Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Και τι θα δει ???
Θα δει πρώτα την κατανομή, δεν θα είναι τόσο αδύνατο, να το δοκιμάσει και στο κυνήγι πολλές φορές βλέπουμε αλλά πράγματα, εδώ βγάλαμε άχρηστο το chedite tordo και άμα το ρίξεις στο κυνήγι κεντάει, θέλει από όλες της μεριές για να το ψάξεις για να αποκλεισεις κάτι ( δεν το λέω για σένα, γενικά μιλάω) πρίν αποκλείσουμε κάτι.

Θα δει πρώτα την κατανομή, δεν θα είναι τόσο αδύνατο, να το δοκιμάσει και στο κυνήγι πολλές φορές βλέπουμε αλλά πράγματα, εδώ βγάλαμε άχρηστο το chedite tordo και άμα το ρίξεις στο κυνήγι κεντάει, θέλει από όλες της μεριές για να το ψάξεις για να αποκλεισεις κάτι ( δεν το λέω για σένα, γενικά μιλάω) πρίν αποκλείσουμε κάτι.

Το φυσιγγιο ( για μενα ) ειναι καταδικασμενο.....με τοσο απατητο βυσμα ....με πυριτιδα που εχει φυλλαρακια
και φυλακιζει αερα αναμεσα τους....και σε ρελι....Απλα τα υλικα θα πεταξει !!!
Ευχομαι....να μην το ριξει.....και ΕΑΝ το ριξει....παλι ευχομαι να ΜΗΝ εισπραξει καμια εκρηξη στομιου...!!!

Last edited:
Και για να λεμε τα πραγματα με το όνομα τους εγώ το έβγαλα άχρηστο για μένα τα οπλα μου και τα οπλα φίλον μου… τωρα αν κάποιος νομιζει ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται η τα έχουμε χαμένα και το φυσηγγι σκωτονη ανελέητα!!!!! δεκτό

Το ρελιαστο έχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση ξέρελιασματος από το αστεροειδες που ανάλογα με την σχέση που έχει το βάθος του ρελιού μπορεί να είναι από διπλάσια έως τριπλάσια ή και περισσότερο. Το πλήρες ξερελιασμα όμως του ρελιαστου γίνεται μόλις η στήλη των σκαγιων προωθηθεί λίγα χιλιοστά, όσα και το βάθος του ρελιού, κατόπιν ο κάλυκας παραμένει κυλινδρικός και δεν παρεμποδιζει την στήλη. Στο αστεροειδες οι πτυχώσεις του αστεριού διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το δαχτυλίδι που δημιουργείται στο τελείωμα του ρελιού και έτσι η προώθηση της στήλης παρεμποδιζεται διαρκώς έως ότου όλο το βύσμα προσπεράσει το δαχτυλίδι. Στην δεύτερη περίπτωση ο χρόνος που το ξερελιασμα προστίθεται στην αδράνεια των σκαγιων είναι πολύ μεγαλύτερος και στον χρόνο αυτό έχει καεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πυρίτιδας και η πίεση αντίστοιχα έχει φτάσει ψηλότερα

Θώδης ο ΣφιχτοΤσοκοΣχίστης

DSC01839_Fotor2.jpg

Θα φάτε καλά το χειμώνα αγενέστατα πρωινοκότσυφα που μου πεταγόστασταν στα 5 μέτρα και με κοροϊδεύατε με το Μπαϊκαλάκι μου που έχει 1*/3*. Τώρα σκοτώνουμε και στα 5 μέτρα. ☠️👹💀

Το ρελιαστό έχει μεγαλύτερη αντίσταση ξερελιάσματος .... .yel.
Το γιατί παράγει μικρότερη μέγιστη πίεση θα το εξηγήσει η @Xklefteris

View attachment 74033

Εγω αυτο δεν το καταλαβαινω....Εννοω δεν ξερω απο που ειναι αυτες οι μετρησεις...αλλα για μενα ..δεν ..
μου ''καθονται''.
Και ρωταω....
Στο ρελι για να εχουμε την ιδια αποδοση στα ιδια γραμμαρια ανεβαινουμε 0,05 πυριτιδα δλδ ΠΧ το 1,60Χ32
το κανουμε 1,65χ32.
Το ρελι ξερελιαζει 6 χιλιοστα πλαστικου με 0,05 πυριτιδα περισσοτερη...και το αστερι 13 χιλιοστα πλαστικου
με 0,05 λιγοτερη....και αυτο το για να εξισορροπησουμε την ταχυτητα στο ρελιαστο και να μην ''σερνεται''.
Δλδ αυτο το 0,05 πυριτιδα περισσοτερη κανει στο ρελι να εχει διπλασια ή και τριπλασια αντισταση
ξερελιασματος εχοντας να ξερελιασει μονο 6 χιλιοστα πλαστικου ???
Και ΕΑΝ δεν ανεβουμε σε πυριτιδα....η αντισταση ξερελιασματος θα ειναι παλι μεγαλυτερη ??

Το ρελιαστο έχει πολύ μεγαλύτερη αντίσταση ξέρελιασματος από το αστεροειδες που ανάλογα με την σχέση που έχει το βάθος του ρελιού μπορεί να είναι από διπλάσια έως τριπλάσια ή και περισσότερο. Το πλήρες ξερελιασμα όμως του ρελιαστου γίνεται μόλις η στήλη των σκαγιων προωθηθεί λίγα χιλιοστά, όσα και το βάθος του ρελιού, κατόπιν ο κάλυκας παραμένει κυλινδρικός και δεν παρεμποδιζει την στήλη. Στο αστεροειδες οι πτυχώσεις του αστεριού διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το δαχτυλίδι που δημιουργείται στο τελείωμα του ρελιού και έτσι η προώθηση της στήλης παρεμποδιζεται διαρκώς έως ότου όλο το βύσμα προσπεράσει το δαχτυλίδι. Στην δεύτερη περίπτωση ο χρόνος που το ξερελιασμα προστίθεται στην αδράνεια των σκαγιων είναι πολύ μεγαλύτερος και στον χρόνο αυτό έχει καεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πυρίτιδας και η πίεση αντίστοιχα έχει φτάσει ψηλότερα

Και εφοσον το δαχτυλιδι στο αστερι παρεμποδιζει περισσοτερο το βυσμα...πως γινεται να εχουμε λιγοτερη
αντισταση απο το ρελι που ο καλυκας ειναι κυλινδρικος ???
Λευτερη μου αυτες ειναι αποριες μου....Και ρωταω για να καταλαβω τι γινεται φιλε...και ξερεις οτι ρωταω
παντα καλοπροαιρετα φιλε !!
Το δικο μου το μυαλο λεει....Απο την στιγμη που εχουμε μεγαλυτερη αντισταση ξερελιασματος αρα περισσοτερες
πιεσεις....κατα συνεπεια και μεγαλυτερες ταχυτητες....στο ρελιαστο ομως συμβαινει το αντιθετο οσον αφορα
τις ταχυτητες..με την ιδια δοσολογια.

Λευτερη μου....Εδω...για να πιασω την ιδια ταχυτητα ( σχεδον ) στο ρελιαστο...ανεβηκα 0,10 πυριτιδα φιλε.

εικόνα_Viber_2023-05-31_13-36-20-983.jpg
εικόνα_Viber_2023-05-31_13-37-04-651.jpg
εικόνα_Viber_2023-05-29_12-13-03-894.jpg
εικόνα_Viber_2023-05-29_12-13-21-881.jpg

Εγω αυτο δεν το καταλαβαινω....Εννοω δεν ξερω απο που ειναι αυτες οι μετρησεις...αλλα για μενα ..δεν ..
μου ''καθονται''.
Και ρωταω....
Στο ρελι για να εχουμε την ιδια αποδοση στα ιδια γραμμαρια ανεβαινουμε 0,05 πυριτιδα δλδ ΠΧ το 1,60Χ32
το κανουμε 1,65χ32.
Το ρελι ξερελιαζει 6 χιλιοστα πλαστικου με 0,05 πυριτιδα περισσοτερη...και το αστερι 13 χιλιοστα πλαστικου
με 0,05 λιγοτερη....και αυτο το για να εξισορροπησουμε την ταχυτητα στο ρελιαστο και να μην ''σερνεται''.
Δλδ αυτο το 0,05 πυριτιδα περισσοτερη κανει στο ρελι να εχει διπλασια ή και τριπλασια αντισταση
ξερελιασματος εχοντας να ξερελιασει μονο 6 χιλιοστα πλαστικου ???
Και ΕΑΝ δεν ανεβουμε σε πυριτιδα....η αντισταση ξερελιασματος θα ειναι παλι μεγαλυτερη ??

Και εφοσον το δαχτυλιδι στο αστερι παρεμποδιζει περισσοτερο το βυσμα...πως γινεται να εχουμε λιγοτερη
αντισταση απο το ρελι που ο καλυκας ειναι κυλινδρικος ???
Λευτερη μου αυτες ειναι αποριες μου....Και ρωταω για να καταλαβω τι γινεται φιλε...και ξερεις οτι ρωταω
παντα καλοπροαιρετα φιλε !!
Το δικο μου το μυαλο λεει....Απο την στιγμη που εχουμε μεγαλυτερη αντισταση ξερελιασματος αρα περισσοτερες
πιεσεις....κατα συνεπεια και μεγαλυτερες ταχυτητες....στο ρελιαστο ομως συμβαινει το αντιθετο οσον αφορα

Λευτερη μου....Εδω...για να πιασω την ιδια ταχυτητα ( σχεδον ) στο ρελιαστο...ανεβηκα 0,10 πυριτιδα φιλε.

View attachment 74097
View attachment 74098
View attachment 74099
View attachment 74100
Μαζί σου!

Μαζί σου!

Η Ιδιογομωση ειναι αβυσσος.....Σημασια εχει να ξερουμε που κανουμε λαθος και που οχι....
Παντα θα υπαρχει κατι καινουργιο να μαθεις....αρχη εχει...τελος οχι !!!
Με τις μετρησεις των Ιταλων....δεν τα παω καλα...Εννοω δεν τις εμπιστευομαι.
Περισσοτερο εμπιστευομαι μετρησεις του elvas παρα των Ιταλων... :)

Θώδης ο ΣφιχτοΤσοκοΣχίστης

View attachment 74095

Θα φάτε καλά το χειμώνα αγενέστατα πρωινοκότσυφα που μου πεταγόστασταν στα 5 μέτρα και με κοροϊδεύατε με το Μπαϊκαλάκι μου που έχει 1*/3*. Τώρα σκοτώνουμε και στα 5 μέτρα. ☠️👹💀
5m ????????????????????????
Ενδιαφέρομαι ... έστω και για 10m.

Δώσε data.

5m ????????????????????????
Ενδιαφέρομαι ... έστω και για 10m.

Δώσε data.
Οι συγκεκριμένοι αλήτες (κότσυφες) με τους οποίους έχουμε παρεξηγηθεί είναι στην Εύβοια. Μέσα σε ένα ελαιώνα, δίπλα σε ένα ρέμα.
Αλλά γιατί σου φαίνεται περίεργο φίλε μου; Σιγά το σπάνιο. Αν βρεθείς νωρίς πριν το ξημέρωμα κρυμμένος και ήσυχος μέσα σε κάποιον ελαιώνα πολύ συχνά θα δεις η καλύτερα θα ακούσεις, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, κοτσύφια στα διπλανά σου δέντρα.
Τώρα αν πηγαίνουμε ακριβώς στην έναρξη θορυβωδώς, με το φίλο μας, τον καφέ μας, και λέμε και ανέκδοτα, χωρίς απόκρυψη και ηρεμία δίπλα μας δεν θα τα δούμε. Αν είμαι όμως από τις 4 μέσα στο δάσος, μόνος, ήσυχος, έχοντας γίνει ένα με το περιβάλλον, εκεί στην έναρξη, μισή ώρα πριν την ανατολή θα τα έχω στα τριγύρω δέντρα.

Θυμάμαι ένα Σεπτέμβριο στη Μάνη για τρυγώνες όπως τις λένε εκεί κάτω, ήμασταν από τις 4 στο βουνό και περιμέναμε. Είμασταν σε μακρινά καρτέρια και δε μιλούσαμε μεταξύ μας περιμένοντας την ανατολή. Εγώ ήμουν ήσυχος κάτω από ένα μικρό δέντρο και ακριβώς εκεί σε ένα κλαδί ήρθε και έκατσε μια τρυγώνα. Την κοιτούσα στα 2 μέτρα δίπλα μου.

Όμως δε βλέπω το λόγο του ενθουσιασμού στην κοντινή απόσταση. Είναι πολύ δύσκολο να το καρπωθείς ένα πουλί στα 7-8 μέτρα. Πολύ πιο εύκολο στα 15-20 μέτρα. Εκτός του ότι δεν προλαβαίνεις να επωμίσεις, τα σκάγια πάνε μαζί σα μονόβολο και ο χρόνος αντίδρασής σου είναι ελάχιστος. Δες πως ταλαιπωρούνται οι φίλοι μας οι μπεκατσοκυνηγοί. Ειδικό όπλο με κοντή κάννη, ειδικά ανοιχτά τσοκ, ειδικά φυσίγγια διασποράς και όλα αυτά με πουλί φερμαρισμένο και καταδεδειγμένο από το σκύλο. Τα πολύ κοντινά θηράματα είναι πολύ δύσκολα στην κάρπωση χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Last edited:
Μαζί σου!

Καταρχήν το διάγραμμα του Λευτέρη το εμπιστεύομαι.

Θα σου πω πως το καταλαβαίνω εγώ ...

Φαντάσου 2 ίδια φυσίγγια το ένα με ρέλι και το άλλο με αστέρι.
Με το μπαμ σε ελάχιστο χρόνο το βύσμα έχει μετακινηθεί κατά πχ 3mm μέχρι να ανοίξει το ρέλι στο ρελιαστό.
Στον ακριβώς ίδιο χρόνο έχει ανοίξει (αλλά όχι πλήρως) και το αστέρι πάλι στα ίδια χιλιοστά.
Η μετακίνηση αυτή γίνεται βασικά από το καψούλι και ελάχιστα από την πυρίτιδα η οποία φυσικά έχει ανάψει αλλά είναι ακόμα (ας πούμε) στην αρχή της καύσης (λίγοι κόκκοι έχουν καεί).

Από το σημείο αυτό (των 3mm πχ) το ρέλι δεν εμποδίζει σε τίποτα την κίνηση της γόμωσης.
Η πυρίτιδα μετά ανάβει στο μεγαλύτερο μέρος της, οι πιέσεις γίνονται μέγιστες περίπου στον κώνο και συνεχίζεται η κίνηση κανονικά.

Η διαφορά στο μήκος των 2 καλύκων είναι αυτό που κάνει την διαφορά.
1. Η τάση των σκαγιών να ανοίξουν ασκούν για περισσότερο μήκος ακτινικές δυνάμεις στον κάλυκα, άρα έχουμε μεγαλύτερη αντίσταση.
2. Το μισοανοιγμένο αστέρι επίσης προσθέτει αντίσταση.
3. Οι τριβές βύσματος κάλυκα είναι μεγαλύτερες αφού ασκούνται για περισσότερο μήκος και χρόνο.

Όλες αυτές οι επιπλέον αντιστάσεις στο αστέρι οδηγούν σε μεγαλύτερες μέγιστες πιέσεις ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΞΕΡΕΛΙΑΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ.

Την μεγάλη αντίσταση ξερελιάσματος δηλαδή στο ρέλι την επωμίζεται το καψούλι.
Η μεγαλύτερη μέγιστη πίεση στο αστέρι οφείλεται στις επιπλέον αντιστάσεις οι οποίες με την σειρά τους οφείλονται στην διαφορά μήκους των 2 καλύκων.

Εγώ έτσι το έχω καταλάβει φίλε ... ας μας πει και ο Λευτέρης.

Με το μπαμ σε ελάχιστο χρόνο το βύσμα έχει μετακινηθεί κατά πχ 3mm μέχρι να ανοίξει το ρέλι στο ρελιαστό.
Στον ακριβώς ίδιο χρόνο έχει ανοίξει (αλλά όχι πλήρως) και το αστέρι πάλι στα ίδια χιλιοστά.
Η μετακίνηση αυτή γίνεται βασικά από το καψούλι και ελάχιστα από την πυρίτιδα η οποία φυσικά έχει ανάψει αλλά είναι ακόμα (ας πούμε) στην αρχή της καύσης (λίγοι κόκκοι έχουν καεί).

Από το σημείο αυτό (των 3mm πχ) το ρέλι δεν εμποδίζει σε τίποτα την κίνηση της γόμωσης.
Η πυρίτιδα μετά ανάβει στο μεγαλύτερο μέρος της, οι πιέσεις γίνονται μέγιστες περίπου στον κώνο και συνεχίζεται η κίνηση κανονικά.

Η τάση των σκαγιών να ανοίξουν ασκούν για περισσότερο μήκος ακτινικές δυνάμεις στον κάλυκα, άρα έχουμε μεγαλύτερη αντίσταση.
Το μισοανοιγμένο αστέρι επίσης προσθέτει αντίσταση.
Οι τριβές βύσματος κάλυκα είναι μεγαλύτερες αφού ασκούνται για περισότερο μήκος και χρόνο.

Όλες αυτές οι επιπλέον αντιστάσεις στο αστέρι οδηγούν σε μεγαλύτερες μέγιστες πιέσεις ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΞΕΡΕΛΙΑΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ.

Η μεγαλύτερη μέγιστη πίεση στο αστέρι οφείλεται στις επιπλέον αντιστάσεις οι οποίες με την σειρά τους οφείλονται στην διαφορά μήκους των 2 καλύκων.

δεν γίνονται αυτά με το καψυλι, το ρελι είναι πολύ πιο λίγοι αντίσταση από το αστέρι, έχει σχέση τώρα το χαρτάκι με το πλαστικό? Για ψαξε το πιο καλά με έναν ιδιογομωτη.

@ΝίκοςΠ
Δεν ξέρω αν το έχω ξαναπεί αλλά σε ένα αμερικάνικο άρθρο διάβασα ότι η εκπυρσοκρότηση ενός φυσιγγίου είναι ανάλογη με την λειτουργία του κυλίνδρου πιστονιού μιας μηχανής εσωτερικής καύσης (για εσένα που είσαι μηχανικός αυτοκινήτων).

Μια διαφυγή αερίου σε κάποια χρονική στιγμή, μια στιγμιαία διαταραχή της καύσης, ένα ελλατωματικό μπουζί, κακή ποιότητας βενζίνη, χαλασμένα ελατήρια συμπίεσης, γρατζουνιές στον κύλινδρο, περισσότερη ή λιγότερη βενζίνη στον κύλινδρο δημιουργούν προβλήματα στον κινητήρα, άρα και στην τουφεκιά.
😜

Δεν έχω ιδέα αν είναι σωστός ο παραλληλισμός αλλά εμένα μου αρέσει.

Last edited:
δεν γίνονται αυτά με το καψυλι, το ρελι είναι πολύ πιο λίγοι αντίσταση από το αστέρι, έχει σχέση τώρα το χαρτάκι με το πλαστικό? Για ψαξε το πιο καλά με έναν ιδιογομωτη.
Νομίζω ιδιογομωτές έκαναν την δοκιμή στην Ιταλία, με μηχανήματα ακριβείας προφανώς, ... θα μας πει ο Λευτέρης.

Νομίζω ιδιογομωτές έκαναν την δοκιμή στην Ιταλία, με μηχανήματα ακριβείας προφανώς, ... θα μας πει ο Λευτέρης.
Μην μας τρελενεις ρε billako ,εδώ βάζεις5γρ παραπάνω για να σου δώσει παραπάνω ταχύτητα και ώθηση, ένα γέμισμα στα ίδια όλα, ένα κλείσιμο με αστέρι και ένα με ρελι το ρελι είναι πιο αδύναμο, μετά να μην αλλάζαμε τίποτα Άμα είναι έτσι. Σε μαλακα ιταλο έπεσες.

1. Η τάση των σκαγιών να ανοίξουν ασκούν για περισσότερο μήκος ακτινικές δυνάμεις στον κάλυκα, άρα έχουμε μεγαλύτερη αντίσταση.
2. Το μισοανοιγμένο αστέρι επίσης προσθέτει αντίσταση.
3. Οι τριβές βύσματος κάλυκα είναι μεγαλύτερες αφού ασκούνται για περισσότερο μήκος και χρόνο.

Σου απαντησαν...και ο outlader...και ο κουζουλος....Με καλυψαν απολυτα...φιλε !!!
Θα περιμενω και την απαντηση του Λευτερη.

Οι ''αυξημενες'' πιεσεις εχουν και τις αναλογες ταχυτητες....στο ρελι παρ'ολο που βαζουμε περισσοτερη
πυριτιδα ειναι ταχυτητες ποιο κατω....
Το θεμα με το καψουλι...μην το συζητας...ειναι ''αστειο''...

Status
Not open for further replies.
Back