Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αυτο για την sipe δεν ισχυει τουλαχιστον για τις συγχρωνες..εχω ριξει πανω απο 5-6 κιλα και δεν εχω δει το παραμικρο στα οπλα μου..παλια που την γεμιζαν κυριως με το 6.45 που περιειχε βρωντοδη υδραργυρο τοτε υπηρχαν θεματα αλλα με το καψυλι..το μονο που μπορει να εμφανιστει ειναι αυτο που ειπε ο Βασιλης στα κουτια και ιδιως στα μεταλλικα που δημιουργει μια θαμπαδα λογω μεγαλου ποσοστου νιτρογλυκερινης

Έχει τύχει να διαβάσω αρκετές φορές σχόλια για την διαβρωτική ιδιότητα της sipe. Ισχύει πραγματικά κάτι τέτοιο? Το ίδιο παίζει και για την S4? Την sipe την χρησιμοποιώ πολλά χρόνια (αγαπημένη μου πυρίτιδα μαζί με την jk6) και παρόλο που είμαι πολύ επιμελής με την καθαριότητα των όπλων μου με έχει βάλει σε σκέψεις.
Κι εγώ το έχω ακούσει γενικά για τις διβασικές, αλλά δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον από χημική άποψη. Η νιτρογλυκερίνη αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο, τα οποία με την καύση της μετατρέπονται σε αέρια, διοξείδιο το άνθρακα, οξείδια του αζώτου, και νερό (ατμός) και δεν δημιουργείται κάποια χημική ένωση που θα προκαλούσε διάβρωση του μετάλλου της κάννης. Εξάλλου από τα ίδια ακριβώς στοιχεία αποτελείται και η καθαρή νιτροκυτταρίνη (απλώς σε διαφορετικές αναλογίες και με διαφορετικούς χημικούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων τους) οπότε αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τις μονοβασικές πυρίτιδες !!!
Κάτι άλλο που έχω διαβάσει, και ίσως έχει κάποια λογική βάση, είναι ότι οι διβασικές παράγουν περισσότερη θερμότητα κατά την καύση τους, οπότε τα αέρια έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από ότι στις μονοβασικές, και "καίνε" το μέταλλο με αποτέλεσμα μετά από μακροχρόνια και συχνή χρήση να εμφανίζονται διαβρώσεις, κυρίως στην περιοχή του κώνου, που επιδρά άμεσα αυτή η πολύ καυτή φλόγα, και περισσότερο αν δεν είναι καλά λειασμένος. (Forcing cone erosion - αν και το φαινόμενο αυτό αναφέρεται περισσότερο για τα περίστροφα, από τους αμερικάνους, και δεν είναι και σίγουρο ότι οφείλεται στις πυρίτιδες). .xm.
Κι εγώ πιστεύω, όπως είπε κι ο Νίκος κι ο Μίλτος, ότι η ζημιά γινόταν παλαιότερα από τον βροντώδη υδράργυρο των καψουλιών, που είχε "καταστρέψει" πολλά όπλα (και όχι μόνο λειόκαννα) γι'αυτό και τον κατάργησαν σαν εκρηκτικό μίγμα για τα καψούλια όλων των ειδών.
............................................
Υ.Γ. ... Καλά, ότι θα "υπερασπιζόμουν" τις διβασικές πυρίτιδες ... ούτε καν το είχα διανοηθεί ποτέ !!!! .what. .buy buy.
.sarcastic. .sarcastic.

Κι εγώ το έχω ακούσει γενικά για τις διβασικές, αλλά δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον από χημική άποψη. Η νιτρογλυκερίνη αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο, τα οποία με την καύση της μετατρέπονται σε αέρια, διοξείδιο το άνθρακα, οξείδια του αζώτου, και νερό (ατμός) και δεν δημιουργείται κάποια χημική ένωση που θα προκαλούσε διάβρωση του μετάλλου της κάννης. Εξάλλου από τα ίδια ακριβώς στοιχεία αποτελείται και η καθαρή νιτροκυτταρίνη (απλώς σε διαφορετικές αναλογίες και με διαφορετικούς χημικούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων τους) οπότε αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με τις μονοβασικές πυρίτιδες !!!
Κάτι άλλο που έχω διαβάσει, και ίσως έχει κάποια λογική βάση, είναι ότι οι διβασικές παράγουν περισσότερη θερμότητα κατά την καύση τους, οπότε τα αέρια έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από ότι στις μονοβασικές, και "καίνε" το μέταλλο με αποτέλεσμα μετά από μακροχρόνια και συχνή χρήση να εμφανίζονται διαβρώσεις, κυρίως στην περιοχή του κώνου, που επιδρά άμεσα αυτή η πολύ καυτή φλόγα, και περισσότερο αν δεν είναι καλά λειασμένος. (Forcing cone erosion - αν και το φαινόμενο αυτό αναφέρεται περισσότερο για τα περίστροφα, από τους αμερικάνους, και δεν είναι και σίγουρο ότι οφείλεται στις πυρίτιδες). .xm.
Κι εγώ πιστεύω, όπως είπε κι ο Νίκος κι ο Μίλτος, ότι η ζημιά γινόταν παλαιότερα από τον βροντώδη υδράργυρο των καψουλιών, που είχε "καταστρέψει" πολλά όπλα (και όχι μόνο λειόκαννα) γι'αυτό και τον κατάργησαν σαν εκρηκτικό μίγμα για τα καψούλια όλων των ειδών.
Υ.Γ. ... Καλά, ότι θα "υπερασπιζόμουν" τις διβασικές πυρίτιδες ... ούτε καν το είχα διανοηθεί ποτέ !!!! .what. .buy buy.
.sarcastic. .sarcastic.
ha haaa.RESPECT.

Εγώ πάντως την διαβρωτική ιδιότητα της νιτρογλυκερίνης που έχουν οι διβασικές πυρίτιδες (SIPE, S4, Tecna κλπ.) την έχω παρατηρήσει μόνο στα κουτιά αποθήκευσής τους και ύστερα από πολύχρονη αποθήκευση! Στα όπλα δεν έχω δει το παραμικρό...
Η SIPE ειναι παραξηγημενη μπαρουτι γιατι παλια δεν ειχαν ζυγαριες γεμιζαν με αυτοσχεδιες μεζουρες απο καλυκες με αποτελεσμα να εχουν διαλυσει πολλα δικανα Ο παππους μου εβαλε στο 36αρι τη μεζουρα του 16αριου κατα λαθος φουρνελο ψαχναμε τα κοματια απο το οπλο να τα βρουμε Ο παππους τη γλητωσε μονο που δεν ακουγε και δεν εβλεπε 2 μερες απο τα αερια απο θαυμα εζησε

Η sipe ειναι η πρωτη μου πυριτιδα και δεν υπαρχει περιπτωση να την αλλαξω ποτε..ειδικα για τις καιρικες συνθηκες του νησιου ειναι μανουλα δεν κωλωνει ακομα και οταν ακουμπαμε το 90 + % υγρασιας..με καλυπτει σε ολα μου τα κυνηγια απο μπεκατσα λαγο περδικα τσιχλα και φασσα εκτος απο το γουρουνι..θελει σεβασμο στην χρηση της γιατι δεν συγχωρει λαθη αλλα με ενα καλοστημενο φυσιγγι το θηραμα πεφτει πριν καν πατησεις την σκανδαλη!

.sarcastic. .sarcastic.

Με ανατίναξες .sarcastic.

Τη ζημιά δεν την κανει η διβασικη ΑΝ καει!
Την κανουν οι κοκκοι πυριτιδας που μενουν ακαυτοι και κολλανε στα τοιχωματα,συνηθως,της θαλαμης.
Κατα κανονα,μενουν ακαυτοι κοκκοι λογω διαφυγης των απο τη φουστα του κυαθιου.
Πριν την πυροδοτηση.
Ειναι σιδεροφαγος!!
Εξαιρετικη,πλην ομως σιδεροφαγος!

SIPE. ...........Τι να πω για αυτό το υλικό. Την γεμιζω από 28 μέχρι 37 γρ.Αυτήν και την jk6 μόνο στο ψωμί δεν την αληφω. Ας μου κάνει τα χατηρια και ας μου λιώσει και τις κανες.Κανες υπάρχουν. Μετά την 40 χρόνια θα πάρω άλλη.

SIPE. ...........Τι να πω για αυτό το υλικό. Την γεμιζω από 28 μέχρι 37 γρ.Αυτήν και την jk6 μόνο στο ψωμί δεν την αληφω. Ας μου κάνει τα χατηρια και ας μου λιώσει και τις κανες.Κανες υπάρχουν. Μετά την 40 χρόνια θα πάρω άλλη.
Βρίσκεις ακόμα jk6?

Ρε μη κολλατε με τις πυριτιδες. Αμα ψαχτεις ολες κανουν τα γουστα μας. Βεβαια αν αποφασισουν οι εισαγωγεις και φερνουν μια μονο, τοτε θα εχουμε θεμα. Ως τοτε ομως εχουμε αρκετη ποικιλια για να αντικαταστησεις την JK6 με καποια αλλη

Ρε μη κολλατε με τις πυριτιδες. Αμα ψαχτεις ολες κανουν τα γουστα μας. Βεβαια αν αποφασισουν οι εισαγωγεις και φερνουν μια μονο, τοτε θα εχουμε θεμα. Ως τοτε ομως εχουμε αρκετη ποικιλια για να αντικαταστησεις την JK6 με καποια αλλη
Είναι αναντικαταστατη. .shoot.

Σίγουρα υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...αλλά δεν ήμουν σε φάση για νέα ψαξίματα.

Σίγουρα υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...αλλά δεν ήμουν σε φάση για νέα ψαξίματα.
ΜΑΧΑΜ και πάσης Ελλάδος άμα λάχει να 'ούμ' ... !!! .lazy. Από ποικιλία ... να φαν κι οι κότες! Για ότι γουστάρει κανείς, από 24 μέχρι 38-40 γρ. ;)
.sarcastic. .sarcastic. .sarcastic.

Status
Not open for further replies.
Back