Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Θα σας στεναχωρήσω ...

Αυτό που λέγεται για τα χοντρά μπροστά που προσδίδουν μεγαλύτερες τελικές στα ψιλά πίσω μην το δένετε κόμπο ότι είναι "σωστό".

Τα σκάγια δέχονται πλήρη αντίσταση από τον αέρα όταν είναι απομακρυσμένα κατά 2-3 διαμέτρους μεταξύ τους αν θυμάμαι καλά.

Το μόνο που δημιουργούν σίγουρα τα double είναι μεγαλύτερη ουρά.

Πρέπει να κρατήσεις (με κάποιον τρόπο) πολύ σφιχτά μεταξύ τους τα σκάγια στην αρχή για να έχεις διαφορά που θα ωφελήσει.
Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν λόγο να ρίχνω double.

Θα σας στεναχωρήσω ...

Αυτό που λέγεται για τα χοντρά μπροστά που προσδίδουν μεγαλύτερες τελικές στα ψιλά πίσω μην το δένετε κόμπο ότι είναι "σωστό".

Τα σκάγια δέχονται πλήρη αντίσταση από τον αέρα όταν είναι απομακρυσμένα κατά 2-3 διαμέτρους μεταξύ τους αν θυμάμαι καλά.

Πρέπει να κρατήσεις (με κάποιον τρόπο) πολύ σφιχτά μεταξύ τους τα σκάγια στην αρχή για να έχεις διαφορά που θα ωφελήσει.

άραγε τι θα γίνονταν αν έμπαιναν τα ψηλά σκάγια μπροστά?

Από 68.50mm με 7mm κενο πάτημα στα 63mm🤔🤔🤔
Ναι γιατί πόσο έπρεπε; Στο κυνηγότοπο είχε μέτρια ανάκρουση και πήγε καλά ακόμη και σε 1-2 τσίχλες που βάρεσα πιο μακρυά. Τα 7mm KAX τα άφησα επειδή έχει dianna και δεν έχει αρκετό αμορτισέρ.

Θα σας στεναχωρήσω ...

Δεν τα έφτιαξα με αυτό τον σκοπό δηλαδή για να κερδίσω μένουσες στα ψιλά σκάγια. Θεώρησα ότι τα ψιλά σκάγια που βρίσκονται σε επαφή με την τάπα λόγο μεγαλύτερης παραμόρφωσης από τις πιέσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη διασπορά που αυτό ήταν και το ζητούμενο μου. Αυτό δηλαδή που προσπαθώ να φτιάξω είναι ένα φυσίγγι όπου τα ψιλά σκάγια θα αποκτήσουν διασπορά και θα είναι αποτελεσματικά στις κοντινές αποστάσεις και τα χοντρά λόγο μεγαλύτερης ενέργειας θα είναι αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Για αυτό και σκέφτηκα να βάλω 50-50% σε πλήθος σκαγίων στα διαφορετικά νούμερα. Δεν με ενδιαφέρει να φτιάξω ένα φυσίγγι που να βαράω σε μεγαλύτερες αποστάσεις με τα ψιλά σκάγια. Για αυτό και δεν θέλω να πέσω αρκετά στο βάρος των πιο χοντρών σκαγίων ώστε να έχω μία ικανοποιητική συγκέντρωση στις μεσαίες προς μακρινές αποστάσεις.
Θα μου πείτε πολλά ζητάω και θα έχετε και δίκιο. Απλά πειραματίζομαι να δω αν μπορέσω τουλάχιστον να πλησιάσω λίγο σε αυτό που προσπαθώ να κάνω.

Θυμάμαι είχα κάνει μια απόπειρα πριν χρόνια με διπλά σκάγια Νο5 μπροστά,Νο7 πίσω στα 38gr-19+19 με sg19 πυρίτιδα tecna.Ενω στο χαρτί με εντυπωσίασε,στο κυνήγι δεν........Από τότε δεν ξαναασχοληθηκα. Αντίθετα το ίδιο setup σε Νο5 θάνατος.

Θεωρητικά θα άνοιγαν λίγο περισσότερο τα χοντρά.
Δεν νομίζω τραγικά πάντως.
Δεν γεμίζω όμως, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά.
Και πού οφείλεται αυτό; Όντως ανοίγουν, αν στήσεις το ίδιο ακριβώς φυσίγγι και τοποθετήσεις τα ψιλά μπροστά.

Πάρη, θα συμφωνήσω μαζί σου, ο ταχογραφος είναι σημαντικό εργαλείο, εγώ έχω για εμένα μιλάω, κανόνα τα σεταπ που φτιάχνω να είναι 400 Μ/ς , περιμένω να κάνει κρύο κοντά στους 0 βαθμούς για να τα μετρήσω, επειδή κυνηγάω υδρόβιο προσπαθώ να είναι κοντά στης συνθήκες που κυνηγάω, μπορεί να είμαι λάθος, αλλά όταν ήμουν πολύ μικρός πήρα κρυφά τα μπαρουτοσκαγα από το γέρο μου, έκανα τα δικά μου, με αποτέλεσμα να διαλύσω το όπλο του γέρο μου, και ξέρω πως είναι να σκάει στο πρόσωπο, και ο Θεός φύλαξε και δεν είχαμε τα χειρότερα, είμαι πολύ προσεκτικός και δεν τον παραβαίνω εύκολα.
Συμφωνω εν μερη στα λιγα γρ ναι μπορείς με την μέτρηση της οποίας ταχύτητας να εχεις ενα μπούσουλα απο 40γρ και πανω αν δεν εχεις πιεσομετρο σαν του elvas δύσκολα να προσδιορίσεις αν εισαι μεσα στα προβλεπομενα ορια. Οι τελευταία παράγραφος ολα τα λεφτά οι δοκιμες κοντα στις συνθήκες που κυνηγας οσο για τα μπαρ είναι μέρες που χρειάζονται .

Ναι γιατί πόσο έπρεπε; Στο κυνηγότοπο είχε μέτρια ανάκρουση και πήγε καλά ακόμη και σε 1-2 τσίχλες που βάρεσα πιο μακρυά. Τα 7mm KAX τα άφησα επειδή έχει dianna και δεν έχει αρκετό αμορτισέρ.
Το κενό το μέτρησες απ τα σκάγια; ;;
Το κενό δεν το αφερουμε στο πάτημα; ;
Π.χ έχουμε 5 κενό σε 65αρι κάλυκα αρα δεν πρέπει να το πάμε και μισώ χιλ ποιο κάτω στα 59.50;;; εσυ από 68.50 με 7κενο δεν έπρεπε να πας 61;;; η έχω καταλάβει λάθος; ;; η το κλείσιμο είναι παντα 5χιλ ανεξάρτητα το κενο;;

Εχω δοκιμασει τον ''αδη με τα λειψανα''... σε φυσιγγια με διαφορετικα
νουμερα σκαγιων.
Ειτε σε διασπορας ειτε σε κανονικο φυσιγγιο..εννοω για μακρια.
Εαν εξαιρεσω τα διασπορας στα ''μακρινα φυσιγγια'' ποτε δεν
πηρα αυτο που ηθελα εκτος απο ελαχιστες περιπτωσεις.. πχ. το
σεταπ του Τεο με σκαγια Ν4+1 και καποια αλλα δικα μου...αλλα παντα
με ''ειδικα'' στησιματα.
Το οφελος ομως τιποτα το ιδιαιτερο και σημαντικο...περισσοτερο
ο ''μπελας'' του κλεισιματος..αυτο εμενε.
Εννοω οτι και με ΕΝΑ νουμερο σκαγιων ειχα τα ιδια αποτελεσματα
και τις περισσοτερες φορες πολυ καλυτερα!!
Με μονη εξαιρεση το διπλοκυαθιο που εδινε σταθερα αποτεσματα!!
Τωρα οσον αφορα τα διασπορας και επειδη τα διαφορετικα στησιματα
ειναι τοσα , οσα φτανει η φαντασια σου....με τα χοντρα σκαγια παντα
κατω ( εχω δοκιμασει και Ν5+9 ) και αλλα νουμερα σε διαφορες
αναλογιες και ανοιγμα τουφεκιας...τα χοντρα σκαγια δημιουργουν
μεγαλο ανοιγμα τουφεκιας...ωστοσο μην περιμενετε να σκοτωσουν μετα
τα 30 μετρα παρα μονο απο τυχη. :)

Συμφωνω εν μερη στα λιγα γρ ναι μπορείς με την μέτρηση της οποίας ταχύτητας να εχεις ενα μπούσουλα απο 40γρ και πανω αν δεν εχεις πιεσομετρο σαν του elvas δύσκολα να προσδιορίσεις αν εισαι μεσα στα προβλεπομενα ορια. Οι τελευταία παράγραφος ολα τα λεφτά οι δοκιμες κοντα στις συνθήκες που κυνηγας οσο για τα μπαρ είναι μέρες που χρειάζονται .
Ναι συμφωνώ απόλυτα, από 40 γρ, πάνω θέλει πολύ προσοχή, όσο για της μέρες που χρησιμοποιούνται τα πολλά μπάρ, δεν κάνει τα κρύα που έκανε παλιά, οπότε δεν χρειάζεται πολλά μπάρ, δεν φεύγω από τα μέρη μου να κυνηγήσω άλλου λόγο δουλειάς, οπότε δεν τα φορτωνο σε μπαρ και γρ, Αν θα το κάνω θα είναι σε κανά μπουλούκι που δεν μπορώ να τα πλησιάσω, πολύ σπάνια πλέον, να φανταστείς η θερμοκρασία είναι της περισσότερες φορές από 5 έως 10++, για να φτάσει 0 και κάτω σε εμάς Ν Ηλείας,θα πρέπει να κάνει κρύο σε όλη την Ελλάδα, φέτος φτάσαμε Χριστούγεννα και γυρίζουμε με τα κοντομανικα, έτσι είναι τα κρύα ;; Δυστυχώς αλλάξανε οι καιροί, χρειάζεται να κάνει και τα κρύα γιατί είναι πολύ σημαντικο, αλλά δεν. :)

Το κενό το μέτρησες απ τα σκάγια; ;;
Το κενό δεν το αφερουμε στο πάτημα; ;
Π.χ έχουμε 5 κενό σε 65αρι κάλυκα αρα δεν πρέπει να το πάμε και μισώ χιλ ποιο κάτω στα 59.50;;; εσυ από 68.50 με 7κενο δεν έπρεπε να πας 61;;; η έχω καταλάβει λάθος; ;; η το κλείσιμο είναι παντα 5χιλ ανεξάρτητα το κενο;;
Για να φτιάξουμε ένα ρελι, χρειαζόμαστε ελεύθερο χώρο ,το ύψος του ρελιου x2 +(~)το πάχος του ρελιού.Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε ένα ρελι περί τα 3μμ + 3μμ+2μμ(περίπου) =8μμ.Οσο μικρότερος ελεύθερος χώρος υπαρχει σε μμ, μεταφέρεται αντίστοιχα, σε συμπίεση του αμορτισέρ,(απ'τη στιγμή που έχουμε ως σταθερά,το βάθος του ρελιου).Στην diana αφήνουμε περισσότερο ελ.χωρο ,γιατί είναι , θεωρητικά,ασυμπιεστη.Καποιοι μετρούν ελ.χωρο απ'τα σκάγια,άλλοι με το δισκίο... Κάποιες φορές κριτής είναι η ελαστικότητα -συμπιεσιμοτητα,του αμορτισέρ Άλλο sg και άλλο gt...
IMG_20221218_160648.jpg

Για να φτιάξουμε ένα ρελι, χρειαζόμαστε ελεύθερο χώρο ,το ύψος του ρελιου x2 +(~)το πάχος του ρελιού.Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε ένα ρελι περί τα 3μμ + 3μμ+2μμ(περίπου) =8μμ.Οσο μικρότερος ελεύθερος χώρος υπαρχει σε μμ, μεταφέρεται αντίστοιχα, σε συμπίεση του αμορτισέρ,(απ'τη στιγμή που έχουμε ως σταθερά,το βάθος του ρελιου).Στην diana αφήνουμε περισσότερο ελ.χωρο ,γιατί είναι , θεωρητικά,ασυμπιεστη.Καποιοι μετρούν ελ.χωρο απ'τα σκάγια,άλλοι με το δισκίο... Κάποιες φορές κριτής είναι η ελαστικότητα -συμπιεσιμοτητα,του αμορτισέρ Άλλο sg και άλλο gt...
View attachment 63725
Ευχαριστώ..
διασποράς ελικοιδες βλέπω😇😇😇
Με το άστερι στο 10κενο;;; τι κανόνας παίζει εκεί; ;;

Και πού οφείλεται αυτό; Όντως ανοίγουν, αν στήσεις το ίδιο ακριβώς φυσίγγι και τοποθετήσεις τα ψιλά μπροστά.
Τα ψιλά "φρενάρουν" περισσότερο και χαλάει και η δική τους κατανομή και των χοντρών

εσυ από 68.50 με 7κενο δεν έπρεπε να πας 61;;;
Αν ο συνάδελφος,έχει βάθος ρελιου 3μμ κι έχει μετρήσει απ'τα σκάγια,βάζοντας το δισκίο πηγαίνει στα 5μμ εφαρμόζοντας 3μμ περίπου συμπίεση στο βύσμα.Αν έχει μετρήσει απ'το δισκίο,εφαρμόζει 1μμ συμπίεση...

Αν ο συνάδελφος,έχει βάθος ρελιου 3μμ κι έχει μετρήσει απ'τα σκάγια,βάζοντας το δισκίο πηγαίνει στα 5μμ εφαρμόζοντας 3μμ περίπου συμπίεση στο βύσμα.Αν έχει μετρήσει απ'το δισκίο,εφαρμόζει 1μμ συμπίεση...
Τωρα κατάλαβα με την φωτογραφία και το βάθος ρελιου πως γίνεται... ευχαριστώ!!!

Για μενα ο σωστος τροπος μετρησης κενου χωρου γινεται με
το τζαμακι - χαρτακι - φελλο - παντα πανω στα σκαγια.
Τωρα αναλογα την πυριτιδα -βυσματωση..αυτος μεταβαλλεται
αναλογα το τι θελεις να φτιαξεις...και την εμπειρια του ιδιογομωτη.

Ευχαριστώ..
διασποράς ελικοιδες βλέπω😇😇😇
Με το άστερι στο 10κενο;;; τι κανόνας παίζει εκεί; ;;
Ένας μπουσουλας είναι.Εξαρτωμενος επίσης απ'τη σκληρότητα του αμορτισέρ και τη συμπιεσιμοτητα της πυρίτιδας.Παλι στα σκληρά αμορτισέρ,αφήνουμε ένα τακ περισσότερο χώρο.Δεικτης είναι το επίπεδο αστέρι με τη σωστή συμπίεση του αμορτισέρ....

Ένας μπουσουλας είναι.Εξαρτωμενος επίσης απ'τη σκληρότητα του αμορτισέρ και τη συμπιεσιμοτητα της πυρίτιδας.Παλι στα σκληρά αμορτισέρ,αφήνουμε ένα τακ περισσότερο χώρο.Δεικτης είναι το επίπεδο αστέρι με τη σωστή συμπίεση του αμορτισέρ....

Το εσωτερικό στο άστερι είναι περίπου 2mm ;;; όταν από 68.50 ΠΆΤΗΜΑ στα 57.50 είναι -1-2mm το βάθος του ρελιού; ;; σωστά κατάλαβα; ;

Last edited:
Αν τοποθετήσεις τα ψιλά μπροστά η κατανομή ανοίγει αλλά κ "χαλάει"... Τι εννοώ χαλάει... Τα χοντρά κάποια στιγμή προσπερνούν φαντάζομαι τα ψιλά κ τα εκτοπίζουν στην περιφέρεια... Η αποτύπωση στο χαρτί είναι όλα τα χοντρά στο κέντρο κ όλα τα ψιλά στην περιφέρεια... Προσωπικά δεν μου άρεσε αυτή η εικόνα όσες φορές τα δοκίμασα κ δεν τα έχω ρίξει σε κυνήγι...

Status
Not open for further replies.
Back