Τι σημαίνει "καλή κάννη";

Η αχρωμιωτη κάνη το πλεονεκτημα που εχει βασικά είναι οτι αναπνέει και το μεταλο συμπεριφερεται καλυτερα στις μεγαλες μεταβολες θερμοκρασιας γιατι απο θεμα λειανσης δε φτανει πουθενα τη χρωμιωμενη .Περνώντας ομως τα χρονια νομιζω πως σιγα σιγα με την τεχνολογια και την επεξεργασια των μεταλων αυτο εχει στο μεγαλυτερο ποσοστο εξαλειφθεί δηλ αν υπαρχουν διαφορες ειναι πολύ μικρες .Γι'αυτό βλεπουμε και σιγα σιγα όλο και λιγότερα αχρωμιωτα .Και θα θεσω και μια ερωτηση εκει που χρειάζονται και παιζονται πολλά Από το αποτελεεσμα μιας ντουφεκιας στη σκοποβολή δηλ σχεδόν ολα τα όπλα είναι χρωμιωμενα .Με κανει να σκέφτομαι οτι στα πολυ ακριβά οπλα κυνηγιού οτι αχρωμιωτα διατηρούνται πιο πολυ για να δικαιολογησουν την τιμη τους λόγω πολλων ωρων ενασχολησεις για γυαλισμα της κανης και καλα που σιγα μη γινεται στο χέρι παρά καλυτερης βλητικης απόδοσης .
Η αχρωμιοτη έχει αψεγάδιαστη λείανση κ η οποια με τον καιρό αποκτά κ μια πατίνα που την προστατεύει από την οξείδωση .Τώρα αν υπερτερεί βλητικα η όχι, δεν ξέρω,,,

Η αχρωμιωτη κάνη το πλεονεκτημα που εχει βασικά είναι οτι αναπνέει και το μεταλο συμπεριφερεται καλυτερα στις μεγαλες μεταβολες θερμοκρασιας γιατι απο θεμα λειανσης δε φτανει πουθενα τη χρωμιωμενη .Περνώντας ομως τα χρονια νομιζω πως σιγα σιγα με την τεχνολογια και την επεξεργασια των μεταλων αυτο εχει στο μεγαλυτερο ποσοστο εξαλειφθεί δηλ αν υπαρχουν διαφορες ειναι πολύ μικρες .Γι'αυτό βλεπουμε και σιγα σιγα όλο και λιγότερα αχρωμιωτα .Και θα θεσω και μια ερωτηση εκει που χρειάζονται και παιζονται πολλά Από το αποτελεεσμα μιας ντουφεκιας στη σκοποβολή δηλ σχεδόν ολα τα όπλα είναι χρωμιωμενα .Με κανει να σκέφτομαι οτι στα πολυ ακριβά οπλα κυνηγιού οτι αχρωμιωτα διατηρούνται πιο πολυ για να δικαιολογησουν την τιμη τους λόγω πολλων ωρων ενασχολησεις για γυαλισμα της κανης και καλα που σιγα μη γινεται στο χέρι παρά καλυτερης βλητικης απόδοσης .
Γιάννη έριξες ζαρια κ έφερες άσσοδυο , ειδικά στα ψιλά σκάγια η αχρωμιωτη φευγει μακράν μπροστά

Η αχρωμιωτη κάνη το πλεονεκτημα που εχει βασικά είναι οτι αναπνέει και το μεταλο συμπεριφερεται καλυτερα στις μεγαλες μεταβολες θερμοκρασιας
Για αυτό και λέγεται πως παρουσιαζει σταθερότητα στις συνεχόμενες βολές....

Εχω οπλα με αχρωμιωτη ρεμ 1100 την εδωσα και μπραουνιγκ 2000 την εχω ακομη και συντομα θα αποκτησω αλλη μια σε αριστη κατσταση με δυο κανες απο συγγενη οπως και γουιντσιστερ μινταιντ γκλοντ ποζε πιστεψε με κολημα δεν εχω με καμια μαρκα αλλα τις αποστασεις που εχω σκοτωσει με την ςς θηραματα επανηλημενα δεν ειχα τετοιες συνεχομενες καταβολες σε αυτα τα μετρα και μιλαω παντα για φυσιγγια χαμηλων γρ μεχρι 33 και 9αρια και οπλα που μολις τα παρω πανε για μετρα κατευθειαν στο κοντακι εγω προσωπικά δεν εχω δει αυτο τη διαφορά που ακουγεται δεν εχω κυνηγήσει ομως και στους μειον 20 μεχρι μειον 13 εχω κανει κυνηγι και αυτο δεν ηταν παπί μιλαω παντα σε σύγκριση με το συγκεκριμενο οπλο που εχω τώρα γιατι απο τα υπολοιπα πανω απο δέκα που εχω κυνηγησει στα 33χρονια που. Κυνηγαω με 12αρι τα αχρωμιωτα κατι παραπανω έκαναν ειδικα η μπραουνιγκ ηταν πρωτοπορος αλλα με την ςς τα βρηκε σκουρα

Για όσους τους αρέσουν οι ερωτήσεις.

Ο κώνος στενεύει την διάμετρο από 20.3 σε χοντρικά 18.5. Διαφορά 1.8mm.
Δεν ξέρω αν πρέπει να λάβουμε υπόψη τα 2 πάχη του κάλυκα, οπότε η διαφορά μικραίνει.
Οι δυνάμεις είναι ακτινικές και αναπτύσσονται σε μεγάλες πιέσεις αερίων και πολύ μικρές ταχύτητες γόμωσης.
Το τσοκ κάνει την ίδια δουλειά με max διαφορά πχ 1.2mm XF, σε πολύ μικρότερες πιέσεις αλλά πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και αυξάνει θεωρητικά την συγκέντρωση.

Μιλάμε για σκάγια πάντα χοντρότερα από #5.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί αν τα σκάγια #5 και κάτω στριμωχτούν στον κώνο θα παραμορφωθούν και θα χαλάσει η τουφεκιά ενώ με το στρίμωγμα στο XF τσόκ θα φτιάξει σε σχέση πχ με τον κύλινδρο όπου δεν υπάρχει καμία στένωση άρα παραμόρφωση ;

Παράκληση: Μην με αρχίσετε στα πιο "απότομα" στριμώγματα στους μικρούς κώνους γιατί αν κάτι πάει από τα 20.3 στα 18.5 αργά η γρήγορα την ίδια παραμόρφωση θα πάθει. Επίσης ήδη η ταχύτητα εκεί είναι πολύ μικρή.

Επίσης έχω διαβάσει ότι ένας Αμερικάνος Baker???? είχε κατασκευάσει κάνες χωρίς καθόλου κώνο και παράλληλο αυλό.
Δεν είμαι σίγουρος για το όνομα.
Καλησπέρα. Ο κωνος της θαλαμης παίζει συνήθως απο 4 ° εως 8° στα σύγχρονα εμπορικά όπλα, στα ίδια οπλα ο κωνος του τσοκ παίζει απο 0,5 ° εως 1,5° . Την < σφυριά> , την βίαιη επιτάχυνση ( γι'αυτό και η άμεση κορύφωση των πιεσεων), την δέχονται τα σκάγια στη εκκίνηση οπου έχουμε επιπρόσθετα το φρενάρισμα του κώνου( (προσθετες ακτινικές πιέσεις). Οταν τα σκάγια περνάνε στον κωνο του τσοκ δέχονται μονο ακτινικες πιέσεις ( πλευρικές), και με την ορμή που εχουν τα μπροστινά και τα κεντρικά σκάγια δέχονται μια μικρη επιτάχυνση ενω τα περιμετρικά και τα πισω μια εξίσου μικρή επιβράδυνση. Ετσι η δεσμη μικραίνει σε διάμετρο και επιμηκύνεται αποκτώντας ενα πιο αεροδυναμικο σχήμα. Με αυτο το σχήμα παρά το αναπόφευκτο άνοιγμα του μετώπου των σκαγιων μεγαλο ποσοστό καταλήγει στο κέντρο της τουφεκιας, τα πισω και τα περιμετρικά σκάγια όμως που δέχθηκαν επιπλέον παραμόρφωση χανουν επιπλέον ταχύτητα και αποκλίνουν απο το κέντρο . Γι'αυτό το φουλ τσοκ δίνει πυκνοτερο κεντρο αχρηστευει ομως μεγαλύτερο ποσοστό σκαγιων απο ενα ανοιχτο. Ο κωνος της θαλαμης δηλαδή και είναι συνήθως πολύ πιο απότομος και στενεύει σχεδον οσο δυο φουλ τσοκ (1,8 με 2,0 χιλιοστά αντι 1, 0 χιλιοστο), συν τις πολλαπλάσιες πιέσεις στην θαλαμη σε σχέση με το τσοκ. Επίσης κανες χωρίς κωνο αρα και χωρίς θαλαμη ( chamberless), κατασκευάστηκαν ηδη αο τα 1900 οπως και πληρως κωνικες ( σκετη αποτυχία).

Η αχρωμιοτη έχει αψεγάδιαστη λείανση κ η οποια με τον καιρό αποκτά κ μια πατίνα που την προστατεύει από την οξείδωση .Τώρα αν υπερτερεί βλητικα η όχι, δεν ξέρω,,,

Γιαννη και η Ρεμι 1100 και το boito με αχρωμιωτες καννες....την αποδοση της beretta με χρωμιο καννη
την ''ψαχνουν'' με τα κυαλια φιλε!!! Μου εφεραν και αλλη μια 1100....ηταν χειροτερη απο την πρωτη που
δοκιμασα....Μπορει η αχρωμιωτη να εχει αλλα πλεονεκτηματα.......βλητικα ομως απο αυτο που ειδα δεν εχει.!!!

Εγω οταν παω στο χωριο θα κανω τεστ ειναι ισως απο τα ελαχιστα που δεν εχω δοκιμασει .Θα ριξω απο μια τουφεκια με αναλογο τσοκαρισμα μπραουνιγκ και ςς για να χω μπουσουλα και μετα θα ριξω συνεχομενα το υπολοιπο κουτι απο τα φυσιγγια και το τελευται φυσιγγι παλι στο στοχο και για τα δυο οπλα θα χαλασω 2 κουτια 9αρια 32 γρ πιστευω φτανουν 23 συνεχομενες ντουφεκιες για να καψει καλα η κανη και θα δω τις διαφορες της 1ης απο την 25η ντουφεκια της καθε μιας να δουμε στη πραξη πια κραταει καλύτερα τη ντουφεκια της αφου εχει υπερθεμανθει.

Γιάννη η κανη ούτε αναπνέει ούτε ειναι μετρησιμη η αλλαγη του εσωτερικού της λογω θερμικης διαστολής μετα μια ή δυο βολές. Η αχρωμιωτη αν χρωμιωθει μονο καλυτερη θα γίνει. Η μονη εξαιρεση είναι σε πολλές συνεχείς βολές η υπερθέρμανση της κάνης μπορεί να προκαλέσει διαστολή και να αυξήσει τις τάσεις στο δεσιμο με το οπλο η σε ακραίες περιπτώσεις ραγισματα στην χρωμιωση . Η κρυογενικη επεξεργασία μειωνει την θερμικη διαστολη και είναι ο κυριος λογος που εφαρμόζεται.

Εγω οταν παω στο χωριο θα κανω τεστ ειναι ισως απο τα ελαχιστα που δεν εχω δοκιμασει .Θα ριξω απο μια τουφεκια με αναλογο τσοκαρισμα μπραουνιγκ και ςς για να χω μπουσουλα και μετα θα ριξω συνεχομενα το υπολοιπο κουτι απο τα φυσιγγια και το τελευται φυσιγγι παλι στο στοχο και για τα δυο οπλα θα χαλασω 2 κουτια 9αρια 32 γρ πιστευω φτανουν 23 συνεχομενες ντουφεκιες για να καψει καλα η κανη και θα δω τις διαφορες της 1ης απο την 25η ντουφεκια της καθε μιας να δουμε στη πραξη πια κραταει καλύτερα τη ντουφεκια της αφου εχει υπερθεμανθει.
Ενδιαφέρον!

Να κ ένα τεστ που δεν έχω δει ποτέ,εύγε Τζων‼️

Δεν μπορουμε εμεις να αμφισβητουμε αυτους τους γιγαντες απλα λεμε οτι ισως δεν ειναι τοσο τραγικες διαφορες.που ακουγονται και οτι οσο εξελισονται οι κατεργασιες μεταλων και η επιστημη σε λιγο δεν θα υπαρχουν και αυτες οι ελαχιστες διαφορες που μπορει να υπαρχουν .Εγω σε αυτες τις εταιριες βλεπω με το φτωχο μου μυαλο οτι εδω και χρονια εχουν σταθεροποιησει τις κανες του και δεν τολμουν οπως πχ η μπενελι με τις κρυογονικες και η μπερετα με του αυλους και μακριους κωνους που αρχιζουν να μονοπωλουν την αγορα παγκοσμιος και κοιταξτε μη δουμε σε λιγο κανες απο θρι ντι εκτυπωτη απο το διαστημα βγαλμενες και εμεις λεμε αλλα λογια να αγαπιομαστε.Ειμαστε πολύ μικροί για να κρινουμε εταιριες απλα την σκέψη μου γράφω

Το χρώμιο έχει διαφορετικό συντελεστή διαστολής από το μέταλλο της κάνης.
Άρα σε συχνές μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας της κάνης (συνεχόμενες τουφεκιές βλέπε γάμοι) υπάρχει πιθανότητα να σπάσει ή να ξεκολλήσει το χρώμιο.
Το πάχος του χρωμίου δεν είναι παντού το ίδιο (κανονικά θα έπρεπε να είναι). Αποτέλεσμα πάλι σε θέρμανση ίσως η κάνη να πάρει κλίση.
Ελάχιστη και θεωρώ άνευ ουσίας για κυνηγούς αλλά τα σκοπευτικά είναι αλλιώς. Οι σκοπευτές έχουν χρήματα ... :)
Σκεφτείτε γιατί οι τραπίστες ενώ έχουν χτυπήσει το πιάτο με την πρώτη τουφεκιά ρίχνουν και την δεύτερη.

Υπάρχουν καλές χρωμιώσεις και μάπα χρωμιώσεις.
Η κρυογονική επεξεργασία αφαιρεί τις τάσεις από το μέταλλο της κάνης.
Δεν την σκληραίνει ούτε την μαλακώνει.
Ουσιαστικά και πάλι η κάνη παραμένει ευθύγραμμη όταν ζεσταίνεται.
Αν θεωρήσουμε ότι τα σημεία συγκέντρωσης τάσεων είναι και τα πιο πιθανά για εμφάνιση ρωγμών, μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισής τους.
Μπορεί να βελτιώνει λίγο και το θέμα αντοχής σε οξείδωση.
Μπορεί να κάνει επίσης άλλα 10 πράγματα τα παραπάνω όμως θεωρώ σημαντικότερα.

Επειδή όλοι ξέρουν να φτιάχνουν κάνες και όλοι πουλάνε μικρή σημασία έχει η χρωμίωση.
Ενδιαφέρον θα είχε μια σύγκριση perazzi (από αυτούς που έχουν) με μια beretta. Παραδόξως δεν έχω βρει ούτε μια τουφεκιά σε χαρτί από perazzi στο internet. Εντύπωση μου έκανε ... μόνο ποσοστά βρίσκω. Ψάξτε και θα δείτε ...

Η χρωμίωση επίσης συγχωρεί λάθη συντήρησης (με μονοβασικές κυρίως) αλλά στις επεξεργασίες εσωτερικού είναι πιο δύσκολη.

Πάνω κάτω αυτά είναι.

Back