Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλημέρα στην παρέα δεν ξέρω αν γράφω σωστά σε αυτήν την σελίδα θα ήθελα να ρωτήσω σκέφτομαι να ασχοληθώ με την ιδιογομωση δεν έχω ασχοληθεί ποτέ δεν γνωρίζω τίποτα αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ γτ έχω απογοητευτει με τα εμπορικά και αν αξίζει τον κόπο είναι κάτι δύσκολο που δεν μπορώ να το κάνω και να το βγάλω από το μυαλό μου
Αν και ειμαι νεος στο χωρο της ιδιογομωσης θα σου πω τι εκανα εγω.
Καταρχην εκτος απο τη βοηθεια των παιδιων εδω στο φορουμ εχω και ενα παλιο και καλο ιδιογομωτη κοντα μου.
Για αρχη πηρα ενα κολονατο δραπανο ,στροφειο για ρελι και κοντρα στροφειο, 2 ζυγαριες απο ebay μια για σκαγια και μια για πυριτιδα, ενα παχυμετρο εναν καλυκοκοφτη και ενα μεζουρακι 11-6 .Με αυτα εκλεινα μονο με στρογγυλο ρελι. Τωρα πηρα και μια lee και ξεκινησα και με αστερι... Απο πυριτιδα ξεκινησα με mb 32.
Καλυκες και καψυλια σου ειπαν τα παιδια πιο πανω. Συγκεντρωτηρες αν θες ελαφριες γομωσεις ξεκινας με ψηλο συγκεντρωτηρα πχ 23-24 χιλ. Αλλα εξαρτατε και απο τη πυριτιδα που θα παρεις... Πριν ξεκινησεις τις αγορες ρωτα....
Να ξερεις οτι θελει δοκιμες σε πινακα η χαρτονια γιατι το σετ απ που θα σου πουν η θα βρεις καπου μπορει να μην ταιριαζουν σε σενα και το οπλο σου και να θελει ψαξιμο... Ειναι ενα φοβερο χομπι που σε κανει να θες να ψαχνεις πραγματα ολο κ περισσοτερο. Με τον καιρο και αποκτωντας εμπειρια θα σου ειναι πιο ευκολο να στησεις ενα φυσιγγι... αλλα απαραιτητες οι δοκιμες.... για να καταλαβεις τι γινεται....

Αν και ειμαι νεος στο χωρο της ιδιογομωσης θα σου πω τι εκανα εγω.
Καταρχην εκτος απο τη βοηθεια των παιδιων εδω στο φορουμ εχω και ενα παλιο και καλο ιδιογομωτη κοντα μου.
Για αρχη πηρα ενα κολονατο δραπανο ,στροφειο για ρελι και κοντρα στροφειο, 2 ζυγαριες απο ebay μια για σκαγια και μια για πυριτιδα, ενα παχυμετρο εναν καλυκοκοφτη και ενα μεζουρακι 11-6 .Με αυτα εκλεινα μονο με στρογγυλο ρελι. Τωρα πηρα και μια lee και ξεκινησα και με αστερι... Απο πυριτιδα ξεκινησα με mb 32.
Καλυκες και καψυλια σου ειπαν τα παιδια πιο πανω. Συγκεντρωτηρες αν θες ελαφριες γομωσεις ξεκινας με ψηλο συγκεντρωτηρα πχ 23-24 χιλ. Αλλα εξαρτατε και απο τη πυριτιδα που θα παρεις... Πριν ξεκινησεις τις αγορες ρωτα....
Να ξερεις οτι θελει δοκιμες σε πινακα η χαρτονια γιατι το σετ απ που θα σου πουν η θα βρεις καπου μπορει να μην ταιριαζουν σε σενα και το οπλο σου και να θελει ψαξιμο... Ειναι ενα φοβερο χομπι που σε κανει να θες να ψαχνεις πραγματα ολο κ περισσοτερο. Με τον καιρο και αποκτωντας εμπειρια θα σου ειναι πιο ευκολο να στησεις ενα φυσιγγι... αλλα απαραιτητες οι δοκιμες.... για να καταλαβεις τι γινεται....
Υπάρχει κάποια διαφορά στο ρελι με το αστέρι υπάρχει κάποια διαφορά συγκέντρωσης και πίεσης?

Ολα ειναι θεμα στησιματος. Αν δεις συνταγη που εχει τροποποιηθει για ρελι, ειναι συνηθως τσιμπημενη η πυριτιδα ωστε να αντισταθμισει την ευκολια που ξερελιαζει το φυσιγγι.

Σε καθε περιπτωση παντως, μπορεις, αν ψαχτεις λιγο, να φτιαξεις ενα πολυ αποτελεσματικο φυσιγγι

Το να ζυγίσεις την μπαρούτι λεει κάπου τη δοσολογία που βάζουμε στα 32γρμ για πάραδειγμα?

Αυτο ειναι η συνταγη. Θες πχ 1.60γρ πυριτιδας Χ, με καψουλι Ψ, βυσμα ταδε, και 32 γρ σκαγια. Κλεισιμο ρελι. Τις ποσοτητες της πυριτιδας τις ζυγιζεις 1-1 ωστε να εισαι σιγουρος τι κανεις. Ομοιως και τα σκαγια, ισως οχι με τοσο μεγαλη σχολαστικοτητα, καθως τα 32.5 γρ δεν ειναι μεγαλη διαφορα, ενω τα 1.70 γρ του προηγουμενου παραδειγματος, ειναι μεγαλη

Το λιγότερο 10...
Πάρε cheddite με cx2000 και z2m....
Εν τω μεταξυ ειδα οτι ο 10mm καλυκας (του fantom 32g μαλλινοταπο) κολλαγε στην θαλαμη αποτο μονοκαννο κ με δυσκολευε να τον βγαλω....ενω τα 12mm βγαινουν ανετα. Δεν ξερω αποκλειστικα αν φταινε τα mm του καλυκα....

Αυτο ειναι η συνταγη. Θες πχ 1.60γρ πυριτιδας Χ, με καψουλι Ψ, βυσμα ταδε, και 32 γρ σκαγια. Κλεισιμο ρελι. Τις ποσοτητες της πυριτιδας τις ζυγιζεις 1-1 ωστε να εισαι σιγουρος τι κανεις. Ομοιως και τα σκαγια, ισως οχι με τοσο μεγαλη σχολαστικοτητα, καθως τα 32.5 γρ δεν ειναι μεγαλη διαφορα, ενω τα 1.70 γρ του προηγουμενου παραδειγματος, ειναι μεγαλη
Κατάλαβα τι εννοείς

Ότι πυρητηδα και να πάρεις το ίδιο την μετράμε ή η κάθε πυρητηδα εχει την δικιά της δοσολογία?

Γιωργο βλεπω z2m εχει διαφορους τυπους (Z2m15, 18, 21,24)! Ποιον απ'ολους?
Για τα γραμμάρια που θες και ρελιαστο 24 και 21
Εν τω μεταξυ ειδα οτι ο 10mm καλυκας (του fantom 32g μαλλινοταπο) κολλαγε στην θαλαμη αποτο μονοκαννο κ με δυσκολευε να τον βγαλω....ενω τα 12mm βγαινουν ανετα. Δεν ξερω αποκλειστικα αν φταινε τα mm του καλυκα....
ο κάλυκας φταίει αλεξ.. είναι χαμηλό το μέταλλο και διογκώνεται πιο εύκολα με αποτέλεσμα να φουσκώνει.. με 8μμ στη καραμπίνα μπορεί να μη το πιάνει και ο εξώλκεας

Για τα γραμμάρια που θες και ρελιαστο 24 και 21

ο κάλυκας φταίει αλεξ.. είναι χαμηλό το μέταλλο και διογκώνεται πιο εύκολα με αποτέλεσμα να φουσκώνει.. με 8μμ στη καραμπίνα μπορεί να μη το πιάνει και ο εξώλκεας
Κ να το πιασει ο εξολκεας φανταζομαι θα ζοριζεται πολυ....εδω με το χερι κ με ζορισε (κ με πεντακαθαρη θαλαμη)! Αλλη μια ερωτηση ....(σε ζαλισα)....βαζω την πυριτιδα τον συγκεντρωτηρα κ τα 28γρ. Σκαγια....μετα ποσο κενο αφηνω απο τα σκαγια μεχρι τα χειλη του καλυκα?

Αν κλεισεις σε ρελι θελεις περι τα 6 χλστα κενο χωρις να ειναι αυτο απολυτο.
Στην ογκομετρια θα συμπεριλαβεις και το τζαμακι.
Θα χρειαστεις και εναν καλυκοκοφτη να κοβεις τους καλυκες στο 65.4 για να φευγει και το φρεζαρισμα του καλυκα.
Αναλογα την πυριτιδα και τα γρ σκαγιων θα χρειαστεις και το αναλογο υψος συγκεντρωτηρα.

Αν κλεισεις σε ρελι θελεις περι τα 6 χλστα κενο χωρις να ειναι αυτο απολυτο.
Στην ογκομετρια θα συμπεριλαβεις και το τζαμακι.
Θα χρειαστεις και εναν καλυκοκοφτη να κοβεις τους καλυκες στο 65.4 για να φευγει και το φρεζαρισμα του καλυκα.
Αναλογα την πυριτιδα και τα γρ σκαγιων θα χρειαστεις και το αναλογο υψος συγκεντρωτηρα.
Ευχαριστω!

Για να καταλαβεις, η καθε συνταγη εχει στοχο το υψος της στηλης σε καθε περιπτωση να ειναι 6χιλ στο ρελιαστο και 11χιλ στο αστερι σε κλεισιμο απλο αστερι. Οποτε το υψος βυσματος εχει και σχεση με τον ογκο της καθε πυριτιδας καθως δεν εχουν ολες τον ιδιο

Για να καταλαβεις, η καθε συνταγη εχει στοχο το υψος της στηλης σε καθε περιπτωση να ειναι 6χιλ στο ρελιαστο και 11χιλ στο αστερι σε κλεισιμο απλο αστερι. Οποτε το υψος βυσματος εχει και σχεση με τον ογκο της καθε πυριτιδας καθως δεν εχουν ολες τον ιδιο
Ο αριθμος (18) διπλα στην ονομασια του συγκεντρωτηρα πχ Ζ2Μ 18 υποδηλωνει το υψος του?

Υπάρχει κάποια διαφορά στο ρελι με το αστέρι υπάρχει κάποια διαφορά συγκέντρωσης και πίεσης?
Σε γενικες γραμμες το ρελιαστο φυσιγγι δε δινει εντονα κεντρα σε σχεση με το αστερι (οχι πως δε γινετε). Στο αστερι πιστευω οτι πιο ευκολα μπορεις να ανεβασεις πιεσεις λογω του κλεισιματος. Το ρελιαστο συγχωρει λαθακια σε ενα αρχαριο... Οτι κανεις παντα με προσοχη ξεκινας με τα στανταρ και προχωρας...

Καλησπέρα φίλοι μου! Θα ήθελα να μου απαντήσετε βάση της εμπειρίας σας σε κάποια ερωτήματα μου...... Αποφάσισα να γεμίσω με πυρίτιδα sipe n είναι λοτ 3/2019 ! Αρχίζω από το ότι οι διάφοροι πίνακες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ π.χ. colvini,gualandi κλπ όπως και ιδιογομωτες εδώ και στην Ιταλία γεμίζουν τα 32 γραμμάρια με 1,50 και τα 34 με 1,55 και 1,60 τα χοντρά κάποιοι και 1,65 ! Η nobel sport προτείνει στο site που έχει κάψουλι U 686 και 1,60 χ 32 ! Εγώ δοκίμασα 1,50 Χ 32 με 686 και βύσμα diamante 24αρι και μου έδωσε 55% συγκέντρωση στα 36,5 μέτρα και επίσης δοκίμασα 686 με 1,60 χ 32 με GT 24 και μου έδωσε λίγο καλύτερη συγκέντρωση στα ίδια μέτρα ! Το νούμερο 7,5 και στα δύο! Εγώ μόλις είδα τη συγκέντρωση του πρώτου περίμενα το δεύτερο με 1,60 ότι θα σκορποσκαγιασει αλλά γελαστηκα! Σημειώστε ότι διαφορά στο λάκτισμα δεν καταλαβα,τα φυσίγγια ρελιαστηκαν στο ίδιο ύψος με το ίδιο στροφείο.........διάτρηση δεν δοκίμασα αλλά πιστεύω ότι αυτό με το1,60 λογικά θα έχει καλύτερη......Θα ηλελα τη γνώμη σας περισσότερο με παραξενευει ότι η nsi το δίνει 1,60 και όλοι οι άλλοι 1,50 αλλά και το πώς έδωσε το 1,60 λίγο περισσότερη συγκέντρωση από το 1,50????? Επίσης είχα ελάχιστους κόκκους ακαυτης πυρίτιδας στην κανη γιατί και πώς θεραπεύεται??????Ακόμη διαβάζω στο φόρουμ ότι η sipe n άλλαξε και θέλει περισσότερη πυρίτιδα τι ισχύει??????
SIPE 688 1.55 x32 gt 24 6* 57.5 είναι ότι καλύτερο μπορείς να φτιάξεις .Φοβερή δύναμη .
Αν θα ανέβεις στα 34 γρ ΜΗΝ βάλεις 24άρι βύσμα αλλά 21 gt .Bασικοί κανόνες ιδιογομωσης .

δυσκολο δεν ειναι , αλλα θελει το βραδι να εχεις ελευθερο χρονο , και εργαλεια , που εαν αποφασης να ασχοληθεις σοβαρα θα παρεις και καλα εργαλεια αξιας 500 ευρω συνολο , εαν θες να γεμηζεις που και που , τοτε θες μια απλη ρελιαστρα τον 20 ευρω , και μια ζυγαρια , με 30 ευρω , και μακρια απο τα ογκομετρικα , εαν θες να εχεις σταθερα φυσιγγια

Παντα φιλικα.....θα ηθελα να σε ρωτησω.....εχεις κατσει ποτε να κλεισεις 5000-6000 φυσιγγια στο χερι ενα-ενα ??
Ξερεις ποσο χρονο χρειαζασαι ?? Τοσα χρειαζομαι μεσω ορο για κυνηγι και δισκακια τον χρονο. Ειναι δυνατον
να βγαζεις ολα τα ογκομετρικα ''μουφα'' . Υπαρχουν πολυ καλα ογκομετρικα και αξιοπιστα στην Ελληνικη
αγορα που ''πιανουν'' και τις διβασικες πυριτιδες με μη μετρησιμες αποκλισεις. Στο λεω μηπως και δεν το
γνωριζεις.

Status
Not open for further replies.
Back