Τι σημαίνει "καλή κάννη";

Διαφωνώ κάθετα...τα κάτω δέχονται τέτοια πίεση ,που πάνε αδιαβαστα...τα μπροστινά το ίδιο ζόρι....τα μεσαία είναι που φτιάχνουν τον θάνατο κύκλο των 52 εκατοστών ,πάνε δλδ χέρι χέρι με τον καρατζαφ...στο στόχο,τα υπόλοιπα σχηματίζουν Την ουρά της τουφεκιας κ αυτή την περιφέρεια...απορώ πως δεν το γνωριζεις‼️
Τα έχω γράψει φίλε Τζόνυ, αλλά στο φινάλε έρημη ολα

Χαμηλότερες αρχικές ταχύτητες από εμένα μετά τον κώνο ... λόγω αύξησης όγκου χώρου καύσης και πιθανής διαφυγής αερίων (κακή έμφραξη βύσματος).
Μείωση της οπισθοδρόμησης ελάχιστα κ ελάχιστη πτωση πιεσεων, σε ήδη πολυ χαμηλο σε πιεσεις φυσιγγι, παντως προσωπικα ακόμα κ με 24 γρ φυσιγγι δεν έχω τέτοια θέματα σε όπλα αδρανειας

Και ομως φιλε δεν τον ειχε ξεκινησει τον κωνο απο ακριβως τη θαλαμη γιατι εβλεπα σχεδον ολοκληρο τον μμα και αγιαλιστο ξεχωριζε και μετα την επιμήκυνση δηλ ηταν ξεκινημενος απο το μεσον του ηδη υπαρχοντος να το πω ;απλα .Αυτό ειναι που προβληματιζομαι από πού θα τον ξεκινησω

Αυτό ειναι που προβληματιζομαι από πού θα τον ξεκινησω
Μην περιμένεις απάντηση από εμένα :)

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με την κάνη σου που θεωρείς ότι θα διορθωθεί με τον κώνο ?
Εκτός αν θες να κάνεις δοκιμές ...

1. Αν υπήρχε η καλύτερη κάνη όλοι θα έφτιαχναν την ίδια ή τουλάχιστον οι διαστάσεις τα τελευταία 100 χρόνια θα έπρεπε να συγκλίνουν προς τις ιδεατές αντί να αποκλίνουν.
2. Κάθε εσωτερική διαμόρφωση ευνοεί συγκεκριμένα βλητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά αυτός ο έρμος ο σχεδιαστής πρέπει να δώσει μια και μόνο μια διαμόρφωση για κάθε τύπο όπλου, για κάθε φυσιγγάρα ή κολοφύσιγγο και για κάθε κυνήγι.
3. Εγώ προσωπικά δεν έχω δει διαφορές σε κάνες που να μην μπορούν να ξεπεραστούν από αλλαγή φυσιγγίου. Όταν δω θα σας το πω.
4. Δεν σκοτώνουν οι κάνες, σκοτώνουν τα φυσίγγια. Βρείτε μου την καλύτερη κάνη ... είμαι σίγουρος ότι κάποιος μπορεί να φτιάξει φυσίγγι που να την κάνει χειρότερη από κάποια άλλη.
5. Για εμένα η κάνη φτάνει μέχρι την αρχή του τσόκ. Σύγκριση κανών με διαφορετική διαμόρφωση ή διαστάσεις τσόκ δεν γίνεται. Βγάλτε λοιπόν ή κόψτε τα τσόκ και δοκιμάστε στα 36μ, αν θέλετε να συγκρίνετε κάνες.
6. Καλή κάνη λοιπόν (και μαγική) είναι αυτή που χωρίς τσοκ ότι φυσίγγι πχ νο6 28γρ και να της βάλω ανεξαρτήτως πυρίτιδας, βύσματος, αλευριών, σκληρότητας σκαγιών, πυκνότητας σκαγιών και εγώ δεν ξέρω τι άλλο θα μου βγάζει πάντα την ίδια κατανομή και διάτρηση στα 36μ. Το ίδιο και στα 50 γρ. Ποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει αυτό.
7. Όποιος νομίζει ότι κατέχει την γνώση της καλύτερης κάνης ή έστω της σωστότερης εσωτερικής διαμόρφωσης, αυτής που έχει συγκριθεί με εκατοντάδες άλλες, με διαφορετικές γομώσεις, πυρίτιδες, ταχύτητες, βύσματα, buffer, # σκαγιών κτλ και ήταν πάντα η καλύτερη βλητικά ας το πει και σε εμάς για να αγοράσουμε την ίδια ή παραπλήσια.
(Σκεφτείτε δύο φορές πριν το πείτε ... είδατε το ξύλο που έφαγε ο θρύλος από την μερέντα)

Δεν υπάρχει η τέλεια κάνη.
Τα πάντα είναι ένα συνονθύλευμα αναγκαίων παραχωρήσεων και συμψηφισμών, μάρκετινγκ, αστικών μύθων, ψεμάτων, αληθειών και φυσικά $$$$.

Γι αυτό έγραψα παραπάνω ότι η "καλύτερη κάνη" δεν είναι η κάνη αυτή καθαυτή.

Πάρτε λοιπόν το οπλάκι σας, το σκυλάκι σας και τους φίλους σας και ευχαριστηθείτε το κυνήγι.
Αν δεν έχετε την καλύτερη κάνη "τφεκάτε πιο σιμά".
Αν ο διπλανός σας κατεβάζει τις φάσσες από το κοπάδι στα 150μ είναι πιθανότερο να ρίχνει με δράμια παρά να έχει καλύτερη κάνη από την δική σας :)
Μη μας τα χαλας ρε Βασιλη αχαχαχαχαχαχαχα

Θελω να ανεβασω το οπλο πολυ ψηλα βλητικα .Τι εννοώ.Να σφίξω καλό τις τουφεκιες .Να το κανω να δουλευει εξισου καλα με περισσοτερες ταπες γιατί επιλέγει το γνωρίζω πολύ καλά αυτό σαν πρωην ιδιογομωτης.Και το τελευταιο να παιξω με τσοκ οσο το δυνατον πιο κοντα στον αυλο του .Για τι από τα χωνια και τα μπασιματα σε τσοκ με διευρυμένο αυλο δεν μου προσφερουν τίποτα παραπάνω απο τα μαμα .Καθως τα λειτουργικα μαμα τσοκ του οπλου ειναι και κατα σειρά αποδοσης το 4/3/1 το 2 και το 5 αδιάφορα .Επισης εχω την απαίτηση και μη γελασετε να βγαλω αποτελεσματικες τουφεκιες εως και 45 μετρα με μοντ οχι με φουλ το οποιο ουτως η αλλως δεν ημουν ποτε υπερ του .Και αυτα οχι με φυσιγγι ιδιογομωσεις να μπορέσει να μου δώσει τετοιες κατανομες με ενα καλο εμπορικο νορμαλ φυσιγγι οχι των 15/20 € το κουτί .Ακοτορθωτα μπορεί να ακούγονται αλλα όλα έτσι ειναι μέχρι καποιος να τα κατορθώσει.Αυτα θελω φίλε.

Θελω να ανεβασω το οπλο πολυ ψηλα βλητικα .Τι εννοώ.Να σφίξω καλό τις τουφεκιες .Να το κανω να δουλευει εξισου καλα με περισσοτερες ταπες γιατί επιλέγει το γνωρίζω πολύ καλά αυτό σαν πρωην ιδιογομωτης.Και το τελευταιο να παιξω με τσοκ οσο το δυνατον πιο κοντα στον αυλο του .Για τι από τα χωνια και τα μπασιματα σε τσοκ με διευρυμένο αυλο δεν μου προσφερουν τίποτα παραπάνω απο τα μαμα .Καθως τα λειτουργικα μαμα τσοκ του οπλου ειναι και κατα σειρά αποδοσης το 4/3/1 το 2 και το 5 αδιάφορα .Επισης εχω την απαίτηση και μη γελασετε να βγαλω αποτελεσματικες τουφεκιες εως και 45 μετρα με μοντ οχι με φουλ το οποιο ουτως η αλλως δεν ημουν ποτε υπερ του .Και αυτα οχι με φυσιγγι ιδιογομωσεις να μπορέσει να μου δώσει τετοιες κατανομες με ενα καλο εμπορικο νορμαλ φυσιγγι οχι των 15/20 € το κουτί .Ακοτορθωτα μπορεί να ακούγονται αλλα όλα έτσι ειναι μέχρι καποιος να τα κατορθώσει.Αυτα θελω φίλε.
Με τι φυσίγγι θα το επιδιώξης αυτό που λες;

Αυτά που θελεις γίνονται

Το πιο δύσκολο από όλα είναι να βρεις καλο-αξιολογο-σταθερό εμπορικό νορμάλ φυσιγγι οχι των 15/20 € το κουτί. :)

Έχεις βρεις κάνη που το κάνει αυτό ? Ποια είναι ?
Αν ναι, κάνε copy paste σε καλό οπλουργό ... νομίζω είναι το πιο απλό ή αγόρασε το όπλο που τα κάνει.

Παιδιά ολες οι κάννες ειναι απο καλες ως πολυ καλες. Αν πιω κι αλλο ενα ουισκάκι καθως βλέπω Αδαμαντιδη- Γονίδη, θα γραψω οτι οι καλυτερες είναι της benelli.
Υγ: benellakiδες αστειευομαι μια χαρα είναι οι κάννες σας!

Φιλαρακι οσοι εχουμε μπενελι ξερουμε ότι κρατάμε ομορφες εκλεπτυσμένες κυρίες που δεν γερνάνε ποτέ και απλά οπως οι κυριες πο δεν πανε με οποιον ναναι ετσι και οι δικες μας επιλεγουν τι θα τους βαλεις μεσα απλά πραγματα για να γελάσουμε και λίγο.

Όσοι ξέρουν την μαγική εσωτερική διαμόρφωση, τους βαθμούς λείανσης και τα κράματα της "καλής" κάνης μάλλον δεν τα λένε για να βαράνε αυτοί τα μακρινά παπιά. Είναι επτασφράγιστο μυστικό.

Εμείς θα πάρουμε το κουβαδάκι μας και θα πάμε σε άλλο μέρος που περνάνε πιο χαμηλά. :)

ps
ή τα TSS για να πετάξουν το όπλο τους στον βάλτο.

Last edited:
Θα πώ λίγα της κοινής λογικής.
1. Α. Ο στενότερος αυλός παρουσιάζει πιο συμπιεσμένους / τριμμένους συγκεντρωτήρες , και πιο παραμορφωμένα σκάγια.
Όλη αυτή η ενέργεια που έκανε αυτές τις παραμορφώσεις αφαιρέθηκε από την ενέργεια που τελικά θα προωθούσε τη γόμωση.
Β. Το επιπλέον λάκτισμα που έχει επίσης ο στενός αυλός αλλά και ο κοντός κώνος , δεν είναι άλλη χαμένη ενέργεια που αλλιώς θα πρόσθετε μεγαλύτερη προώθηση;

2.Τα αέρια της καύσης όταν ενοχλούνται απο φυσικά εμπόδια (αυλοί-κώνοι), οπότε επιβραδύνεται και η καύση, πώς θα δώσουν μεγαλύτερες ταχύτητες;

3.Αν πάρετε ένα οποιοδήποτε φυσίγγι, του αφαιρέσετε τα μισά ή και παραπάνω σκάγια, και το ρίξετε μετά το ηλιοβασίλεμα τί θα δείτε; Ένα μικρό πυροτέχνημα με μπαρούτια να καίγονται αρκετά μπροστά απο την κάνη. Ο ήχος θα είναι ένα "Πούφφ.." Τα σκάγια δέν θα πάνε ούτε 20μ.
Αυτό για να πω ότι η πυρίτιδα καίγεται σε συνθήκες πίεσης προκειμένου να αποδώσει το μέγιστο.
4.Οι πιέσεις αναπτύσσονται μέχρι τις πρώτες 2-3 δεκάδες εκατοστών απο τη θαλάμη. Απο κεί και πέρα οι πυρίτιδες στην καύση χρειάζονται ανεμπόδιστη (εντός ορίων) εκτόνωση για να πιάσουν οι γομώσεις την ταχύτητα.
5.Συμπεραίνω ότι όσο στενότερη είναι η κάνη, τόσο προοδευτικότερη πρέπει να είναι η πυρίτιδα....... Έεεεεε;;; Δέν ισχύει για τα μικρότερα διαμετρήματα;
6. Η τετράγωνη γόμωση (28γρ για 12άρι) παραμένει ως αξία διαχρονικά εφόσον έχουμε στοιχειωδώς ποιοτική κάνη.
Θεωρείται ως η ικανή και αναγκαία. Δηλαδή η γόμωση που θα αναπτυχθεί στην πορεία εντός και εκτός κάνης με ιδανικό τρόπο.

Μια μέτρια τετράγωνη που μπορεί να μας συντροφεύει στα 90% των κυνηγιών μας.
Το τσόκ ας αποφασίσει σε ποιά απόσταση.

Attachments

• SPORTING 40m DOUVRIS 1star.jpg
    SPORTING 40m DOUVRIS 1star.jpg
    90 KB · Προβολές: 43
  • sporting 20 5stars ferma.jpg
    sporting 20 5stars ferma.jpg
    100,9 KB · Προβολές: 39
Last edited:
Θα πώ λίγα της κοινής λογικής.
1. Α. Ο στενότερος αυλός παρουσιάζει πιο συμπιεσμένους / τριμμένους συγκεντρωτήρες , και πιο παραμορφωμένα σκάγια.
Όλη αυτή η ενέργεια που έκανε αυτές τις παραμορφώσεις αφαιρέθηκε από την ενέργεια που τελικά θα προωθούσε τη γόμωση.
Β. Το επιπλέον λάκτισμα που έχει επίσης ο στενός αυλός αλλά και ο κοντός κώνος , δεν είναι άλλη χαμένη ενέργεια που αλλιώς θα πρόσθετε μεγαλύτερη προώθηση;

2.Τα αέρια της καύσης όταν ενοχλούνται απο φυσικά εμπόδια (αυλοί-κώνοι), οπότε επιβραδύνεται και η καύση, πώς θα δώσουν μεγαλύτερες ταχύτητες;

3.Αν πάρετε ένα οποιοδήποτε φυσίγγι, του αφαιρέσετε τα μισά ή και παραπάνω σκάγια, και το ρίξετε μετά το ηλιοβασίλεμα τί θα δείτε; Ένα μικρό πυροτέχνημα με μπαρούτια να καίγονται αρκετά μπροστά απο την κάνη. Ο ήχος θα είναι ένα "Πούφφ.." Τα σκάγια δέν θα πάνε ούτε 20μ.
Αυτό για να πω ότι η πυρίτιδα καίγεται σε συνθήκες πίεσης προκειμένου να αποδώσει το μέγιστο.
4.Οι πιέσεις αναπτύσσονται μέχρι τις πρώτες 2-3 δεκάδες εκατοστών απο τη θαλάμη. Απο κεί και πέρα οι πυρίτιδες στην καύση χρειάζονται ανεμπόδιστη (εντός ορίων) εκτόνωση για να πιάσουν οι γομώσεις την ταχύτητα.
5.Συμπεραίνω ότι όσο στενότερη είναι η κάνη, τόσο προοδευτικότερη πρέπει να είναι η πυρίτιδα....... Έεεεεε;;; Δέν ισχύει για τα μικρότερα διαμετρήματα;
6. Η τετράγωνη γόμωση (28γρ για 12άρι) παραμένει ως αξία διαχρονικά εφόσον έχουμε στοιχειωδώς ποιοτική κάνη.
Θεωρείται ως η ικανή και αναγκαία. Δηλαδή η γόμωση που θα αναπτυχθεί στην πορεία εντός και εκτός κάνης με ιδανικό τρόπο.

Μια μέτρια τετράγωνη που μπορεί να μας συντροφεύει στα 90% των κυνηγιών μας.
Το τσόκ ας αποφασίσει σε ποιά απόσταση.
Καλημέρα. Ορθοτατα οσα λες στο 1 και το 3. Το 2 δεν το κατάλαβα. Στο 4 ΑΝ πετύχουμε ΠΛΗΡΗ καύση σε χ εκατοστά , τοτε πολύ σωστά ακολουθεί η φάση της εκτόνωσης οπου η < ανεμπόδιστη> οπως λες κίνηση είναι το επιθυμητό. 5 οι στενές κανες ήταν και είναι απαραίτητες για να περιορίσουν διαφυγή αεριων στα μαλλινοταπα. Αν παραβλέψουμε τα μειον τους , βελτιώνουν πολύ την ολοκλήρωση της καύσης .6 η τετράγωνη γομωση οταν δεν υπήρχαν βύσματα με προστατευτικα πτερύγια εθεωρείτο η χρυση τομή για μικρότερο ποσοστό σκαγιων που εκτίθενται σε τριβή με την κανη.Το παν μετρον αριστον ισχύει και στην βλητικη. Γιαννη ολες οι παρεμβάσεις στο οπλο δεν είναι βελτιώσεις. Απο ολα αυτά που αναφέρεις ισως περισσότερο θα αλλαζε το βλητικο αποτελέσμα αν μειωνες την θαλαμη απο 76mm σε 70 ή ακόμη καλύτερα σε 67mm χωρίς καμία περεταίρω μετατροπή.

Back