Τι σημαίνει "καλή κάννη";

Έχω μια υποψία ,αλλα καπου βασίζεται, οτι το 18,6 θα τα πάει καλύτερα απ ολα...
Σε κατανομές αυτό πιστεύω κ εγώ με κάτι ψιλοδοκιμες που είχα κάνει πριν κλείσει το κυνήγι.θα το οργανώσω καλά όμως με αρκετά κ διαφορετικά φυσίγγια κ 4 όπλα.ολα με 2 τσοκ μαμά.

Σε κατανομές αυτό πιστεύω κ εγώ με κάτι ψιλοδοκιμες που είχα κάνει πριν κλείσει το κυνήγι.θα το οργανώσω καλά όμως με αρκετά κ διαφορετικά φυσίγγια κ 4 όπλα.ολα με 2 τσοκ μαμά.
Κι εγω εχω κάνει αλλά επειδη δεν ηταν ολες την ιδια μερα δε θα πάρω ορκο, παροτι το ιδιο δειχνει και στο κυνήγι.

Επειδή κάποιες λέξεις παρεξηγούνται, πόσο μάλλον στον άχρωμο γραπτό λόγο, εγώ θα πω ότι όσον αφορά στο μάρκετινγκ, ότι είναι μια λέξη που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, υπό την έννοια πως η τάδε εταιρεία λανσάρει τη Χ γεωμετρία και οι καταναλωτές πιστοί της, χωρίς κριτική σκέψη, την ακολουθούν τυφλά ως την καλύτερη.
Πιο πολύ το βλέπω απ' την αντίθετη σκοπιά. Έγραψε ο Τόλης δεν είναι τυχαίο ότι η Μπράουνινγκ είχε από τότε κώνο μήκους 35χιλ, ενώ η Μπερέτα ξεκίνησε απ' το 15χιλ και έφτασε σήμερα να κάνει κώνους 35εκ. Πράγματι δε το θεωρώ τυχαίο, αλλά σε ποιες αγορές τότε αναφερόταν η καθεμία. Στην Αμερική η μία όπου τα θηράματα είναι μεγαλύτερα, οι γομωσεις ακολουθούν αντιστοίχως, άρα υπήρξε από παλιότερα η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση μεγάλων γομωσεων. Στην Ευρώπη πέρασαν κάμποσες δεκαετίες μέχρι να έρθουν αντιλήψεις για "φαρδυτερες γεωμετρίες" ίσως και η μάλλινη τάπα της εποχής να προξενούσε την καθυστέρηση. Από ένα σημείο και έπειτα επίσης η Μπερέτα πχ μια καθαρά ιταλική εταιρεία, μεγαλώνοντας έσπασε τα όρια της πατρίδας της και της Ευρώπης και έγινε κολοσσός και στην Αμερική, άρα θα έπρεπε να ακολουθήσει τη φιλοσοφία των κυνηγών εκεί, οπότε άρχισε να "φαρδαίνει και να μακραίνει". Τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω ότι ακολουθούμε με καθυστέρηση τα πρότυπα της αμερικανικής αγοράς και των αναγκών των Αμερικανών κυνηγών. Κι αν οι Έλληνες ή Ευρωπαίοι βαλτοκυνηγοι έχουν πράγματι αντικειμενικούς λόγους να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα, δε βρίσκω λόγο ο Έλληνας κυνηγός των μικρομεσαίων φτερωτών, ή του λαγού και του γουρουνιού να ψάξει σώνει και ντε το φαρδύτερο και μακρύτερο, όταν επί τόσες δεκαετίες έκανε μια χαρά τη δουλειά του, ενώ ξαφνικά σήμερα "δε σκοτώνει με τους 15χιλ κώνους της Μπερέτα του 303 ή με την υγρασία και το κρύο δεν τραβάει" ... Για μένα εκεί σφάλλει.
Βασίλη οντως οι εταιρίες ακολουθούν την εξελιξη στα πυρομαχικα. Οι ΄΄φαρδυες΄΄ όπως λές κάννες προορίζονται για κυνήγι υδροβίων με μεγάλες γομώσεις μή μολύβδινων σκαγίων. Α:ν σκεφτούμε όμως πότες μια κάννη είναι φαρδυά νομίζω θα πάμε στο >18,7 διάμετρο αυλού. Ο ορισμός του cal 12 ειναι τα 18.55 mm και κατα τη γνωμη μου τα 18.2 έως 18.4 είναι απότοκα παλιότερων βυσματώσεων (Ειναι το παρελθον της εξέλιξης που ανέφερες προηγουμένως στα πυρομαχικά).
Τωρα για το αν μια τσιχλα ή ενα τρυγόνι εχει τις ίδιες απαιτήσεις σε φονικότητα με μία φάσσα, φασσιανό, πέρδικα και ακόμη παραπέρα με εναν λαγό 2.5 εως 5 κιλά και μία χήνα 2.5 εως 10 κιλα δε νομίζω πως είναι ίδιες οι απαιτήσεις.
Δεν τιθεται θεμα οτι ενα όπλο δεν σκοτώνει αλλα ΠΩΣ, ΠΟΥ και με ποση Ευελιξια σε φυσίγγιο μπορει να σκοτώσει.

Εχω αλλαξει 3 ντουφεκια και τα παραπανω τα εχω στην πραξη.Μπορει οποιος θελει να κάνει το ίδιο. Δεν ειναι μυστικό που λέμε. Πάιρνεις δοκιμάζεις και συμπεραινεις.

Last edited:
Βασίλη οντως οι εταιρίες ακολουθούν την εξελιξη στα πυρομαχικα. Οι ΄΄φαρδυες΄΄ όπως λές κάννες προορίζονται για κυνήγι υδροβίων με μεγάλες γομώσεις μή μολύβδινων σκαγίων. Α:ν σκεφτούμε όμως πότες μια κάννη είναι φαρδυά νομίζω θα πάμε στο >18,7 διάμετρο αυλού. Ο ορισμός του cal 12 ειναι τα 18.55 mm και κατα τη γνωμη μου τα 18.2 έως 18.4 είναι απότοκα παλιότερων βυσματώσεων (Ειναι το παρελθον της εξέλιξης που ανέφερες προηγουμένως στα πυρομαχικά).
Σωστός.Ο κλασικός διευρυμένος ειναι απο 18,7. Ακόμα και ο 18,6 θεωρειται ημίδιευρυμένος.
Επίσης δεν έκανε μόνο η Beretta άνοιγμα στην αγορά της Αμερικής αλλά και η Benelli. Η οποία επιμένει ,πιθανόν λόγω φιλοσοφίας, στο standard αυλό - κώννο. Κάποτε ρωτήθηκε πριν αρκετά χρόνια ένας υπέυθυνος της Benelli γιατί επιμένει στο στανταρτ αυλό κλπ. Η απάντηση ήταν οτι θα επιστρέψουν όλοι στον 18,4. Μεχρι στιγμής αυτο δεν έχει γίνει παντως.

Τωρα για το αν μια τσιχλα ή ενα τρυγόνι εχει τις ίδιες απαιτήσεις σε φονικότητα με μία φάσσα, φασσιανό, πέρδικα και ακόμη παραπέρα με εναν λαγό 2.5 εως 5 κιλά και μία χήνα 2.5 εως 10 κιλα δε νομίζω πως είναι ίδιες οι απαιτήσεις.
Δεν τιθεται θεμα οτι ενα όπλο δεν σκοτώνει αλλα ΠΩΣ, ΠΟΥ και με ποση Ευελιξια σε φυσίγγιο μπορει να σκοτώσει.

Εχω αλλαξει 3 ντουφεκια και τα παραπανω τα εχω στην πραξη.Μπορει οποιος θελει να κάνει το ίδιο. Δεν ειναι μυστικό που λέμε. Πάιρνεις δοκιμάζεις και συμπεραινεις.
Παρελθόν τα δικανακια μου ρε Αποστόλη.....hair.

Σωστός.Ο κλασικός διευρυμένος ειναι απο 18,7. Ακόμα και ο 18,6 θεωρειται ημίδιευρυμένος.
Επίσης δεν έκανε μόνο η Beretta άνοιγμα στην αγορά της Αμερικής αλλά και η Benelli. Η οποία επιμένει ,πιθανόν λόγω φιλοσοφίας, στο standard αυλό - κώννο. Κάποτε ρωτήθηκε πριν αρκετά χρόνια ένας υπέυθυνος της Benelli γιατί επιμένει στο στανταρτ αυλό κλπ. Η απάντηση ήταν οτι θα επιστρέψουν όλοι στον 18,4. Μεχρι στιγμής αυτο δεν έχει γίνει παντως.
Η Benelli Τασο εχει Briley Performance shop απο πισω της και κανει παπαδες εξειδικευμενα. Αυτο κάτι λέει...
Αλήθεια αν επικρατησουν σε μερικα χρόνια τα ατσαλινα (ερχεται..) η ψαλίδα θα ανοίξει και αλλο.

Η Καλή κάννη είναι αυτή που ρίχνει καλά ότι φυσίγγι και να της βάλεις!
Είναι η κάννη που ένα φυσίγγι θα το πάει μπάλα όταν όλες οι άλλες το σκορπάνε! Η κάννη που δίνει την ίδια δύναμη στο κέντρο ΚΑΙ στην περιφέρεια!
Όσο για το κοντάκι, μέτρα, εξάσκηση,κ.τ.λ. είναι άλλου Παππά ευαγγέλιο!
αυτος είσαι!

Αν υπήρχε τέτοια κάνη το εργοστάσιο... θα έκανε μονοπωλιακές πωλήσεις‼️ονομάτισε αυτό το εργοστάσιο...
υπαρχει τετοια εταιρια, αλλα και μυαλά που εχουν κανει την αδράνεια θεωρητικά ζητηματα πανω στην αστροφυσική...

O Rob Roberts Εχει αναλαβει το performance shop της Benelli στην Αμερικη. Δε νομιζω να λενε ψεμματα στον αμερικανό καταναλωτη γιατι τους παιρνει και τους σηκώνει.

Εχω δει τουφεκιες απο φιλο με επεμβαση στον Κώννο σε benelli και beretta. Ειδικα στην Benelli Μέρα με τη Νύχτα!

https://www.outdoorlife.com/article...red-forcing-cone-can-improve-pellet-patterns/
Καλή τύχη ...
Στείλε στον Rob Roberts ένα εμαιλ να σου πει τι ποσοστό σου εγγυάται και ποστάρισέ το εδώ.

Εγώ μια φορά πήγα το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για service και μου είπαν δεν χρειάζεται service φύγε ...

Last edited:
υπαρχει τετοια εταιρια, αλλα και μυαλά που εχουν κανει την αδράνεια θεωρητικά ζητηματα πανω στην αστροφυσική...
την εταιρία ξέχασες να μας πεις ... να της στείλουμε και εμείς ένα εμαιλ όπως έκανα και με τον Rob Roberts ...

Για σένα μπορεί να μην έχει διαφορά το να κάνεις τον κώνο ή όχι.
Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο πάλι το συγκεκριμένο οπλουργό να σου πει αν υπάρχει διαφορά ή όχι ??? Γιατί τώρα λέει άλλα...
Τώρα εγώ θα σου μιλήσω για τη δική μου εμπειρία από τον Ανδρέα τον Κούρκουλο το όπλο μου μεταμορφώθηκε.
Και μάλιστα μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, ρισκάροντας γιατί είχα μία κάννη που απέδιδε τα μέγιστα σε σχέση με άλλες εργοστασιακές Κάννες, παρόλα αυτά το όπλο μου άλλαξε συμπεριφορά προς το καλύτερο βέβαια. Το ρίσκο ήταν δικό μου και δεν το μετάνιωσα φυσικά.
Απόλυτος δεν θέλω να είμαι ποτέ και δεν προσπαθώ να πείσω κάποιον να πάει να το κάνει, είναι δική του επιλογή.
Αυτά από έναν άνθρωπο που το έκανε μιλάω πρακτικά και όχι θεωρητικά. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και αυτό μετράει.
Αφού μίλησες μαζί του τι λέει τώρα ο κ Παπατσαρούχας;

Πολύ ωραία, αφού το όπλο σου έχει βελτιωθεί σε παρακαλώ πες μου συγκέντρωση στα όσα μέτρα έχεις κάνει δοκιμές σε κύκλο 75cm και με τι φυσίγγι ακριβώς έριξες για να κάνω και εγώ μια δοκιμή με 15mm κώνο να δούμε διαφορές.
Αν έχεις και τα ποσοστά προ κώνου θα βοηθούσε πολύ.

Και εγώ του αποτελέσματος και της πράξης είμαι στο πεδίο.

Της θεωρίας είμαι όταν κάθομαι στον καναπέ λόγω ιού.

Αν θες μου λες ... προφανώς.
Σύγκριση θέλω να κάνω.

Last edited:
Καλή τύχη ...
Στείλε στον Rob Roberts ένα εμαιλ να σου πει τι ποσοστό σου εγγυάται και ποστάρισέ το εδώ.

Εγώ μια φορά πήγα το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για service και μου είπαν δεν χρειάζεται service φύγε ...
Τα ποσοστά βελτίωσης αναγράφονται στο άρθρο που ανέβασα.Αν βάζει βάση με ποσοστό βελτίωσης δεν το γνωρίζω και δεν με απασχολεί για να ρωτήσω τον υπευθυνο.Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω ντουφέκι που θέλει να του βάλεις χέρι για να δεις άσπρη μέρα πάνω από την οριακή απόσταση των 36.5μ.

Την τελευταία σου παράγραφο την προσπερναω γιατί μπορώ επίσης να απαντήσω με παρόμοιο παράδειγμα αλλά εδώ μέσα θα γίνει ΩΠΑ και το επίπεδο δεν το ριχνω.
Θα μπορουσα επίσης και εγώ να γελάσω με τέτοια σχόλια ενώ τουφεκουσα μέχρι τα 30μ γιατί παραπάνω δεν βαράω τίποτα, αλλά μάλλον δεν έχω χιούμορ.Τουφεκαω με αξιωσεις αρκετά πιο μακρυά.

Η λογική λέει, ότι από τη στιγμή που όλα τα σκάγια συμπεριφέρονται σαν ρευστή ύλη, αυτά που βρίσκονται στον πάτο του συγκεντρωτήρα δέχονται τις μεγαλύτερες παραμορφώσεις.
Αμφιβάλλω για το αν μπόρεσε κάποιος να μετρήσει την παραμόρφωση μέσα στην θαλάμη τη στιγμή της εκπυρσοκρότησης.
αν ριξεις γομωση πληρως καλυμενη απο το συγκεντρωτηρα , με κυλινδρο, και την πιασεις σε τζελ , η μονη παραμορφωση σκαγιων θα ειναι αυτη που εγινε στη θαλαμη

Ένα όμορφο διάγραμμα.
Όπλο 870 στον ώμο ενός ανθρώπου ... διάγραμμα από κ Neil Winston (πραγματικές μετρήσεις σύμφωνα με αυτόν, απόλυτα λογικές για εμένα).
Οι μέγιστες πιέσεις (peek pressure) άρα και οι πιέσεις πέριξ του κώνου ουδεμία σχέση έχουν με την ανάκρουση.
Μόνο η ταχύτητα της γόμωσης έχει σχέση με την ανάκρουση και φυσικά η μάζα της και η μάζα του όπλου.

Πηγή https://www.trapshooters.com/threads/back-bore-forcing-cone.365553/page-22 πόστ #434

View attachment 25177
πολυ ωραιο διαγραμμα . φανταζομαστε ολοι το κλωτσημα σαν τη μπλε καμπυλη, αλλα ειναι σαν την κοκκινη
Δεν ακολουθει (ουτε εξαρταται) την πιεση , αλλα την επιταχυνση εξοδου της γομωσης

Τα ποσοστά βελτίωσης αναγράφονται στο άρθρο που ανέβασα.Αν βάζει βάση με ποσοστό βελτίωσης δεν το γνωρίζω και δεν με απασχολεί για να ρωτήσω τον υπευθυνο.Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω ντουφέκι που θέλει να του βάλεις χέρι για να δεις άσπρη μέρα πάνω από την οριακή απόσταση των 36.5μ.

Την τελευταία σου παράγραφο την προσπερναω γιατί μπορώ επίσης να απαντήσω με παρόμοιο παράδειγμα αλλά εδώ μέσα θα γίνει ΩΠΑ και το επίπεδο δεν το ριχνω.
Θα μπορουσα επίσης και εγώ να γελάσω με τέτοια σχόλια ενώ τουφεκουσα μέχρι τα 30μ γιατί παραπάνω δεν βαράω τίποτα, αλλά μάλλον δεν έχω χιούμορ.Τουφεκαω με αξιωσεις αρκετά πιο μακρυά.
Σε πληροφορώ ότι το άρθρο δεν το έχει γράψει ο Roberts.
Επίσης τα ποσοστά είναι με τσοκ Chokes used were Rob Roberts’ T2 light modified and Final Strut turkey tubes.
Το σωστό θα ήταν με τα μαμά τσοκ.
Όσο για το αστείο συγνώμη αν παρεξηγήθηκες αλλά είναι δυνατόν να πας σε μαγαζί που βγάζει χρήμα από μια δουλειά και να στην αρνηθεί;
Ίσως ήταν αγενές. Συγνώμη ξανά.
Εγώ δεν βαράω μακρυά οπότε η συζήτηση γίνεται μόνο θεωρητικά.

Προφανώς τους λες και σε τι φυσίγγια θες την βελτίωση ...
Ισως με αυτη τη φραση να τελειωναμε τη συζητηση
Ας μπει καποιος σε οποια οπλοβιομηχανια θελει, να παραγγειλει την ΤΕΛΕΙΑ κανη , Ακουμπαει πανω στο τραπεζι τα λεφτα και 5 κουτια φυσιγγια ολοιδια , μαρκα , γρ , νουμερο (5 κουτια απο την ιδια δεκαρα κουτα)
--Σε ενα μηνα κυριε περαστε να την παρετε

πολυ ωραιο διαγραμμα . φανταζομαστε ολοι το κλωτσημα σαν τη μπλε καμπυλη, αλλα ειναι σαν την κοκκινη
Δεν ακολουθει (ουτε εξαρταται) την πιεση , αλλα την επιταχυνση εξοδου της γομωσης
Την ταχύτητα της γόμωσης ... όχι την επιτάχυνση.
Στο peek της πίεσης που συμβαίνει μέσα στην θαλάμη ή πολύ κοντά στον κώνο η ταχύτητα είναι πολύ μικρή και η ανάκρουση επίσης μικρή ...
Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα της γόμωσης τόσο μεγαλώνει η ταχύτητα ανάκρουσης.

Back