Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Μην βγάζεις συμπεράσματα για τις δοκιμές σε πίνακα από μία περίπτωση φυσιγγίου το οποίο ρίχτηκε σε θήραμα για το οποίο δεν προορίζεται. Εδώ καμιά φορά ούτε το 4 νούμερο δεν τον κρατάει τον λαγό πόσο μάλλον το 6 νούμερο. Απλά ήταν λάθος επιλογή νούμερο σκαγίων για τον λαγό. Το φυσίγγι από ότι φαίνεται για μικρότερα θηράματα για τα οποία είναι κατάλληλο το 6 νούμερο σκάγι θα είναι άψογο. Ο συγκεκριμένος αυτιάς και όχι μόνο αυτός όπως έγραψε και ο @Στράτος155 ήθελε 3αρι σκάγι. Είναι κρίμα να ρισκάρουμε με ψηλά νούμερα σκαγίων στον λαγό με κύνδινο να τον τραυματίζουμε χωρίς να τον παίρνουμε. Φαντάζομαι ο @Στράτος155 για διαφορετικό κυνήγι είχε πάει και απλά του πετάχτηκε και ο λαγός για αυτό και του έριξε με 6 νούμερο. Από ότι φαίνεται με 3 αρι νούμερο τους κυνηγάει και αυτός.
Νο 6 Σκάι σε λαγό μέχρι 30-35 μέτρα........
Μνημόσυνο σίγουρο........

Προσωπικά πάνω από 4 νούμερο δεν βάζω. Έχουμε χάσει αρκετούς και με πιο μικρό νούμερο σε αυτές τις αποστάσεις. Δεν αξίζει να ρισκάρεις να τον τραυματίσεις. Άλλωστε και οι ίδιες οι εταιρείες τα ειδικευμένα φυσίγγια για λαγό κάτω από 4 νούμερο τα δίνουν. Βλέπε nobel sport lepre κλπ. Για μένα το ιδανικό για τον λαγό ειναι 3-4 νούμερο. Πάνω απο 4 μόνο για πρώτο φυσίγγι σε διασποράς για πολύ κοντινές αποστάσεις μέχρι τα 20 μέτρα θα έβαζα.

Ο τόπος και ο τρόπος κυνηγιού καθορίζουν το μέγεθος σκαγιου,το τσοκαρισμα,μήκος κάνης....
Σίγουρα Γιάννη.......... Δεν θα πήγαινα ποτέ για κυνήγι λαγού με εξαρι......... Το Νο 4 νομίζω είναι το καλύτερο από όλα........ Και πυκνότητα έχει και η ενέργεια του "περισσεύει" ακόμα και για πολύ μακρινές βολές.....,
Απλά θέλω να πω ότι αν τύχει και ντουφέκισεις λαγό μέχρι 30-35 μέτρα με εξαρι η ακόμα και με εφταρι,δεν του "χαρίζει" ........
Μη ξεχνάμε πόσοι λαγοί πέφτουν σε περδικοκυνηγια..........

Απο τη στιγμή, που ο λαγος φαει στη γουνα 30gr No10 ως τα 30m, δεν κανει κιχ...περυσι με 28gr No9 την εφαγε πισώκολα στα 25m με 5* κ δεν εκανε κιχ....μονο σπαρταραγε...μολις 28gr της δοξασμένης D20.

Εχω παρει 2 λαγους με Νavaro No9 εγω προσωπικα και ο πατερας μου σε Νο10....το Νο6&7 ως τα 35 με ταχυτητα 400 & 410m/s ουτε να σκεφτει δε προλαβαίνει λαγός.

Μην βγάζεις συμπεράσματα για τις δοκιμές σε πίνακα από μία περίπτωση φυσιγγίου το οποίο ρίχτηκε σε θήραμα για το οποίο δεν προορίζεται. Εδώ καμιά φορά ούτε το 4 νούμερο δεν τον κρατάει τον λαγό πόσο μάλλον το 6 νούμερο. Απλά ήταν λάθος επιλογή νούμερο σκαγίων για τον λαγό. Το φυσίγγι από ότι φαίνεται για μικρότερα θηράματα για τα οποία είναι κατάλληλο το 6 νούμερο σκάγι θα είναι άψογο. Ο συγκεκριμένος αυτιάς και όχι μόνο αυτός όπως έγραψε και ο @Στράτος155 ήθελε 3αρι σκάγι. Είναι κρίμα να ρισκάρουμε με ψηλά νούμερα σκαγίων στον λαγό με κύνδινο να τον τραυματίζουμε χωρίς να τον παίρνουμε. Φαντάζομαι ο @Στράτος155 για διαφορετικό κυνήγι είχε πάει και απλά του πετάχτηκε και ο λαγός για αυτό και του έριξε με 6 νούμερο. Από ότι φαίνεται με 3 αρι νούμερο τους κυνηγάει και αυτός.
φιλε μου Μανώλη συνχωραμαι αν κανω λάθος στο ονομα ,οπως έγραψαν και οι συνάδελφοί στα μετρα αυτά ο λαγός πευτει και με ποιο ψηλα απο τα 6αρια ,ποσο μαλλον σε μέρος οπως η Κρήτη που εχει ζεστό κλημα.επέτρεψε μου να εχω αλλη εικόνα για το πως πρέπει να τσεκαρεις ενα φυσιγγι απο τους πίνακες και τις οποίες κατανομες που τοσο καιρο βλέπω να προτωστατουν στο φόρουμ χωρις να λαμβανονται υπόψιν αλλοι παράγοντες.

Άλλο με τί σκάι μπορεί να πέσει το θήραμα, και άλλο πιο είναι το καταλληλότερο και αυτό που δίνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Και εγώ θα πέσω με 10άρια σκάγια αν τη φάω στα 5 μέτρα.
Μεχρι τα 15-20 μετρα εισαι ξαπλα με τα 10 ρακια 🤣🤣🤣

φιλε μου Μανώλη συνχωραμαι αν κανω λάθος στο ονομα ,οπως έγραψαν και οι συνάδελφοί στα μετρα αυτά ο λαγός πευτει και με ποιο ψηλα απο τα 6αρια ,ποσο μαλλον σε μέρος οπως η Κρήτη που εχει ζεστό κλημα.επέτρεψε μου να εχω αλλη εικόνα για το πως πρέπει να τσεκαρεις ενα φυσιγγι απο τους πίνακες και τις οποίες κατανομες που τοσο καιρο βλέπω να προτωστατουν στο φόρουμ χωρις να λαμβανονται υπόψιν αλλοι παράγοντες.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει. Αλλά αυτό θα συμβεί υπο προυποθέσεις σε κοντινές αποστάσεις. Έχω πάρει και εγώ λαγό με τσιχλοφύσιγγο 9αρι. Αλλά στα 10 μέτρα. Στα 10+ χρόνια που κυνηγούσα στην Κρήτη λαγό εμένα η εμπειρία μου λέει ότι πάνω από 4 νούμερο σκάγι ο λαγός δύσκολα πέφτει ξερός σε αποστάσεις μεσαίες-μεγάλες δηλαδή από τα 30-45 μέτρα. Και αν πέσει θα είσαι τυχερός που έφαγε στο κεφάλι κανενα σκάγι. Αυτό είχα διαπιστώσει όταν κυνηγούσα με 5 νούμερο και είχα πολλούς τραυματισμένους μέχρι που άρχισα να κυνηγάω με 3-4 νούμερο και δεν μου ξανατραυματίστηκε λαγός παρα μόνο σε πολύ οριακά μεγάλες αποστάσεις. Και τα όπλα μας κάτω είναι όλα με σφιχτά τσοκ. Εγώ με δίκαννο 1 και 3 αστρα και ο πατέρας μου με 2* σταθερά τσοκ και τα δύο όπλα.

Για τις δοκιμές στο χαρτί το λέμε συνέχεια ότι μόνο εκεί μπορείς να δεις την κατανομή και να βγάλεις κάποια ασφαλη συμπεράσματα. Στο κυνήγι δεν μπορείς να έχεις ασφαλή εικόνα γιατι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η σκόπευση η λάθος εκτίμηση αποστάσεων οι καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες το δέρμα του θηράματος πχ αν ειναι βρεγμένο ή λιπαρό κλπ κλπ. Έτσι συμπεράσματα ασφαλή δεν βγαίνουν και ειδικά για έναν ιδιογομωτη που θέλει να δει πως συμπεριφέρεται το φυσίγγι του για να κάνει διορθώσεις αν χρειαστεί. Και θα σου κάνω και μια ερώτηση για μία πολύ απλή περίπτωση κυρίως για τα εμπορικά φυσίγγια που συμβαίνει συχνά για να μου απαντήσεις. Αν το φυσίγγι σου δεν ανοίγει τα πτερύγια στο ποτηράκι του βύσματος και σου χαλάει η κατανομή ή ακόμη χειρότερα αν σε κάποια ανοίγει ή σε κάποια δεν ανοίγει πως θα το διαπιστώσεις στο κυνήγι; Το ένα φυσίγγι θα ειναι καλό και το αλλό κακό. Ακόμη και αν διαπιστώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το φυσίγγι επειδή δεν θα έχεις πολλες επιτυχίες πως θα ξέρεις αν ευθύνεται το τσοκ , το φυσίγγι το νούμερο σκαγίων η διάτρηση ή κάτι άλλο. Όλα αυτά δεν μπορείς να τα δεις τόσο εύκολα στον κυνμηγότοπο. Θα χρειαστεί να ρίξεις αρκετές τουφεκιές σε αρκετά θηράματα και πάλι δεν θα ξέρεις αν φταίει το φυσίγγι ή επειδη δεν ήπιες τον πρωινό καφέ σου. Ενώ στο χαρτί με 3-4 καλές δοκιμές το βλέπεις αμέσως.

Καλησπέρα σας.
Η φάση που έριξα στο λαγό με τα ν6 σκάγια δεν ήταν μια εύκολη τουφεκιά.
Ήταν σε μια πλαγιά που κατέβαινα κρατώντας δεξιά αριστερά τους θάμνους και τις πέτρες... Μια στιγμή ακουμπάω το αριστερό χέρι μου σε μια πέτρα για να κατέβω ένα χωμάτινο μονοπάτι και ο μάγκας καθόταν δίπλα από τη πέτρα.
Μεχρι να πατήσω καλά και να επωμισω πρόλαβα και του έριξα μια από πίσω μέσα στα κλαδιά.. για αυτό έγραψα ότι σε άλλη φάση θα τον είχα αφήσει στον τόπο ακόμα και με αυτό το φυσίγγι.
Τώρα στον λαγό τα σκάγια μου είναι το ν5 και το ν3. Νούμερο 5 πρώτο και δεύτερο και ν3 τρίτο με 3 άστρα όταν κυνηγάω με το κουρτσχααρ καβάλα. Όταν πάμε με τους ιχνηλάτες ενός φίλου μου εκεί βάζω όλα ν3 και φουλ τσοκ γιατί τα μέρη είναι πιο ανοιχτά και συνήθως οι τουφεκιές σε πιο μεγάλες αποστάσεις.
Οι περισσότεροι έχουμε ρίξει με ψιλά σκάγια στον λαγό....ποιος έχει ρίξει με 3αρια στην μπεκάτσα;;;😅😅😅

Σήμερα ήρθε ένας που το παίζει ξερόλας πιάσαμε την κουβέντα για ιδιογωμοση και μου λέει ότι γεμηζει με μ92σ στα 31 γραμμαρια σταμάτησα να μηλαο και την εκανα με ελαφρά πηδηματάκια… έλεος
Ηλία έπρεπε να του πεις ότι εσύ την γεμίζεις στα 28 γραμμαρια ...

Δεν λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει. Αλλά αυτό θα συμβεί υπο προυποθέσεις σε κοντινές αποστάσεις. Έχω πάρει και εγώ λαγό με τσιχλοφύσιγγο 9αρι. Αλλά στα 10 μέτρα. Στα 10+ χρόνια που κυνηγούσα στην Κρήτη λαγό εμένα η εμπειρία μου λέει ότι πάνω από 4 νούμερο σκάγι ο λαγός δύσκολα πέφτει ξερός σε αποστάσεις μεσαίες-μεγάλες δηλαδή από τα 30-45 μέτρα. Και αν πέσει θα είσαι τυχερός που έφαγε στο κεφάλι κανενα σκάγι. Αυτό είχα διαπιστώσει όταν κυνηγούσα με 5 νούμερο και είχα πολλούς τραυματισμένους μέχρι που άρχισα να κυνηγάω με 3-4 νούμερο και δεν μου ξανατραυματίστηκε λαγός παρα μόνο σε πολύ οριακά μεγάλες αποστάσεις. Και τα όπλα μας κάτω είναι όλα με σφιχτά τσοκ. Εγώ με δίκαννο 1 και 3 αστρα και ο πατέρας μου με 2* σταθερά τσοκ και τα δύο όπλα.

Για τις δοκιμές στο χαρτί το λέμε συνέχεια ότι μόνο εκεί μπορείς να δεις την κατανομή και να βγάλεις κάποια ασφαλη συμπεράσματα. Στο κυνήγι δεν μπορείς να έχεις ασφαλή εικόνα γιατι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η σκόπευση η λάθος εκτίμηση αποστάσεων οι καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες το δέρμα του θηράματος πχ αν ειναι βρεγμένο ή λιπαρό κλπ κλπ. Έτσι συμπεράσματα ασφαλή δεν βγαίνουν και ειδικά για έναν ιδιογομωτη που θέλει να δει πως συμπεριφέρεται το φυσίγγι του για να κάνει διορθώσεις αν χρειαστεί. Και θα σου κάνω και μια ερώτηση για μία πολύ απλή περίπτωση κυρίως για τα εμπορικά φυσίγγια που συμβαίνει συχνά για να μου απαντήσεις. Αν το φυσίγγι σου δεν ανοίγει τα πτερύγια στο ποτηράκι του βύσματος και σου χαλάει η κατανομή ή ακόμη χειρότερα αν σε κάποια ανοίγει ή σε κάποια δεν ανοίγει πως θα το διαπιστώσεις στο κυνήγι; Το ένα φυσίγγι θα ειναι καλό και το αλλό κακό. Ακόμη και αν διαπιστώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το φυσίγγι επειδή δεν θα έχεις πολλες επιτυχίες πως θα ξέρεις αν ευθύνεται το τσοκ , το φυσίγγι το νούμερο σκαγίων η διάτρηση ή κάτι άλλο. Όλα αυτά δεν μπορείς να τα δεις τόσο εύκολα στον κυνμηγότοπο. Θα χρειαστεί να ρίξεις αρκετές τουφεκιές σε αρκετά θηράματα και πάλι δεν θα ξέρεις αν φταίει το φυσίγγι ή επειδη δεν ήπιες τον πρωινό καφέ σου. Ενώ στο χαρτί με 3-4 καλές δοκιμές το βλέπεις αμέσως.
η οποια ένσταση δεν αφορούσε τον λαγο η το νουμ σκαγιών αλλα τις δοκιμες τις ταχύτητες και τους πινακες και αυτα που λετε οπως λες συνέχεια αφου η κατανομη ηταν σωστη η ταχύτητα αξιοπρεπές γιατι τα σκαγια κολλησαν στο δέρμα?την απόσταση ο φιλος στρατός την εχει αναφέρει,και εγω εχω την ιδια γνώμη οτι συμπεράσματα απο τους πινακες ασφαλη δεν βγαινουν.τωρα αυτο που ρωτάς για τα πτερύγια δεν δεν ξερω να σου απαντήσω και κατα ποσο επηρεάζει και αν ο πίνακας το δείχνει.

Σήμερα ήρθε ένας που το παίζει ξερόλας πιάσαμε την κουβέντα για ιδιογωμοση και μου λέει ότι γεμηζει με μ92σ στα 31 γραμμαρια σταμάτησα να μηλαο και την εκανα με ελαφρά πηδηματάκια… έλεος
μηπως δουλευε τίποτα υπόστρωμα Ηλία?

Κ πολυ καλα εκανες κι εφυγες....μη γεμιζει με F2 κ δε το ξερει;;; .big smile.

η οποια ένσταση δεν αφορούσε τον λαγο η το νουμ σκαγιών αλλα τις δοκιμες τις ταχύτητες και τους πινακες και αυτα που λετε οπως λες συνέχεια αφου η κατανομη ηταν σωστη η ταχύτητα αξιοπρεπές γιατι τα σκαγια κολλησαν στο δέρμα?την απόσταση ο φιλος στρατός την εχει αναφέρει,και εγω εχω την ιδια γνώμη οτι συμπεράσματα απο τους πινακες ασφαλη δεν βγαινουν.τωρα αυτο που ρωτάς για τα πτερύγια δεν δεν ξερω να σου απαντήσω και κατα ποσο επηρεάζει και αν ο πίνακας το δείχνει.
Τα σκάγια κόλλησαν στο δέρμα πολύ απλά γιατί δεν είχαν την απαραίτητη ενέργεια για να το διαπεράσουν. Και η ενέργεια είναι ανάλογη της ταχύτητας στο τετράγωνο και ανάλογη της μάζας του σκαγίου. Αυτό σημαίνει είτε μικρές ταχύτητες που δεν ισχύει μιας και τα 390m/s ειναι ικανοποιητική ταχύτητα, είτε λόγο μεγάλης απόστασης οπότε τα σκάγια έχουν χάσει μεγάλο μέρος της κινητικής τους ενέργειας είτε διότι το νούμερο των σκαγίων ήταν μεγάλο ( δηλαδή μικρά σε διάμετρο σκάγια) και δεν έχουν την απαραίτητη δυναμική ενέργεια λόγο μικρής μάζας για να διαπεράσουν το δέρμα. Επίσης μπορεί να έχουν πάρα πολλές μεγάλες παραμορφώσεις τα σκάγια και να έχουν χάσει πολύ τις μένουσες ταχύτητες τους πράγμα που δεν το νομίζω γιατί οι αρχικές ταχύτητες και άρα και πιέσεις δεν ήταν τόσο μεγάλες και η κατανομή δεν έχει σκορπίσει αρκετά στον πινακα για να μαρτυράει παραμορφωμένα σκάγια. Τέλος οι καιρικές συνθήκες ώστε να έχει μεγάλη αντίσταση ο αέρας λόγο μεγάλης πυκνότητας του ώστε να μειωθούν πολύ οι μένουσες πράγμα αδύνατο τέτοια εποχή στην Κρήτη. Οπότε εγώ το μόνο συμπέρασμα που βγάζω για το φυσίγγι είναι ότι το νούμερο 6 δεν είχε την απαραίτητη μάζα δηλαδή δυναμική ενέργεια ώστε να τρυπισει το δέρμα ή η στόχευση δεν ήταν καλή και τον πήρε εντελώς ξόφαλτσα μόνο με τα περιφερειακά σκάγια. Γιατί όλες οι άλλες παράμετροι είναι ικανοποιητικές και δεν φαίνονται να το επηρεάζουν αρνητικά.

Για τα πτερύγια αν πχ δεν ξεκολήσουν όλα ομοιόμορφα η τουφεκιά δεν θα έχει την ίδια ισοκατανομή. Στην μια πλευρα θα ειναι πιο πυκνή. Δεν θα ειναι ομοιόμορφα τα σκάγια κατανεμημένα. Αυτό πχ. στο κυνηγότοπο δεν μπορείς να το διαπιστώσεις εύκολα ενώ στον πίνακα μπορεις από την πρώτη δεύτερη τουφεκιά να δείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Τέτοια παραδείγματα μπορώ να σου πω αρκετά. Αλλά αρκεί και μόνο αυτό για να καταλάβεις ότι κάποια πράγματα είναι δύσκολο να φανούν στον κυνηγότοπο ενώ στον πινακα φαίνονται πολύ πιο εύκολα. Ειδικά αν έχεις και ένα χρονογραφο να μετρήσεις και ταχύτητες όπως και ένα αξιόπιστο τρόπο να μετράς- συγκρίνεις την διάτρηση τότε μπορείς να βγάλεις πολύ αξιόπιστα συμπεράσματα για το φυσίγγι που φτιάχνεις. Ενώ στον κυνηγότοπο είναι πιο δύσκολο. Συνήθως στον κυνηγότοπο απλά βλέπεις αν είναι ικανοποιητικό το φυσίγγι για το κυνήγι που το θέλεις και αν σε βολεύει . Αυτό για κάποιους είναι αρκετό και δεν το ψάχνουν περισσότερο και είναι αποδεκτό γιατί εν τέλη αυτό ειναι που μετράει. Στις τσίχλες που δεν με πολυενδιαφέρει και εμένα το κάνω και εγώ και κρίνω από τον κυνηγότοπο το φυσίγγι. Αλλά αν θέλεις να δεις πιο αναλυτικές πληροφορίες όπως κατανομή ,συγκέντρωση, αν ανταποκρίνεται το φυσίγγι στο τσοκάρισμα σε συγκεκριμένα μέτρα και πως αποδίδει στο κάθε τσοκ, αρχικές ταχύτητες κλπ κλπ τότε μόνο στον πίνακα με χρονογράφο τα βλέπεις αυτά εύκολα και αξιόπιστα. Όταν το φυσίγγι είναι κακό στον πίνακα θα είναι κακό και στο κυνήγι. Αν ειναι καλό στον πινακα αλλά κακό στο κυνήγι τότε ή έβγαλες λάθος συμπεράσματα από τον πίνακα ή απλά στο κυνήγι το επηρρεάζει και κάποιος άλλος παράγοντας που δεν έλαβες υπόψην σου κατα την δοκιμή στον πίνακα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απλά η κακή σκόπευση, η λαθος εκτίμηση απόστασης ή λάθος προσκόπευση ή οι καιρικές συνθήκες που ειναι διαφορετικές σε σχέση με τις δοκιμές στον πίνακα κλπ κλπ.

Last edited:
Δεν έχω ασχοληθεί με το κυνήγι του λαγού, αλλά όσον αναφορά το γεγονός οτι ο λαγός έφαγε τα σκάγια #6 από πίσω και δεν έπεσε, θυμάμαι κάπου είχα διαβάσει παλιά, οτι η καταβολή του λαγού είναι πιο δύσκολη όταν τουφεκίζεται κατά μέτωπο ή πισωκολλητά. Λέγανε οτι ο λαγός από μπροστά μασουλάει τα σκάγια, και από πίσω τα χέζει .yel.

Status
Not open for further replies.
Back