Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Βασίλη,δε ρίχνω τόσα γρ.Μια δοκιμή, συνέχεια της χθεσινής.Χαζευα,ρεμ και win ,στα 53γρ είναι στα 1210ft -368m/s
View attachment 63645

Παρη μου...Η ποιοτητα σκαγιων του Αμερικανου...καμια σχεση με
αυτα που γεμιζουμε εμεις..
Εαν δεν εχεις αλευρι στα σκαγια σου...εισαι τουλαχιστον 10 -12% να
μην πω 15% κατω απο τη συγκεντρωση του Αμερικανου φιλε. ;)

Παρη μου...Η ποιοτητα σκαγιων του Αμερικανου...καμια σχεση με
αυτα που γεμιζουμε εμεις..
Εαν δεν εχεις αλευρι στα σκαγια σου...εισαι τουλαχιστον 10 -12% να
μην πω 15% κατω απο τη συγκεντρωση του Αμερικανου φιλε. ;)
Καλέ μου, φίλε,Χρόνια Πολλά με υγεία,κι από εδώ!Δε χρησιμοποιώ ούτε μπαφερ,ούτε αλεύρι,ούτε καν επιχαλκωμενα.Είναι ο τρόπος και ο τόπος που κυνηγάω ,που η απόδοση των ονομαστικών συσφιξεων με καλύπτει.Η ιδιογομωση,μου εξασφαλίζει την σταθερότητα,που κανένας άλλος δε μπορεί .Στα αμερικανικά ,στάθηκα μόνο στις αρχικές,για να έχω ένα μπουσουλα στα 52+++ γραμμάρια,γιατί ξέρεις,οι πληροφορίες για τέτοιες γομωσεις είναι δυσευρετες κι αυτοί που τις έχουν,δεν τις μοιράζονται...

Last edited:
Καλέ μου, φίλε,Χρόνια Πολλά με υγεία,κι από εδώ!Δε χρησιμοποιώ ούτε μπαφερ,ούτε αλεύρι,ούτε καν επιχαλκωμενα.Είναι ο τρόπος και ο τόπος που κυνηγάω ,που η απόδοση των ονομαστικών συσφιξεων με καλύπτει.Η ιδιογομωση,μου εξασφαλίζει την σταθερότητα,που κανένας άλλος δε μπορεί .Στα αμερικανικά ,στάθηκα μόνο στις αρχικές,για να έχω ένα μπουσουλα στα 52+++ γραμμάρια,γιατί ξέρεις,οι πληροφορίες για τέτοιες γομωσεις είναι δυσευρετες κι αυτοί που τις έχουν,δεν τις μοιράζονται...

Χρονια Πολλα φιλε μου και του χρονου με υγεια.!!
Να ξεκινησω απο το τελος...Ευτυχως υπαρχουν ατομα στο φορουμ
οπως και εσυ που μοιραζονται πληροφοριες.
Αυτο που ειχα πει ...ισχυει...ο ταχογραφος ειναι σημαντικο εργαλειο..
σου ''ανοιγει'' τα ματια...
Ο τοπος και ο τροπος που κυνηγαει ο καθε ενας καθοριζει και τι
φυσιγγια θα φτιαξουμε ...συμφωνω απολυτα μαζι σου!!

Χρονια Πολλα φιλε μου και του χρονου με υγεια.!!
Να ξεκινησω απο το τελος...Ευτυχως υπαρχουν ατομα στο φορουμ
οπως και εσυ που μοιραζονται πληροφοριες.
Αυτο που ειχα πει ...ισχυει...ο ταχογραφος ειναι σημαντικο εργαλειο..
σου ''ανοιγει'' τα ματια...
Ο τοπος και ο τροπος που κυνηγαει ο καθε ενας καθοριζει και τι
φυσιγγια θα φτιαξουμε ...συμφωνω απολυτα μαζι σου!!
Όντως σπουδαίο εργαλείο!Σε ζημιώνει με την αγορά,και σε αποζημιώνει με τις ελάχιστες δοκιμές που θα χρειαστείς για να πάρεις αυτό που θέλεις σε ποιότητα και ασφάλεια. Ένας απ'τους λόγους που μπήκα στο φόρουμ,είναι να μεταφέρω,όσο μπορώ,απ'το μικρό κομμάτι που έχω κατακτήσει,με κόπο και κόστος,με τη βοήθεια των λιγων,και τη μυστικοπάθεια των πολλών.Μου έδωσες μια ιδέα για δοκιμή.Θα μετρήσω ένα ρέμι αρχική , συγκέντρωση και διάτρηση.Θα φτιάξω κι ένα δικό μου με ίδια χαρακτηριστικά βάρους,αρχικής,να δω πόσο θα μαζέψει τη ροζέτα απ'το ονομαστικό που έχω με~ 420 V 1.5 που ρίχνω τώρα,όπως επίσης διαφορές διάτρησης.Μπιιιλ,τον τενεκεεεεε!

Χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα σε όλους.
Έχει κανένας καταφέρει να αντιγράψει και να μου πει συνταγή για τα φυσίγγια του Στόκα max double 10+8 και max super double 8+6 και 6+4 ή να μου πει κάποια αντίστοιχη συνταγή με 2 νούμερα όπως πχ 10+8 και 6+4 και σε τι αναλογία σε γραμμάρια βάζει τα ψηλά και τα χοντρά?

Σε κάποια περιοδικά έγραφε για το max double 10+8 ότι είχε 960 σκάγια 660 νο10 και 300 νο8. Αλλά ζυγίζοντας τα με αυτή την αναλογία δεν βγαίνουν 33,2 γρ. που έγραφε ότι ήταν σύνολο η γόμωση αλλά 48 γρ. Για να βγούν 33,2 γρ πρέπει να ήταν τα σκάγια 11 και 9,5 σε αυτή την αναλογία.
Μετρώντας 300 σκάγια σε 10 νούμερο (ζυγίζουν περίπου 12 γρ) και 300 σκάγια σε 8 νούμερο (ζυγίζουν περίπου 22 γρ) μου βγαίνουν σύνολο κάτι λιγότερο από 34 γρ σκάγια. Οπότε μπορεί κάποιος να μου πει ποιά ήταν η πραγματική αναλογία των σκαγίων σε αυτά τα φυσίγγια;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Έχει κανένας καταφέρει να αντιγράψει και να μου πει συνταγή για τα φυσίγγια του Στόκα max double 10+8 και max super double 8+6 και 6+4 ή να μου πει κάποια αντίστοιχη συνταγή με 2 νούμερα όπως πχ 10+8 και 6+4 και σε τι αναλογία σε γραμμάρια βάζει τα ψηλά και τα χοντρά?

Σε κάποια περιοδικά έγραφε για το max double 10+8 ότι είχε 960 σκάγια 660 νο10 και 300 νο8. Αλλά ζυγίζοντας τα με αυτή την αναλογία δεν βγαίνουν 33,2 γρ. που έγραφε ότι ήταν σύνολο η γόμωση αλλά 48 γρ. Για να βγούν 33,2 γρ πρέπει να ήταν τα σκάγια 11 και 9,5 σε αυτή την αναλογία.
Μετρώντας 300 σκάγια σε 10 νούμερο (ζυγίζουν περίπου 12 γρ) και 300 σκάγια σε 8 νούμερο (ζυγίζουν περίπου 22 γρ) μου βγαίνουν σύνολο κάτι λιγότερο από 34 γρ σκάγια. Οπότε μπορεί κάποιος να μου πει ποιά ήταν η πραγματική αναλογία των σκαγίων σε αυτά τα φυσίγγια;

best free image hosting
Φώτο Κωνσταντίνου.. το γραφεί:πάνω χοντρό σκάγι κατω ψιλό

Και για ποιον λογο να αντιγραψεις την συνταγη και δεν βγαζεις μια
δικη σου οπως την θελεις Μανωλη .?

60% χοντρα-40% ψιλά
Διαφορά δύο νούμερα μεταξύ των.
Τα ψιλά πίσω από τα χοντρά.

σε αποζημιώνει με τις ελάχιστες δοκιμές που θα χρειαστείς για να πάρεις αυτό που θέλεις σε ποιότητα και ασφάλεια.
Αυτό συμβαίνει μόνο με τη χρήση επίσημων, πιστοποιημένων, συνταγών όταν αυτές ακολουθούνται κατά γράμμα. Στην εξέλιξη μιας "προσωπικής" συνταγής δεν νομίζω ότι ισχύει. Αναφέρομαι στην ασφάλεια.

Αυτό συμβαίνει μόνο με τη χρήση επίσημων, πιστοποιημένων, συνταγών όταν αυτές ακολουθούνται κατά γράμμα. Στην εξέλιξη μιας "προσωπικής" συνταγής δεν νομίζω ότι ισχύει. Αναφέρομαι στην ασφάλεια.
Είναι ένας δείκτης.Δεν είναι κανονάκι,αλλά ενας σπουδαίος δείκτης για εμας τους ερασιτεχνες.Παλιοτερα κοιταγαμε το αποτύπωμα στο καψυλιο,τα σιδερωμενα χείλη,την απόσταση που πετάγονταν ο κάλυκας ,ο κρότος,το λάκτισμα και άλλες πρακτικές που υιοθετούσε ο καθένας μας.Δε νομίζω ότι ένα φυσίγγιο,τηρώντας τις προδιαγραφές των υλικών που συνδυάζουμε, με αρχική τα 390,να είναι επικίνδυνο,ούτε κάποιο με 450 να είναι ασφαλή.Υπο προϋποθέσεις τα παραπάνω' κι όχι αυθαίρετα,με δείκτη μόνο τον ταχογραφο..Ακομα όμως και μια γομωση ,προερχόμενη από εταιρεία με πιστοποίηση,μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ,προερχόμενη από αστοχία υλικού ή σφάλμα των εργαλειομηχανών. Η άποψή μου...

Και για ποιον λογο να αντιγραψεις την συνταγη και δεν βγαζεις μια
δικη σου οπως την θελεις Μανωλη .?
A κ.Νίκο σας προλαβα. Έφτιαξα 15 φυσίγγια με την παρακάτω συνταγή.
Τ3 chedite 12/68,5 cx2000 psb1 1.80x34 obturator +dianna 17 κλεισιμο παραδοσιακό ρέλι με πλαστικό δισκάκι στα 63mm τελικό με 7 mm ΚΑΧ.
Δεν ήξερα αναλογία στα σκάγια και απλά μέτρησα 300 σκάγια νο10 τα οποία έβγαιναν κάτι λιγότερο απο 12 γρ. και 300 σκάγια νο 8 τα οποια έβγαιναν κάτι λιγότερο απο 22γρ οπότε σύνολο κάτι λιγότερο από 34 γρ ώστε να έχω συνολικά 600 σκάγια στο φυσίγγι.
Τα 10 τα έριξα ήδη στο κυνήγι σε τσίχλα με καλά αποτελέσματα και κάποιες αρκετά μακρινές βολές (δεν θα γινόταν και αλλιώς με 34 γρ φυσίγγι σε τσίχλα) και τα υπόλοιπα 5 τα κρατάω για να το δοκιμάσω στον στόχο και να τα μετρήσω.

Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί ψάχνοντας πληροφορίες για το εν λόγο φυσίγγι για να φτιάξω ένα παρόμοιο είδα ότι σε κάποιο περιοδικό έγραφε ότι το φυσίγγι αυτό max double 10+8 είχε 660 σκάγια 10 νούμερο και 300 σκάγια 8 νούμερο και ήταν στο σύνολο 33,2 γρ το οποίο είναι εντελώς λάθος. Αν ζυγίσετε 660 σκάγια 10νο και 300 8νο το σύνολο βγαίνει περίπου στα 47-48 γρ. Οπότε μάλλον ο κ.Στόκας (θεος χωρέστον εκεί που είναι) άλλα έφτιαχνε και άλλα διαφήμιζε από ότι φαίνεται προκειμένου να πουλήσει. Επίσης επειδή δεν έχω ξαναφτιάξει παρόμοιο φυσίγγι με δύο νούμερα σκάγια ήθελα να έχω ένα μπούσουλα από που να αρχίσω ώστε να περιορίσω λίγο τις δοκιμές γιατί δεν μου μένει και αρκετός χρόνος για αυτές.
IMG_20221225_231139.jpgIMG_20221225_232232.jpg

Τ3 chedite 12/68,5 cx2000 psb1 1.80x34 obturator +dianna 17 κλεισιμο παραδοσιακό ρέλι με πλαστικό δισκάκι στα 63mm τελικό με 7 mm ΚΑΧ.
Δεν ήξερα αναλογία στα σκάγια και απλά μέτρησα 300 σκάγια νο10 τα οποία έβγαιναν κάτι λιγότερο απο 12 γρ. και 300 σκάγια νο 8 τα οποια έβγαιναν κάτι λιγότερο απο 22γρ οπότε σύνολο κάτι λιγότερο από 34 γρ ώστε να έχω συνολικά 600 σκάγια στο φυσίγγι.
Τα 10 τα έριξα ήδη στο κυνήγι σε τσίχλα με καλά αποτελέσματα και κάποιες αρκετά μακρινές βολές (δεν θα γινόταν και αλλιώς με 34 γρ φυσίγγι σε τσίχλα) και τα υπόλοιπα 5 τα κρατάω για να το δοκιμάσω στον στόχο και να τα μετρήσω.

Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί ψάχνοντας πληροφορίες για το εν λόγο φυσίγγι για να φτιάξω ένα παρόμοιο είδα ότι σε κάποιο περιοδικό έγραφε ότι το φυσίγγι αυτό max double 10+8 είχε 660 σκάγια 10 νούμερο και 300 σκάγια 8 νούμερο και ήταν στο σύνολο 33,2 γρ το οποίο είναι εντελώς λάθος. Αν ζυγίσετε 660 σκάγια 10νο και 300 8νο το σύνολο βγαίνει περίπου στα 47-48 γρ. Οπότε μάλλον ο κ.Στόκας (θεος χωρέστον εκεί που είναι) άλλα έφτιαχνε και άλλα διαφήμιζε από ότι φαίνεται προκειμένου να πουλήσει. Επίσης επειδή δεν έχω ξαναφτιάξει παρόμοιο φυσίγγι με δύο νούμερα σκάγια ήθελα να έχω ένα μπούσουλα από που να αρχίσω ώστε να περιορίσω λίγο τις δοκιμές γιατί δεν μου μένει και αρκετός χρόνος για αυτές.
View attachment 63712View attachment 63713
Xρονια πολλά .
Η αναλογία ψιλών - χοντρών σκαγιών δέν είναι ορθή .
Αν δέν βάλεις τουλάχιστον μισά -μισά (17+17 )αυτά πού πρέπει να είναι
περισσότερα σε βάρος είναι ψιλά 10άκια .
Θα σου πρότεινα 20γρ ν.10 +14 γρ ν.8 με καψύλι 688 .

Είναι ένας δείκτης.Δεν είναι κανονάκι,αλλά ενας σπουδαίος δείκτης για εμας τους ερασιτεχνες.Παλιοτερα κοιταγαμε το αποτύπωμα στο καψυλιο,τα σιδερωμενα χείλη,την απόσταση που πετάγονταν ο κάλυκας ,ο κρότος,το λάκτισμα και άλλες πρακτικές που υιοθετούσε ο καθένας μας.Δε νομίζω ότι ένα φυσίγγιο,τηρώντας τις προδιαγραφές των υλικών που συνδυάζουμε, με αρχική τα 390,να είναι επικίνδυνο,ούτε κάποιο με 450 να είναι ασφαλή.Υπο προϋποθέσεις τα παραπάνω' κι όχι αυθαίρετα,με δείκτη μόνο τον ταχογραφο..Ακομα όμως και μια γομωση ,προερχόμενη από εταιρεία με πιστοποίηση,μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ,προερχόμενη από αστοχία υλικού ή σφάλμα των εργαλειομηχανών. Η άποψή μου...
Πάρη, θα συμφωνήσω μαζί σου, ο ταχογραφος είναι σημαντικό εργαλείο, εγώ έχω για εμένα μιλάω, κανόνα τα σεταπ που φτιάχνω να είναι 400 Μ/ς , περιμένω να κάνει κρύο κοντά στους 0 βαθμούς για να τα μετρήσω, επειδή κυνηγάω υδρόβιο προσπαθώ να είναι κοντά στης συνθήκες που κυνηγάω, μπορεί να είμαι λάθος, αλλά όταν ήμουν πολύ μικρός πήρα κρυφά τα μπαρουτοσκαγα από το γέρο μου, έκανα τα δικά μου, με αποτέλεσμα να διαλύσω το όπλο του γέρο μου, και ξέρω πως είναι να σκάει στο πρόσωπο, και ο Θεός φύλαξε και δεν είχαμε τα χειρότερα, είμαι πολύ προσεκτικός και δεν τον παραβαίνω εύκολα.

Xρονια πολλά .
Η αναλογία ψιλών - χοντρών σκαγιών δέν είναι ορθή .
Αν δέν βάλεις τουλάχιστον μισά -μισά (17+17 )αυτά πού πρέπει να είναι
περισσότερα σε βάρος είναι ψιλά 10άκια .
Θα σου πρότεινα 20γρ ν.10 +14 γρ ν.8 με καψύλι 688 .
Χρόνια πολλά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Έκανα λάθος και έβαλα μισα μισα σε πλήθος σκαγίων και όχι σε βάρος:oops:.
Και ο μόνος λόγος που έφτασα στα 34 γρ. που τα θεωρώ πολλά για τσίχλα ήταν γιατί δεν γινόταν αλλιώς ώστε να έχω τουλάχιστον 600 σκάγια στο σύνολο.
Θα δοκιμάσω να βάλω αναλογία σε βάρος 50-50% ή 60-40% σε ψιλά και χοντρά αντίστοιχα μειώνοντας όμως τα γραμμάρια στα 30-31 σύνολο. Δηλαδή θα φτιάξω 18γρ νο10 + 13 ή 12 γρ νο 8 που και πάλι βγαίνουν πάνω απο 600 σκάγια σύνολο που για μένα ειναι οκ. Σας ευχαριστώ.

Επίσης θέλω και άλλη βοήθεια. Σκέφτομαι να φτιάξω ένα φυσίγγι με δυο νούμερα σκάγια 10+8 στο οποίο τα ψιλά σκάγια να έχουν διασπορά για κοντινές αποστάσεις και τα χοντρά θα διατηρούν κάποια συγκέντρωση για πιο μαρκινές αποστάσεις. Οπότε σκέφτομαι να το φτιάξω με μισόταπα Bior (όχι biorientabile γιατι δεν θα βγαίνει η ογκομετρία) μετά θα έχει ψιλά σκάγια 10 νούμερο μετά ανάποδο αποκεντρωτήρα Ηλιόπουλου μετά 8 νούμερο σκάγια και να κλεισω στρογγυλό παραδοσιακό ρέλι με πλαστικό δισκάκι. Έχετε δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο και να μου προτείνεται κάποια συνταγή για να έχω ένα μπούσουλα γιατί δεν έχω ξανακλείσει με ανάποδο αποκεντρωτήρα κάτι παρόμοιο. Αυτό το θέλω σε περίπτωση που πηγαίνω με την καραμπίνα κυνήγι που εκεί δεν έχω την επιλογή δεύτερης κάννης με διαφορετικό τσοκ και φυσίγγι οπότε θέλω να φτιάξω ένα φυσίγγι που να ειναι αποτελεσματικό και για κοντά και μεσαίες προς μακρινές αποστάσεις.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

View attachment 63712View attachment 63713
Από 68.50mm με 7mm κενο πάτημα στα 63mm🤔🤔🤔

Status
Not open for further replies.
Back