Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης

v1,5 = 445 m/s
Δοκιμή από 2 φυσίγγια.
Παραείναι δυνατό - γρήγορο και σκορπάει πολύ,ίσως λόγω καλής έμφραξης.
Στα επόμενα θα μειώσω πυρίτιδα (0,05) και λιγότερο πίτουρο (θα το πάω στο 1,80 γρ.).
Πάντως δεν υπάρχει θέμα με το πίτουρο την ώρα της τουφεκιάς. Ούτε που το βλέπεις και τουφέκισα με κόντρα αέρα.
Χρονια πολλα!!!
Θα σου προτεινα να κανεις μια δοκιμη.......
Ασε το μπαρουτι και τα σκαγια ως εχουν ,πανω στην πυριτιδα χαρτακι ,ανεβασε την ποσοτητα πιτουρου ,χαρτακι ,τα σκαγια (χωρις ποτηρι απο συγκεντρωτηρα) και στα σκαγια 1,5 γραμμαρια βρωμαλευρο και κλεισε με αστερι........
Δοκιμασε δυο φυσιγγια ετσι.......

Χρονια πολλα!!!
Θα σου προτεινα να κανεις μια δοκιμη.......
Ασε το μπαρουτι και τα σκαγια ως εχουν ,πανω στην πυριτιδα χαρτακι ,ανεβασε την ποσοτητα πιτουρου ,χαρτακι ,τα σκαγια (χωρις ποτηρι απο συγκεντρωτηρα) και στα σκαγια 1,5 γραμμαρια βρωμαλευρο και κλεισε με αστερι........
Δοκιμασε δυο φυσιγγια ετσι.......
Χρόνια Πολλά.
Ήδη είναι πολύ δυνατό Βαγγέλη, θέλω να το μαλακώσω όχι να αγριέψει κι' άλλο.
Σκορπάει υπερβολικά.Το ήθελα συγκεντρωτικό.

@Λάκης με τη σειρά που τα γράφω #151 .
Ο συγκεντρωτήρας Θώδη που έβαλα είναι μόνο το ποτήρι με τα σκάγια και το μπάφερ μέσα.
Απλά δεν έβαλα δεύτερο χαρτάκι πάνω στο πίτουρο γιατί το θεωρώ περιττό.
Απο τη στιγμη που βαζεις ποτηρι το χαρτακι ειναι περιττο.......
Εγω σου λεω να δοκιμασεις χωρις ποτηρι και να αντικαταστησεις το bufer με βρωμαλευρο...... (το οποιο δε συμπαθω καθολου ,αλλα θα σου αυξησει τη συγκεντρωση κατα πολυ.....)

Απο τη στιγμη που βαζεις ποτηρι το χαρτακι ειναι περιττο.......
Εγω σου λεω να δοκιμασεις χωρις ποτηρι και να αντικαταστησεις το bufer με βρωμαλευρο...... (το οποιο δε συμπαθω καθολου ,αλλα θα σου αυξησει τη συγκεντρωση κατα πολυ.....)
Χωρίς ποτήρι δεν θα μπορώ να το ρίξω με το άλλο δίκαννο που είναι κύλινδρος γιατί θα ανοίγει πάρα πολύ,μονόδρομος για μένα.
Μπάφερ το λέω για συντομία = είναι αλεύρι αμάρανθου με χοντρό σιμιγδάλι.Ίσως θέλει περισσότερο.

Παραείναι δυνατό - γρήγορο και σκορπάει πολύ,ίσως λόγω καλής έμφραξης.
Το ότι έχει μεγάλες αρχικές και είναι γρήγορο αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα καλή έμφραξη. Πχ μπορεί να έχεις βάλει αρκετά περισσότερη πυρίτιδα και να έχεις πολύ μεγάλες πιέσεις που συνεπάγεται μεγάλες ταχύτητες σε συνδιασμό με διαφυγές αερίων και για αυτό να σου χαλάει και την κατανομή. Θεωρώ απίθανο έως αδύνατο να μην έχεις διαφυγές από την στιγμή που βάζεις χαρτάκι αντί couvette ή obturator ή κάποια φούστα από κάποιο άλλο κομένο πλαστικό βύσμα. Γενικά το χαρτάκι επειδή δεν έχει ελαστικότητα και δεν μπορεί να διογκωθεί ώστε να πιάσει όλη την διάμετρο της κάννης έστω και λίγη κλιση να πάρει κατα την τουφεκιά και να μην είναι 100% κάθετο ως προς το μήκος της κάννης τότε θα έχεις διαφυγές αερίων. Μπορεί να μην είναι αρκετές για να σου μειώσουν και να επηρεάσουν αισθητά την αρχική ταχύτητα αλλά μπορεί να είναι αρκετές για να σου χαλάσουν την κανανομή. Θεωρώ ότι το χαρτάκι για over powder αντί κάποιο πλαστικό βύσμα έμφραξης είναι πολύ επίφοβο και μπορεί να δημιουργήσει πολλα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο που όλοι τα έχουν εγκαταλείψει.

@mangelasakis νομίζεις ότι το φτωχό πλην τίμιο χαρτάκι δεν κάνει τέλεια έμφραξη ;
Αυτό με το να κάτσει λοξά την ώρα της τουφεκιάς δεν ισχύει γιατί οι χρόνοι είναι μηδενικοί.
Δεν το δουλεύουν οι μηχανές παραγωγής, όχι οι της ιδιογώμοσης.
Χαρτάκι και μετά πίτουρο δεν νομίζω να αφήνει αέρια από δίπλα, αντίθετα με τα πλαστικά βύσματα που στην παγωνιά γίνονται κούτσουρο. Συν τις άλλοις έχουν μεγάλο πάχος που σε μειώνει το πίτουρο.
Την ελαστικότητα την έχει το πίτουρο. Ο συγκεντρωτήρας που έβαλα, στις δοκιμές ήταν πεντακάθαρος χωρίς ίχνος μαυρίλας.

περσι γεμισα για το GAL 20 , με πιτουρο , εβαλα μβ32 1,20 χαρτακι μετα χοντρο πιτουρο παλι χαρτακι και σκαγια 24 γραμμαρια κλεισιμο ρελι με χαρτακι , εριξα μια και ειδα οτι εσκισε το πανω μερος του καλυκα , και καταλαβα οτι ανεβαζει πιεσης , αλλο δεν εριξα με αυτο που ειδα , και οταν πηγα σπιτι τα εκοψα και πηρα τα υλικα , και εγκατελιψα το πιτουρο , μονο βαζω λιγο πιτουρο μεσα στον συγκερωτηρα LB6 , για να με παρει σε υψος και να κλειση σωστα το φυσιγγιο

περσι γεμισα για το GAL 20 , με πιτουρο , εβαλα μβ32 1,20 χαρτακι μετα χοντρο πιτουρο παλι χαρτακι και σκαγια 24 γραμμαρια κλεισιμο ρελι με χαρτακι , εριξα μια και ειδα οτι εσκισε το πανω μερος του καλυκα , και καταλαβα οτι ανεβαζει πιεσης , αλλο δεν εριξα με αυτο που ειδα , και οταν πηγα σπιτι τα εκοψα και πηρα τα υλικα , και εγκατελιψα το πιτουρο , μονο βαζω λιγο πιτουρο μεσα στον συγκερωτηρα LB6 , για να με παρει σε υψος και να κλειση σωστα το φυσιγγιο
Εφτιαξα στο παρελθον με sipe 1,60x32 No7
Με χαρτακι +πιτουρο+ χαρτακι και αλευρι στα σκαγια.........
Σε κατι ψηλωμενες κουρουνες τους "καπνισα" το πουπουλο........
Πιτουρο ειχα απ οτι θυμαμαι 3 γραμμαρια και κατι.......
Δεν ειδα κατι περιεργο απο αποψη πιεσεων απλα εγκατελειψα το πιτουρο γιατι μου γεμισε μαμουνια και ετσι το πεταξα και δεν ξανασχοληθηκα.......

ουτε το βρωμαλευρο μου αρεσει για μπαφερ , ουτε οποιοδηποτε μπαφερ , που καποιος γεροντας πινει νερο στο ονομα του βρωμαλευρου , πολλης κοπος για το τιποτα , πολυ ποιο καλος ειναι ο συγκερωτηρας LB6 για μακρια απο το βρωμαλευρο , αν και δεν τρελενομε για μακρινες τουφεκιες , αλλα που και που βαζω στην αριστερη του δικανου κανενα φυσιγγιο με LB6 για κανενα μακρινο περιστερι , η τρυγονι το καλοκαιρι που λογο ζεστης σκορπαν τα σκαγια ποιο ευκολα , και θελω να ειναι ποιο σφηχτη η τουφεκια με τον LB6

Πιτουρο ειχα απ οτι θυμαμαι 3 γραμμαρια και κατι.......
Δεν ειδα κατι περιεργο απο αποψη πιεσεων απλα εγκατελειψα το πιτουρο γιατι μου γεμισε μαμουνια και ετσι το πεταξα και δεν ξανασχοληθηκα.......
Πάντα με ζύγισμα αλλά δεν νομίζω να θέλει τόσο πολύ.
Αν έχει μαμούνια βάλτο 1 βδομάδα στην κατάψυξη.

Πάντα με ζύγισμα αλλά δεν νομίζω να θέλει τόσο πολύ.
Αν έχει μαμούνια βάλτο 1 βδομάδα στην κατάψυξη.
Η sipe ειναι μικρου ογκου,τα σκαγια 32 γραμμαρια οποτε απο εκει προκυπτει η μεγαλη ποσοτητα πιτουρου... ......

@mangelasakis νομίζεις ότι το φτωχό πλην τίμιο χαρτάκι δεν κάνει τέλεια έμφραξη ;
Αυτό με το να κάτσει λοξά την ώρα της τουφεκιάς δεν ισχύει γιατί οι χρόνοι είναι μηδενικοί.
Δεν το δουλεύουν οι μηχανές παραγωγής, όχι οι της ιδιογώμοσης.
Χαρτάκι και μετά πίτουρο δεν νομίζω να αφήνει αέρια από δίπλα, αντίθετα με τα πλαστικά βύσματα που στην παγωνιά γίνονται κούτσουρο. Συν τις άλλοις έχουν μεγάλο πάχος που σε μειώνει το πίτουρο.
Την ελαστικότητα την έχει το πίτουρο. Ο συγκεντρωτήρας που έβαλα, στις δοκιμές ήταν πεντακάθαρος χωρίς ίχνος μαυρίλας.
Η πλαστική φούστα είναι η πιο σημαντική αναβάθμιση στην εξέλιξη των βυσμάτων και στα φυσίγγια γενικότερα. Όπως είπα το χαρτάκι δεν έχει ελαστικότητα όπως το πλαστικό βύσμα με την φούστα. Το χαρτάκι είναι η αιτία που τα φυσίγγια παλιότερα είχαν διαφυγές αερίων ,κάποιες κάννες διάλεγαν φυσίγγια κλπ κλπ. Για τον ίδιο λόγο που φορτώνουμε με περισσότερη πυρίτιδα για να εξισορροπήσουμε την απώλεια πιέσεων. Δεν λέω ότι το χαρτάκι δεν κάνει δουλειά αλλά σίγουρα όχι καλύτερα από ότι ένα πλαστικό βύσμα. Όπως είπα είναι η πηγή πολλών προβλημάτων. Τώρα αν νομίζεις ότι στο φυσίγγι σου δεν σου κάνει ζημιά όλα οκ. Δοκίμασε όμως και με obturator να δεις μήπως υπάρχει βελτίωση.

Ιδιογομοση = πάρα πάρα πολλές πολλές δοκιμές. Με ότι παραλλαγές παίρνει ένα σεταπ, μια μια κάθε φορά, για να καταλαβαίνεις πως δουλεύει η κάθε αλλαγή. Γιατί ;; Για να καταλάβεις εσύ ο ίδιος τι φτιάχνεις, ( άσε τη λέω εγώ ) και να παρατηρείς και να διαβάζεις την κάθε αλλαγή, και λάθος να κάνεις δεν πειράζει, και αυτό σε μαθαίνει. Και το ποίο σημαντικό. Ακούς τα πάντα ( δεν τα ξέρουμε όλα ) σε αυτό που σε ενδιαφέρει, και δοκιμή, και ξανά δοκιμή, και ξανά δοκιμή, και στο τέλος κρατάς αυτό που είναι σωστό. Αυτό κάνω και μέχρι στιγμής δεν έχω βγει χαμένος ( σε όλα ). Και κάτι που έλεγε ο γέρος μου, θα ακούς τα πάντα και από τον ποίο τελευταίο, γιατί έχει κάτι να σου πει και αυτός, και εσύ θα δεις ποίο είναι σωστό. ;) 😘

Τι προδοσία μου έριξε η α1 1.80χ34 στον παγετό σήμερα 🫠🫠🫠
Δεν γινονται αυτα τα πραγματα........
Η Α1 δεν κολωνει σε κανεναν παγετο......
Εχω ριξει πολλα φυσιγγια με Α1 σε ολικο παγετο,δηλαδη καθ ολο το 24ωρο -13 εως -15 χωρις κανενα προβλημα.......
Για πες ολο το σεταπ αναλυτικα μπας και δουμε τι τρεχει.........

Ιδιογομοση = πάρα πάρα πολλές πολλές δοκιμές
εγω δεν χαλαω φυσιγγια ιδιογομοση σε δοκιμες , η ακομα χειροτερα ετοιμα φυσιγγια , που αυτα τσαμπα τα χαλας , γιατι μετα δεν ξερεις εαν τα ξανα παρεις αν θα ειναι ιδια , εαν μου πουν ενα σεταπ , η εαν διαβασω καπια αναλογια , το φτιαχνω και το ριχνω κατευθιαν στο θηραμα , εκει θα δω εαν ειναι καλο η κακο , και οχι στο ντενεκε .

Back