Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ευχαριστώ. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω παρέα φέτος να πάω για κανένα αγριόχοιρο. Μπορεί να χρειαστεί καθώς κυνηγάω άλλα κυνήγια αφού εκεί που πάω έχει και αγριόχοιρους. Ποτέ δεν ξέρεις. Δεν έχω σκοπό πάντως να φτιάξω άλλα. Εφτιαξα και 10 με το μονοβολο του gualandi στα 32,5γρ και άλλα τόσα με το guablo στα 28,5γρ. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον θα έχω μονοβολα πλέον. Μερικά θα τα ρίξω βέβαια για δοκιμές.

Απ' οτι λενε οι φιλοι γουρουνοκυνηγοι που γνωριζω....τα 28 γραμμαρια δυσκολα κρατανε γουρουνι...
Ετσι λενε....
Εγω λεω...καλυτερα 32,5 γραμ του gualandi.....για να μην τρεχεις να βρεις δεντρο να σκαρφαλωσεις φιλε !!! ;)

Απ' οτι λενε οι φιλοι γουρουνοκυνηγοι που γνωριζω....τα 28 γραμμαρια δυσκολα κρατανε γουρουνι...
Ετσι λενε....
Εγω λεω...καλυτερα 32,5 γραμ του gualandi.....για να μην τρεχεις να βρεις δεντρο να σκαρφαλωσεις φιλε !!! ;)
Δεν νομίζω τα 4 γρ παραπάνω να κάνουν την διαφορά. Εδώ άλλοι τα κυνηγάνε και τα παιρνουν με 9βολα. Τουλάχιστον από ενέργεια τα 28γρ (σκοπευτικά μονοβολα) έχουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται το αγριογούρουνο αρκεί να την φάει σε καλό σημείο. Έτσι έχω διαβάσει τουλάχιστον γιατί δεν έχω κυνηγισει ποτέ αγριογούρουνο και δεν έχω εμπειρία. Το σημαντικότερο είναι νομίζω που θα το πετύχεις.

Δεν νομίζω τα 4 γρ παραπάνω να κάνουν την διαφορά. Εδώ άλλοι τα κυνηγάνε και τα παιρνουν με 9βολα. Τουλάχιστον από ενέργεια τα 28γρ (σκοπευτικά μονοβολα) έχουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται το αγριογούρουνο αρκεί να την φάει σε καλό σημείο. Έτσι έχω διαβάσει τουλάχιστον γιατί δεν έχω κυνηγισει ποτέ αγριογούρουνο και δεν έχω εμπειρία. Το σημαντικότερο είναι νομίζω που θα το πετύχεις.

Ουτε εγω....καμια σχεση με αυτο το κυνηγι....Ακουω οτι μου λενε....Αυτο που καταλαβαινω και ειναι
σιγουρο.....δεν ειναι κυνηγι για ''πειραματα'''.......εννοω οσο μεγαλυτερο βλημα τοσο το καλυτερο !!!

Εγω γεμισα και χαρησα λιγα σε εναν φιλο για να μου εντυπωσεις την σεζον που μας ερχετε και ειναι
40 γραμμαρια το βλημα !!!
Ισως και αυτο να ειναι υπερβολη !!!

εικόνα_Viber_2021-11-14_14-54-20-023.jpg
εικόνα_Viber_2021-11-14_14-54-28-437.jpg
εικόνα_Viber_2021-11-14_14-54-34-868.jpg

Ετσι λενε....
Μύθος Νίκο
αρλούμπα ολκής
έχουν ακούσει για ελαφρά μονόβολα χαμηλών ταχυτήτων και μικρότερης κιν. ενέργειας και κάνουν την τρίχα τριχιά ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΝΤΑΣ
εδώ έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που έπεσε γουρούνι από ΕΝΑ δράμι λίγων γραμμαρίων
το τι αερολογίες λέγονται μεταξύ των γουρουνάδων είναι απερίγραπτο!!!
μέχρι που έχω ακούσει ότι τα μονόβολα ( ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΒΟΛΑ) "δεν κάνουν για γουρούνια"
ασχετοσύνη!!!
ας με συγχωρήσουν οι φίλοι για την αυστηρότητα
αλλά μας διαβάζουν νέοι κυνηγοί και παραπληροφορούνται

το μονόβολο θέλει τρία πράγματα:
υψηλή ταχύτητα (η κιν. ενέργεια είναι ανάλογη της μάζας επί το ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ της ταχύτητας, συνεπώς 20 -30 μ/δ περισσότερο "μετράνε" πολυ πιο πολυ από 1-2 γρ)
ευθυβολία
και να βρει σε οστό (αν χτυπήσει κόκκαλο μεταφέρει ΟΛΗ την ενέργεια στο θήραμα και βλέπεις το γουρούνι ενώ τρέχει με χίλια να ξεραίνεται λες και τράκαρε σε τοίχο)

τα καλύτερα μονόβολα της ελληνικής αγοράς -ΜΑΚΡΑΝ των άλλων - είναι τα Sauvestre kai ta BRI
ξέρετε πόσο ζυγίζουν;
20 με 26 γρ τα μαγκνουμ!
https://www.skroutz.gr/s/17714695/Sauvestre-BFS-21gr-5τμχ.html
https://www.skroutz.gr/s/17714983/Sauvestre-BFS-Mini-Magnum-20-6gr-5τμχ.html
https://www.skroutz.gr/s/17715452/Sauvestre-BFS-Magnum-26gr-6τμχ.html

βέβαια αν έχεις 2 μονόβολα ΙΣΩΝ ταχυτήτων το πιο βαρύ θα πλεονεκτεί κι από εκεί πηγάζουν οι παρανοήσεις που μετατρέπονται σε παραμύθια της χαλιμάς
Καλό είναι οι νέοι να ακούνε τι λένε οι παλιοί μονοβολάκηδες που δουλεύουν μονόβολα στο καρτέρι και όχι μόνο στη στάμπα και να έχουν υπόψη τους ότι οι οπαδοί των δραμιάρικων είναι προκατελειμένοι αρνητικά και εφευρίσκουν δικαιολογίες (ενίοτε γελοίες) εναντίον του μονόβολου).....

ο @elvas που είναι ειδικος θα μπορούσε να μας τα πει καλύτερα και να με διορθώσει αν κάνω λάθος....

Μύθος Νίκο
αρλούμπα ολκής
έχουν ακούσει για ελαφρά μονόβολα χαμηλών ταχυτήτων και μικρότερης κιν. ενέργειας και κάνουν την τρίχα τριχιά ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΝΤΑΣ
εδώ έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που έπεσε γουρούνι από ΕΝΑ δράμι λίγων γραμμαρίων
μέχρι που έχω ακούσει ότι τα μονόβολα ( ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΟΒΟΛΑ) "δεν κάνουν για γουρούνια"
ασχετοσύνη!!!

υψηλή ταχύτητα (η κιν. ενέργεια είναι ανάλογη της μάζας επί το ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ της ταχύτητας, συνεπώς 20 -30 μ/δ περισσότερο "μετράνε" πολυ πιο πολυ από 1-2 γρ)
ευθυβολία
και να βρει σε οστό (αν χτυπήσει κόκκαλο μεταφέρει ΟΛΗ την ενέργεια στο θήραμα και βλέπεις το γουρούνι ενώ τρέχει με χίλια να ξεραίνεται λες και τράκαρε σε τοίχο)

τα καλύτερα μονόβολα της ελληνικής αγοράς -ΜΑΚΡΑΝ των άλλων - είναι τα Sauvestre kai ta BRI
ξέρετε πόσο ζυγίζουν;
20 με 26 γρ τα μαγκνουμ!

βέβαια αν έχεις 2 μονόβολα ΙΣΩΝ ταχυτήτων το πιο βαρύ θα πλεονεκτεί κι από εκεί πηγάζουν οι παρανοήσεις που μετατρέπονται σε παραμύθια της χαλιμάς
Καλό είναι οι νέοι να ακούνε τι λένε οι παλιοί μονοβολάκηδες που δουλεύουν μονόβολα στο καρτέρι και όχι μόνο στη στάμπα και να έχουν υπόψη τους ότι οι οπαδοί των δραμιάρικων είναι προκατελειμένοι αρνητικά και εφευρίσκουν δικαιολογίες (ενίοτε γελοίες) εναντίον του μονόβολου).....

ο @elvas που είναι ειδικος θα μπορούσε να μας τα πει καλύτερα και να με διορθώσει αν κάνω λάθος....

Και εσυ φιλος και οι αλλοι φιλοι....Δεν κρινω ΚΑΝΕΝΑΝ....Γραφω οτι μου λενε και οτι διαβαζω...
Το ΣΙΓΟΥΡΟ ειναι οτι συνεχεια μαθαινω φιλε !!!

Μύθος Νίκο
αρλούμπα ολκής
ασχετοσύνη!!!

ευθυβολία

ξέρετε πόσο ζυγίζουν;
20 με 26 γρ τα μαγκνουμ!

Κάτι αντίστοιχο έχω διαβάσει και εγώ. Και για να καταλάβουμε τι διαφορά υπάρχει στην κινητική ενέργεια που έχει το μονόβολο των 32,5 με αυτό των 28,5 σε μία ταχύτητα ας πούμε 300m/s την στιγμή που θα πετύχει το αγριογούρουνο κάνω τους παρακάτω υπολογισμούς με βάση τον παρακάτω τύπο κρατώντας μόνο την ενέργεια της κίνησης κατα μήκος και όχι την ενέργεια περιστροφής του βλήματος.
{\displaystyle K=K_{\mu }+K_{\pi }={\frac {1}{2}}mv^{2}+{\frac {1}{2}}I\omega ^{2}}

Για το 28,5 γραμμαρίων
Kινητική ενεργεια = 1/2 *0.0285 * 300*300= 1282,5 Joules

Για το 32,5 γραμμαρίων
Kινητική ενεργεια = 1/2 *0.0325 * 300*300= 1462,5 Joules

Δηλαδή μιλάμε για μία διαφορά 180 joules που νομίζω ότι είναι πολύ μικρή διαφορά.
Δεδομένο ότι στο μονόβολο των 28,5 γρ μπορούμε να πετύχουμε και μεγαλύτερες ταχύτητες τότε ενέργεια των 28,5 γρ. ειναι περίπου ίδια ή και μεγαλύτερη.

Πχ. αν στο 28,5 γρ μπορούμε να πετύχουμε +20m/s παραπάνω τότε έχουμε

Για το 28,5 γραμμαρίων
Kινητική ενεργεια = 1/2 *0.0285 * 320*320= 1459,2 Joules

Για το 32,5 γραμμαρίων

Δηλαδή σχεδόν την ίδια ενέργεια.
Νομίζω όμως ότι τα 1000 joule ενέργειας είναι υπεραρκετά για την καταβολή του αγριόχοιρου δεδομένο ότι θα το πετύχεις σε καλό σημείο.

Κάτι αντίστοιχο έχω διαβάσει και εγώ. Και για να καταλάβουμε τι διαφορά υπάρχει στην κινητική ενέργεια που έχει το μονόβολο των 32,5 με αυτό των 28,5 σε μία ταχύτητα ας πούμε 300m/s την στιγμή που θα πετύχει το αγριογούρουνο κάνω τους παρακάτω υπολογισμούς με βάση τον παρακάτω τύπο κρατώντας μόνο την ενέργεια της κίνησης κατα μήκος και όχι την ενέργεια περιστροφής του βλήματος.
{\displaystyle K=K_{\mu }+K_{\pi }={\frac {1}{2}}mv^{2}+{\frac {1}{2}}I\omega ^{2}}

Για το 28,5 γραμμαρίων
Kινητική ενεργεια = 1/2 *0.0285 * 300*300= 1282,5 Joules

Για το 32,5 γραμμαρίων

Δηλαδή μιλάμε για μία διαφορά 180 joules που νομίζω ότι είναι πολύ μικρή διαφορά.
Δεδομένο ότι στο μονόβολο των 28,5 γρ μπορούμε να πετύχουμε και μεγαλύτερες ταχύτητες τότε ενέργεια των 28,5 γρ. ειναι περίπου ίδια ή και μεγαλύτερη.

Πχ. αν στο 28,5 γρ μπορούμε να πετύχουμε +20m/s παραπάνω τότε έχουμε

Για το 28,5 γραμμαρίων
Kινητική ενεργεια = 1/2 *0.0285 * 320*320= 1459,2 Joules

Για το 32,5 γραμμαρίων

Δηλαδή σχεδόν την ίδια ενέργεια.
Νομίζω όμως ότι τα 1000 joule ενέργειας είναι υπεραρκετά για την καταβολή του αγριόχοιρου δεδομένο ότι θα το πετύχεις σε καλό σημείο.
φίλε μου ας τα γραφουμε στο ειδικο θεμα για μονόβολα - δράμια μην χαλάμε την συζήτηση εδώ
140 j θέλει το γουρούνι

Last edited:
Και εσυ φιλος και οι αλλοι φιλοι....Δεν κρινω ΚΑΝΕΝΑΝ....Γραφω οτι μου λενε και οτι διαβαζω...
Το ΣΙΓΟΥΡΟ ειναι οτι συνεχεια μαθαινω φιλε !!!
ασφαλώς γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι
και το ξαναλέω
βέβαια αν έχεις 2 μονόβολα ΙΣΩΝ ταχυτήτων το πιο βαρύ θα πλεονεκτεί κι από εκεί πηγάζουν οι παρανοήσεις

https://www.kynigesia.gr/idiogomosi-poiotita-oikonomia-i-risko/

Ιδιογόμωση: Ποιότητα, οικονομία, ή ρίσκο;
20/05/2022
Μηνάς Ιορδάνογλου

Eιναι καλός μου φιλος ο Μηνάς.....Αλλα απο ''τακτ''.....δεν τον εχω ρωτησει ποτε για την ποιοτητα
των εμπορικων φυσιγγιων !!
Οχι μονο για τα δικα του ( jordan ) αλλα γενικοτερα...

ΥΓ. Το αρθρο του.....σηκωνει πολυ συζητηση....ΠΧ...Σημερα και με τα μεσα ενημερωσεις που υπαρχουν
μονο ο ΒΛΑΚΑΣ ανατιναζεται η χανει το κλειστρο του στην ιδιογομωση !!!
Να βγαλει οχι καλο φυσιγγιο το δεχομαι.....το να χασει το κλειστρο του....ειναι ακραιο !!!!

Eιναι καλός μου φιλος ο Μηνάς.....Αλλα απο ''τακτ''.....δεν τον εχω ρωτησει ποτε για την ποιοτητα

ΥΓ. Το αρθρο του.....σηκωνει πολυ συζητηση....ΠΧ...Σημερα και με τα μεσα ενημερωσεις που υπαρχουν
Να βγαλει οχι καλο φυσιγγιο το δεχομαι.....το να χασει το κλειστρο του....ειναι ακραιο !!!!
Δεν το προσυπογράφω όλο το κείμενο (εξάλλου άσχετος είμαι από ιδιογόμωση) απλά το δημοσίευσε χθες και το βρήκα ...
Όντως σηκώνει συζήτηση γι αυτό δεν το σχολίασα καθόλου.

Κύριε Νίκο χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω για τον φίλο σάς μηλαει συνεχώς με σοφισμους για το προσωπικό του επαγγελματικό συμφέρον! Ένας από τους λόγους που σταμάτησα να αγοράζω κ την κ&κ του αρέσει πολύ να χειραγώγει ρίχνοντας στην φωτιά οποίων έχει άλλη άποψη! Σας ζητώ συγγνώμη αν σας φέρνω σε δύσκολη θέση!

Γενικά μιλώντας καλά τα λέει.
Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι ο ιδιογομωτής που θα υποστεί τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των φυσιγγίων του θα είναι ο ίδιος και δεν θα έχει να κατηγορήσει κανέναν άλλον εκτός από τον ευατό του ενώ ο αγοραστής των φυσιγγίων της οποιασδήποτε βιοτεχνίας που δεν έχει βλητικό σταθμό θα υποστεί τις ίδιες συνέπειες των φυσιγγίων που αγόρασε και πάλι δεν θα μπορεί να κατηγορήσει ΚΑΝΕΝΑΝ.

Status
Not open for further replies.
Back