Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Τα εργαλεία δεν τα υπολογίζουν ποτέ όταν μετράνε την τιμή του ιδιογομωτικού φυσιγγίου, αν τα υπολογίσουν όλα αλλάζουν.
Όσοι δεν φτιάχνουν φυσίγγια νομίζουν ότι τα εργαλεία αγοράζονται μία φορά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Συνέχεια θα αγοράζεις κάτι. Καλύτερο στροφείο, και μετά διαφορετικό για το ρελιαστό κλείσιμο, και μετά ακόμα καλύτερο. Οι ζυγαριές χαλάνε πρέπει να παίρνεις άλλες, τα δοσομετρικά σε κουράζουν και θέλεις να πάρεις καλύτερα, και στο τέλος κουράζεσαι με την πρώτη μηχανή σου που θα είναι μία Lee και θα θέλεις καινούργια, ακριβότερη και καλύτερη. Συνέχεια αγοράζουμε εργαλεία.

Η ιδιογόμωση είναι χόμπι και δεν υπάρχει χόμπι που να κοστίζει λιγότερο. Αν το κάνεις χόμπι θα σου κοστίζει περισσότερο, και αν δεν το κάνεις χόμπι, δε θα μάθεις ποτέ να φτιάχνεις φυσίγγια.

Όσο για τα τέλεια ιδιογομωτικά φυσίγγια είναι μύθος κατά τη γνώμη μου. Πολλές φορές τα καλά του εμπορίου είναι καλύτερα από τα φυσίγγια του μέσου ιδιογομωτή. Το πραγματικό όφελος της ιδιογόμωσης είναι η απόλαυση της δημιουργίας του δικού σου φυσιγγίου. Είναι σκέτη απόλαυση. Εμένα με ηρεμεί και με γαληνεύει.
Εντάξει εξαρτάται πόσο μακριά θα το πας και τι επιλογές θα κάνεις εξαρχής. Αν πάρεις εξαρχής καλά εργαλεία που σου δίνουν όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες γεμίσματος τότε γιατί να χρειαστείς να αλλάξεις εργαλεία; Εκτός και αν χαλάσει κάποιο εργαλείο τα οποία δεν χαλάνε και κάθε χρόνο τοσο εύκολα. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν όλοι όσοι ξέρουν ώστε να κάνεις καλή επιλογή εξαρχής όπως έγινε και με εμένα.
Επίσης εξαρτάται για ποιον λόγο κάνεις ιδιογόμωση και τι σκοπό έχεις.

Αν το κάνεις απο χόμπι τότε ναι στοιχίζει γιατί θέλεις διαρκώς να δοκιμάζεις και να αγοράζεις καινούρια πράγματα.

Αν όμως θέλεις απλά να γεμίζεις 2-3 φυσίγγια που να σε καλύβουν στο κυνήγι με απότερο σκοπό την οικονομία τότε μπορείς να κάνεις αρκετή οικονομία απο την ιδιογόμωση. Πολύ απλά βρίσκεις 3 καλές συνταγές παίρνεις και τα απαραίτητα εργαλεία παίρνεις και τα υλικά που χρειάζονται μόνο για αυτές τις συνταγές και δεν πειραματίζεσαι. Και πάλι καλό φυσίγγι θα φτιάξεις ειδικά αν σου προτείνει κάποιος που ξέρει και τις έχει δοκιμάσει τις συνταγές. Το πολύ πολύ να παίξεις λίγο με τις ποσότητες στην πυρίτιδα και στα σκάγια σε περίπτωση που αλλάξει το lot μέχρι να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Ούτε δοκιμές πολλές χρειάζονται ούτε τίποτα. Θα δεις τα αποτελέσματα απευθείας στο κυνήγι όπως θα έκανες ενδεχομένως αν αγόραζες εμπορικά φυσίγγια.

Εγώ πέρυσι κάπως έτσι ξεκίνησα την ιδιογόμωση και πέρα από την βοήθεια σας απο εδώ δεν είχα κανέναν που να με βοηθήσει και όλη την κυνηγετική σεζόν την έβγαλα με δικά μου φυσίγγια χωρίς καμία δοκιμή σε χαρτί λόγο έλλειψης χρόνου. Μια χαρά κυνήγια έκανα και μάλιστα έπαιρνα περισσότερα θηράματα όχι μόνο απο συγκυνηγό που χρησιμοποιούσε εμπορικά φυσίγγια αλλά ακόμη και απο συγκυνηγό χρόνια ιδιογομωτή. Προφανώς ο λόγος δεν ήταν το καλύτερο φυσίγγι μου σε σχέση με των άλλων αλλά αν δεν βοηθούσε και αυτό τότε δεν θα σκότωνα και τίποτα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι συγκριτικά με του εμπορίου δεν υστερούσαν κάπου τα δικά μου φυσίγγια εκ του αποτελέσματος. Βέβαια έφτιαχνα έτοιμες δοκιμασμένες συνταγές που σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο. Δεν έκανα δικά μου πειράματα ακόμη. Αυτα θα αρχίσουν απο φέτος.
Καταλήγω λοιπόν λέγοντας ότι αν σκοπός να αρχίσει κάποιος την ιδιογόμωση είναι το οικονομικό και όχι να το κάνει χόμπι τότε ναι πιστεύω ότι συμφέρει η ιδιογόμωση. Προσωπικά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι συμφέρει. Αλλά κάποιος άλλος μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη. Είναι όμως μια πολύ ευχάριστη ασχολία πολύ καλύτερη από το να βλεπω τηλεόραση ή πηγαίνω για καφέ.

Bέβαια .
Μπορείς να κρατήσεις σταθερή δοσολογία κι'αλλάζοντας καψύλι -βυσμάτωση νάχεις ακόμα ένα νέο φυσίγγι
με εντελώς διαφορετικές επιδόσεις -ιδιότητες απο το αρχικό .
Αυτό ακριβώς παθαίνουμε στα εμπορικά φυσίγγια, τελειώνουν τα υλικά δεν βρίσκει τα ίδια παίρνει κάλυκες με άλλο καψυλι ,ότι βρει από συγκεντρωτηρες και βγαίνει άλλον ντ άλλον το φυσιγγι και ψάχνεσαι μετά να δείς τί φταίει.

Αυτό ακριβώς παθαίνουμε στα εμπορικά φυσίγγια, τελειώνουν τα υλικά δεν βρίσκει τα ίδια παίρνει κάλυκες με άλλο καψυλι ,ότι βρει από συγκεντρωτηρες και βγαίνει άλλον ντ άλλον το φυσιγγι και ψάχνεσαι μετά να δείς τί φταίει.
Φταίει ότι αστόχησες. ;)

Τι θα ρίξετε φέτος κύριοι στο τρυγόνι;
Εγώ φούλ MB 32 στο 1,60 Χ 30 και 1,65 Χ 32 σε νούμερα 9 και 8,5 κατά βάση ενώ θα υπάρχουν και κάποια 8άρια αν τα περιμένω σε καμία ρεματιά και είναι λίγο μακρινά τα πουλιά!
Έχω και κάποια πειραματικά set up με την Granular για δοκιμή.

Βασικά, για να ονομαστεί συνταγή (set-up), πρέπει να γράφει βυσμάτωση. Χωρίς βυσμάτωση δεν είναι συνταγή. Αυτές είναι κάτι σαν προδιαγραφές των εταιρειών για τις πυρίτιδες που βγάζουν.

Και αναρωτιέμαι, αφού οι εταιρείες βγάζουν επίσημα τις προδιαγραφές τους, σε τί χρειάζεται το βιβλίο του Χατζιώτη;
Γιατί και αυτός τα ίδια γράφει, πυρίτιδα, δόση, γραμμάρια καψύλι, κλείσιμο. Πουθενά λόγος για βυσμάτωση. Δεν υπάρχει ούτε μία συνταγή στο βιβλίο του.
Χιλιοστά Κ.Ε.Χ και ύψος τελικού κλεισίματος.

Εγώ φούλ MB 32 στο 1,60 Χ 30 και 1,65 Χ 32 σε νούμερα 9 και 8,5 κατά βάση ενώ θα υπάρχουν και κάποια 8άρια αν τα περιμένω σε καμία ρεματιά και είναι λίγο μακρινά τα πουλιά!
Με την granoular στα 28 με νο8 και θωδη σε κάλυκα που να μπαίνει εφαρμοστά, το βύσμα σχεδόν απάτητο από 68,5 στα 57 θα δεις ωραία πράγματα στα μακρινά. Είναι ωραία μπαρούτι απλά θέλει λίγο να σκέφτεσαι ότι είναι γκαζιαρα
Άμα την στήσεις κόντρα δεν κολονη πουθενά.

Με την granoular στα 28 με νο8 και θωδη ...
Γενικά τί γνώμη έχεις για το Θώδη; Ρωτάω γιατί μου φαίνεται πολύ απλοϊκός αλλά τελευταία μου αρέσει πολύ. Πολύ γλυκές, μαλακές τουφεκιές και καθαρά σκοτώματα. Μήπως είναι ιδέα μου;

Με την granoular στα 28 με νο8 και θωδη σε κάλυκα που να μπαίνει εφαρμοστά, το βύσμα σχεδόν απάτητο από 68,5 στα 57 θα δεις ωραία πράγματα στα μακρινά. Είναι ωραία μπαρούτι απλά θέλει λίγο να σκέφτεσαι ότι είναι γκαζιαρα
Άμα την στήσεις κόντρα δεν κολονη πουθενά.
Στα 28 την έστησα 2000 1,45 Χ 28 Spark 57,5

Μb32 1,65*32 καρδαρα 24… και 1,70*33 diamante21.. και τα δυο με 616 καψουλι .. θανατος

Status
Not open for further replies.
Back