Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Εσύ έχεις τεράστια εμπειρία στην ιδιογόμωση εγώ απλά είμαι ένας μελετηρός ημιμαθής.

Ότι γράψω παρακάτω ισχύει σίγουρα για αμερικάνικους κάλυκες και προφανώς για πλαστικούς.
Τώρα λογικά ισχύει και για ευρωπαϊκούς αν είναι σωστά φτιαγμένοι ;)

Το ύψος του πάφυλα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αντοχή του φυσιγγίου-κάλυκα, ούτε με τον όγκο πυρίτιδας που περιέχει, ούτε με τις πιέσεις που αναπτύσσονται.
Έχει μόνο αισθητική σημασία !!!
Η πυρίτιδα δεν καίγεται στον αρχικό της χώρο ...
Το πλαστικό υποστιρίζεται σε όλη την επιφάνειά του από το ατσάλι της θαλάμης και του κλείστρου.
Πλαστικό υπάρχει και μέσα στον πάφυλα οπότε ουσιαστικά η καύση γίνεται ΟΛΗ μέσα σε πλαστικό μέχρι να βγεί η γόμωση από τον κάλυκα.
Η Pmax αναπτύσσεται όταν η γόμωση φτάνει περίπου στην έξοδο από τον κάλυκα, άρα και αυτός δεν είναι ο λόγος.

Σημασία έχει η σωστή κατασκευή και όχι το ύψος του πάφυλα.

Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα ... διαβάστε από αυτό το ποστ και κάτω.

https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Το-Α-και-το-Ω-στην-ιδιογόμωση.3077/page-29#post-505223

Νίκο καλά κάνεις και βάζεις κάλυκες με μεγάλο πάφυλα .... και εγώ αυτό θα έκανα ... αχχαχαχα απλά συζήτηση κάνουμε για να ανάψουν λίγο τα αίματα ,,,

ΟΚ , Αλλα εχω διαφορετικη αποψη....περα απο οσα λεγονται περι αισθητικης κτλ κτλ.
Κλειστε δυο φυσιγγια 48-50 γραμμαριων με 2 γραμμαρια πυριτιδα... Το ενα σε καλυκα Τ1 και το αλλο
σε καλυκα Τ5....ριξτα σε στοχο στα 45-50 μετρα ταχογραφιστε τα και μετα συζηταμε για οποιες
διαφορες !!!

ΟΚ , Αλλα εχω διαφορετικη αποψη....περα απο οσα λεγονται περι αισθητικης κτλ κτλ.
Κλειστε δυο φυσιγγια 48-50 γραμμαριων με 2 γραμμαρια πυριτιδα... Το ενα σε καλυκα Τ1 και το αλλο
σε καλυκα Τ5....ριξτα σε στοχο στα 45-50 μετρα ταχογραφιστε τα και μετα συζηταμε για οποιες
διαφορες !!!
Αφού το έχεις κάνει ... μολόγα :)

Ένα φυσίγγι 40γρ. σε τι μέγεθος κάλυκα θα το γεμίζατε; Έχω μια συνταγή με Τ5 αλλά απορώ αν είναι "υποχρεωτικό" ή αν θα επηρεαστεί η ντουφεκιά να βάλω πχ Τ4.
Το ΡΟΛΟΣ στο μεταλλικο υψος του καλυκα ειναι: Οχι μονο η πυριτιδα, αλλα να βρισκεται και η φουστα του κιαθίου ισα ή πιο κατω απο το μεταλλο...;)
Εκει, με την πυροδοτηση ΔΕΝ διογκώνεται ταυτόχρονα το πλαστικο μερος του καλυκα επειδή η φουστα βρισκεται στο υψος του μεταλλικου σημείου...αρα πετυχενουμε καλυτερες αρχικες ταχυτητες...!! :)

Το ΡΟΛΟΣ στο μεταλλικο υψος του καλυκα ειναι: Οχι μονο η πυριτιδα, αλλα να βρισκεται και η φουστα του κιαθίου ισα ή πιο κατω απο το μεταλλο...;)
Εκει, με την πυροδοτηση ΔΕΝ διογκώνεται ταυτόχρονα το πλαστικο μερος του καλυκα επειδή η φουστα βρισκεται στο υψος του μεταλλικου σημείου...αρα πετυχενουμε καλυτερες αρχικες ταχυτητες...!! :)
Αν δηλαδή αφήσεις τον πάφυλα εκτός θαλάμης και με κάποιον τρόπο πυροδοτήσεις αυτός θα μείνει ανέπαφος ;;; Δεν θα φουσκώσει με 700bar πίεση ;;;

Εκτίμηση ... Το πολύ 5-10m/sec και πάλι ανάλογα την κατασκευή του κάλυκα.

Αν δηλαδή αφήσεις τον πάφυλα εκτός θαλάμης και με κάποιον τρόπο πυροδοτήσεις αυτός θα μείνει ανέπαφος ;;; Δεν θα φουσκώσει με 700bar πίεση ;;;

Εσυ ρε Bill, το τερματησες τωρα....

Πολύ σωστά!!! Αλλά θέμα ασφάλειας δεν τίθεται,επίσης κάποιοι συνάδελφοι το εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν κοντό παφυλα για να μαλακώσουν την ντουφέκια,άλλη χρησιμότητα του ψηλού παφυλα είναι όταν γεμίζουμε μια πυρίτιδα στα κατώτερα όρια της πχ mb36 στα 34 γραμμάρια τότε ψηλό παφυλα να το κρατήσουμε λίγο πιο ζωηρό βέβαια και με πιο ισχυρό κάψουλι και σκληρό βύσμα.....

Αφού το έχεις κάνει ... μολόγα :)

Εγω θεωριτικος δεν ειμαι....πρακτικος ειμαι.....Και επειδη στον παρελθον εχω κανει αρκετες ταρζανιες...
Εχουν κοπει καλυκες με μαλλινη κερωμενη ταπα σαν αγγουρι....στο σημειο της ταπας...και ταξιδευε το
φυσεκι σαν μονοβολο....σου λεω οτι παφυλας παιζει ρολο...
Τωρα ο καθε ενας εχει τις αποψεις....σεβαστες ολες για μενα...ασχετα εαν δεν συμφωνω φιλε !!!
Και προειπα...ενα σεταπ σε διαφορετικους καλυκες Τ1 -Τ5 -44 γραμμαρια ριχτε και μετρηστε το..
Διαφορες υπαρχουν...εαν καποιοι τις θεωρουν αμελητεες...αυτο ειναι αλλο θεμα !!!

διαφορες !!!
Σύμφωνο απολητα για πρώτι φορά … η διάφορες είναι μεγάλες ακόμα και από τ1 σε τ2 το έχω δει στην πράξη μηλαμε για άλλο φυσηγγι

Εσυ ρε Bill, το τερματησες τωρα....
Είπα να ανάψω λίγο τα αίματα:)
Επίσης είπα ότι σίγουρα ισχύουν για αμερικάνικα υλικά.

Δες
Rem
IMG_20220822_090822.jpg

Navaro
4.jpg

Διπλάσιο σε πάχος το πλαστικό ;;;

Σημασία έχει η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου καύσης.
Αν είναι η ίδια δεν θα δεις μεγάλες διαφορές.
Τις όποιες διαφορές δεις μπορείς να τις απαλείψεις με μερικά εκατοστά πυρίτιδα παραπάνω.
Κάνω λάθος ;;;

Προφανώς όταν σχεδιάζεις κάλυκα με σκοπό να ρίξει 1 φορά δεν μπορείς να περιμένεις την ίδια αντοχή με κάλυκα που έχει σχεδιαστεί για να ρίχνει 50.

Last edited:
Για να είναι ίδια, θέλει το μικρότερο μέταλλο, επιπλέον ποσόστωση πυρίτιδας.
Λογικό, το έγραψα πριν.

Πόσο διαφορά είδες στην ταχύτητα με ίδιες δόσεις ;
Σε ποιούς κάλυκες έκανες την δοκιμή ;
Πόση πυρίτιδα χρειάστηκε παραπάνω ;

Δεν ξέρω να γεμίζω, απλά ρωτάω.

Ο καλητερος τ1 που έχω γεμησει είναι ο πράσινος fiocchi.. πολύ σκληρό πλαστικό.. εξερετικοσ για κυχλοφυσηγγα.. δεν ξερό αν υπάρχει ακομα
Όλοι οι Fiocchi competition line έχουν πολύ καλά πλαστικά καί ψηλό μέταλλο .

Status
Not open for further replies.
Back