Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Νικόλα τις πυρίτιδες από που τις πήρες; Ήταν αποθηκευμένες σωστά; Δεν γίνεται ειδικά με αυτές τις δύο να έχεις ζωντανές μπεκάτσες!
Δουλευω μόνο αυτές τις δυο και παω κατευθειαν για κυνήγι, ζωντανές πέφτουν αν δεν είναι καλά η ντουφεκια στο πουλι, 1-2 σκαγια στο σωμα ή φτερουγα και μια φορά από υπερδιατρηση ανήμπορη να κουνηθεί....
IMG_20220219_224028.jpg
Και πιθανολογώ για υπερδιατρηση γιατί πρώτη φορά είδα πουλι με τόσα τραυματα ζωντανό.

Δουλευω μόνο αυτές τις δυο και παω κατευθειαν για κυνήγι, ζωντανές πέφτουν αν δεν είναι καλά η ντουφεκια στο πουλι, 1-2 σκαγια στο σωμα ή φτερουγα και μια φορά από υπερδιατρηση ανήμπορη να κουνηθεί....
View attachment 61052
Και πιθανολογώ για υπερδιατρηση γιατί πρώτη φορά είδα πουλι με τόσα τραυματα ζωντανό.
Εγώ δεν πιστεύω ούτε σε "υπερδιατρήσεις" ούτε σε "υποδιατρήσεις" ... Δεν προσπαθώ να αλλάξω παγιωμένες αντιλήψεις, ο καθένας ας πιστεύει ότι θέλει ... απλά θα (ξανα)πώ την άποψη μου: Αυτά που παίζουν το βασικό ρόλο είναι, σε ποια σημεία του σώματος είναι τα τραύματα, και η αντοχή του συγκεκριμένου ατόμου στο (πολλαπλό) τραυματικό σοκ ... Δηλαδή πράγματα που δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων, ούτε μπορούμε να προκαθορίσουμε επακριβώς, ούτε με το φυσίγγι ούτε με το τσοκ ... Δηλαδή παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη.
Συμπτωματικά, προ ημερών σας είχα δείξει πουλί με τα ίδια σχεδόν τραύματα (ίσως και περισσότερα) στα ίδια περίπου σημεία ... και μάλιστα τσίχλα, δηλαδή πολύ μικρότερο από την παραπάνω μπεκάτσα ... που ήταν ζωντανή και παρολίγο να μου φύγει μέσα από το χέρι μου !!!!

Εγώ δεν πιστεύω ούτε σε "υπερδιατρήσεις" ούτε σε "υποδιατρήσεις" ...
Ουτε κ εγώ, αν κ ομολογώ ότι ακόμα δεν το εχω ξεκαθαρίσει κ κάπου μπερδευομαι...

Βέβαια δεν έχουμε κ ολες τις απαιτούμενες γνώσεις πάνω στην ανατομία ενός θηράματος κ γνωρίζουμε μόνο τα καίρια σημεία, λαιμός, κεφαλι, καρδιά.....
Αυτά που παίζουν το βασικό ρόλο είναι, σε ποια σημεία του σώματος είναι τα τραύματα, και η αντοχή του συγκεκριμένου ατόμου στο (πολλαπλό) τραυματικό σοκ ...
Όποτε.. Το τετραπλούν τραυμα που συχνά ακουμε για την άμεση καταβολή του τάδε θηράματος μαλλον δεν ισχυει.....

Ένα οκτώβρη θυμάμαι ενώ πηγαινα για το καρτέρι έρχονται χαμηλωμένα δυο αγριοπεριστερα κ ρίχνω στο ένα κ πεφτει ζωντανό αλλά δεν είχε καθολου δυνάμεις,
Ως εδώ καλά, αλλά η έκπληξη ήρθε αργότερα όταν ειδα να έχει έξι σκάγια ν6 "απλωμένα" στο στήθος κ ολα διαμπερές.....

Θα μου πεις δεν βρήκαν καίριο σημείο...
Ναι αλλά που πηγε το σοκ των πολλαπλων τραυμάτων?
Μήπως περασε όλη η ενέργεια των σκαγιων κ χάθηκε?

Αν την ώρα που τα σκάγια είχαν φτάσει στο μέσον του σωματος του αγριοπεριστερου "φρεναραν" απότομα θα έπεφτε κ παλι ζωντανό?

Αυτό το δίνω σαν παραδειγμα για οποιοδήποτε θήραμα......

Ναι! Έχουν πεσει κ παμπολλα θηράματα ξερά που αργότερα διαπιστώσαμε διάτρηση, αλλά εκεί τα σκάγια βρήκαν τα σημεία που έπρεπε...
Η μπορεί απο τα πχ 5-6 τραυματα που είχε πανω του, μόνο το ένα να ήταν αυτό που επέφερε ακαριαίο θάνατο.......

Last edited:
Οταν αρχισε το κυνηγι εφτιαξα μερικα περδικοφυσιγγα .Τα δοκιμασα στο ταμπλο και ηταν καλα και συγκετρωτικα Καλη ντουφεκια στα 36 μ Εγω εχω το ελλατωμα να δοκιμαζω και σε θυραμα Εριξα σε καρακαξα καθηστη επεσε ζωντανη με πολλα σκαγια πανω .Τη μαδησα .Την αλλη ημερα εριξα σε μια κισσα .Παλι τα ιδια .καταλαβα οτι κατι δεν εχω κανει καλα Τα πατησα λιγο ακομα και ξανα δοκιμες σε καθιστα .Αυτο το λιγο πατημα εκανε τη διαφορα .Οσα πουλια ντουφεκισα ολα ξερα .

Ακολουθεί ιδιογομωτικο σεντόνι.Το παρακάτω μήνυμα αφορά το μεγαλύτερο ποσοστο των ιδιογομωτων,με εξαίρεση τους συναδέλφους του υδρόβιου σε ακραίες συνθήκες,όπως και τους συναδέλφους που απευθύνονται στα γουρούνια.Ειναι δύο κατηγορίες με ιδιαιτερότητες.Με αφορμή το gamebore που έριξε ο Βασίλης,αλλά και τη δοκιμή που παρουσίασε ο Κ Νίκος θέλω να πω τα παρακάτω.Για φυσίγγια καθημερινής χρήσης μην ψάχνεται μαγικές συνταγές.Το gamebore,με την ονομαστικη απόδοση του 1/2 τσοκ στα 35μ δλδ περί το 65⁰/⁰,δε σκοτώνει;Σε μια άλλη κάννη το ποσοστό μπορεί να πάει στο 70⁰/,ή με ένα άλλο τσοκ ας πούμε.Αν αυτό το φυσίγγι το περάσουμε στην ιδιογομωση, αφήνοντας το όπλο δοκιμής και όλα τα υπόλοιπα ίδια, αλλάζοντας μόνο το βύσμα,μπορεί τα ποσοστά να περάσουν το 70⁰/⁰.Στο φυσίγγι που έριξε ο Νίκος των 39γρ.τι αξιολογούμε;Μια ν1.5 στο 391m/ , στους 14⁰C,αυτό σημαίνει μια αρχική ίσως και V0 410.στα 39gr.Δεν είναι μικρή.Αν αυτό το πάρει ένας ιδιογομωτης και του αλλάξει βύσμα,μπορεί να πάει στο 70⁰/⁰,αν βάλει κι ένα καλό σκάγι στο 73⁰/⁰,αν βάλει και ένα τσοκ 2*,στο 80⁰/⁰.Θεωρω ότι αυτό το φυσίγγι,θα είναι άριστο για κυνηγετική χρήση.Μην ενθουσιαζεστε με μεγάλες ταχύτητες.Ουτε με υπερσυγκεντρωσεις.Αυτες είναι εξειδικευμένες γομωσεις για ειδικές περιπτώσεις κι όχι για καθημερινή ,κυνηγετική χρήση.Αυτες τις γομωσεις δεν τις χρειάζεται ούτε η τσίχλα,ουτε η πέρδικα ούτε ακόμα κι ο λαγός.Ποσοι λαγοί έχουν πέσει από ένα ρεμινγκτον.Ενα πολυ καλό,ισορροπημένο φυσίγγι.Αυτος να είναι ο σκοπός της γόμωσης.Η αρμονία και η ισορροπία των υλικών,που καλουμαστε κάθε φορά να συνδυάσουμε.Προσωπικα,οι δοκιμές μου τα τελευταία χρόνια, παρόλο που γεμίζω πολλά φυσίγγια,έχουν περιοριστεί στα δράμια ως ιδιογομωτικη ανησυχία περισσότερο.Λαγο,κυνηγάω με ένα ταπεινό 1.85x35.5. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ένα υπερσυγκεντρωτικο φυσίγγι,είτε λαχανιασμενος,είτε στα γκρέμια,είτε στο πέταμα του λαγού,της Πέρδικας κλπ .Όχι ότι δεν έχουν χρησιμότητα αυτά τα φυσίγγια,αλλά το τονίζω ότι δεν είναι για όλους και για καθημερινή κυνηγετική χρήση.Ακουστε τι σας λέει η κάννη σας.Παντα μας λέει τι θέλει.Δωστε τη μέγιστη σημασία στην ισορροπία και την αρμονία των υλικών.Δωστε σημασία στην ασφάλεια πρωτίστως.Επειτα,η εξοικείωση με το ίδιο το πυρομαχικο,με το όπλο μας και οι σωστές αποστάσεις θα μας δικαιώσουν για την επιλογή μας.Η συνεχής ενασχόληση με το αντικείμενο και η μελέτη,είναι αυτα που θα φέρουν και την εμπειρία,ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε και να προσαρμόζουμε με μεγαλύτερη ευκολια και ασφάλεια.Φτιαξτε ΑΣΦΑΛΉ,ισορροπημένα φυσίγγια.Δυστυχως,δεν είχα,ούτε έχω την πολυτέλεια των μετρήσεων .Μέσα απ'την εμπειρία μου,ως κυνηγος-ιδιογομωτης,θέλησα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις οι οποίες ίσως έχουν και συμβουλευτικό χαρακτήρα για νέους ή επίδοξους ιδιογομωτες.Καλα και ασφαλή γεμίσματα!

Last edited:
Τι να σου πω ρε Στελιο.....την γεμιζω απο το 2011 δεν με προδωσε ποτε.
Παρε ναχεις....
1.cx2000-1.80 × 34-Z2M21- No6-57.0
2.cx2000-1,75 x 33-SG22-No7-57,0
3.67.4-cx2000-1,75x33-couvet + Diana 20-ρελι με διαφανο No7-61.0
4.686-1,80x34-Drago20-No6-56.5
5.cx2000-1.80×35-SG19-Νο5-57.0
6.688-1.65×32 Z2M24-No9-57.0
7.67,4-616 -1.65χ32-SG22-No8 56.0

Τα περισσοτερα εχω χρονια νατα γεμισω.
Αυτο που χρησιμοποιω κατα κορον στη φασσα ειναι το Νο 4 και κανω παραλαγες το καψουλι αναλογα τις θερμοκρασιακες μεταβολες.
Δεν ξέρω αν μιλάμε για την ίδια πυριτιδα οπότε τι να λέμε...
1,2,5 μου φαίνονται δυνατά σεταπ. Το 4 μου φαίνεται πολύ πολυ δυνατό, αν αλλάξεις το 686 με πιο ισχυρό καψουλι αγριεύει πολύ. Ίσως να ανοίγουν.
Η μόνη περίπτωση που την πήγα 1.80 ήταν στα 35γρ με z2m21 στα 57.8 κ σε ρέλι που την ανέβασα μέχρι 1.90
Πούλια έχω πάρει με όλα σχεδόν τα σεταπ που δοκίμασα. Ομως με άλλες πυριτιδες είχα πολύ καλύτερα σκοτωματα.
Με την F2 που θεωρούνται ίδιες είχα καλύτερα σκοτωματα κ στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερες ταχύτητες στον ταχογράφο.
Η 36αρα πιστεύω είναι καλύτερο υλικό για γομωσεις από 34γρ κ πάνω.
Το 7 μου αρεσει σαν στήσιμο κ θα δοκιμάσω με την F2.

Την πυρίτιδα την χάρισα.
Έκοψα τα φυσίγγια που ειχα αστέρι.
Και ότι είχα έκανα μια τελευταία δοκιμή.
1.75×32 κουβετ ντιάνα από 65.5 με 6 κενό χώρο από τζαμάκι πάτημα στα 59χιλ
Νούμερο 6 σκάγι σε ρελιαστο να δω και με 32γρ πως θα παει σε ντενεκε.
Μόνο ρέλι φτιαχνεις

Δεν είσαι ο μόνος που δεν τα βρήκε με την mb32.
Την έχω δοκιμάσει σε πάρα πολλές δοσολογίες κ δεν.
Στο χαρτί έβγαλα ωραίες τουφεκιες αλλά πάνω στο θηραμα δεν πήρα αυτά που ήθελα.
Φορτωσετη την ρημαδα να δεις ασπρη μερα......δεν ειναι δυνατα.😀

View attachment 61052
Και ο φιλος μου σήμερα με το γερμανικό το rws 9αρι 34γρ με δικαννο στα 15μ πατάει ντουφεκια περνει το πουλί το είδα εγώ. και αυτος μου είπε είδα πούπουλα και συνεχίζει και το βρηκε το σκυλί ψόφιο 100μ πέρα..
Μην πω για το δικό μου που έπεσε και σηκωθείκε πάλι..

Η απάντηση στο Κώστας εδω για να μην χαλάμε το θέμα μπεκάτσα..
Κώστα η πρώτη εφαγε στο σήκωμα την πρώτη ντουφεκια με mb32 συνέχισε εριξα 2ρη και έπεσε με την δεύτερη με σοκολ γέμισε ο τόπος πούπουλα.
Η δεύτερη έπεσε με mb32 και το πουλί σηκωθείκε πριν το απόρτ έφυγε είδα που πήγε και φερμαριστηκε σηκωθείκε και το τελείωσα με σοκολ.
Επιδει δεν έχω ψυχολογία και χρόνο μέσα στο Νοέμβριο να παρω πυρίτιδα να κανω δοκιμές να φτιάξω αλλά φυσίγγια τα σιχάθηκα πραγματικά πειρα ένα κουτάκι γκοριλα ελιξ. Και βλέπουμε.

Και με αυτό αν προσέξεις μπορείς να κάνεις κλείσιμο αστεροειδες.
Εδω δεν έκανα σωστά αυτό που πειρα δανικό..
Και το δικό μου θα κανει;;;; το είχα δοκιμάσει παλια και ξερελιαζαν μετά...
Μπορεί να φταίει η στατική πίεση...

Status
Not open for further replies.
Back