Τοσο παλιό δεν έχω ούτε εγώ στην συλλογή μου από ποτέ είναι αυτος;;;Αυτός είναι:
Τοσο παλιό δεν έχω ούτε εγώ στην συλλογή μου από ποτέ είναι αυτος;;;Αυτός είναι:
Δεν ξέρω Νικόλα. Μου τον χάρισαν.Τοσο παλιό δεν έχω ούτε εγώ στην συλλογή μου από ποτέ είναι αυτος;;;
Με το βελονάκι είναι; ;; νομίζω ήταν για μπρούτζινους κάλυκες με την τρύπα στο καψουλιΔεν ξέρω Νικόλα. Μου τον χάρισαν.
Ναι Νικόλα. Όπως τον περιγράφεις. Τον χρησιμοποιώ μόνο για να καψουλώνω.Με το βελονάκι είναι; ;; νομίζω ήταν για μπρούτζινους κάλυκες με την τρύπα στο καψουλι
Μάλλον αυτό που γράφεις Λευτέρη, πρέπει να έγινε.Είναι εφιαλτική η πιθανότητα ένα οποιοδήποτε καψυλιο να αυτοεκρηγνυται, δεν είναι ανεκτό αυτό το ενδεχόμενο. Δεν γνωρίζω τον καψουλωτη στην φωτογραφία Βασίλη, έχω αυτόν που σου υποδεικνύει ο Νίκος. Η υπόθεση που κάνω είναι να έχει τοποθετηθεί λίγο στραβά το καψυλιο και να συμπιεστηκε απότομα τσαλακωνοντας ελαφρώς το περίβλημα προκαλώντας την έκρηξη. Μετά την έκρηξη, λόγω των πιέσεων, <φουσκωσε> πάλι το περίβλημα και επανήλθε στην αρχική του μορφή. Καμιά φορά μία αστοχία κατασκευαστικη, όπως λίγο πιο λεπτά τοιχώματα, μπορεί να κάνουν ένα καψυλιο πιο ευαίσθητο, πάντως είναι το πλέον προηγμένο συστατικό του φυσιγγιου και υποτίθεται ότι περνάει από πολλαπλούς ελέγχους.
Με κάποιον τρόπο πιέστηκε το υλικό μπορεί και από κάτω.Και ΄γω έτσι νομίζω Στράτο. Το καψούλι ήταν άθικτο μετά την εκπυρσοκρότηση. Η τρομάρα και το σάστισμα όμως, ήταν αρκετά. Ευτυχώς δεν ήταν κανένας στο σπίτι.
Και που να παμε με 28γρ θα μας φάνε τα θηράματαΚαλησπέρα σ' όλους τους φίλους...
Ενδιαφέρον το παρακάτω νομίζω...
View attachment 59145
Στο απόσπασμα από το Winchester-Reloaders-Manual-15th edition παριστάνεται σχηματικά, κατά προσέγγιση ( σ.σ. οχι με απόλυτη ακρίβεια ) μια γόμωση 28 γραμμαρίων ( 1 oz / ουγγιά ) στον άυλο (σ.σ όχι στην θαλάμη, ούτε στον κάλυκα ) ανά διαμέτρημα.
Στο 12αρι η γόμωση των 28 γρ. έχει ύψος περίπου όσο και πλάτος και θεωρείται «τετράγωνη» για το διαμέτρημα...
Όσο ο άυλος στενεύει και το διαμέτρημα μικραίνει η κολώνα των σκαγιών «ψηλώνει» και φεύγουμε από την «τετράγωνη» στήλη…
Ελαττώνοντας λοιπόν το φορτίο σε σκάγια οι «τετράγωνες» γομώσεις για τα γνωστότερα διαμετρήματα , έχουν ως εξής:
12- μια ουγγιά, 28 γραμμάρια
16- 15/16 της ουγγιάς, 27 γραμμάρια
20- 7/8 της ουγγιάς, 25 γραμμάρια
28- 3/4 της ουγγιάς, 21 γραμμάρια
36- 1/2 ουγγιά, 14 γραμμάρια
Υ.Γ...νομίζω , μια ματιά αρκεί, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τις «βαρετές» γομώσεις, γενικά σ' ολα τα διαμετρήματα...!
Γιάννη, καλησπέρα. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ σωστά αυτά τα νούμερα. Αν θεωρήσουμε τετράγωνη γόμωση για το 12αρι τα 28 γρ. τότε οι γομώσεις που αναφέρεις για τα υπόλοιπα διαμετρήματα ΔΕΝ είναι "τετράγωνες" !!!Καλησπέρα σ' όλους τους φίλους...
Ενδιαφέρον το παρακάτω νομίζω...
View attachment 59145
Στο απόσπασμα από το Winchester-Reloaders-Manual-15th edition παριστάνεται σχηματικά, κατά προσέγγιση ( σ.σ. οχι με απόλυτη ακρίβεια ) μια γόμωση 28 γραμμαρίων ( 1 oz / ουγγιά ) στον άυλο (σ.σ όχι στην θαλάμη, ούτε στον κάλυκα ) ανά διαμέτρημα.
Στο 12αρι η γόμωση των 28 γρ. έχει ύψος περίπου όσο και πλάτος και θεωρείται «τετράγωνη» για το διαμέτρημα...
Όσο ο άυλος στενεύει και το διαμέτρημα μικραίνει η κολώνα των σκαγιών «ψηλώνει» και φεύγουμε από την «τετράγωνη» στήλη…
Ελαττώνοντας λοιπόν το φορτίο σε σκάγια οι «τετράγωνες» γομώσεις για τα γνωστότερα διαμετρήματα , έχουν ως εξής:
12- μια ουγγιά, 28 γραμμάρια
16- 15/16 της ουγγιάς, 27 γραμμάρια
20- 7/8 της ουγγιάς, 25 γραμμάρια
28- 3/4 της ουγγιάς, 21 γραμμάρια
36- 1/2 ουγγιά, 14 γραμμάρια
Υ.Γ...νομίζω , μια ματιά αρκεί, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τις «βαρετές» γομώσεις, γενικά σ' ολα τα διαμετρήματα...!
Γιάννη, καλησπέρα. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ σωστά αυτά τα νούμερα. Αν θεωρήσουμε τετράγωνη γόμωση για το 12αρι τα 28 γρ. τότε οι γομώσεις που αναφέρεις για τα υπόλοιπα διαμετρήματα ΔΕΝ είναι "τετράγωνες" !!!
Αυτές είναι οι αντίστοιχες με τα 32 γρ. του 12αριού (εκτός από το 36αρι, που είναι ιδιαίτερη περίπτωση). Επουδενί δεν μπορείς να προωθήσεις αυτές τις γομώσεις με πυρίτιδα x28 (AS, CSB5, F2x28, PrimaV, κλπ) σε ταχύτητες παραπλήσιες του 12αριου, π.χ. 380-400 m/s χωρίς να εκτιναχθούν οι πιέσεις στα ύψη. Οι κατάλληλες πυρίτιδες γι' αυτές τις γομώσεις, όπως γνωρίζεις, είναι οι x32-34, όπως Α1, MBx32, PSB1, S4, Sipe, κλπ.
Τετράγωνες γομώσεις, με τους δικούς μου υπολογισμούς (στο περίπου), είναι για το 16αρι τα 24γρ. για το 20αρι τα 20 γρ, για το 28αρι τα 16 γρ, ενώ για το 36αρι μόλις τα 8-9 γρ. !!!
Ειδικά για το 36αρι, η μισή ουγγιά (14 γρ) όχι μόνο τετράγωνη δεν είναι, αλλά αντιστοιχεί σε 44 γρ του 12αριου !!! Γι' αυτό και οι πιο "αργές" ευρωπαϊκές πυρίτιδες (Tecna, M92s, A0) είναι πολύ"γρήγορες" για αυτή την γόμωση, και χρησιμοποιούνται ακόμη πιο βραδύκαυστες, όπως Sp3, M410 (B&P), και οι αμερικανικές Alliant 410, 2400, H-110, H4227, Lil' Gun, HS-7 κλπ. Ενώ το αντίστοιχο των 32 γρ. είναι τα 10-11 γρ. και αυτή είναι συνήθως η ευρωπαϊκή γόμωση στον απλό κάλυκα των 63,5 - 65 mm, και γεμίζεται με πυρίτιδες (ευρωπαϊκές) x32.
Ίσως να έχετε δίκιο...Σωστό αυτό που λέει ο Στέλιος, δεν υπολογίζεις το αυλός 12αριου/ αυλός 16αριου και όλο αυτό στο τετράγωνο αλλά στον κυβο. Αν αυλός 12 =18,5 και αυλός 16αρι =17 , τότε τα 28γρ στο 12αρι έχουν την ίδια <εικόνα > με τα 22 περίπου στο 16αρι.
...εσύ θα τα φας βρε!...αμέσως να πεταχτείς!Και που να παμε με 28γρ θα μας φάνε τα θηράματα![]()
Καπετάνιο σε συγκεντρωτηρα μέσα τα σκάγια; ;;Ίσως να έχετε δίκιο...
Υπάρχουν κάποια σχετικά άρθρα για το θέμα...
...το manual της Winchester τα λογαριάζει μέσα στην εσωτερική διάμετρο του αυλού, προφανώς οχι στη θαλάμη ούτε στον κάλυκα, το γραφει καθαρά...Καπετάνιο σε συγκεντρωτηρα μέσα τα σκάγια; ;;
Η με μεσοταπα; ;;; δεν αλλάζει; η στήλη;
Κάπου λέει ότι την πήρε από "κινέζους".Αυτός τινάχτηκε στον αέρα ,με σφαίρα εμπορίου....εδώ επιχειρεί να τιναξει το όπλο με ίδιες σφαίρες ,αλλα τελικά δεν....κατόπιν βάζει μια ,η οποια κατά προσέγγιση (πως την έκανε αυτή την προσέγγιση)θα βγάλει τις ίδιες πιέσεις με την σκάρτη σφαίρα....