Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Γιαννη, ηταν παραδειγμα το καψυλιο... Οπως εγραψα πιο εντονη αισθηση ανακρουσης για μενα, θα εχει αυτο που εχει την πιο αποτομη καμπυλη καυσης, στο παραδειγμα σου αυτο με το μπαρουτι μεσαιας καυσης...

Κ δυο φρεσκιες δοκιμες, στα 35 μετρα με τσοκ Demi... H μια με μισοταπα με μολις 28,5 γρ σκαγια γι αυτους που πσιτευουν οτι στις μεσαιες αποστασεις σταματα η αποτελεσματικοτητα της...
Grannullar- cx2000-1,45-28,5- biorentabile21-57,7 n9

κ μια με 32 γρ ν5,5 γι αυτους που θεωρουν οτι τα λιγα γραμμαρια δεν μπορουν να συνδυαστουν με χοντρα σκαγια...
ΜΒ32-616-1,68-32-Θωδη24- 57,7 ν5,5

Last edited:
Κύριε Γιάννη ίσως τελικά το ερώτημα που θετεται να μην ισχύει... Διατηρώντας όλα αυτά ίδια και αλλάζοντας μόνο τις πυριτιδες ως προς την καύση τους τότε ίσως και να μην μπορούμε να βγάλουμε ίδια ταχύτητα στομιου....
Διαισθητικα πιστεύω αυτή που θα κάνει την λιγότερο βίαια καύση θα είναι πιο ομαλή στο κλωτσιμα γιατί θα βγάζει προοδευτικά τις δυνάμεις προς τα πίσω ενώ η άλλη αμέσως θα βγάζει όλη της την δύναμη...

Επειδή έχει ακόμα μεσημεριατικη ζέστη και χτυπάμε και καμμια μπύρα στο μεσημεριανό να διατυπωσω το αρχικό μου ερώτημα με ενα παράδειγμα για να είναι πιο κατανοητό:;
Με το ίδιο όπλο ρίχνουμε δύο φυσιγγια των σαράντα γραμμαρίων.
Ίδιος καλυκας, ίδιος συγκεντρωτηρας,ίδιο καψουλι.
Το Α φυσίγγι έχει μπαρουτι μεσαίας ταχύτητας καυσης, ενώ το Β φυσίγγι αργης ταχύτητας καυσης. Και οι δύο γομωσεις πετυχαινουν την ιδια ταχύτητα εξόδου των σκαγιων.
Υπάρχει διαφορά στη δύναμη ανακρουσης και γιατί.;;;

Περιμένω ιδιαίτερα απάντηση από βαλτοκυνηγους και από ιδιογομωτες η και τα δύο.
Η συγκεκριμένη απορία δεν λύνεται από τον τύπο που παρεθεσε ο φίλος dimar και δεν θυμάμαι να έχει αναλυθεί και απαντηθεί στην κυνηγετική αρθρογραφία.
Ενδιαφερουσα απο την αρχη η συζητηση ακομα και σε καθεστως ζεστης!!!Το ερωτημα ετσι οπως το θετεις εχει να κανει καθαρα με την υποκειμενικη ανακρουση και οχι με την πραγματικη.Δηλαδη πως την αισθανομαστε και οχι σε σχεση με τους αριθμους.Δεν νομιζω πως υπαρχει κανονας γιατι επηρεάζεται απο πολλους παραγοντες οπως το βαρος και η σωματικη διαπλαση του κυνηγου μεχρι τα μετρα στο κοντακι.Απο ερευνα που ειχε κανει εταιρια πυριτιδων-φυσιγγιων στο παρελθον οσο και αν μοιαζει παραδοξο προεκυψε σε γενικες γραμμες οτι οι πυριτιδες με γρηγορετερη καυση διατηρωντας ιδια το βαρος και την ταχυτητηα της γομωσης εδωσαν μια πιο ανετη-ευχαριστη αισθηση ανακρουσης.Κατι που εχω παρατηρησει και οδιος.Ειναι πιο "κοφτη" ακι επιδρα λιγοτερο χρονο πανω μας.Σε ενα βιβλιο ειχα διαβασει πως μοιαζει με κατι που μας τρυπαει πχ το χερι..Αν δηλαδη τρυπησεις το χερι με κατι μυτερο αργα θα πονεσει πολυ περισσοτερο απ'οτι αντο τρυπησεις γρηγορα και κοφτα.

Κύριε Γιάννη ίσως τελικά το ερώτημα που θετεται να μην ισχύει... Διατηρώντας όλα αυτά ίδια και αλλάζοντας μόνο τις πυριτιδες ως προς την καύση τους τότε ίσως και να μην μπορούμε να βγάλουμε ίδια ταχύτητα στομιου....
Διαισθητικα πιστεύω αυτή που θα κάνει την λιγότερο βίαια καύση θα είναι πιο ομαλή στο κλωτσιμα γιατί θα βγάζει προοδευτικά τις δυνάμεις προς τα πίσω ενώ η άλλη αμέσως θα βγάζει όλη της την δύναμη...
Μπορουμε ευκολα να πετυχουμε ιδια ταχυτητα στομιου..Απλα θα υπαρξει θεαματικη αλαγη στις πιεσεις.

Last edited:
Επειδή έχει ακόμα μεσημεριατικη ζέστη και χτυπάμε και καμμια μπύρα στο μεσημεριανό να διατυπωσω το αρχικό μου ερώτημα με ενα παράδειγμα για να είναι πιο κατανοητό:;
Με το ίδιο όπλο ρίχνουμε δύο φυσιγγια των σαράντα γραμμαρίων.
Ίδιος καλυκας, ίδιος συγκεντρωτηρας,ίδιο καψουλι.
Το Α φυσίγγι έχει μπαρουτι μεσαίας ταχύτητας καυσης, ενώ το Β φυσίγγι αργης ταχύτητας καυσης. Και οι δύο γομωσεις πετυχαινουν την ιδια ταχύτητα εξόδου των σκαγιων.
Υπάρχει διαφορά στη δύναμη ανακρουσης και γιατί.;;;

Περιμένω ιδιαίτερα απάντηση από βαλτοκυνηειστε εσεις ρεγους και από ιδιογομωτες η και τα δύο.
Η συγκεκριμένη απορία δεν λύνεται από τον τύπο που παρεθεσε ο φίλος dimar και δεν θυμάμαι να έχει αναλυθεί και απαντηθεί στην κυνηγετική αρθρογραφία.
τι ειστε εσεις ρε???λογω τιμης θα παω το σεπτεμβρη κατα χαρβαρντ μερια να παρω κατ ευθειαν ντοκτορα σε φυσικη και μαθηματικα.ε μπραβο μου λοιπον.yelling..yelling..yelling.

Εγω επειδη ημουν πολυ διπλωματικος τυπος στο σχολειο .my man. θα απαντουσα στο Γιαννη... Εξαρταται απο την καμπυλη καυσης των δυο φυσιγγιων...
Περα απο την ταχυτητα εξοδου των σκαγιων , το φυσιγγι με την πιο εντονα υψηλη καμπυλη καυσης θα εχει πιο εντονη αισθηση ανακρουσης... Ειναι αυτο που λεγαμε πιο πισω σε αυτο το θεμα με τα καψυλια... Σε μια ιδια ολοιδια συνταγη γεμισμενη στο χερι με ΜΒ32 στα 33 γρ, το φυσιγγι με το cx2000 ειναι πολυ πιο γλυκο στην αισθηση της ανακρουσης απο το ιδιο ακριβως με το 616... Οι ταχυτητες εξοδου ομως παραμενουν ιδιες... Ο τροπος που πυροδοτει την πυρητιδα το 616 ειναι πιο βιαιος (αν κ η ισχυς του ειναι χαμηλοτερη) με αποτελεσμα η καμπυλη καυσης να μεταφερεται προς τα πισω, μικροτερη σε εκταση κ μεγαλυτερη σε υψος... Η αλλαγη της καμπυλης μεταφραζεται σε αλλαγη στην αισθηση
Κ μιας κ πιασαμε ωραια κουβεντα με το χρονο καυσης....xm.
Τεινω να πιστευω πως ο χρονος καυσης, αν κ αγνωστος για πολλους απο μας, ειναι πολυ σημαντικοτερος απο την ταχυτητα του φυσιγγιου για το αν το φυσιγγια θα μας δωσει την αισθηση οτι ειναι γρηγορο η αργο... Ο λογος???
Το οτι ο χρονος καυσης μεταφραζεται σε κινηση οπλου κατα τη διαδικασια της προσκοπευσης... Ενα φυσιγγι με γρηγορα χρονο καυσης θα εξερχεται γρηγοροτερα απο το στομιο της καννης, αρα κ σε μικροτερη διαδρομη κινησης οπλου, σε σχεση με το φυσιγγι με αργο χρονο καυσης το οποιο θα χρειαστει μεγαλυτερη κινηση του στομιου της καννη απο πλευρας μας, αρα κ θα μας φανει οτι χρειαζεται πολυ περισσοτερη προσκοπευση... Ακουω γνωμες....goodboy.
Η καμπυλη καυσης στην ουσια εχει να κανει με την προοδευτικοτητα της πυριτιδας.Οσο προοδευτικοτερη μια πυριιτδα τοσο μεγαλυτερη και η καμπυλη καυσης της.Μεγαλυτερη καμπυλη ομως δεν σημαίνει υψηλοτερη.Στην ουσια φτανουν το υψος της ταχυκαυστης.Απλα το κανουν σε μεγαλυτερο χρονο και παραμενουν εκει για μεγαλυτερο χρονο κρατωντας ετσι χαμηλα την αναπτυσομενη πιεση.Το οτι ο χρονος καυσης ειναι αγνωστος στους περισσοτερους ειναι γιατι δεν τους απασχολει.Απασχολει τους κατασκευαστες και τους ιδιογομωτες φυσιγγιων.Απο κει και περα περι ταχυτητα κινησης οπλου-ταχυτητα σκανδαλης-μηχανησμου-προσκοπευσης κτλ ειναι για σπεσιαλιστες!!!

ο ερωτημα ετσι οπως το θετεις εχει να κανει καθαρα με την υποκειμενικη ανακρουση και οχι με την πραγματικη.Δηλαδη πως την αισθανομαστε και οχι σε σχεση με τους αριθμους.
Ξεκαθαρισα ότι μιλάω για μετρησιμα μεγέθη και όχι υποκειμενικα.
Δηλ.μετρησιμα όπως η δύναμη, ο χρονος ,η μάζα κλπ.

Απο κει και περα περι ταχυτητα κινησης οπλου-ταχυτητα σκανδαλης-μηχανησμου-προσκοπευσης κτλ ειναι για σπεσιαλιστες!!!
Αυτά είναι η ουσία για μια πετυχημένη βολή μαζί με τις προσωπικές μας ικανότητες αλλά και για επαναληψιμοτητα στις βολές μας.

Η δύναμη είναι ίση με το ρυθμό αλλαγής (μεταβολής) της ορμής:

19b8631b2ba6fbc8566bba0c81e76938.png
.
Ο αριθμητης ισούται με :MVτελ-MVαρχ =MVτελ -MO=MVτελικη
Επειδή η αρχική ταχύτητα του οπλου είναι μηδέν,τελικά η μεταβολή της ορμής ισούται με το γινόμενο της μάζας του οπλου επι την ταχυτητα ανακρουσης .Από την αρχή διατήρησης της ορμης που προανεφερε ο dimar αυτή η ορμή του οπλου
είναι ίση με την ορμή της γομωσης: Μσκαγιων χ Vσκαγιων τα οποία είναι μετρησιμα μεγέθη.
Αφού λοιπόν ο αριθμητης είναι σταθερός, όσο μικρότερος είναι ο παρανομαστης (εδώ ο χρόνος καύσης) τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που ασκείται και αντιστροφως :
Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος καύσης τόσο μικρότερη η δύναμη.

Last edited:
Γιατί η επανω σου πέφτει λίγη για τσιχλα;
Τελικά η Granular είναι η δεύτερη φορά που με εντυπωσιάζει.
Όχι δεν μου πέφτει λίγη αλλά ξέρω πολλούς που ρίχνουν στην τσίχλα 28γρ, στην φάσα δεν ξέρω κανέναν να ρίχνει 32.

Όχι δεν μου πέφτει λίγη αλλά ξέρω πολλούς που ρίχνουν στην τσίχλα 28γρ, στην φάσα δεν ξέρω κανέναν να ρίχνει 32.
Η μισή Αγγλία ρίχνει 32 γρ....
Καιρός να αλλάξουμε χώρα. Πάμε εκεί να κυνηγαμε φασσα και κουνέλι όλο το χρόνο.

Η δύναμη είναι ίση με το ρυθμό αλλαγής (μεταβολής) της ορμής:

19b8631b2ba6fbc8566bba0c81e76938.png
.
Ο αριθμητης ισούται με :MVτελ-MVαρχ =MVτελ -MO=MVτελικη
Επειδή η αρχική ταχύτητα του οπλου είναι μηδέν,τελικά η μεταβολή της ορμής ισούται με το γινόμενο της μάζας του οπλου επι την ταχυτητα ανακρουσης .Από την αρχή διατήρησης της ορμης που προανεφερε ο dimar αυτή η ορμή του οπλου
είναι ίση με την ορμή της γομωσης: Μσκαγιων χ Vσκαγιων τα οποία είναι μετρησιμα μεγέθη.
Αφού λοιπόν ο αριθμητης είναι σταθερός, όσο μικρότερος είναι ο παρανομαστης (εδώ ο χρόνος καύσης) τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που ασκείται και αντιστροφως :
Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος καύσης τόσο μικρότερη η δύναμη.
Εχεις δικιο.Τωρα καταλαβα την διαφορα.Με μπερδεψε το γεγονος ιδια μαζα(βαρος)οπλου-βαρους γομωσης και ταχυτητας και υπολογιζα με λαθος τυπο χωρις να υπολογιζω τον χρονο που ασκουντε οι δυναμεις.Πραγματι δεν το ειχα σκεφτει ποτε απο αυτη την σκοπια.Ωραιος!!!.well done.

• Like
Reactions: jnp
. Οπως εγραψα πιο εντονη αισθηση ανακρουσης για μενα, θα εχει αυτο που εχει την πιο αποτομη καμπυλη καυσης, στο παραδειγμα σου αυτο με το μπαρουτι μεσαιας καυσης...
Είσαι σωστος αλλά δεν το απεδειξες με μετρησιμα μεγέθη και τύπους.
.goodboy.
Μπορουμε ευκολα να πετυχουμε ιδια ταχυτητα στομιου..Απλα θα υπαρξει θεαματικη αλαγη στις πιεσεις.
Συμφωνω.
.shake hands.
θα παω το σεπτεμβρη κατα χαρβαρντ μερια να παρω κατ ευθειαν ντοκτορα σε φυσικη και μαθηματικα.
Ευριπίδη εσείς οι Κρητικοί έτσι και ρίξετε καμμια εικοσαρια ρακές με καλό μεζε, λυνετε όλα τα προβλήματα χωρίς να ξενιτευτειτε. Μεγάλο πλεονεκτημα η καλή ρακι στα μαθηματικά..drunk.

Και μια και μιλάμε για καύση πυριτιδας που ασκεί δύναμη στη γομωση και την επιταχύνει:
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας δύναμης πάνω σε ένα σώμα για κάποιο χρόνο είναι να του μεταβαλει την ταχυτητα(ή να του παραμορφωσει το σχήμα) . Αυτό αποδίδεται με το μέγεθος ώθηση, κοινώς σπρώξιμο (χωρίς παρεξήγηση βεβαίως βεβαίως..., αντε έστω με λιγη).
Η ώθηση είναι φυσικό μέγεθος που ισοδυναμεί με την μεταβολή της ορμής ενός σώματος στο οποίο εφαρμόζεται μία δύναμη για κάποιο χρονικό διάστημα. Ισούται με το γινόμενο της δύναμης που ασκείται στο σώμα επί τον συνολικό χρόνο εφαρμογής της.
Από το βασικό τύπο της δυναμης

6fd43fd37b5b275899646b14df6a072a.png

Δηλαδή: Ώθηση(Ι) =F dt =d(mv)
Και για να προλάβω απορία αν η δύναμη είναι μεταβαλλομενη, όπως στην καύση πυριτιδας, τότε τι γινεται:
Αν η δύναμη που ασκείται στο σώμα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβλητή, η ώθηση υπολογίζεται με ολοκλήρωση της δύναμης σε σχέση με τον χρόνο, δηλαδή:

e960a968c84b0d22a6e6b2c13486fb5d.png

Η παραπάνω σχέση είναι ισοδύναμη με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα. Εφόσον η ώθηση αντιστοιχεί στην μεταβολή της ορμής, ισχύουν οι ισότητες:

3214424b21eba1548bff006936dcd1e3.png

Η παραπάνω ισότητα αντιστοιχεί στον νόμο ώθησης - ορμής που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην επίλυση ασκήσεων μηχανικής.
ΤΕΛΟΣ
Τώρα κερνάω μια μπυριτσα για ξενερωμα.

Last edited:
Κ δυο φρεσκιες δοκιμες, στα 35 μετρα με τσοκ Demi... H μια με μισοταπα με μολις 28,5 γρ σκαγια γι αυτους που πσιτευουν οτι στις μεσαιες αποστασεις σταματα η αποτελεσματικοτητα της...
Grannullar- cx2000-1,45-28,5- biorentabile21-57,7 n9

κ μια με 32 γρ ν5,5 γι αυτους που θεωρουν οτι τα λιγα γραμμαρια δεν μπορουν να συνδυαστουν με χοντρα σκαγια...
ΜΒ32-616-1,68-32-Θωδη24- 57,7 ν5,5
Αρι θέλω και εγώ τέτοια φυσιγγια,που τα πήρες;

Iδιοκατασκευες ειναι .sarcastic.

Περσι γεμισα 4 κουτια με MB και νο6, στην κλασσικη συνταγη που γεμιζω, απλα αλλαξα το βυσμα σε Federal. Παρολο που και γω ειχα τις ανησυχιες μου για το αποτελεσμα λογω χοντρων σκαγιων, ο πινακας εδειξε αλλα. Τωρα μεινει να δουμε που θα τα ριξουμε.

• Like
Γιαννη, εγω εδωσα την απαντηση βαση της λογικης κ οσων εχω δει πρακτικα με την ενασχοληση μου με την ιδιογομωση... Αν κ λογιστης ποτε δεν συμπαθησα τα μαθητικα κ τους τυπους, σε ολα τα πργαματα πρωτα απο ολα χρειαζεται αντιληψη...
Εβριτη, ετσι ειναι η καθε πυριτιδα εχει διαφορετικη καμπυλη καυσης σε σχημα κ εκταση αλλα ο τροπος που μαγειρευεις ολα τα υλικα μπορει να την μεταβαλλει...;)
Γιωρικα, τα 32αρια θα δοκιμαστουν στα επιβλαβη εκτενως αλλα με τετοια συγκεντρωση κ με την αισθηση της ταχυτητας που μου εδωσε σιγουρα θα αποδωσει πολυ ωραια... Ετσι κ αλλιως μην ξεχνας οτι εχεις ριξει κ εσυ παλιοτερα στον Εβρο 32,5 γραμμαρρια σκαγια κ αν θυμαμαι καλα ειχες πολλες επιτυχιες οπως κ εκεινη την πολυ μακρινη καστανια...well done.
Την μισοταπα θα την δοκιμασω στις τσιχλες και το περπατητο στα ορτυκοτρυγονα κ θα βγαλω συμπερασμα μιας κ δεν την εχω δοκιμασει στην πραξη... Απλα εβλεπα τα υλίκα κ βρηκα αυτον τον τροπο να τα συνδυασω... Τελικα το αποτελεσμα με ευχαριστησε ιδιαιτερα... Κ μαλακο, κ γρηγορο κ ομοιομορφη κατανομη....well done.
Γιαννη, ειναι μικρο το μαγαζακι που τα πουλαει, που να ψαχνεις τωρα, ασε δεν θα το βρεις... .yelling.

Στα τρυγονια περση την εναρξη εφτιαξα 10φυσηγγακια με mb36 1,85×34με καψουλι 688 καρδαρα 20.σκαγια 7-9.πατημα57,5 περισσότερο για δοκιμές. Αλλα απεδωσε εξερετηκα μεχρει τησ 9.μετα ειχα αιματα.θερμοκρασια το προι 14βαφμουσ.α

Καλημερα!!!Και στον υπνο μας τον Νευτωνα θα βλεπουμε.big smile.Η εφαρμογη μιας τετοιας συγκρισης στην πραξη ειναι εξαιρετικα δυσκολη.Στο βαρος της γομωσης υπολογιζουμε ολα τα υλικα+ταπα και + την μιση τουλαχιστον πυριτιδα.Και αντε να βρεις δυο πυριτιδες διαφορετικης προοδευτικοτητας με το ιδιο βαρος ακριβως να αποδιδουν ακριβως το ιδιο.asking..smashfrak..hit.

Τωρα πινω καφεδακι.Σε καναδυο ωριτσες ευχαριστως να τα πιουμε και τα μπυρακια.beer.

• Like
Status
Not open for further replies.
Back