Να πω κι εγώ την άποψή μου, αν και θα θεωρηθεί "αιρετική". Εγώ πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό ΔΕΝ οφείλεται στο φυσίγγι. Δηλαδή, τί μπορεί να συμβαίνει ώστε να φταίει το φυσίγγι ??? Μειωμένη διάτρηση ??? Αραιότερη κατανομή ??? Δεν πιστεύω ότι σε διαφορά λίγων ωρών, π.χ. από 7.00' έως τις 10.00' ή 11.00' θα παρουσιάζει κάποια δραματική διαφορά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πυρίτιδα S4 διβασική, που υποτίθεται ότι είναι ανεπηρέαστη από τις μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας.
Με αυτά που προτείνουν οι αγαπητοί συνάδελφοι (αλλαγή καψουλιού, αύξηση πυρίτιδας, αλλαγή βύσματος, χαμηλότερο ρέλιασμα κλπ.) τί θα κερδίσουμε ??? Κάμποσα bar παραπάνω, και λίγα μ/δ μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα ??? Και τί έγινε ??? Τι διαφορά θα κάνει αυτό στα 30-40 μέτρα ??? Άσε που μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση ... Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, θα πρόκειται πλέον για άλλο φυσίγγι !!!
Επίσης ας δεχτούμε ότι ΔΕΝ οφείλεται σε διαφορές στη σκοπευτική απόδοση ... (αν και αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση ... αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ας το θεωρήσουμε δεδομένο).
Αυτό που αλλάζει (και πιστεύω εγώ ότι συμβαίνει) είναι η αντοχή των θηραμάτων στα τραύματα, στις διάφορες ώρες της ημέρας και στις διαφορετικές θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες. Ας μη γράφω πολλά, είναι γεγονός πάντως τόσο ο άνθρωπος όσο και τα ζώα και τα πουλιά, στις χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο και στα τραύματα, αλλά και μικρότερη αιμορραγία λόγω αγγειοσυστολής.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, για τις πρωινές ώρες, εγώ προτείνω απλώς λίγο πιο χοντρό σκάγι, κατά μισό νούμερο, από αυτό που χρησιμοποιείς συνήθως για το εκάστοτε θήραμα. Αντί π.χ. για το 9 βάλε 8,5 ... αντί 8 βάλε 7,5 κλπ. Μισό νούμερο κάτω πιστεύω ότι είναι αρκετό, ειδικά για τα μικρά θηράματα, αλλά και για να μην μειωθεί πολύ ο συνολικός αριθμός σκαγιών, οπότε θα έπρεπε να πας και σε μεγαλύτερο βάρος γόμωσης, δηλαδή ουσιαστικά και πάλι σε άλλο φυσίγγι ...