Η αυτοάμυνα είναι ανοιχτή πληγή σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αλλά νομίζω ότι
μόνο οι σκανδιναβικές χώρες και η Ελλάδα ποινικοποιούν την αυτοάμυνα. Στην Γερμανία π.χ. γράφει ο νομοθέτης (§227 BGB):
(1) Όποιος διαπράττει μια πράξη που απαιτείται από την αυτοάμυνα δεν ενεργεί παράνομα.
(2) Η αυτοάμυνα είναι η πράξη που απαιτείται για την αποτροπή μιας τρέχουσας παράνομης επίθεσης εναντίον του εαυτού ή άλλου.
§34 StGB:
Όποιος διαπράττει μια πράξη σε έναν τρέχοντα, όχι αλλιώς αποτρέψιμο κίνδυνο για τη ζωή, το σώμα, την ελευθερία, την τιμή, την ιδιοκτησία ή άλλο νόμιμο περιουσιακό στοιχείο για να αποτρέψει τον κίνδυνο από τον εαυτό του ή από άλλο, δεν ενεργεί παράνομα εάν, όταν σταθμίζει τα συγκρουόμενα συμφέροντα , ειδικότερα τα θιγόμενα νομικά συμφέροντα και ο βαθμός απειλών που τους απειλεί, το προστατευόμενο συμφέρον υπερβαίνει ουσιαστικά τους εξασθενημένους. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν η πράξη είναι το κατάλληλο μέσο αποτροπής του κινδύνου.
Με άλλα λόγια, η αυτοάμυνα δεν είναι παράνομη!! ακόμα και όταν επεμβαίνουμε για να υπερασπισθούμε κάποιον άλλον, π.χ. μέλος της οικογένειας, φίλους, ή ακόμα και αγνώστους! Η αυτοάμυνα επιτρέπεται όχι μόνο όταν μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας ή η σωματική ακεραιότητά μας, αλλά και όταν κινδυνεύει η περιουσία μας. Με άλλα λόγια, ο αμυνόμενος έχει μεγαλύτερη νομική βαρύτητα από τον επιτιθέμενο!.
Το καλύτερο όμως είναι, πως η αυτοάμυνα καλύπτεται νομικά ακόμα και στην περίπτωση που ο αμυνόμενος θα μπορούσε να τραπεί σε φυγή αλλά παρ'ολα αυτά καταφεύγει σε αυτοάμυνα. Σε αντίθεση με αυτό που μας προτρέπουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε τους κοιμισμένους και να αφήσουμε τους κλέφτες να κάνουν την δουλειά τους με ησυχία, ο γερμανικός νόμος λέει πως το θύμα έχει το δικαίωμα να αντισταθεί!
Ένα άτομο που δέχεται επίθεση επιτρέπεται βασικά να υπερασπιστεί τον εαυτό του με δύναμη (βία), ακόμα κι αν μπορούσε να διαλέξει την φυγή ως το «ήπιο μέσο» της «αυτοάμυνας». Ετσι μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και δεν χρειάζεται να υποχωρήσει.
§33 StGB:
Εάν ο αμυνόμενος υπερβεί τα όρια της αυτοάμυνας από σύγχυση, φόβο ή τρόμο, δεν θα τιμωρηθεί.
Ενδιαφέρον έχει και η νομοθεσία για την χρήση πυροβόλων όπλων σε περίπτωση αυτοάμυνας:
Όταν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα μέσα άμυνας, απαιτείται συνήθως μια σταδιακή προσέγγιση. Αυτό είναι σημαντικό για τη χρήση πυροβόλων όπλων, για παράδειγμα: ο αμυνόμενος πρέπει πρώτα να απειλήσει τον επιτιθέμενο με τη χρήση του όπλου (Μαρίκα πρόσεξε, βαστάω μαχαίρι) . Εάν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, τότε μπορεί να πυροβολήσει μια προειδοποιητική βολή. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να πυροβολήσει μια βολή σε μη ζωτικά μέρη του σώματος. Μόνο αν αυτό δεν είναι αρκετό μπορεί να πυροδοτήσει ένα θανατηφόρο πυροβολισμό ως έσχατη λύση. Για παράδειγμα, κανείς δεν πρέπει να αποδεχτεί σωματική βλάβη ή ζημιά σε περιουσία του, εάν αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο με μια θανατηφόρα πράξη άμυνας. Πηγή: Christian F. Majer, Guido Ernst: Tödliche Gewalt zur Abwehr von Eigentums- und Besitzverletzung als Notwehr? In: Jura Studium & Examen. Ausgabe 2/2016. Tübingen 2016, S. 58–62
<== με άλλα λόγια, οι κλέφτες παίζουν με την ζωή τους, ο νοικοκύρης υπερασπίζεται την ζωή του ή την περιουσία του μέχρι θανάτου (του κλέφτη)
Η ταπεινή μου γνώμη: πρέπει σύντομα και στην Ελλάδα να γίνει η αυτοάμυνα νόμιμη, μιά και οι προκλήσεις ξεπερνούν τις παρούσες δυνατότητες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας - αν θέλουμε να παραμείνουμε μία κοινωνία με αξίες.