Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Ένα φυσιγγακι με σιπε στο 1,5 και με 32 γραμμάρια σκάγια βγαίνει με καινούριο κάλυκα στα €8.20 το κουτί. Με αναγόμωση γλιτώνουμε €2. Καλά τα υπολογίζω;

Ναι Βασιλη...Μονο το κοστος του καλυκα κερδιζεις...και στην ιδιογομωση...+ το εμπορικο κερδος.

Ένα φυσιγγακι με σιπε στο 1,5 και με 32 γραμμάρια σκάγια βγαίνει με καινούριο κάλυκα στα €8.20 το κουτί. Με αναγόμωση γλιτώνουμε €2. Καλά τα υπολογίζω;
Μάλλον με την τιμή της sipe απο στοκ προηγούμενης χρονιάς. Διβασική πυρίτιδα σε αυτές τις τιμές από τις καινούριες παρτίδες δύσκολο το βλέπω.

Καλησπερα Λευτερη !!!! Γιατι θεωρεις τον Ευρωπαιο ιδιογομωτη κακομοιρη ??
Καλησπέρα Νίκο,
Ελλιπείς προτεινόμενες συνταγές, ανομοιομορφία παρτίδων πυρίτιδας, καψυλίων και σκαγιών, είναι κάποιοι από τους λόγους. Κανένας σεβασμός, από μέρους των κατασκευαστών, προς τους ιδιογομωτές.
Πάρε αυτό το βιβλίο και θα καταλάβεις τι εννοώ. Αν και οι συνταγές του αφορούν, κατά βάση, Αμερικάνικα υλικά και μόνο τα κεφάλαια που αφορούν την όλη διαδικασία είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος του.
https://www.brownells.co.uk/SHOTSHE...ION-LYMAN-Softbound-Amateur-Shotgun-749010232

Last edited:
Φαντάζομαι ,διότι παλεύει να φτιάξει φυσιγγι με υλικά υποδεέστερα κ πυρίτιδες που αλλάζουν κάθε τρεις κ λιγο‼️
Έτσι είναι Γιάννη,
Αν χρειάζεσαι βαλλιστικό κέντρο για να φτιάξεις φυσίγγια για το κυνήγι σου, κάτι δεν πάει καλά.

Ναι Βασιλη...Μονο το κοστος του καλυκα κερδιζεις...και στην ιδιογομωση...+ το εμπορικο κερδος.
Το εμπορικό κέρδος δεν το γλυτώνεις, απλά το δίνεις στον Κένταυρο, Φάντομ, ή όπου αγοράζεις τα υλικά σου.
Επίσης δεν υπολόγισες τον εξοπλισμό που έχει κόστος. Φέτος μόνο αγόρασα καινούργια ζυγαριά για πυρίτιδα γιατί είχε χαλάσει η προηγούμενη, καινούργια στροφεία, καινούργια ταπωτήρια και ένα σωρό άλλα υλικά.

Όταν θέλεις να αγοράσεις 4 κουτιά φυσίγγια, πας στο μαγαζί, δίνεις 4χ8,20= 32,80 και τελειώνεις.
Αν κάνεις ιδιογόμωση, πας στον Κένταυρο, δίνεις τουλάχιστον 150ευρώ για τα υλικά που θα χρειαστείς, βγάζεις τα 4 κουτιά φυσίγγια που αρχικά ήθελες και σου μένουν ένα σωρό υλικά, τα οποία θα σε κάνουν να ξαναγοράσεις αυτά που λείπουν και δε συμμαζεύεται.

Αν κάποιος ρίχνει τσιχλοφύσιγγα η ιδιογόμωση δε συμφέρει οικονομικά. Μπορεί αν θέλεις να το βγάλεις ότι συμφέρει να τα υπολογίσεις έτσι ώστε να αποδείξεις αυτό που αρχικά ήθελες, αλλά στην πράξη με την ιδιογόμωση θα ξοδεύεις περισσότερα.

Συμφέρει σε βαριές γομώσεις 38, 40, 44γρ, μάγκνουμ ή δράμια διότι εκεί οι εταιρείες αυξάνουν πολύ την τιμή τους χωρίς λόγο.

Με χύμα sipe απο Κένταυρο στην τιμή των 29 ευρώ το μισόκιλο όπως φαίνεται τώρα στο site του , με συγκεντρωτήρα Τασκωφ που είναι ο πιο φτηνός στο 1.8 και με κάποιον nobel sport κάλυκα στο 9,5 ευρώ όπως φαίνετα παρακάτω η τιμή για τα 25 φυσίγγια ειναι στα 8,04.
Στο εμπόριο με sipe πυρίτιδα πόσο στοιχίζουν στα 32 γραμμάρια; Εγω γενικότερα πιστεύω ότι συμφέρει η ιδιογόμωση και οικονομικά ειδικά αν κάνεις και αναγόμωση και γλυτώνεις σχεδόν το μισό κόστος από τον κάλυκα γιατί και πάλι θα χρειαστείς το καψούλι. Αν κάνεις τους υπολογισμούς παρακάτω το μεγαλύτερο κόστος στο φυσίγγι το έχει ο κάλυκας με το ενσωματωμένο καψύλι. Μετά η πυρίτιδα , μετά τα σκάγια και τέλος η βυσμάτωση.

Καλησπέρα Νίκο,
Ελλιπείς προτεινόμενες συνταγές, ανομοιομορφία παρτίδων πυρίτιδας, καψυλίων και σκαγιών, είναι κάποιοι από τους λόγους. Κανένας σεβασμός, από μέρους των κατασκευαστών, προς τους ιδιογομωτές.
Πάρε αυτό το βιβλίο και θα καταλάβεις τι εννοώ. Αν και οι συνταγές του αφορούν, κατά βάση, Αμερικάνικα υλικά και μόνο τα κεφάλαια που αφορούν την όλη διαδικασία είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος του.

ΟΚ...Τωρα το καταλαβα....με ποια εννοια ειπες το κακομοιρης....Ο Γιαννης το ''επιασε''....εγω οχι...
Να ξερεις ομως....ασχετα με το τι κανουν οι κατασκευαστες....Τον ευτο μου κακομοιρη δεν τον
θεωρω...φιλε...
Δεν σε παρεξηγησα...μην περασει κατι τετοιο απο το μυαλο σου !!!

Επιλογη του ηταν....Εαν ηθελε...θα συνεχιζε .....φιλε !!!
Τότε δεν υπήρχαν ούτε γνώσεις ούτε ταχογραφοι για να επαναπροσδιορίσουν το λοτ Νίκο‼️επίσης δεν υπήρχαν φράγκα για έτοιμα φυσίγγια‼️μια δυο συνταγές είχαν ,μάλλινη κ ρελι

Βασιλη , ποιας χρονολογιας ειναι οι πινακες και οι δοσολογιες....Μηπως το γνωριζεις φιλε ??
Νίκο, οι πίνακες έχουν ανέβει στο site τον Απρίλιο του 2022. Όμως, δεν ξέρω σε τι χρονολογίας lot αναφέρονται.
Βάζω την ηλεκτρονική διεύθυνση του site για όποιον θέλει να δει περισσότερες λεπτομέρειες, και να έχει πρόσβαση σε όλους τους πίνακες.
https://www.migratoria.it/enciclopedia-online/tabelle-di-ricarica/

Το εμπορικό κέρδος δεν το γλυτώνεις, απλά το δίνεις στον Κένταυρο, Φάντομ, ή όπου αγοράζεις τα υλικά σου.
Επίσης δεν υπολόγισες τον εξοπλισμό που έχει κόστος. Φέτος μόνο αγόρασα καινούργια ζυγαριά για πυρίτιδα γιατί είχε χαλάσει η προηγούμενη, καινούργια στροφεία, καινούργια ταπωτήρια και ένα σωρό άλλα υλικά.

Όταν θέλεις να αγοράσεις 4 κουτιά φυσίγγια, πας στο μαγαζί, δίνεις 4χ8,20= 32,80 και τελειώνεις.
Αν κάνεις ιδιογόμωση, πας στον Κένταυρο, δίνεις τουλάχιστον 150ευρώ για τα υλικά που θα χρειαστείς, βγάζεις τα 4 κουτιά φυσίγγια που αρχικά ήθελες και σου μένουν ένα σωρό υλικά, τα οποία θα σε κάνουν να ξαναγοράσεις αυτά που λείπουν και δε συμμαζεύεται.

Αν κάποιος ρίχνει τσιχλοφύσιγγα η ιδιογόμωση δε συμφέρει οικονομικά. Μπορεί αν θέλεις να το βγάλεις ότι συμφέρει να τα υπολογίσεις έτσι ώστε να αποδείξεις αυτό που αρχικά ήθελες, αλλά στην πράξη με την ιδιογόμωση θα ξοδεύεις περισσότερα.

Συμφέρει σε βαριές γομώσεις 38, 40, 44γρ, μάγκνουμ ή δράμια διότι εκεί οι εταιρείες αυξάνουν πολύ την τιμή τους χωρίς λόγο.
Κάποια στιγμή τα οποία εργαλεία,θα τα αποσβέσεις όμως + του ότι θα έχεις φυσίγγιο όπως το θες,αν τα παίρνεις τα γράμματα....

Από το Lyman Reloading handbook

Κάλυκας, καψούλι, πυρίτιδα, βύσμα, ταχύτητα, πίεση βύσματος, κλείσιμο.

1660068624142.png
Περιέχει και ευρωπαϊκές πυρίτιδες?

Οχι...δεν συμφωνω....Το εμπορικο κερδος το γλυτωνεις....ασχετα με το ποσα θα δωσεις στον Κενταυρο!!!
Ο εξοπλισμος ειναι για μια ζωη.....Επισεις τα δικα σου φυσιγγια δεν εχουν καμια σχεση με αυτα του
εμποριου...Ετσι το βλεπω εγω και γεμιζω...μαζι με αυτα που ριχνω στα δισκακια...3000 φυσιγγια λογω
ελειψη θηραματων...για τωρα λεω.
Πριν 3 -4 χρονια γεμιζα 5000 με 6000 φυσιγια...
Επιλογη μου ειναι....μου αρεσει αυτο που κανω....Εαν θελεις δες το σαν χομπυ....Αλλα η ικανοποιηση
που εισπρατω με γεμιζει...
Μην τα μετραμε ολα αυστηρα με το χρημα....Ο αλλος παιζει χαρτια και εν μια νυκτι γινεται αστεγος!!!

Παιδιά επειδη το είχαμε ξανασυζητήσει το θέμα αυτό μην λογαριάζεται τα έξοδα του εξοπλισμού. Αυτός δεν ειναι αναλώσιμος και έχει μία αξία μεταπωλητική την οποία ότι ώρα θέλεις τα πουλάς και κάνεις απόσβεση. Επίσης τα υλικά που περισσεύουν στο ράφι έχουν και αυτά αξία που δεν χάνεται. Αντίθετα με τις αυξήσεις των τιμών διατηρούν ή παίρνουν και αυτά περισσότερη αξία με τον καιρό .

Επειδή κάθε κουτί φυσίγγια που φτιάχνω στην ιδιογόμωση υπολογίζω πόσο μου έχει στοιχίσει με βάση τις τωρινές πάντα τιμές γιατί δεν κρατάω ιστορικό πόσο αγόρασα κάθε υλικό , αυτό που διαπιστώνω εγώ είναι ότι και τσιχλοφύσιγγα να φτιάχνω (που κυρίως τέτοια φτιάχνω) και πάλι με συμφέρει οικονομικά. Ειδικά με αναγόμωση γλυτώνω πάνω απο 2 ευρώ στην 25αδα αν τα αγόραζα έτοιμα εμπορικά.
Όταν το φθηνότερο εμπορικό τσιχλοφύσιγγο αυτή την στιγμή ξεκινάει απο 8-9 ευρώ ενώ εμένα μου στοιχίζει περίπου 7 τότε ναι ακόμη και αυτό το 1 ευρώ το γλυτώνω. Αν υπολογίσουμε και την ποιότητα των φυσιγγίων και πόσο θα στοίχιζαν αντίστοιχα εμπορικά τότε θεωρώ ότι εξοικονομώ πολύ περισσότερα χρήματα από το 1 ευρώ στο κουτί. Για παράδειγμα τσιχλοφύσιγγο στα 33 γρ. με mb32 που στην αγορά στοιχίζει 16,80 περίπου (το mygra της Β&P) εμένα μου στοιχίζει κάτω από τα 10 ευρώ να το φτιάξω. Και αν υπολογίσουμε λαγοφύσιγγα που οι τιμές τους στα εμπορικά ξεπερνανε και τα 20 ευρώ εμένα πάνω απο 10-11 ευρώ δεν πάει.

Κάποια στιγμή τα οποία εργαλεία,θα τα αποσβέσεις όμως + του ότι θα έχεις φυσίγγιο όπως το θες,αν τα παίρνεις τα γράμματα....
Τα εργαλεία δεν τα υπολογίζουν ποτέ όταν μετράνε την τιμή του ιδιογομωτικού φυσιγγίου, αν τα υπολογίσουν όλα αλλάζουν.
Όσοι δεν φτιάχνουν φυσίγγια νομίζουν ότι τα εργαλεία αγοράζονται μία φορά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Συνέχεια θα αγοράζεις κάτι. Καλύτερο στροφείο, και μετά διαφορετικό για το ρελιαστό κλείσιμο, και μετά ακόμα καλύτερο. Οι ζυγαριές χαλάνε πρέπει να παίρνεις άλλες, τα δοσομετρικά σε κουράζουν και θέλεις να πάρεις καλύτερα, και στο τέλος κουράζεσαι με την πρώτη μηχανή σου που θα είναι μία Lee και θα θέλεις καινούργια, ακριβότερη και καλύτερη. Συνέχεια αγοράζουμε εργαλεία.

Η ιδιογόμωση είναι χόμπι και δεν υπάρχει χόμπι που να κοστίζει λιγότερο. Αν το κάνεις χόμπι θα σου κοστίζει περισσότερο, και αν δεν το κάνεις χόμπι, δε θα μάθεις ποτέ να φτιάχνεις φυσίγγια.

Όσο για τα τέλεια ιδιογομωτικά φυσίγγια είναι μύθος κατά τη γνώμη μου. Πολλές φορές τα καλά του εμπορίου είναι καλύτερα από τα φυσίγγια του μέσου ιδιογομωτή. Το πραγματικό όφελος της ιδιογόμωσης είναι η απόλαυση της δημιουργίας του δικού σου φυσιγγίου. Είναι σκέτη απόλαυση. Εμένα με ηρεμεί και με γαληνεύει.

Status
Not open for further replies.
Back