Εσείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες!Μμμμμ.... μααλιστα, μααλιστα....
Εννοείται, εννοείται!!Εσείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες!
Ωραίο θέμα Μύρο.Οι παλιοί κυνηγοί έριχναν επί το πλείστον σε καθιστά θηράματα, περισσότερο για λόγους οικονομίας και σιγουριάς....
Όλοι έχουμε ρίξει σε καθιστά θηράματα!
Ας γράψουμε εμπειρίες, τεχνικές,τσοκαρίσματα κ.τ.λ...
Ξέρω ότι μερικοί θα αρχίσουν για ευκαλύπτους,ξεράδια και κλαριά αλλά γουστάρω...
Δεν το συνηθιζω σε φτερωτο παρολο που μικρος το εκανα.Αυτο που μου εχει μεινει στο μυαλο σαν εικονα και ασχημη μαλιστα ειναι που εριξα σε λαγο στο γιατακι του που στο φιναλε αποδειχτηκε λαγινα γκαστρωμενη με 2 σχεδον τελειωμενα λαγουδακια.Η τουφεκια την ξεκοιλιασε παρολο που σημαδεψα κεφαλι καθως τιναχτηκε την ωρα που πατουσα την σκανδαλη.Τα σκυλια ορμηξανε και φαγανε τα λαγουδακια.Ο μοναδικος λαγος απο πολλους που καρπωθηκα και δεν ευχαριστηθηκα την τουφεκια του.Απο τοτε ειπα ποτε ξανα λαγο οταν καθεται.Οι παλιοί κυνηγοί έριχναν επί το πλείστον σε καθιστά θηράματα, περισσότερο για λόγους οικονομίας και σιγουριάς....
Όλοι έχουμε ρίξει σε καθιστά θηράματα!
Ας γράψουμε εμπειρίες, τεχνικές,τσοκαρίσματα κ.τ.λ...
Ξέρω ότι μερικοί θα αρχίσουν για ευκαλύπτους,ξεράδια και κλαριά αλλά γουστάρω...
Που να δεις τουφεκιά σε ψαρωνια στα 35 μέτρα καθιστά νο 8 διασποράς 4 άστρα 40γρ το χωράφι έγινε μαύροΌλοι οι παλιοί, όποτε είχαν την ευκαιρία, ρίχναν στα καθιστά. Όπως το είπες. Οικονομία και σιγουριά. Τα πουλιά που ρίχνω πάντα καθιστά, είναι τα ψαρώνια. Έχω και τεχνική. Όταν πάει το κοπάδι και κάθετε στο έδαφος, πλησιάζω όσο μπορώ και ρίχνω πάντα, με χοντρά σκάγια. Επειδή δεν κυνηγάω πολλά χρόνια με καραμπίνα και δεν μου έχουν κάτσει τα τελευταία χρόνια, θα σου το περιγράψω με το δίκαννο. Βάζω 5άρι και 6άρι, και ρίχνω πρώτα με το 5άρι στο έδαφος, με ανοιχτό τσοκ. Περιμένω 1 με 2 δευτερόλεπτα να σηκωθούν σαν μια γραμμή κανα μέτρο από το έδαφος και ρίχνω στο κέντρο της γραμμής την δεύτερη, 5 -6 μέτρα αριστερά ή δεξιά, από εκεί που πρωτοέριξα, με 3 ή 2 άστρα. Μετά είναι οι καρακάξες. Έκει παίζει στενό τσοκάρισμα, 1 ή 2 άστρα και μπαμ στην μούρη. Άλλο θήραμα, δεν μου έχει κάτσει, να του ρίξω καθιστό, από μακριά. Κοντά μόνο, σε τίποτα τσίχλοκότσυφα, που όταν τα βρογκάμε από πουρνάρια στο περπατητό, πάνε και κάθονται για 1 δεύτερο στο ξερόκλαδο, για να ελέγξουν την φάση.
Λόγω πληθώρας θηραμάτων και λόγω ότι έτσι είχαν μάθει.Όποιος έριχνε στο φτερό ήταν υπεράνθρωπος.Οι παλιοί κυνηγοί έριχναν επί το πλείστον σε καθιστά θηράματα, περισσότερο για λόγους οικονομίας και σιγουριάς....
Ιδίως στα χωριά τα υπολόγιζαν τα πυρομαχικα τότε γιατί κόστιζαν.....Λόγω πληθώρας θηραμάτων και λόγω ότι έτσι είχαν μάθει.Όποιος έριχνε στο φτερό ήταν υπεράνθρωπος.
Μύρο ο πατέρας μου είναι 86... Τουφέκια δεν είχαν...Οι παλιοί κυνηγοί έριχναν επί το πλείστον σε καθιστά θηράματα, περισσότερο για λόγους οικονομίας και σιγουριάς....
Ειναι τα σιγουρα που στο τελος τα χανουμε.Είναι κάτι το οποίο προσωπικά δεν το επιδιώκω κ αν θα γίνει, θα γίνει από ανάγκη κυρίως σε φάσσες σε πολύ κλειστα κομμάτια που δεν υπάρχει άλλο περιθώριο... Για κάποιο λόγο, ποτέ δεν το είχα με τα καθιστά... Πέρα από κάποια περίοδο πιτσιρικάς που η λαχτάρα για να πιάσουμε το θήραμα στα χέρια μας νικουσε οποιαδήποτε λογική, δεν το συνηθίζω πλέον... Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω κιόλας... Πάντα θα σηκωθώ να τουφεκισω τα δευτερόλεπτα πριν πιάσει το θήραμα η θα σηκωθώ από τη φυλαχτρα μου για να σηκωθεί... Το τρυγόνι είναι από τα ελάχιστα θηράματα που δεν θα του ρίξω καθιστό ότι κ να γίνει... Μου είχε κακοφανει πολύ πιτσιρικάς που βαρεσα ένα έτσι, έχω κ μια ιδιαίτερη αγάπη για το θήραμα αυτό, που δεν θα του ρίξω καθιστό...
Δεν κατακρίνω ούτε νιώθω κάτι αρνητικό για όποιον του αρέσει, έχει κ αυτό μια τέχνη κ μια ηρεμία που απαιτείται να γίνεις αόρατος ωστόσο δεν μου ταιριάζει... Κ δεν το έχω...
Άσε που στις δέκα καθιστές φάσσες που έχω τουφεκισει τα τελευταία 5 χρόνια έχω πάρει μόνο μια... Ξουτ μακριά
Τα κλειστά φτερά της δίνουν κάποια επιπλέον προστασία....Ειναι τα σιγουρα που στο τελος τα χανουμε.
Μου εχει συμβει πολλες φορες καθιστη φασσα να τουφεκισω αλλα δεν......κ μετα αναρωτιεμαι τι φταίει.
Οποτε στο φτερο !
Ειναι τα σιγουρα που στο τελος τα χανουμε.
Μου εχει συμβει πολλες φορες καθιστη φασσα να τουφεκισω αλλα δεν......κ μετα αναρωτιεμαι τι φταίει.
Οποτε στο φτερο !
Τελικα δεν ειμαι ο μονος που δεν μπορω να παρω καθιστη φασσαΕίναι κάτι το οποίο προσωπικά δεν το επιδιώκω κ αν θα γίνει, θα γίνει από ανάγκη κυρίως σε φάσσες σε πολύ κλειστα κομμάτια που δεν υπάρχει άλλο περιθώριο... Για κάποιο λόγο, ποτέ δεν το είχα με τα καθιστά... Πέρα από κάποια περίοδο πιτσιρικάς που η λαχτάρα για να πιάσουμε το θήραμα στα χέρια μας νικουσε οποιαδήποτε λογική, δεν το συνηθίζω πλέον... Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω κιόλας... Πάντα θα σηκωθώ να τουφεκισω τα δευτερόλεπτα πριν πιάσει το θήραμα η θα σηκωθώ από τη φυλαχτρα μου για να σηκωθεί... Το τρυγόνι είναι από τα ελάχιστα θηράματα που δεν θα του ρίξω καθιστό ότι κ να γίνει... Μου είχε κακοφανει πολύ πιτσιρικάς που βαρεσα ένα έτσι, έχω κ μια ιδιαίτερη αγάπη για το θήραμα αυτό, που δεν θα του ρίξω καθιστό...
Δεν κατακρίνω ούτε νιώθω κάτι αρνητικό για όποιον του αρέσει, έχει κ αυτό μια τέχνη κ μια ηρεμία που απαιτείται να γίνεις αόρατος ωστόσο δεν μου ταιριάζει... Κ δεν το έχω...
Άσε που στις δέκα καθιστές φάσσες που έχω τουφεκισει τα τελευταία 5 χρόνια έχω πάρει μόνο μια... Ξουτ μακριά