Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Σχετικά καινούργιο ειναι. Δεν ειναι χρέπι. Άσχετα αν δεν θελω να το καταπονώ.

Τις σφραγιδες τις εβαλα πιο πολυ μηπως ξερει καποιος κατι

Nick θα ριξω πρωτα να δω αν μου αρεσει η συγκεντρωση και αν μου αρεσει θα σου στειλω και αν ειναι ευκολο τα μετρας.

Η ΠΡΏΤΗ ΣΦΡΑΓΊδα με την περικεφαλαία είναι η σφραγίδα του Ειμπαρ
η δευτερη ΒΡ δοκιμη ακαπνης πυρίτιδας (ΠΡΟΣΟΧΗ αν δείτε την ένδειξη ΒΡ σε αγγλικό όπλο σημαινει μαυρη πυρίτιδα = black powder)
η 3η ενισχυμένη δοκιμή
η 4η (1200 bares) σημανει ότι γραφει ;) =1200 μπαρ πίεσης
αν έχει θαλάμες 76 χιλ ρίχνεις και μαγκνουμ

*Ισπανικές σφραγίδες

Και ρωταω εγω....που ειναι καλυτερα να αναφλεγεται και να καιγεται η πυριτιδα....Ολη μεσα στον
παφυλα....η μιση στον παφυλα και η αλλη μιση στο πλαστικο του καλυκα ???
Στα ποσά εκατοστά από την στιγμή της ανάφλεξης καίγεται μια πυρίτιδα?

Δηλαδή @elvas ως ιδιογομωτής μέχρι πόσα γραμμάρια γόμωση μπορώ να χρησιμοποιώ Τ1 ;
Όσα θα χρησιμοποιούσες και σε οποιονδήποτε άλλο με διαφορετικό ύψος μετάλλου.
Δεν ξέρω τι είναι ο Τ1. Υποθέτω χαρακτηρισμός κάλυκα με χαμηλό ύψος μετάλλου, Ιταλικής έμπνευσης και πονηριάς με αντίστοιχη επίπτωση στην τιμή.

Όσα θα χρησιμοποιούσες και σε οποιονδήποτε άλλο με διαφορετικό ύψος μετάλλου.
Δεν ξέρω τι είναι ο Τ1. Υποθέτω χαρακτηρισμός κάλυκα με χαμηλό ύψος μετάλλου, Ιταλικής έμπνευσης και πονηριάς με αντίστοιχη επίπτωση στην τιμή.
Τ1: ύψος πάφιλα 7~8 χιλιοστά
Τ2: ύψος πάφιλα 11~12 χιλιοστά
Τ3: ύψος πάφιλα 15~16 χιλιοστά
Τ4: ύψος πάφιλα 19~20 χιλιοστά
Τ5: ύψος πάφιλα 24~28 χιλιοστά
Πηγή: https://www.idiogomosi.com/pages/posts/kalykas-125.php

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Σχετικά με την αναγόμωση τί πιστεύεις; Έχει μεγαλύτερη αντοχή σε πολλαπλές αναγομώσεις ένας κάλυκας Τ2 ή Τ3 σε σχέση με έναν Τ1;;

Όχι καμμία.
Στην αναγόμωση εκείνον που μετράει είναι η ποιότητα του πλαστικού του κάλυκα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα συνεχή κλεισίματα.
Έτυχε να διαβάσω σε ξένα φόρουμ ότι κάποιοι κάλυκες Winchester (μονοκόμματοι) έχουν αναγομοθεί περισσότερο από 30 φορές...

Το είχαμε πει και παλαιότερα ότι το ύψος του μετάλλου δεν έχει να κάνει με την ικανότητα του κάλυκα να ανταποκριθεί στις πιέσεις.
Ο λόγος που υπάρχουν τα διαφορετικά ύψη είναι για να διαχωρίζουν οι κατασκευαστές τον προορισμό χρήσης των φυσιγγίων τους. Ίσως και για να εντυπωσιάζονται οι καταναλωτές νομίζοντας ότι το μεγάλο ύψος κάνει τον κάλυκα πιο ανθεκτικό.
Τα ίδια αναφέρει και το φυλλάδιο οδηγιών της LEE LOAD-ALL II σχετικά με το ύψος του μετάλλου:

"... High brass case or low brass case refers only to the brass length on the outside of the case. This does not have any bearing on the strength of the case or the load it will accept. The brass length is only a selling feature designed to impress the purchaser with the implied extra powder ..."

Όσο για τους (ευρωπαικούς) κάλυκες Τ1 με πολύ χαμηλό μέταλλο (7-8 χιλιοστά) ... το μόνο "θετικό" τους είναι η χαμηλότερη τιμή.
Σ' αυτούς το μέταλλο, όχι μόνο την πυρίτιδα δεν καλύπτει, αλλά ούτε καν την τάπα-πυθμένιο (base wad) εξολοκλήρου !!!
Αλλά ούτε στους Τ2 (12 χιλ.) δεν καλύπτεται εντελώς η πυρίτιδα. Μένουν 2-3 χιλ. ακάλυπτα ...

Η ΠΡΏΤΗ ΣΦΡΑΓΊδα με την περικεφαλαία είναι η σφραγίδα του Ειμπαρ
η δευτερη ΒΡ δοκιμη ακαπνης πυρίτιδας (ΠΡΟΣΟΧΗ αν δείτε την ένδειξη ΒΡ σε αγγλικό όπλο σημαινει μαυρη πυρίτιδα = black powder)
η 3η ενισχυμένη δοκιμή
η 4η (1200 bares) σημανει ότι γραφει ;) =1200 μπαρ πίεσης
αν έχει θαλάμες 76 χιλ ρίχνεις και μαγκνουμ

*Ισπανικές σφραγίδες
Thanks! Όχι, απλές 70αρες είναι οι θαλάμες.

Πολλοι το κανουν για θεμα οικονομιας....Μπορει να μην κανεις ιδιογομωση....αλλα ξερεις και εισαι
διαβασμενος....
Και ρωταω εγω....που ειναι καλυτερα να αναφλεγεται και να καιγεται η πυριτιδα....Ολη μεσα στον
παφυλα....η μιση στον παφυλα και η αλλη μιση στο πλαστικο του καλυκα ???
Αλλωστε γιατι κυκλοφορουν απο Τ1 εως και Τ5 καλυκες ???
Το πλαστικο του καλυκα διαστελεται...με οτι αυτο συνεπαγεται....
Εσύ έχεις τεράστια εμπειρία στην ιδιογόμωση εγώ απλά είμαι ένας μελετηρός ημιμαθής.

Ότι γράψω παρακάτω ισχύει σίγουρα για αμερικάνικους κάλυκες και προφανώς για πλαστικούς.
Τώρα λογικά ισχύει και για ευρωπαϊκούς αν είναι σωστά φτιαγμένοι ;)

Το ύψος του πάφυλα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αντοχή του φυσιγγίου-κάλυκα, ούτε με τον όγκο πυρίτιδας που περιέχει, ούτε με τις πιέσεις που αναπτύσσονται.
Έχει μόνο αισθητική σημασία !!!
Η πυρίτιδα δεν καίγεται στον αρχικό της χώρο ...
Το πλαστικό υποστιρίζεται σε όλη την επιφάνειά του από το ατσάλι της θαλάμης και του κλείστρου.
Πλαστικό υπάρχει και μέσα στον πάφυλα οπότε ουσιαστικά η καύση γίνεται ΟΛΗ μέσα σε πλαστικό μέχρι να βγεί η γόμωση από τον κάλυκα.
Η Pmax αναπτύσσεται όταν η γόμωση φτάνει περίπου στην έξοδο από τον κάλυκα, άρα και αυτός δεν είναι ο λόγος.

Σημασία έχει η σωστή κατασκευή και όχι το ύψος του πάφυλα.

Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα ... διαβάστε από αυτό το ποστ και κάτω.

https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Το-Α-και-το-Ω-στην-ιδιογόμωση.3077/page-29#post-505223

Νίκο καλά κάνεις και βάζεις κάλυκες με μεγάλο πάφυλα .... και εγώ αυτό θα έκανα ... αχχαχαχα απλά συζήτηση κάνουμε για να ανάψουν λίγο τα αίματα ,,,

Last edited:
Κάτι ακόμη όσον αφορά τους κάλυκες.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φτιάχνουν τους κάλυκες με γνώμονα τη χρήση τους από τους κατασκευαστές φυσιγγίων, ώστε να χρησιμοποιηθούν άπαξ. Δεν τους ενδιαφέρει η επαναχρησιμοποίησή τους.

Έτυχε να διαβάσω σε ξένα φόρουμ ότι κάποιοι κάλυκες Winchester (μονοκόμματοι) έχουν αναγομοθεί περισσότερο από 30 φορές...
Αν είναι έτσι με συμφέρει να αγοράσω ένα κουτί 25 φυσίγγια 32 γραμμάρια Winchester στα 15 ευρώ και να τα αναγομώνω συνέχεια.

Στα ποσά εκατοστά από την στιγμή της ανάφλεξης καίγεται μια πυρίτιδα?
Χμμμμ ανάλογα την προοδευτικότητα της πυρίτιδας ... σε 20-30cm έχει καεί σχεδόν όλη ??? Δεν ξέρω ...
Η μέγιστη πίεση αναπτύσσεται περίπου από την στιγμή που η γόμωση βγαίνει από τον κάλυκα μέχρι την περιοχή του κώνου ... χοντρικά.

Έτσι τα έχω στο μυαλό μου

Αν είναι έτσι με συμφέρει να αγοράσω ένα κουτί 25 φυσίγγια 32 γραμμάρια Winchester στα 15 ευρώ και να τα αναγομώνω συνέχεια.
Winchester AA HS, RemingtonSTS Premier και Federal Gold Medal Plastic. Αυτοί, λένε, ότι είναι οι καλύτεροι.
Νομίζω όμως ότι εξαρτάται από το τι φυσίγγια θέλεις να φτιάξεις.

Winchester AA HS, RemingtonSTS Premier και Federal Gold Medal Plastic. Αυτοί, λένε, ότι είναι οι καλύτεροι.
Νομίζω όμως ότι εξαρτάται από το τι φυσίγγια θέλεις να φτιάξεις.
Ευχαριστώ.
Τσιχλοφύσιγγα κυρίως. Το θέμα είναι αν αυτοί οι κάλυκες δέχονται ευρωπαϊκά καψούλια.

Χμμμμ ανάλογα την προοδευτικότητα της πυρίτιδας ... σε 20-30cm έχει καεί σχεδόν όλη ??? Δεν ξέρω ...
Η μέγιστη πίεση αναπτύσσεται περίπου από την στιγμή που η γόμωση βγαίνει από τον κάλυκα μέχρι την περιοχή του κώνου ... χοντρικά.

Έτσι τα έχω στο μυαλό μου
Άρα που εξυπηρετεί ο μεγάλος κάλυκας?

Status
Not open for further replies.
Back