Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Ερώτηση για τους γνώστες του θέματος ιδιογόμωση.
Έχει νόημα να κρατήσω τους άδειους κάλυκες από τα φυσίγγια που έριξα φέτος (ελάχιστα) και να τους μαζεύω στο μέλλον με πιθανή προοπτική κάποια στιγμή να τους ξαναγεμίσω; (άν μου έρθει κάποτε η όρεξη) Ή να τους πετάξω όπως είναι ;

Να μην τους πεταξεις....Αποθηκευσε τους σε μερος χωρις υγρασια....
Δεν ζητανε ουτε ψωμι ουτε νερο....και οταν τους χρειαστεις θα χαμογελας !!!!;)

Να ναι καλά ο θείος και ο φιλος 🤣🤣🤣 μια συμβουλή από αρχάριο... η κάθε πυρίτιδα που θα παρεις να είναι για τα γραμμάρια που λέει η εταιρεία αν τις τραβήξεις από τα μαλλιά θα τραβάς τα δικά σου αυτά είναι για πολύ αργότερα... τι εννοώ όταν λέει η πυρίτιδα Χ32 μην την πας 35-36γρ και μια μια για τα κυνήγια που πας να περνεις.
Εννοείται ότι πειραματισμούς εκτός προδιαγραφών δεν πρόκειται να κάνω! Τα θηράματα που κυνηγάω είναι τσίχλα, φάσσα, παπί, άντε και τρυγόνι στην έναρξη. Οι γομωσεις που χρησιμοποιώ είναι 32gr #8,#9, 34gr #8,#7, 36gr #6,#5, 42gr #4, 46-50gr #3 και κάτω. Γενικά με ενδιαφέρει να έχω πλήθος σκαγιων για τα θηράματα που κυνηγάω, και να έχουν τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που απαιτείται σύμφωνα με τους πίνακες κατανομής.

Πχ ένα πρασινοκεφαλο χρειάζεται ας πούμε 100 σκάγια στον κύκλο των 76cm. Ένα φυσίγγι με σκάγια #2(3,5mm) έχει 4 σκάγια στο γραμμάριο, άρα μια γόμωση 50gr θα περιέχει 200 σκάγια. Στην απόσταση που θα μου δώσει το 50% σε συγκέντρωση, μου εξασφαλίζει την "σίγουρη" καταβολή εφόσον είμαι σωστά πάνω στο θήραμα.

Last edited:
Εννοείται ότι πειραματισμούς εκτός προδιαγραφών δεν πρόκειται να κάνω! Τα θηράματα που κυνηγάω είναι τσίχλα, φάσσα, παπί, άντε και τρυγόνι στην έναρξη. Οι γομωσεις που χρησιμοποιώ είναι 32gr #8,#9, 34gr #8,#7, 36gr #6,#5, 42gr #4, 46-50gr #3 και κάτω. Γενικά με ενδιαφέρει να έχω πλήθος σκαγιων για τα θηράματα που κυνηγάω, και να έχουν τουλάχιστον τον διπλάσιο αριθμό από αυτόν που απαιτείται σύμφωνα με τους πίνακες κατανομής.
Θες γκάμα μεγάλη 😅😅😅

Με μια μηχανή mec 600 ή 650, παχυμετρο και ζυγαριά ακριβείας μπορώ να ξεκινήσω ιδιογομωση? Χρειάζομαι κάτι άλλο από εργαλεία?
Θα παρεις και ενα στροφειο να ρελιαζεις θα χρειαστεις βεβαια και ενα δραπανο να βαλεις το στροφειο η θα το προσαρμοσεις σε καμια ρελιαστρα χειρος ,γιατι η μεκ θα στα βγαζει αρελιαστα ετσι κλεινουν οι αμερικανοι ,και να ξερεις ολλες αυτες οι μηχανες απο αμερικη ειναι για αναγομωση !!

Θα παρεις και ενα στροφειο να ρελιαζεις θα χρειαστεις βεβαια και ενα δραπανο να βαλεις το στροφειο η θα το προσαρμοσεις σε καμια ρελιαστρα χειρος ,γιατι η μεκ θα στα βγαζει αρελιαστα ετσι κλεινουν οι αμερικανοι ,και να ξερεις ολλες αυτες οι μηχανες απο αμερικη ειναι για αναγομωση !!
Ναι αυτό το ξέρω. Reloaders τις λένε. Και εδώ που τα λέμε, έχω ένα σωρό ριγμένους κάλυκες, γιατί και εγώ τους μαζεύω από τον κυνηγότοπο.

Εννοώ άν έχει νόημα για πιθανότητα αναγόμωσης - εννοείται πώς δεν τα αφήνουμε στον κυνηγότοπο όπως όπως.
Εγω αυτο που εχω παρατηρισει ειναι οτι αν το φυσιγγι ειναι νορμαλ και με ψιλα σκαγια μια χαρα τον γεμιζεις τον καλυκα 2-3 φορες τωρα τα ενυσχιμενα και με χοντρα σκαγια δεν γεμιζονται ξανα κανουν κολπα !! Κακο για μενα γιατι σχεδον ολλα μου τα φυσιγγια ειναι "ενυσχιμενα" .think. κοινως για τσιχλα ,τρυγωνι ,ακομα και για παγανοφυσιγγα μπορεις να κανεις ανετα αναγομωση να σου βγαινουν και αρκετα πιο οικονομικα

Πχ ένα πρασινοκεφαλο χρειάζεται ας πούμε 100 σκάγια στον κύκλο των 76cm. Ένα φυσίγγι με σκάγια #2(3,5mm) έχει 4 σκάγια στο γραμμάριο, άρα μια γόμωση 50gr θα περιέχει 200 σκάγια. Στην απόσταση που θα μου δώσει το 50% σε συγκέντρωση, μου εξασφαλίζει την "σίγουρη" καταβολή εφόσον είμαι σωστά πάνω στο θήραμα.

Ασε την ''θεωρια''.....παρε την μηχανη και ξεκινα.... Με τα δικα σου φυσιγγια θα δεις αλλα ''εργα''...
Το θηραμα θα το χανεις μονο απο αστοχια.... :)

Ένα σεταπ με ΜΒ32 στα 32gr με αρχική γύρω στα 405-410m/s για #8-#9 με συγκεντρωτηρα σε πρώτη φάση έχουμε?

Τι να το κανεις το 410 στο Ν9 σκαγια ??
Το ''μαγικο'' νουμερο ταχυτητων για τσιχλοφυσιγγια ειναι το V1,5-380-390m/s....
Απο εκει και μετα.....αρχιζουν τα διαμπερη τραυματα ....παραμορφωσεις σκαγιων....ανεμοσκορπισματα
κτλ κτλ...;)

Ένα σεταπ με ΜΒ32 στα 32gr με αρχική γύρω στα 405-410m/s για #8-#9 με συγκεντρωτηρα σε πρώτη φάση έχουμε?
Με την μβ32 καληπτεις σχεδον ολλα τα κυνηγια που ανεφερες μεχρι τα 34γρ δεν χρειαζεσαι τιποτα αλλο αντε βαρια-βαρια 35 γρ σε πιο χοντρα ,ασε την θεωρια που σκεφτεσαι ,γιατι για παπια και το σκεπτηκο σου θα χρειαζεσαι 12/89 καληκες στα χοντρα σκαγια

Με την μβ32 καληπτεις σχεδον ολλα τα κυνηγια που ανεφερες μεχρι τα 34γρ δεν χρειαζεσαι τιποτα αλλο αντε βαρια-βαρια 35 γρ σε πιο χοντρα ,ασε την θεωρια που σκεφτεσαι ,γιατι για παπια και το σκεπτηκο σου θα χρειαζεσαι 12/89 καληκες στα χοντρα σκαγια
Αυτό είναι το ζητούμενο! Να έχω ένα φυσίγγι που να καλύπτει σχεδόν τα πάντα!

Όσο για τις πιο βαριές γομωσεις, δεν ξεπερνάω τα 50γρ. Αναγκαστικά σε εμπορικά... Στατιστική και πιθανότητες κατά βάση, σφιχτά τσοκ κτλ.

Όσο για τις πιο βαριές γομωσεις, δεν ξεπερνάω τα 50γρ. Αναγκαστικά σε εμπορικά... Στατιστική και πιθανότητες κατά βάση, σφιχτά τσοκ κτλ.

Τα 50 γραμμαρια σε 12/76 καλυκα.....ειναι ΥΠΕΡ αρκετα σε σκαγια ακομα και σε βολια !!!

ΥΓ. Σιγα μην σε αφησουμε να αγορασεις τετοια εμπορικα....Δικα σου θα ριχνεις....και θα ξερεις τι εχεις
μεσα στην θαλαμη σου...!!! ;) :)

Έχει αναφερθεί συχνά εδώ, κυρίως από τον gvp9000 και έχουν ακουστεί κάποιοι όπως στο τελευταίο βίντεο, που ισχυρίζονται ( νομίζω ορθώς) , ότι σε μεγάλα θηράματα όπως τα υδρόβια, λαγός κλπ, δεν χρειάζονται τόσα πολλά ΧΟΝΤΡΑ σκάγια στον κύκλο όσα λένε οι πίνακες, αρκεί να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός και η απαιτούμενη διάτρηση. Τα 50 γρ σε 12αρι διαμετρημα άσχετα με το μήκος κάλυκα είναι παράδοξο βλητικα και δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα καλό φυσίγγι 38 ,40γρ. Για θηράματα μικρότερα επίσης είναι πιο σημαντικό να μικραίνει το μέγεθος των σκαγιων και όχι να αυξάνεται το βάρος τους, πχ αν κυνηγάμε ορτυκια και έχουμε αραιή κατανομή με 30γρ 9αρια, καλύτερα 24 με 28 γρ 10αρια ,παρά 32 γρ 9αρια.

Εγω πιστευω οτι μεχρι τα 38 γρ ειναι αρκετα και στα χοντρα για μακρια στο παπι κανεις 40 βολα 50 βολα και κανεις τη δουλεια σου με 33-34 γρ

Έχει αναφερθεί συχνά εδώ, κυρίως από τον gvp9000 και έχουν ακουστεί κάποιοι όπως στο τελευταίο βίντεο, που ισχυρίζονται ( νομίζω ορθώς) , ότι σε μεγάλα θηράματα όπως τα υδρόβια, λαγός κλπ, δεν χρειάζονται τόσα πολλά ΧΟΝΤΡΑ σκάγια στον κύκλο όσα λένε οι πίνακες, αρκεί να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός και η απαιτούμενη διάτρηση. Τα 50 γρ σε 12αρι διαμετρημα άσχετα με το μήκος κάλυκα είναι παράδοξο βλητικα και δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα καλό φυσίγγι 38 ,40γρ. Για θηράματα μικρότερα επίσης είναι πιο σημαντικό να μικραίνει το μέγεθος των σκαγιων και όχι να αυξάνεται το βάρος τους, πχ αν κυνηγάμε ορτυκια και έχουμε αραιή κατανομή με 30γρ 9αρια, καλύτερα 24 με 28 γρ 10αρια ,παρά 32 γρ 9αρια.
Εντάξει, αν στην ίδια απόσταση πχ 40-45m έχουμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό σκαγιων (ίδιας διαμέτρου)στον κύκλο, τότε ναι βεβαίως, το δέχομαι! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ιδιογομωση, αλλά όπως έχω πει, στα εμπορικά είναι λίγο θέμα τύχης!!

στα εμπορικά είναι λίγο θέμα τύχης!!

Rem express 35,5gr παντός καιρού και (μεγάλου) θηράματος χωρίς να παίζεις ζάρια.
Είναι πανάκριβο όμως.

Εγω πιστευω οτι μεχρι τα 38 γρ ειναι αρκετα και στα χοντρα για μακρια στο παπι κανεις 40 βολα 50 βολα και κανεις τη δουλεια σου με 33-34 γρ
Το καλύτερο! Παλιά έβαζα 47βολα για πάρα πολύ μακρινά παπιά, αλλά δυστυχώς δεν τα έβρισκα συχνά. Οπότε, βολευομουν με ο,τι έβρισκα άμεσα διαθέσιμο! Συμφωνώ πάντως με αυτό το σκεπτικό και το είχα δοκιμάσει στο παρελθόν.

Status
Not open for further replies.
Back