Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Το set up Νίκο είναι 686 1,55 Χ 33 Aquila 24 57,00 νούμερο 7,5 . Το θέλω γύρο στο 400άρι όχι παραπάνω για τρυγόνι δεύτερη τρίτη τουφεκιά.

Για τρυγονι.....και αυγουστο μηνα....σε βρισκω λιγο ''φορτωμενο''.
Αυτο το σεταπ ειναι καλο για τον οκτωβρη και μετα...
Παντα μιλαω για τις θερμοκρασιες εδω του νησιου ....
Δεν ξερω τι θερμοκρασιες εχετε εκει επανω....Οπως και ν'αχει το V1,5-400m/s το εχεις στα 57 ρελιασμενο !!!

Παρόλα αυτά ένα setup για μπάλες 28 γραμμαρίων δεν μου έχετε πει ακόμη. Δοκίμασα με όλους τους συγκεντρωτηρες που έχω με mb 32 στο 1,80γρ. σε κάλυκα 65,4 για ρελιασμα στα 60mm και ο μόνος που άφηνε κενό 6mm ασυμπιεστα ήταν ο z2m 24. Του έβαλα και φελο 2mm των 20cal στο ποτηράκι γιατί το χειλος από το ποτήρι του συγκεντρωτηρα ήταν πολύ πιο πάνω από την μπάλα και δεν θα έκλεινε καλά με δισκάκι ρελιαστο. Παρόλα αυτά άφηνε 6mm κενό ασυμπιεστο και έτσι δεν το ρελιασα γιατί πιστεύω δεν θα συμπιεζόταν αρκετά κατά το ρελιασμα. Επίσης δεν ήξερα πόση πυρίτιδα να του βάλω. Πιστευα ότι η mb32 στο 1,80 δεδομένο ότι είναι για γομωσεις πάνω από 32γρ θα είναι αρκετή για ένα βόλι 28γρ αλλά μάλλον χρειάζεται περισσοτερη ποσότητα και ίσως αν την πάω κοντά στα 2 γρ να μου βγει η όγκομετρια.

Έχω μπύρες!Ξεκινήστε!
Μπα.... Δεν νομίζω.... Αλλά αυτό που κάποια άτομα Άπω εδώ μέσα που πριν λίγα χρόνια το μόνο που ήξεραν να γεμίζουν ήταν κανένα τσιχλοφυσιγγο και ζητουσαν εξειδικευμένα setup σε p. m τώρα να το παιζουν προφεσορες..????? ??? Η συγκεκριμένη συνταγή που έδωσα βγάζει 900 bar πιεση και αυτό που χρησιμοποιώ εγώ στο κηνυγι είναι ακόμη πιο φορτωμένο σε πυριτιδα αγγίζοντας τα 1000 με αρχική 560m/s οπότε είναι μέσα στα όρια ασφάλειας της C. I. P

Γιατι εσυ το εχεις μετρησει η εσυ λες μαλακιες !!!!

Έχεις μετρήσει πιεση και το έχεις βρει επικίνδυνο η λες μαλακιες??

Γιατι εσυ το εχεις μετρησει η εσυ λες μαλακιες !!!!

Χαλαρα παλικαρια....χαλαρα....πολλα μας ενωνουν....τιποτα δεν εχουμε να μοιρασουμε !!! :)

Αρα ειδες ποιος προφεσορας λεει μαλακιες προτεινεις σε εναν αγνωστο που δεν ξερεις ουτε τι πειρα εχει ουτε πως κλεινει! ενα φυσιγγι των 1000 μπαρ που μπορει ανετα να το φτασει στα ορια !!! και να σου πω κιολας οτι τα δικα μου κυνηγια δεν ειναι τσιχλοφυσιγγα!!! Αντε γεια !! Ετσι κιαλιως με ατομα που δεν λενε ουτε καν το ονομα τους δεν θελω και πολλα πολλα ,πισω απο ενα πληκτρολογιο ολλοι μαγκες ειναι και πυρινηκοι επηστημονες

Να πω και εγώ που έχω ασχοληθεί λίγο με τα μονοβολα με βλήματα από καλούπια σε cal 12-20-36. Δίχως χαρακτηρισμούς θα έλεγα ότι αυτό που διάβασα για την s4 είναι τρομερά επικυνδινο
Έχει να κάνει ένα τέτοιο σετ απ από τι όπλο ρίχνεται, καιρικές συνθήκες , τρόπος κλεισίματος, και άλλοι παράγοντες που δεν αναφέρουμε. Καλό θα είναι κύριος όσοι μπαίνουν τώρα στην ιδιογωμοση να διαβάζουν και να μαθαίνουν τα χαρακτηρίστηκα της κάθε πυρίτιδας, για να μπορούν να αξιολογούν αν αυτό που διαβάζουν η τους προτείνεται ειναι ασφαλές η όχι. Εγώ μπορεί να έχω τρελαθεί και να προτείνο ότι μπούρδα θέλω, πρέπει ο άλλος να έχει την γνώση να αξιολογήσει αυτό που έχω γράψει. Προσοχή λοιπών και απο αυτούς που προτινουν και απο αυτούς που διαβάζουν.

Το set up Νίκο είναι 686 1,55 Χ 33 Aquila 24 57,00 νούμερο 7,5 . Το θέλω γύρο στο 400άρι όχι παραπάνω για τρυγόνι δεύτερη τρίτη τουφεκιά.
Κλείσε κι'ένα με Aquila 22 πάλιν στα 57 (εντελώς απάτητο ) να χαρείς ντουφεκιά φαρμάκι .

Παρόλα αυτά ένα setup για μπάλες 28 γραμμαρίων δεν μου έχετε πει ακόμη. Δοκίμασα με όλους τους συγκεντρωτηρες που έχω με mb 32 στο 1,80γρ. σε κάλυκα 65,4 για ρελιασμα στα 60mm και ο μόνος που άφηνε κενό 6mm ασυμπιεστα ήταν ο z2m 24. Του έβαλα και φελο 2mm των 20cal στο ποτηράκι γιατί το χειλος από το ποτήρι του συγκεντρωτηρα ήταν πολύ πιο πάνω από την μπάλα και δεν θα έκλεινε καλά με δισκάκι ρελιαστο. Παρόλα αυτά άφηνε 6mm κενό ασυμπιεστο και έτσι δεν το ρελιασα γιατί πιστεύω δεν θα συμπιεζόταν αρκετά κατά το ρελιασμα. Επίσης δεν ήξερα πόση πυρίτιδα να του βάλω. Πιστευα ότι η mb32 στο 1,80 δεδομένο ότι είναι για γομωσεις πάνω από 32γρ θα είναι αρκετή για ένα βόλι 28γρ αλλά μάλλον χρειάζεται περισσοτερη ποσότητα και ίσως αν την πάω κοντά στα 2 γρ να μου βγει η όγκομετρια.
Βαλε ΜΒ36 στην μπαλα με σπαρκ,με 2,15 θα ερθει ακριβος.

Βαλε ΜΒ36 στην μπαλα με σπαρκ,με 2,15 θα ερθει ακριβος.
Σε ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω.
Έχω 2 απορίες όμως.
1) Εφόσον τα γραμμάρια της γόμωσης μας είναι 28 γρ (ανεξάρτητα αν είναι μπάλα,δραμια ή σκάγια) δεν θα μπορούσα να το γεμίσω με 28αρα πυρίτιδα πετυχαίνοντας μία ταχύτητα στα 420-430 m/s.
Πχ η csb5 στο 1.40-1.45χ28 τα φτάνει τα 420m/s ίσως και παραπάνω. Με την ίδια αναλογία δεν θα μπορούσα να πετύχω τη ίδια ταχύτητα και στην μπάλα των 28γρ; Χρειάζεται παραπάνω ταχύτητα ώστε να χρειάζεται πιο βραδύκαυστη πυρίτιδα; Δεν είναι αρκετά τα 420m/s για μονόβολο;

2) Αν βάλω και βρωμάλευρο ώστε να καλύψω τα κενά που αφήνει στο ποτηράκι η μπάλα για να μην πλέει μέσα στην κάνη θα πετύχω μεγαλύτερη ευθυβολία ή δεν χρειάζεται?

Δεν είναι ετσι τα πράγματα
δεν είναι μόνο το βάρος αλλά και η επαφή της γωμοσεις μετά τοιχώματα της καννης
η μπαλα πρεπει να μην πλέει μέσα στο ποτηράκι πρεπει να μπενει εφαρμοστά για να μπορεί να βγει από το τσοκ ομόκεντρα , αν δεν βγει ομόκεντρα θα πάει όπου νάνε με ότι κινδύνους μπορεί να έχει

Δεν είναι ετσι τα πράγματα
δεν είναι μόνο το βάρος αλλά και η επαφή της γωμοσεις μετά τοιχώματα της καννης
η μπαλα πρεπει να μην πλέει μέσα στο ποτηράκι πρεπει να μπενει εφαρμοστά για να μπορεί να βγει από το τσοκ ομόκεντρα , αν δεν βγει ομόκεντρα θα πάει όπου νάνε με ότι κινδύνους μπορεί να έχει
Απολύτως κατανοητό. Η μπάλα είναι 28 γρ με διάμετρο 17-17.3 mm. Αν και το τοίχωμα στο ποτηράκι είναι 0,5 mm x2 =1mm τότε φτάνουμε χοντρικα περίπου στα 18-18,3 mm διάμετρο . Ο αυλός στο δίκαννο μου είναι 18,4 με demi και full τσοκ. Οπότε θα δοκιμάσω να σπρώξω με την βέργα καθαρισμού την μπάλα μαζί με τον συγκεντρωτήρα και από τις 2 κάννες να δω αν έχει αντίσταση και αν μπορώ να το ρίξω.

Αυτό εδώ το κλείσιμο μισό αστέρι ξέρει κανείς πως γίνεται στα ποσά χιλιοστά κενό χώρο και με ποια σταδια; Φαντάζομαι κάπου στα 8mm κενό χώρο με χρήση τρίτου σταδίου για να κάνει το δαχτυλίδι και ρελιασμα αλλά δεν είναι σίγουρος.

IMG_20220516_212148.jpgIMG_20220516_212049.jpg

Έφτιαξα με μπάλες φυσίγγια όπως μου είπε ο @Giannis k με 4 διαφορετικά setup με ρέλιασμα με το στροφείο για μονόβολα του Κένταυρου.

1)Τ3 12/65,4 cx2000 mb32 2x28 spark μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .
2)Τ3 12/65,4 cx2000 mb32 2x28 z2m 24 +2mm φελλο cal20 μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .
3)Τ3 12/65,4 cx2000 mb36 2,2x28 spark μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .
4)Τ3 12/65,4 cx2000 mb36 2,2x28 z2m 24 +2mm φελλο cal20 μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .

Όπως είχα προβλέψει και με τον z2m 24 +2mm φελλό cal 20 στο ποτηράκι αυξάνοντας την πυρίτηδα από 1,8 στα 2 γραμμάρια η ογκομετρία βγήκε μια χαρά. Οπότε έκλεισα 4 έτσι για να τα δοκιμάσω και αυτά.

Δοκιμές δεν ξέρω πότε θα κάνω. Μάλλον μόλις ανοίξει η άδεια κυνηγιού. Πλέον έχω και χρονογράφο οπότε θα μετρήσω και ταχύτητες ελπίζω.

Last edited:
View attachment 48823View attachment 48824

Έφτιαξα με μπάλες φυσίγγια όπως μου είπε ο @Giannis k με 4 διαφορετικά setup με ρέλιασμα με το στροφείο για μονόβολα του Κένταυρου.

1)Τ3 12/65,4 cx2000 mb32 2x28 spark μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .
2)Τ3 12/65,4 cx2000 mb32 2x28 z2m 24 +2mm φελλο cal20 μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .
3)Τ3 12/65,4 cx2000 mb36 2,2x28 spark μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .
4)Τ3 12/65,4 cx2000 mb36 2,2x28 z2m 24 +2mm φελλο cal20 μπαλα 28 γραμμαριων και πλαστικό δισκάκι 60mm .

Όπως είχα προβλέψει και με τον z2m 24 +2mm φελλό cal 20 στο ποτηράκι αυξάνοντας την πυρίτηδα από 1,8 στα 2 γραμμάρια η ογκομετρία βγήκε μια χαρά. Οπότε έκλεισα 4 έτσι για να τα δοκιμάσω και αυτά.

Δοκιμές δεν ξέρω πότε θα κάνω. Μάλλον μόλις ανοίξει η άδεια κυνηγιού. Πλέον έχω και χρονογράφο οπότε θα μετρήσω και ταχύτητες ελπίζω.

Ωραιος....Μπραβο Μανωλη !!! :)

Που θα τα χρησιμοποιησεις αυτα ??? Για σκοποβολη ??

Ωραιος....Μπραβο Μανωλη !!! :)

Που θα τα χρησιμοποιησεις αυτα ??? Για σκοποβολη ??
Ευχαριστώ. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω παρέα φέτος να πάω για κανένα αγριόχοιρο. Μπορεί να χρειαστεί καθώς κυνηγάω άλλα κυνήγια αφού εκεί που πάω έχει και αγριόχοιρους. Ποτέ δεν ξέρεις. Δεν έχω σκοπό πάντως να φτιάξω άλλα. Εφτιαξα και 10 με το μονοβολο του gualandi στα 32,5γρ και άλλα τόσα με το guablo στα 28,5γρ. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον θα έχω μονοβολα πλέον. Μερικά θα τα ρίξω βέβαια για δοκιμές.

Status
Not open for further replies.
Back