Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Όταν μου έλεγε ο πατέρας μου ότι έχει μεγάλη άτρακτο φανταζόμουν ομοιομορφία και δεν ρώτησα ποτε αλλά τωρα που βλέπω την φωτογραφία είναι ξεκάθαρο και το πλεονέκτημα. Φαντάζομαι πως θα έχει δύναμη και η δεύτερης άτρακτος.

Ο piston skeet δεν ειναι βυσμα μικρομεσαιων αποστασεων αλλα ενα βυσμα που ανταποκτινεται πολυ καλα στην συσφιξη του οπλου μας οπως οι μαλλινες ταπες + το οτι δημιουργει την διπλη ατρακτο και βοηθαει πολυ αυτο στις τραβερσες..γι αυτο και χρησιμοποιειται πολυ στο skeet που εχει γρηγορες τραβερσατες τουφεκιες

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες πως ο Piston Skeet που είναι σχεδιασμένος για μικρομεσαίες αποστάσεις και δημιουργεί 2 ατρακτους μας έχει αφήσει λαλακες και σπάει πιάτα από 10 έως 50 μέτρα το ίδιο δυνατα.
Μην παραμυθιάζεστε με διπλές ατράκτους και μεγάλα shot strings δεν χτυπάνε τα πουλιά, ούτε τους στόχους οι "ουρές".
Shot string silliness !!!
https://www.shootingtimes.com/editorial/ammunition_st_silly_122008wo/100155

Το πρώτο από το τελευταίο σκαγι σε ένα shot string απέχει ελάχιστα msec της τάξης των 0,2 sec (είναι ακόμα μικρότερο). Κανένα πουλί ή στόχος δεν ταξιδεύει με τέτοιες ταχύτητες που να μπορεί να εισέλθει στην άτρακτο. Αυτό θα συνέβαινε μόνο αν οι στόχοι ταξίδευαν με την ίδια ταχύτητα που έχουν τα σκάγια.
Τα πουλιά και οι δίσκοι χτυπιούνται από την κατανομή, όχι από την ουρά :)

https://www.fieldandstream.com/blogs/gun-nuts/2011/08/measuring-shot-string-high-speed-video

Γιωργο οταν λες κατανομη και ουρα μιλαμε για λιγο διαφορετικα πραματα αλλα αλληλενδετα μεταξυ τους..η κατανομη στον πινακα ειναι ολη η τρισδιαστατη αποτυπωση της τουφεκιας αλλα σε 2 διαστασεις..οντως μια μεγαλη ουρα το μονο που εξυπηρετει ειναι αν κανεις λιγο μεγαλυτερες προσκοπευσεις σου διορθωνει αυτο το λαθος..οπως γραφτηκε στο πρωτο αρθρο που ανεβασες δεν πρεπει να μας ενδιαδερει τοσο η ατρακτος αλλα το που τουφεκαει το οπλο μας..για μενα καλυτερα να εχω ενα αρκετα συγκεντρωτικο φυσιγγι που δεν θα μου αφηνει κενα στον πινακα με το οπλο στα μετρα μου απο το να εχω ενα οπλο που να μου ειναι αλλου γι αλλου και να παλευω να διορθωσω το κακο με φυσιγγια διασπορας μπας και παρω κανα πουλι

Γιωργο οταν λες κατανομη και ουρα μιλαμε για λιγο διαφορετικα πραματα αλλα αλληλενδετα μεταξυ τους..
Φυσικά και μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Εσύ πιστεύεις ότι σκοτώνονται πουλιά στο 0,1××× sec που απέχει το πρώτο από το τελευταίο σκαγι μιας ατράκτου;
Υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι παίρνει πουλιά ή δίσκους λόγο της ατράκτου.
Για να καταλάβεις τι εννοώ, ότι αν η τουφεκιά περάσει μπροστά από το πουλί, εκείνο στην πορεία του θα πέσει πάνω στην άτρακτο και θα βληθεί.

Φυσικά και μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Εσύ πιστεύεις ότι σκοτώνονται πουλιά στο 0,1××× sec που απέχει το πρώτο από το τελευταίο σκαγι μιας ατράκτου;
Υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι παίρνει πουλιά ή δίσκους λόγο της ατράκτου.
Για να καταλάβεις τι εννοώ, ότι αν η τουφεκιά περάσει μπροστά από το πουλί, εκείνο στην πορεία του θα πέσει πάνω στην άτρακτο και θα βληθεί.
Σαφως και δεν υπαρχει τετοιο θηραμα που να κινεται με τετοια ταχυτητα που θα μας κανουν διαφορα τα χιλιοστα του δευτερολεπτου..οπως ειπα και πιο πανω δεν περνεις το πουλι απο την κατανομη αλλα απο την πυκνοτητα της δεσμης

οπως ειπα και πιο πανω δεν περνεις το πουλι απο την κατανομη αλλα απο την πυκνοτητα της δεσμης
Ναι το διάβασα και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί η κατανομή δεν μπορεί να χαρακτηριζεται από πολλές πυκνότητες. Εγώ δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένη κατανομή αλλά σε κατανομή. Το πόσο πυκνή ή αραιή την θέλει κάποιος, είναι πιστεύω σαν την κολοκυθόπιτα! Το θέμα είναι ότι αν το θήραμα δεν μπει στην "ροζέτα" ....βράσε ρύζι!

Καλημέρα παίδες ....Χρόνια πολλά!!! Θέλω τη βοήθεια σας. Παλαιότερα έχω γεμίσει με παραδοσιακό ρελι με την απλή χειροκίνητη μηχανή και με απλή meg κάποιου φίλου. Σκέφτομαι να ξαναρχίσω αλλά σωστά. Θέλω λίγα φυσίγγια με παραδοσιακό ρελι και αργότερα ίσως και αστεροειδή....... Στη μηχανή του Λαναρά (χάραξη πάτημα) την χειροκίνητη μπορει να βιδωθει στροφείο για παραδοσιακό ρελι και αν ναι ποιο????? Τα φυσίγγια που θέλω να φτιάξω θα είναι από 28 έως 34γρ. σκάγια . Χρειάζεται άλλο στροφείο για πλαστικό και άλλο για χάρτινο κάλυκα???? Με την συγκεκριμένη μηχανή θα κάνω δουλειά???? Είναι σωστό να κόβουμε τους κάλυκες στο 65.40 δεδομένου ότι όλες οι προτεινόμενες γομωσεις από διάφορους πίνακες είναι για κάλυκες 12/70 η 12/67??? Η συγκεκριμένη μηχανή έχει τη δυνατότητα αστεροειδούς κλεισίματος , θα ήταν καλύτερα να της αλλάξω στροφείο πχ το Ι2S για καλύτερο αποτέλεσμα???? Από αυτά που διαβάζω στους μύλους της ιδιογομωσηςς επικρατεί η άποψη ότι το πολύ σταδιακό κλείσιμο είναι καλύτερο.....υπάρχει διαφορά στο βλητικό αποτέλεσμα από το χάραξη ρελι στο τρίτο στάδιο η στα πέντε στάδια????? Τέλος θα ήθελα να μου προτείνετε δοκιμασμένα δικά σας σεταπ στα βάρη που προανέφερα με πλαστικό συγκεντρωτηρα και με μάλλινη τάπα σε νούμερα 6 & 7,5 με πιρυτιδες sipe n ,granurall ,AI και C7 .Συγχωρέστε με αν σας κούρασα......ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!

Καλημέρα και χρόνια πολλά για τις ημέρες!
Από ότι θυμάμαι σε παλαιότερες αναρτήσεις σου κυνηγάς με σκυλιά φέρμας στην περιοχή των Ιωαννίνων. Άρα οι τουφεκιές σου θα είναι μέχρι τα 40 μέτρα σωστά? Από τις πυρίτιδες που έγραψες εγώ χρησιμοποιώ μόνο την sipe μία πυρίτιδα που δεν θα σε προδώσει ποτέ και ειδικά στην περιοχή σου με την υψηλή υγρασία!
Να επιλέξεις να γεμίζεις με στρογγυλό ρέλι, ποιο εύκολο και με ωραιότερες και ανοιχτότερες κατανομές από ότι το αστεροειδές.
Επέλεξε κάλυκες καινούριους 70 Άρηδες αφρεζάριστους και μην τους κόψεις εάν είναι να χρησιμοποιήσεις παραδοσιακές βυσματώσεις!!! Σε κάλυκες 65,40 δημιουργούν πολύ συχνά συσσωματώσεις, ενώ δεν κερδίζεις τίποτα πλην του ποιο ψηλού βύσματος. Η καινούρια sipe θέλει λίγο παραπάνω δόση από ότι η λίγο παλαιότερη αλλά αυτό θα στο πει αυτός που θα την αγοράσεις, το εύρος γραμμαρίων που θες να γεμίσεις σε υπερκαλύπτει. Λίγο για την ποιότητα της τουφεκιάς σύμφωνα με την βυσμάτωση, κουβέτ και ντιάνα άκοπη στην μέση δίνει ποιο ανοιχτή τουφεκιά από όλες αλλά με κάποιο μεγάλο κενό ίσως στο κέντρο λόγο εμβολισμού των σκαγιών, ιδανική για μέχρι 20 μέτρα. Το ίδιο στήσιμο με κομμένη την ντιάνα στην μέση, σου εξαλείφει το κενό. Ντιάνα και μετά το κουβέτ κάτω από τα σκάγια, ποιοτικότερη κατανομή. Κουβέτ και μάλλινη κανονική φελός και πάλι μάλλινη η ποιο ποιοτική τουφεκιά και για μακρινές αποστάσεις. Αν θες να δοκιμάσεις χαρτονάκι over powder αντί πλαστικού κουβέτ, δοκίμασε αρκετά φυσίγγια στο χαρτί και μην χρησιμοποιείς κάλυκες 65,40 λόγο συχνότητας των συσσωματώσεων.
Στροφίο επέλεξε όποιο τραβάει η τσέπη σου για στρογγυλό ρέλι και πάνω σε ένα δράπανο πάγκου κάνεις παπάδες, εάν θες αστέρι πάρε την κερκυραϊκη. Στο παραδοσιακό στρογγυλό ρέλι με βύσμα ντιάνα ή μάλλινη καιμε το τζαμάκι πάνω από τα σκάγια να αφήνεις 6 χιλ ελεύθερο χώρο.
Ελπίζω να βοήθισα λίγο και εδώ είμαστε όλοι για τα περεταίρω!

Ευχαριστώ πολύ!!!! Μου λύνεις πολλές απορίες που είχα με το ύψος του κάλυκα και την σύνθεση της βυσματωσης !!!!!! Είναι κάτι που ούτε θα το σκεφτόμουν ...,... Πίστευα ότι επειδή στο σύνολό τους τα εμπορικά με μάλλινη έχουν αστεροειδες κλείσιμο και κατά συνέπεια χαμηλή βυσματωση ,θα μειονεκτω σε αυτόν τον τομέα...... Επίσης λανθασμένα πίστευα ότι θα πρέπει να βρω μονοκόμματη τάπα......και τώρα μου "ανοίγεις τα μάτια" με τόσους συνδιασμούς..........

Ευχαριστώ πολύ!!!! Μου λύνεις πολλές απορίες που είχα με το ύψος του κάλυκα και την σύνθεση της βυσματωσης !!!!!! Είναι κάτι που ούτε θα το σκεφτόμουν ...,... Πίστευα ότι επειδή στο σύνολό τους τα εμπορικά με μάλλινη έχουν αστεροειδες κλείσιμο και κατά συνέπεια χαμηλή βυσματωση ,θα μειονεκτω σε αυτόν τον τομέα...... Επίσης λανθασμένα πίστευα ότι θα πρέπει να βρω μονοκόμματη τάπα......και τώρα μου "ανοίγεις τα μάτια" με τόσους συνδιασμούς..........

Με την sipe & s4 σε 70 χιλ κάλυκα με κουβέτ χρειάζεσαι 20χιλ ντιάνα ή μάλλινη και φελλό περίπου 4 με 5 χιλ. Αυτά για 32γρ. σκάγια.
Όσο ποιο ξεχωριστή είναι η βυσμάτωσή σου τόσο λιγοστεύει και ο εμβολισμός των σκαγιών με αποτέλεσμα καλύτερες κατανομές και μακρινές βολές. Δεν χρειάζεται βέβαια και υπερβολές!! Και φυσικά μπορείς να παίξεις με πολλούς συνδιασμούς βυσματώσεων.
Εγώ δουλεύω 100% στρογγυλό ρέλι και για μακρινές αποστάσεις και ας έχω και μηχανές για αστερωειδές.

καλημέρα
Επέλεξε κάλυκες καινούριους 70 Άρηδες αφρεζάριστους και μην τους κόψεις εάν είναι να χρησιμοποιήσεις παραδοσιακές βυσματώσεις!!! Σε κάλυκες 65,40 δημιουργούν πολύ συχνά συσσωματώσεις, ενώ δεν κερδίζεις τίποτα πλην του ποιο ψηλού βύσματος.
δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τα γραφόμενά σου. Προφανώς αναφέρεσαι στο δικό σου όπλο, διότι εγώ δεν έχω παρατηρήσει συσσωματώσεις. Κερδίζεις ότι γεμίζεις με χαμηλότερο βύσμα.
Καλημέρα και χρόνια πολλά για τις ημέρες!
Λίγο για την ποιότητα της τουφεκιάς σύμφωνα με την βυσμάτωση, κουβέτ και ντιάνα άκοπη στην μέση δίνει ποιο ανοιχτή τουφεκιά από όλες αλλά με κάποιο μεγάλο κενό ίσως στο κέντρο λόγο εμβολισμού των σκαγιών, ιδανική για μέχρι 20 μέτρα.
ούτε κάτι τέτοιο έχω παρατηρήσει, για το κενό , η diana είναι μια πολύ καλή λύση για μεσσαίες αποστάσεις όπως ακριβώς γράφεις (οι δικές μου δοκιμές είναι με C/IC στα 20 μέτρα).
Στο παραδοσιακό στρογγυλό ρέλι με βύσμα ντιάνα ή μάλλινη καιμε το τζαμάκι πάνω από τα σκάγια να αφήνεις 6 χιλ ελεύθερο χώρο.
νομίζω ότι είναι πολύ το κενό, θα πρέπει να κατεβαίνεις τουλάχιστον 7 χιλιοστά στο ρέλιασμα.

....ποιά εμπορικά με μάλλινη και αστεροειδές κλείσιμο έχουν χαμηλή βυσμάτωση και μειωνεκτούν???

....ποιά εμπορικά με μάλλινη και αστεροειδές κλείσιμο έχουν χαμηλή βυσμάτωση και μειωνεκτούν???
ΦιλεΝικο είπααλλο πράγμα......οτι επειδή τα εμπορικά λόγω κλεισίματος έχουν χαμηλό βυσμα φοβαμαι οτι θα μειο νεκτουν τα δικά μου επειδη λογω κλεισίματος ειναι πιο ψηλά.....

Μπορείς να μου δώσεις σε παρακαλω κάποια επίσημη απόδειξη από τράπεζα δοκιμών η κάποια άλλη πιστοποίηση εγγραφή με δοκιμές που να πιστοποιεί ότι η χαμηλότερη βυσματωση, όπως έχεις πολλάκης πει, υπερτερεί έναντι σε μια ψηλότερη;;;

το χαμηλό απλά δεν μειονεκτεί. Εαν γεμίσεις με sipe ή s4 και βάλεις 20 χιλιοστά μάλλινο (απλά δεν θα βρεις) ή 20 χιλιοστά diana και πιστεύεις ότι θα κερδίσεις κάτι καλύτερο δεν έχω λόγο αντίρρησης. Μια πυρίτιδα πολύ μικρού όγκου σε ένα τεράστιο (θάλαμο καυσής) βύσμα?????? εγώ δεν ξέρω, ας μιλήσουν οι έμπειροι ιδιογομωτές.

Status
Not open for further replies.
Back