδευτικοτερη μια πυριιτδα τοσο μεγαλυτερη και η καμπυλη καυσης της.Μεγαλυτερη καμπυλη ομως δεν σημαίνει υψηλοτερη.Στην ουσια φτανουν το υψος της ταχυκαυστης.Απλα το κανουν σε μεγαλυτερο χρονο και παραμενουν εκει για μεγαλυτερο χρονο κρατωντας ετσι χαμηλα την αναπτυσομενη πιεση

Να και το διάγραμμα για να γίνει πιο κατανοητό.

host image

Παραπλησιες καμπύλες θα παίρναμε και σε διάγραμμα δύναμης(της δύναμης που ασκείται στη γομωση) και χρόνου καυσης της πυριτιδας.
Μάλιστα είχα διαβάσει (σε άρθρο του κ. Χατζιώτη αν δεν κάνω λάθος) ότι η δύναμη που ασκείται στη γόμωση, από την καυση της πυρίτιδας, δεν είναι προοδευτική αλλά ασκείται με αλλεπάλληλα κύματα αερίων. Είναι δηλαδή κάτι σαν τα κύματα της θάλασσας που σκάνε στην προκυμαία το ένα μετά το άλλο.

Μάλιστα είχα διαβάσει (σε άρθρο του κ. Χατζιώτη αν δεν κάνω λάθος) ότι η δύναμη που ασκείται στη γόμωση, από την καυση της πυρίτιδας, δεν είναι προοδευτική αλλά ασκείται με αλλεπάλληλα κύματα αερίων. Είναι δηλαδή κάτι σαν τα κύματα της θάλασσας που σκάνε στην προκυμαία το ένα μετά το άλλο.
Είναι ολοκληρη επιστήμη.Δύσκολα βρισκεις στοιχεία για ευνόητους λόγους.
Δεν έχει να κάνει μόνο από το υλικό δηλ. αν είναι μονοβασικη η διβασικη, αλλά και αν είναι κοκκωδης η σε φυλιδια σκετα η καλυμμένα και ποιος ξέρει τι άλλο.

Είναι ολοκληρη επιστήμη.Δύσκολα βρισκεις στοιχεία για ευνόητους λόγους.
Και όταν τα βρίσκεις δεν έχεις τα μέσα να τα επαληθεύσης, για να δείς ''ιδίοι όμμασις'' αν ισχύουν αυτά που διαβάζεις ή όχι.

Status
Not open for further replies.
Back