Ακολουθεί ιδιογομωτικο σεντόνι.Το παρακάτω μήνυμα αφορά το μεγαλύτερο ποσοστο των ιδιογομωτων,με εξαίρεση τους συναδέλφους του υδρόβιου σε ακραίες συνθήκες,όπως και τους συναδέλφους που απευθύνονται στα γουρούνια.Ειναι δύο κατηγορίες με ιδιαιτερότητες.Με αφορμή το gamebore που έριξε ο Βασίλης,αλλά και τη δοκιμή που παρουσίασε ο Κ Νίκος θέλω να πω τα παρακάτω.Για φυσίγγια καθημερινής χρήσης μην ψάχνεται μαγικές συνταγές.Το gamebore,με την ονομαστικη απόδοση του 1/2 τσοκ στα 35μ δλδ περί το 65⁰/⁰,δε σκοτώνει;Σε μια άλλη κάννη το ποσοστό μπορεί να πάει στο 70⁰/,ή με ένα άλλο τσοκ ας πούμε.Αν αυτό το φυσίγγι το περάσουμε στην ιδιογομωση, αφήνοντας το όπλο δοκιμής και όλα τα υπόλοιπα ίδια, αλλάζοντας μόνο το βύσμα,μπορεί τα ποσοστά να περάσουν το 70⁰/⁰.Στο φυσίγγι που έριξε ο Νίκος των 39γρ.τι αξιολογούμε;Μια ν1.5 στο 391m/ , στους 14⁰C,αυτό σημαίνει μια αρχική ίσως και V0 410.στα 39gr.Δεν είναι μικρή.Αν αυτό το πάρει ένας ιδιογομωτης και του αλλάξει βύσμα,μπορεί να πάει στο 70⁰/⁰,αν βάλει κι ένα καλό σκάγι στο 73⁰/⁰,αν βάλει και ένα τσοκ 2*,στο 80⁰/⁰.Θεωρω ότι αυτό το φυσίγγι,θα είναι άριστο για κυνηγετική χρήση.Μην ενθουσιαζεστε με μεγάλες ταχύτητες.Ουτε με υπερσυγκεντρωσεις.Αυτες είναι εξειδικευμένες γομωσεις για ειδικές περιπτώσεις κι όχι για καθημερινή ,κυνηγετική χρήση.Αυτες τις γομωσεις δεν τις χρειάζεται ούτε η τσίχλα,ουτε η πέρδικα ούτε ακόμα κι ο λαγός.Ποσοι λαγοί έχουν πέσει από ένα ρεμινγκτον.Ενα πολυ καλό,ισορροπημένο φυσίγγι.Αυτος να είναι ο σκοπός της γόμωσης.Η αρμονία και η ισορροπία των υλικών,που καλουμαστε κάθε φορά να συνδυάσουμε.Προσωπικα,οι δοκιμές μου τα τελευταία χρόνια, παρόλο που γεμίζω πολλά φυσίγγια,έχουν περιοριστεί στα δράμια ως ιδιογομωτικη ανησυχία περισσότερο.Λαγο,κυνηγάω με ένα ταπεινό 1.85x35.5. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ένα υπερσυγκεντρωτικο φυσίγγι,είτε λαχανιασμενος,είτε στα γκρέμια,είτε στο πέταμα του λαγού,της Πέρδικας κλπ .Όχι ότι δεν έχουν χρησιμότητα αυτά τα φυσίγγια,αλλά το τονίζω ότι δεν είναι για όλους και για καθημερινή κυνηγετική χρήση.Ακουστε τι σας λέει η κάννη σας.Παντα μας λέει τι θέλει.Δωστε τη μέγιστη σημασία στην ισορροπία και την αρμονία των υλικών.Δωστε σημασία στην ασφάλεια πρωτίστως.Επειτα,η εξοικείωση με το ίδιο το πυρομαχικο,με το όπλο μας και οι σωστές αποστάσεις θα μας δικαιώσουν για την επιλογή μας.Η συνεχής ενασχόληση με το αντικείμενο και η μελέτη,είναι αυτα που θα φέρουν και την εμπειρία,ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε και να προσαρμόζουμε με μεγαλύτερη ευκολια και ασφάλεια.Φτιαξτε ΑΣΦΑΛΉ,ισορροπημένα φυσίγγια.Δυστυχως,δεν είχα,ούτε έχω την πολυτέλεια των μετρήσεων .Μέσα απ'την εμπειρία μου,ως κυνηγος-ιδιογομωτης,θέλησα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις οι οποίες ίσως έχουν και συμβουλευτικό χαρακτήρα για νέους ή επίδοξους ιδιογομωτες.Καλα και ασφαλή γεμίσματα!