Το μεγαλειο τους Ελληνισμου

Για αυτό έστειλε τον αγγλικό στρατό στην Ελλάδα, για να βάλει μυαλό σε αυτούς που ήσαν άνω των σαράντα και που δεν ήθελαν να πιστέψουν πως ο πατερούλης Σταλιν τους πούλησε στους Άγγλους.

Αλλέως: εξασφάλιση της αγγλικής επένδυσης à la middle ages knighthood style (μεσαιωνικός ιπποτισμός... π.χ. κατά τον χριστιανικό προσηλυτισμό των σλάβων κεντρικής/βόρειας Ευρώπης)
...βέβαια! ακολούθησε την παράδοση της πατρίδας του, είναι traditional οι Άγγλοι, βέβαια!....έδωσαν και τα φώτα τους , διέδωσαν τον πολιτισμό στις αποικίες τους...λαμπρά τα έργα τους...ανά την υφήλιο...δημιούργησαν και την Αμερική που είναι άξιοι συνεχιστές του έργου τους ως σήμερα...βέβαια!...αυτοί τώρα απλά σιγοντάρουν...τι να κλ@σει ο Στάλιν μπροστά σε τέτοιο φως υπέρλαμπρο που οδηγεί την ανθρωπότητα...oh yes!!!!!!!!!;).sarcastic..sarcastic..sarcastic.
 
σε αυτούς που ήσαν άνω των σαράντα
Κομμουνιστές τότε στην Ελλάδα άνω των σαράντα;;; o_O
Απλά, από τότε ακόμα, για τους «δυτικούς», οι «μαχητές της ελευθερίας», μόλις επιτελέσουν το έργο τους, γίνονται «κίνδυνος για τη δημοκρατία».
Ακούστηκε, ή ακόμα; ότι οι ήρωες πολεμάνε σαν τους Ουκρανούς; :rolleyes:
 
Κομμουνιστές τότε στην Ελλάδα άνω των σαράντα;;; o_O
Απλά, από τότε ακόμα, για τους «δυτικούς», οι «μαχητές της ελευθερίας», μόλις επιτελέσουν το έργο τους, γίνονται «κίνδυνος για τη δημοκρατία».
Ακούστηκε, ή ακόμα; ότι οι ήρωες πολεμάνε σαν τους Ουκρανούς; :rolleyes:
...ακούστηκε, ακούστηκε...το 2014 δεν ακούγονταν τίποτα...α ρε κουτόχορτο που τρώμε! ;) .sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Υ.Γ...αν ζούσε ο Τσώρτσιλ θα το έλεγε και εκείνος!...αλλα το είπε πρώτα για μας βρε...την πρωτιά δεν τη χάνουμε!;).sarcastic..sarcastic..sarcastic....που να χτυπάνε τον κ@λο τους....sarcastic..sarcastic..sarcastic..sarcastic..sarcastic..sarcastic..sarcastic.
 
...αλλα το είπε πρώτα για μας βρε...
Και φουσκώναμε εμείς, από υπερηφάνεια!... .hair.

...που να χτυπάνε τον κ@λο τους...
Καλά, απ' όσα κάνουν παραδοσιακά, αυτό γουστάρουν να το κάνουν περισσότερο απ' όλα! :D
(Α ρε Στάλιν!... Τι λάθη έχεις κάνει!...)
 
Καταρχήν είμαστε Έλληνες και όχι Ρωμιοί.Πηγαμε πολλά χρόνια πίσω από το μ.χριστον και χάσαμε αυτά τα στοιχεία που μας είχαν κάνει αυτό που ακούμε ότι ειμασταν κάποτε .Οποιοσδήποτε θέλησει να σκεφτεί έστω ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή τη χώρα σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που σου έχουν προδιαγράψει άλλοι θα εξαφανιστεί και θα τον κάνουν να φανεί εχθρός σου .Το ίδιο θα συμβεί και σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να μονιασει τους ανθρώπους αυτής της χώρας για να έχουν έστω συνοχή σε κάτι .Ο Μακρυγιάννης είχε πει κάποτε μεταπολεμικά όταν άρχισαν και δημιουργούσαν τα κόμματα το φιλορωσικο ,το φιλογαλικο κτλ.Καλα ρε παιδιά ένα φιλοελληνικο δε θα κάνουμε.Ειμασταν κάποτε Έλληνες και ελεύθεροι ,τώρα δεν εκπροσωπουμε καμία από τις δύο λέξεις στην πραγματικότητα με την έννοια που έχουν σύμφωνα με την ιστορία μας.,απλά είμαστε ο λαός που έχουν όλοι το ίδιο όνομα (μαλακας)και χρησιμοποιούν την ίδια φράση δε γαμιεται εγώ να μαι καλά ίσως είναι τα μόνο που μας ενώνουν μεταξύ μας τα υπόλοιπα είναι κοσμοθεωρίες .
 
Και φουσκώναμε εμείς, από υπερηφάνεια!... .hair.
...καλά ντε έτσι το πα!.sarcastic.
Καλά, απ' όσα κάνουν παραδοσιακά, αυτό γουστάρουν να το κάνουν περισσότερο απ' όλα! :D
(Α ρε Στάλιν!... Τι λάθη έχεις κάνει!...)
...ε' καλά τι κάνουν?...το ψιλομαστιγώνουν το δελφίνι!.sarcastic.
 
«ΤΕΡΤΣΕΤΗ ΑΠΑΝΤΑ, Κολοκοτρώνη Απομνημονεύματα», (επιμέλεια Γ. Βαλέτα), εκδόσεις Χρ. Γιοβάνη, Αθήνα 1966, τόμος Γ΄, «Απόλογα για τον Καποδίστρια», σελ. 240-242

Ο Γεώργιος Τερτσέτης, (1800-1874), ο άνθρωπος στον οποίον ο Γέρος τού Μοριά υπαγόρευσε τα απομνημονεύματά του, σε ένα κείμενό του με τίτλο «απόλογα* για τον Ιωάννη Καποδίστρια», παραθέτει την παρακάτω συγκλονιστική διήγηση μη κατονομαζομένου «φιλαλήθους διηγητή» προς τον ίδιον (τον Γ. Τερτσέτη).Η διήγηση αυτή, φέρει τον Ιωάννη Καποδίστρια να απευθύνει εμπνευσμένα λόγια στον Γεώργιο Μαυρομιχάλη, ο οποίος, τρία χρόνια αργότερα (1831) θα γινόταν ένας από τους «φερόμενους» δολοφόνους του…

(*) Διηγήσεις, ιστορίες, μύθοι

«Εις τα 1828 εις την Αίγινα επήγε ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης να επισκεφθεί τον Κυβερνήτη [Ιωάννη Καποδίστρια]. Εφόρεσε τη λαμπρότερη ενδυμασία του, βουτημένη εις το μάλαμα• εγελούσαν τα φορέματά του, εγελούσε η καρδιά του, διατὶ ο νέος είχε κλίση προς τον Κυβερνήτη• τον εδέχθη αυτὸς ως πατέρας τον υιό, αλλὰ του είπε:

– Δεν σ’ επαινώ διὰ τα φορέματά σου· και πριν πατήσω τα χώματα τα Ελληνικά, και αφού ήλθα και είδα το εβεβαιώθηκα, είναι καιροὶ που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια, και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο.

– Είδα πολλὰ εις τη ζωή μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφθασα εδώ εις την Αίγινα, δεν είδα τι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί• προείδα μεγάλα δυστυχήματα διὰ την πατρίδα, αν εσείς δεν θα είσθε σύμφωνοι μαζί μου και εγὼ με εσάς. «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας», εφώναζαν γυναίκες αναμαλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανὰ γδυτά, κατεβασμένα απὸ τες σπηλιές• δεν ήτον το συναπάντημά μου φωνὴ χαράς, αλλὰ θρήνος• η γη εβρέχετο απὸ δάκρυα· εβρέχετο η μερτιὰ και η δάφνη τού στολισμένου δρόμου απὸ το γιαλὸ εις την Εκκλησία• ανατρίχιαζα, μου έτρεμαν τα γόνατα, η φωνὴ τού λαού έσχιζε την καρδιά μου• μαυροφορεμένες, γέροντες, μου εζητούσαν να αναστήσω τους αποθαμένους τους, μανάδες μού έδειχναν εις το βυζὶ τα παιδιά τους, και μου έλεγαν να τα ζήσω, και ότι δεν τους απέμειναν παρὰ εκείνα και εγώ, και με δίκαιο μου εζητούσαν όλα αυτά, διότι εγώ ήλθα και εσείς με προσκαλέσατε να οικοδομήσω, να θεμελιώσω κυβέρνησιν, και κυβέρνησις καθώς πρέπει, ζει, ευτυχεί τους ζωντανούς, ανασταίνει τους αποθαμένους διατί διορθώνει τη ζημία τού θανάτου και της αδικίας· δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του, καρποφορεί, αν ο διοικητής είναι δίκαιος, αν το κράτος έχει συνείδηση, ευσπλαχνία, μέτρα σοφίας. Δύναμαι να κάμω εγώ όλα αυτά, και να δικαιολογήσω την [α]παντοχή του κόσμου; Δύναμαι να πράξω μηδέν, χωρίς τη σταθερά ομοφροσύνη τών πρώτων τού τόπου; Δεν είναι κίνδυνος, ότι τα αγαθοεργήματά τους εις τον αγώνα έχυσαν πλησμονήν ορέξεων, απαιτήσεων εις τα στήθη τους; Πλησμονήν αφιλίωτη με το γενικό καλό, με το κύρος τής εξουσίας και με την ευτυχία τού λαού· αν ευρεθώμεν εις αντιλογίαν, αντίμαχοι εις το φρόνημα, ποίος θα μονομερήσει;

– Εγώ η εκείνοι;

Υιὲ τού Μαυρομιχάλη, διὰ να με τιμήσεις ήλθες ευμορφοστολισμένος, το εννοώ και σε αγαπώ, όθεν και σου ανοίγω την καρδία μου.

– Ήλθεν εις την πατρίδα σας ένας ομογενὴς περισσότερος, δεν ήφερα ξένους οπλοφόρους, συνοδεία μου έχω μόνον την πειθώ, το φίλεργο, και τίμια γηρατεία• όχι εσύ, που είσαι νέος, αλλὰ οι πλέον, πλέον γέροντες δεν έχετε γνώση λευκαμένη απὸ παλαιότητα καιρού. Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλοὺς κινδύνους ακόμη η Ελληνικὴ ελευθερία. Μου εδώσατε τους χαλινοὺς τού κράτους• τίνος κράτους; Μετρούμε εις τα δάκτυλα την επικράτειά μας, τ’ Ανάπλι, την Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Κόρινθο, Μέγαρα, Σαλαμίνα. Ο Ιμβραΐμης κρατεί τα κάστρα και το μεσόγειο της Πελοποννήσου, ο Κιουτάγιας τη Ρούμελη, πολλὰ νησιὰ βασανίζονται απὸ αυτεξούσιον στρατιώτην και απὸ πειρατείαν, τα δύο μεγάλα καράβια σας, είναι αραμμένα ξαρμάτωτα εις τον Πόρο, η Αθήνα έφαγε πέρυσι τους ανδρειοτέρους τών Ελλήνων.

– Πού το θησαυροφυλάκιον του έθνους; Ακούω, επουλήσατε και την δεκατιὰ τού φετεινού έτους, πριν ακόμα σπαρθεί το γέννημα• ο τόπος είναι χέρσος, σπάνιοι οι κάτοικοι, σκόρπιοι εις τα βουνὰ και εις τα σπήλαια• το δημόσιο είναι πλακωμένο απὸ δύο εκατομμύρια λίρες στερλίνες χρέος, άλλα τόσα ζητείτε οι στρατιωτικοί, η γη είναι υποθηκευμένη εις τους Άγγλους δανειστάς· ανάγκη να την ελευθερώσομε με την ίδια απόφαση, ως θα την ελευθερώσομε και απὸ τα άρματα του Κιουτάγια και του Αιγυπτίου.

– Δεν λυπούμαι, δεν απελπίζομαι• προτιμώ αυτὸ το σκήπτρο τού πόνου και των δακρύων παρὰ άλλο• ο θεὸς μού το ’δωσε, το παίρνω, θέλει να με δοκιμάσει• είμαι απὸ τη φυλή σας· εις ένα μνήμα μαζί με σας θα θαφτώ• ό,τι έχω, ζωή, περιουσία, φιλίες εις την Ευρώπη, κεφάλαια γνώσεων, αποκτημένα απὸ τόσα θεάματα και ακροάματα συμβάντων τού κόσμου τής ημέρας μου, τα αφιερώνω εις την κοινὴν πατρίδα, ας υψώσωμεν το μεγαλείον της, ώστε όποιος θελήσει, δυσκόλως να το ταπεινώσει, στερεωμένο εις ρίζες αρετής είναι ακαταμάχητο. Εκάματε έργα πολεμικά αθάνατα. Βασιλείς και έθνη σάς επαίνεσαν, αλλά πίστευσέ μου, δια πολυετίαν ακόμη η ζώνη τού Προδρόμου πρέπει να είναι στολισμός μας, όχι χρυσοΰφαντη χλαμύδα.Ως οι παλαιοί ήρωες ή βασιλείς τής Ελλάδος πρέπει να φυτεύομε δέντρα, να ανοίγομε δρόμους, να παλεύομε με τα θηρία τού δάσους, να δέσομε την κοινωνία μας με νόμους συμφώνους με το έθνος μας· ούτε οπίσω, ούτε εμπρός τού καιρού μας· μη μου ζητείτε ζωγραφίες πολύτιμες εις οικοδόμημα ακόμη ατελείωτο. Μέτρο μας και άστρο, εις δεινά ελληνικά θεραπεία ελληνική. Με το στόμα μας, όχι ως οι χειρούργοι τής Ευρώπης κόφτοντας, αλλά με το στόμα μας να βυζαίνομε το έμπυο της Πατρίδος μας, διά να τη γιάνομε.

– Αν δεν μας αποστραφεί ο μεγαλοδύναμος και αξιωθούμε την ευλογία του, τα ακροθαλάσσιά μας θα στολισθούν από εύμορφες πολιτείες, η σημαία η ελληνική θα δοξάζεται εις τα πελάγη, ήμερα δέντρα θα ανθίζουν εις τα άγρια βουνά, και οι ερημιές θα πληθύνουν από κατοίκους- και όχι εις τες όψιμες ημέρες τών απογόνων όσα σου προλέγω, αλλά εσύ θα τα ιδείς πού ’σαι νέος θα ζήσεις και θα γεράσεις. Ένα μόνο φοβούμαι πολύ και με δέρνει υποψία, τρέμω την απειρία σας. Αν η νέα κυβέρνησις τύχει να συγκρουσθεί με συμφέροντα ξένων δυνάμεων – επειδὴ κάθε τόπος έχει χωριστὰ το μυστήριον της ζωής του, το νόμο τής ευτυχίας του- αν πλανεθεί ο ελληνισμός σας και σηκωθεί σκοτάδι μεταξὺ μας, ώστε εσείς να μη διαβάζετε εις την καρδία μου, θολωθούν και με οι οφθαλμοί, ποίος ηξεύρει;… πού θα πάμε, τι θα γενούμε;

Ετινάξετε το καβούκι τών αλλοφύλων, αλλ’ οι πλεκτάνες τής διπλωματίας έχουν κλωστές πλανήτριες, φαρμακερές, κλωστές θανάτου, άφαντες, και εσείς δεν τες εννοείτε.

– Κατεβαίνω πολεμιστὴς εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι, τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, τα ονειροπολήματα των λογιωτάτων, ξένων πρακτικής ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικὸ και ανήμερο αλλοεθνῶν ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύει την καρδίαν μας, Θεὸς ζηλότυπος, μόνον το αίσθημα το Ελληνικὸ· ο φιλὴκοος των ξένων είναι προδότης.

– Είθε οι νέοι τής Ελλάδος να είναι βοηθοί μου και πρώτος εσύ. Μη φορείς πολυτελή φορέματα, αταίριαστα με την ένδεια των πολλών και κεφάλαιο θαμμένο, αχρησίμευτο· ή αφορμή, η απόκτησίς του, κακών ορέξεων και πράξεων· μη θέλεις άλλο στολίδι και καύχημα ειμή ότι είσαι από οικογένεια δοξασμένη, που τόσο έχυσε αίμα ανδρειωμένο διά την αναγέννηση και την ελευθερία τής Πατρίδος»

Εδώ, ο Γεώργιος Τερτσέτης συμπληρώνει:

Ο φιλαλήθης διηγητής τής συνομιλίας τού Κυβερνήτου [Καποδίστρια] με τον Μαυρομιχάλη, μου επρόσθεσε ακόμη, ότι σμίγοντας ο νέος την ημέρα εκείνη φίλο του, του είπε: «Σήμερον ο Κυβερνήτης με έκαμε να εντραπώ».

Υ.Γ...ο Κυβερνήτης σχεδίαζε να ελευθερώσει τη Ελλάδα από το επαχθές δάνειο ( που αποπληρώθηκε τελικά το 1980; σημαντικό έτος ).Άραγε πως; Μήπως κηρύσσοντας πτώχευση;...οι Εβραίοι τραπεζίτες του Λονδίνου θα έχαναν τα λεφτά τους. Ένα ισχυρότατο κίνητρο δολοφονίας...

Ντράπηκε ο Μαυρομιχάλης...πιάσανε τόπο τα λόγια του Καποδίστρια...

Θέλει πολύ μελέτη και ανάλυση το κείμενο , και εγώ δεν είμαι άξιος...
 
Κατεβαίνω πολεμιστὴς εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι, τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, τα ονειροπολήματα των λογιωτάτων, ξένων πρακτικής ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικὸ και ανήμερο αλλοεθνῶν ανδρών

Μη φορείς πολυτελή φορέματα, αταίριαστα με την ένδεια των πολλών
Καλώ τους υπεύθυνους του φόρουμ να τα αποκρύψουν, για να μην περιελθουν στα χέρια των υποβολεων του κουλη, αλεξη, και λοιπών αγωνιστών.
 
Ούτε η σωτηρία της πατρίδας, της άγριας ζωής ή του πλανήτη, και ας διαγκωνιζονται στην βουλή ή στην τηλεόραση . Θυμάμαι μία εποχή που ο < μεγαλος> έιχε δώσει συντάξεις χηρειας σε ανύπαντρες, βρέθηκε ένα νησί στο ιόνιο με τον μισό πληθυσμό να συνταξιοδοτειται σαν τυφλοί, και η μισή Ελλάδα έπαιρνε σύνταξη για την συμμετοχή της στην εθνική αντίσταση.
 
ΕΥΓΕ Καπετάν Γιάννη!!!
για τις υπέροχες αναρτήσεις σου!!!!

Όντως! οι Μαυρομιχαλαίοι ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ τον ΑΓΙΟ ΑΥΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, τον Ιωάννη Καποδίστρια!!!!
είναι όντως ΜΕΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΨΕΥΔΟΣ!
πολέμησαν ηρωικότατα και πρόσφεραν στο γένος
πλην όμως, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ήσαν κι αυτοί στην "παρέα" αυτών που "δόμησαν" την ψωροκώσταινα, που δεν άφησαν να ολοκληρωθεί η επανάσταση...
Ας μην ξεχνάμε την ηρωικότατη δράση του μαυροκορδάτου στο Μεσολόγγι και τι έπραξε μετά αυτός ο άθλιος......
 
Χθες είχα πάει μια βόλτα στο Ναύπλιο και επισκέφθηκα τον Άγιο Σπυρίδωνα, εκεί που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Πέρασα τυχαία και έξω από το σπίτι του Νικηταρά (!) Η ιστορία μας είναι ζωντανή, μπορούμε σχεδόν να την αγγίξουμε, διακόσια χρόνια μετά. Αυτές είναι οι ρίζες μας και μακάρι, αν ποτέ χρειαστεί να φανούμε και εμείς αντάξιοι.
 
ΕΥΓΕ Καπετάν Γιάννη!!!
για τις υπέροχες αναρτήσεις σου!!!!

Όντως! οι Μαυρομιχαλαίοι ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ τον ΑΓΙΟ ΑΥΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, τον Ιωάννη Καποδίστρια!!!!
είναι όντως ΜΕΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΨΕΥΔΟΣ!
πολέμησαν ηρωικότατα και πρόσφεραν στο γένος
πλην όμως, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ήσαν κι αυτοί στην "παρέα" αυτών που "δόμησαν" την ψωροκώσταινα, που δεν άφησαν να ολοκληρωθεί η επανάσταση...
Ας μην ξεχνάμε την ηρωικότατη δράση του μαυροκορδάτου στο Μεσολόγγι και τι έπραξε μετά αυτός ο άθλιος......

...χάριν της Ιστορικής Αληθείας Μάριε δεν πρόσφεραν απλά, αλλά έσωσαν το γένος. Η Μανή παράμεινε αδούλωτη υπό την Ηγεσία τους...το ποσό καταλυτικό ήταν αυτό το έχω ξαναγράψει...

Ξεκίνησαν δε την επανάσταση νικήσαν στο Βαλτέτσι και πήραν την Τριπολιτσά...αυτοί και όχι άλλοι...

Πάμε παρακάτω....

Όπως αναφέρει και ο Κοκινάκης στο βιβλίο του δεν ήθελαν τον θάνατο του Καποδίστρια και ούτε το επιδίωξαν....

Άρα λοιπόν να δομήσουν ψωροκώσταινα δεν ήθελαν...αντιθέτως ήθελαν Έλληνα Βασιλιά όπως είχαν σχεδιάσει με τον Κυβερνήτη απόγονο των Παλαιολόγων (οικογένεια Μούρτζινων-Τρουπάκηδων), και δυνατή και ελεύθερη Ελλάδα, χωρίς δεσμά...

Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια μας πρόεκυψε ο Όθων, κατ' εντολή...όλων αυτών που τα είχαν συμφωνήσει πλην των Μαυρομιχάληδων…

Ίσως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσεις τα πράγματα καλά, να τα μελετήσεις και να εντρυφήσεις το μέγιστο, διότι αν λεγόσουν Μαυρομιχάλης ,μπορεί να είχες μηνύσει τον εαυτό σου για συκοφαντική δυσφήμιση φιλέ μου...

Για αρχή πάρε το βιβλίο του Κοκκινάκη το μεγάλο αξίζει…όταν το διαβάσεις τα ξαναλέμε....για την ώρα μελέτησε καλά το μικρό, πολύ καλά...

Λυπούμαι Μάριε ειλικρινά διότι ως Μακεδόνας που είσαι δεν θα έπρεπε να τα λες αυτά, τουλάχιστον οχι χωρίς αποδείξεις, με μια απλή αναφορά στον Μαυροκορδάτο χάριν εντυπωσιασμού...θα ήταν νομίζω καλύτερα για σένα...

Υ.Γ...εγώ Μαυρομιχάλης δεν λέγομαι, αλλά για τους λοιπούς φίλους που του αρέσει η Ιστορία και η Αλήθεια άραγε γιατί τούτη η οικογένεια και η Μάνη να είναι τόσο επικατάρατη στα ιστορικά βιβλία?...ποια μεθόδευση υπάρχει?....και γιατί?
 
28 Μαρτίου 1821 - Όταν στο γεφύρι της Καρύταινας οι Μανιάτες πήραν τους Τούρκους με ...τις πέτρες!

1651623187601.jpeg
Το 1984, κυκλοφόρησε το χαρτονόμισμα των 5 χιλιάδων δραχμών, που θυμόμαστε όλοι. Στην μια όψη του απεικονίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και στην πίσω όψη η ξακουστή και γραφική Καρύταινα της ορεινής Αρκαδίας με το γεφύρι της… και πίσω στα χρόνια , εκεί στις 28 του Μάρτη του 1821…οι Μανιάτες πήραν τους Τούρκους με τις πέτρες!

Στις 28 Μαρτίου του 1821 ο Κολοκοτρώνης με τους Μανιάτες δίνει την πρώτη μάχη με τους Τούρκους στη γέφυρα του Αγίου Αθανασίου κοντά στην Καρύταινα.

Για τη νικηφόρα αυτή μάχη ο Φωτάκος γράφει: Την 28ην Μαρτίου άνοιξε ο πόλεμος (...) έπιασεν εις την θέσιν Άγιος Αθανάσιος ο Κολοκοτρώνης με τους Μανιάτες (...). Επολέμησε με τους Μανιάτες πολλήν ώρα και δεν άφησε τους Τούρκους να προχωρήσουν (...).Δεν δύναμαι να μνημονεύσω τα ονόματα όλων των Καπεταναίων Μανιατών, διότι δεν ευρίσκεις την άκρην". Τον ενθουσιασμό του από τη μάχη αυτή ο Κολοκοτρώνης τον εξέφρασε με αυτά τα λόγια: "Οι Σπαρτιάται έκαμαν τότε έναν πόλεμο, που εμιμήθηκαν τον Λεωνίδα τριακόσιοι ήταν οι πρώτοι, χίλιοι επτακόσιοι οι Τούρκοι..." Στην ιστορία του ο Φρατζής περιγράφει για τη μάχη του Αγ.Αθανασίου: "...ο Θ. Κολοκοτρώνης μετά των μετ' αυτού Μανιατών αντέκρουσαν αυτούς γενναίως, και η μεταξύ των μάχη διήρκεσε επέκεινα των 5 ωρών. Εν δε μέρος των Μανιατών μη έχοντες πλέον πολεμοφόδια, ως παραναλώσαντες πάντα όσα είχον εις την μάχην, ζητήσαντες δε από τον Θ. Κολοκοτρώνην και αποτυχόντες, ως μη έχοντος και αυτού εις την στιγμήν, εκτύπον τους Οθωμανούς με τας πέτρας όντες εφ'υψηλής θέσεως οι Μανιάται."

Υ.Γ...για του φίλους Μανιάτες & Πελοποννήσιους έχω πάρει φόρα...και κάθε μέρα θα βάζω και από ένα... :)
 
...χάριν της Ιστορικής Αληθείας Μάριε δεν πρόσφεραν απλά, αλλά έσωσαν το γένος. Η Μανή παράμεινε αδούλωτη υπό την Ηγεσία τους...το ποσό καταλυτικό ήταν αυτό το έχω ξαναγράψει...

Ξεκίνησαν δε την επανάσταση νικήσαν στο Βαλτέτσι και πήραν την Τριπολιτσά...αυτοί και όχι άλλοι...

Πάμε παρακάτω....

Όπως αναφέρει και ο Κοκινάκης στο βιβλίο του δεν ήθελαν τον θάνατο του Καποδίστρια και ούτε το επιδίωξαν....

Άρα λοιπόν να δομήσουν ψωροκώσταινα δεν ήθελαν...αντιθέτως ήθελαν Έλληνα Βασιλιά όπως είχαν σχεδιάσει με τον Κυβερνήτη απόγονο των Παλαιολόγων (οικογένεια Μούρτζινων-Τρουπάκηδων), και δυνατή και ελεύθερη Ελλάδα, χωρίς δεσμά...

Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια μας πρόεκυψε ο Όθων, κατ' εντολή...όλων αυτών που τα είχαν συμφωνήσει πλην των Μαυρομιχάληδων…

Ίσως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσεις τα πράγματα καλά, να τα μελετήσεις και να εντρυφήσεις το μέγιστο, διότι αν λεγόσουν Μαυρομιχάλης ,μπορεί να είχες μηνύσει τον εαυτό σου για συκοφαντική δυσφήμιση φιλέ μου...

Για αρχή πάρε το βιβλίο του Κοκκινάκη το μεγάλο αξίζει…όταν το διαβάσεις τα ξαναλέμε....για την ώρα μελέτησε καλά το μικρό, πολύ καλά...

Λυπούμαι Μάριε ειλικρινά διότι ως Μακεδόνας που είσαι δεν θα έπρεπε να τα λες αυτά, τουλάχιστον οχι χωρίς αποδείξεις, με μια απλή αναφορά στον Μαυροκορδάτο χάριν εντυπωσιασμού...θα ήταν νομίζω καλύτερα για σένα...

Υ.Γ...εγώ Μαυρομιχάλης δεν λέγομαι, αλλά για τους λοιπούς φίλους που του αρέσει η Ιστορία και η Αλήθεια άραγε γιατί τούτη η οικογένεια και η Μάνη να είναι τόσο επικατάρατη στα ιστορικά βιβλία?...ποια μεθόδευση υπάρχει?....και γιατί?
Φίλε Γιάννη, σ΄ ευχαριστώ για την υπόδειξη του βιβλίου του Κοκκινάκη, θα το διαβάσω κι επιφυλάσσομαι.
Μου προξενεί έκπληξη ότι οι Μαυρομιχαλαίοι ήθελαν βασιλιά από την αντίπαλη οικογένεια των Μούρτζινων - Τρουπάκηδων, από που συνάγεται αυτό; από ποια πηγή;
Το γεγονός αυτό όμως αποδεικνύει ότι ανακατεύονταν στις μηχανορραφίες της εποχής, θα μου πεις όλοι ανακατεύονταν..
Να σου θυμίσω την αποδοχή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη της προεδρίας του εκτελεστικού που ελεγχόταν από τους προκρίτους αδιαφορώντας για τους όρκους που είχε κάνει με τους στρατιωτικούς λίγους μήνες πριν. Και την ένταξη των Μαυρομιχαλαίων στο γαλλικό κόμμα;
Δες όμως το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας:
https://el.wikipedia.org/wiki/Οικογένεια_Μαυρομιχάλη
βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εφοπλιστές ακόμα και διάδοχος της Σερβίας......
πιο "ελιτ" δεν γίνεται...
και ΞΑΝΑΛΕΩ:
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ήσαν κι αυτοί στην "παρέα" αυτών που "δόμησαν" την ψωροκώσταινα, που δεν άφησαν να ολοκληρωθεί η επανάσταση...
κάνω λάθος; δεν είχαν κυβερνητικές θέσεις; ύψιστα αξιώματα;
το έχω ξαναπεί: δεν ζουμε σε έναν κόσμο άσπρο - μαύρο, αλλά σε έναν γκρίζο, οι μαυρομιχαλαίοι δεν αποτελούν εξαίρεση, είχαν τα καλά τους με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα αλλά και τα άσχημά τους
Ως Μακεδόνας ασχολήθηκα περισσότερο με τα ιστορικά της Μακεδονίας και όχι τόσο με το '21 και ασφαλώς μου διαφεύγουν πράγματα, αλλά φίλε Γιάννη το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας λέει πολλά .....................
 
Φίλε Γιάννη, σ΄ ευχαριστώ για την υπόδειξη του βιβλίου του Κοκκινάκη, θα το διαβάσω κι επιφυλάσσομαι.
Μου προξενεί έκπληξη ότι οι Μαυρομιχαλαίοι ήθελαν βασιλιά από την αντίπαλη οικογένεια των Μούρτζινων - Τρουπάκηδων, από που συνάγεται αυτό; από ποια πηγή;
Το γεγονός αυτό όμως αποδεικνύει ότι ανακατεύονταν στις μηχανορραφίες της εποχής, θα μου πεις όλοι ανακατεύονταν..
Να σου θυμίσω την αποδοχή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη της προεδρίας του εκτελεστικού που ελεγχόταν από τους προκρίτους αδιαφορώντας για τους όρκους που είχε κάνει με τους στρατιωτικούς λίγους μήνες πριν. Και την ένταξη των Μαυρομιχαλαίων στο γαλλικό κόμμα;
Δες όμως το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας:
https://el.wikipedia.org/wiki/Οικογένεια_Μαυρομιχάλη
βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εφοπλιστές ακόμα και διάδοχος της Σερβίας......
πιο "ελιτ" δεν γίνεται...
και ΞΑΝΑΛΕΩ:
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ήσαν κι αυτοί στην "παρέα" αυτών που "δόμησαν" την ψωροκώσταινα, που δεν άφησαν να ολοκληρωθεί η επανάσταση...
κάνω λάθος; δεν είχαν κυβερνητικές θέσεις; ύψιστα αξιώματα;
το έχω ξαναπεί: δεν ζουμε σε έναν κόσμο άσπρο - μαύρο, αλλά σε έναν γκρίζο, οι μαυρομιχαλαίοι δεν αποτελούν εξαίρεση, είχαν τα καλά τους με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα αλλά και τα άσχημά τους
Ως Μακεδόνας ασχολήθηκα περισσότερο με τα ιστορικά της Μακεδονίας και όχι τόσο με το '21 και ασφαλώς μου διαφεύγουν πράγματα, αλλά φίλε Γιάννη το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας λέει πολλά .....................
Κάνεις μεγάλο λάθος Μάριε, και θα πρέπει να διαβάσεις πολύ στο ξαναεπαναλαμβάνω...

Ο Μαυρομιχάληδες είχαν ταχθεί υπερ των Στρατιωτικών υπό τον Κολοκοτρώνη και ενάντια στην Κυβέρνηση Κουντουριώτη. Ήταν πρωτίστως στρατιωτικοί. Απόδειξη οι πράξεις τους στην αρχή του αγώνα η αποχή τους από τον εμφύλιο και ο αγώνας τους μετά την έλευση του Ιμπραήμ. Διάβασε Ιστορία καλά..

Διάβασε και τι λέει ο Καποδίστριας στον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη για τα στρατιωτικά τους έργα...

Αν περιμένεις από την βικιπαιδια να την μάθης ατύχησες...προβάλεις μια λίστα απογόνων και τα βάζεις ολα στο ίδιο σακί...κακώς...

Πάμε στην διχόνοια...

[...]

Καλύτερα από κάθε άλλον γνώριζαν την ανδρεία, την φιλοπατρία και την πολεμική αρετή των Μανιατών οι απόστολοι της Φιλικής Εταιρείας, οι οποίοι και δεν εδίστασαν να επιλέξουν την ελεύθερη Μάνη σαν ορμητήριο του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Από τον Σκουφά μυήθηκε ο Ηλίας Χρυσοπάθης, που ήταν και αυτός Μανιάτης, και οι Φιλικοί της Κωνσταντινούπολης φρόντισαν να μυήσουν τον Κυριάκο Καμαρινό και τα παιδιά του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ,το Γιωργάκη και τον Ανέστη, που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη ως όμηροι της πίστεως του πατέρα τους. Μετά την μύησή τους ο Χρυσοσπάθης και ο Καμαρινός εστάλησαν από την Φιλική Εταιρεία στη Μάνη για να μυήσουν τους Μανιάτες και να ετοιμάσουν την επανάσταση. Ο Καμαρινός μύησε τον Πετρόμπεη, ο οποίος με τη σειρά του μύησε τους: Αθανάσιο Καμαρινό, Αναγνώστη Δημητρόπουλο, Λιμπέριο Αθανασάκη, Παναγιώτη και Διονύσιο Τρουπάκη.

Από τον Ηλία Χρυσοσπάθη μυήθηκαν οι: Καπετάν Νικολάκης Χριστέας, Γιάννης Καπετανάκης-Μαυρομιχάλης, Πανάγος Χριστέας, Ιωάννης Χρυσοσπάθης, Γιάννης Χατζάκος.

Από τον Κυριάκο Καμαρινό μυήθηκαν και οι: Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και αρχιμανδρίτης Γαβριήλ. Ο Π.Τρουπάκης μύησε τους: Παναγιώτη Τρουπάκη, Νικόλαο Βενετσανάκη και τον Ανδρουβίστας Θεόκλητο. Ο Χριστόφορος Περραιβός μύησε τους: Αντώνμπεη Γρηγοράκη, τον Ιωάννη Κουγέα, τον Βενετσάνο Γαϊτανάρο, τον Μονεμβασίας Χρύσανθο, τον Δημήτριο Γρηγοράκη. Αλλά ο Χριστόφορος Περραιβός κατόρθωσε κάτι πιο σημαντικό για τον απελευθερωτικό αγώνα. Συμφιλίωσε τις ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης που ήταν σε έριδα και επέτυχε την υπογραφή του Πατριωτικού Συμφώνου στις Κιτριές, από τους εκπροσώπους των τριών ισχυρότερων οικογενειών της Μάνης, δηλαδή μεταξύ των Μαυρομιχαλαίων, Τρουπάκηδων και Γρηγοράκηδων.

Το Πατριωτικό Σύμφωνο περιελάμβανε και τα ακόλουθα: "Δια του παρόντος ημών ιδιοχειροϋπογεγραμμένου γράμματος υποσχόμεθα μεθ' όρκου της αγιωτάτης και ορθοδόξου ημών πίστεως και με την δύναμην του τρομερού όρκου, όπου αυτοπροαιρέτως δια την σωτηρίαν του Γένους μας εκάμαμεν, ότι να διαφυλάξωμεν τας ακολούθους συνθήκας: Α. Ημείς αι τρείς γενεαί, δηλαδή Μαυρομιχάληδες, Γρηγοράκηδες και Τρουπάκηδες,... υποσχόμεθα με την δύναμιν των ρηθέντων φοβερών όρκων να βασιλεύη εις το εξής εις τα σώματα μας μια ψυχή, μια συμπνοία, μια θέλησις και να μη δύναται ποτέ κανένα εσωτερικόν αίτιον να διασείση ή να αδυνατίση ένα τοιούτον ιερό δεσμό".

Σε συνέχεια το Πατριωτικό αυτό Σύμφωνο περιλαμβάνει και τα εξής: "...Να είμεθε έτοιμοι συμφώνως και προθύμως να πράξωμεν τα όσα ήθελε προσταχθώμεν από τους ανωτέρους και εγκρίτους του Γένους μας δια το Γενικό συμφέρον της Πατρίδος μας Ελλάδος, ωσάν όπου είμεθα υπόχρεοι και εν αυτώ ωρισμένοι να χύσωμεν και την ύστατην ρανίδα του αίματός μας οπόταν η χρεία το καλέσει...".

Τον Ιανουάριο του 1821 φθάνει στην Σκαρδαμούλα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φιλοξενούμενος του Παν. Τρουπάκη - Μούρτζινου. Ο ερχομός του προξένησε μεγάλο ενθουσιασμό στους Μανιάτες και μεγάλη ανησυχία στους Τούρκους που διέταξαν τον Πετρόμπεη να τον συλλάβει. Ο Πετρόμπεης όχι μόνο αγνόησε τη διαταγή του πασά της Τριπολιτσάς αλλά επιτάχυνε το ρυθμό της προετοιμασίας της Επανάστασης.

[...]

Υ.Γ
...το γεγονός οτι είσαι εμπαθής για τους έχοντες καταγωγή "κάτω από το αυλάκι", φαίνεται και είναι αλήθεια αλλα αυτή είναι η προσωπική σου γνώμη, το φόρουμ το παρακολουθούν και αλλού, και θα έπρεπε πρώτα εσύ να μην σπείρεις την διχόνοια ως πατριώτης, γιατί έτσι γίνεται η Ελλάδα ψωροκώσταινα , σου κρούω τον κώδωνα του κίνδυνου...μη μου πεις οτι δεν είσαι γιατί θα είναι ψέμα...
 
Υ.Γ...το γεγονός οτι είσαι εμπαθής για τους έχοντες καταγωγή "κάτω από το αυλάκι", φαίνεται και είναι αλήθεια αλλα αυτή είναι η προσωπική σου γνώμη, το φόρουμ το παρακολουθούν και αλλού, και θα έπρεπε πρώτα εσύ να μην σπείρεις την διχόνοια ως πατριώτης, γιατί έτσι γίνεται η Ελλάδα ψωροκώσταινα , σου κρούω τον κώδωνα του κίνδυνου...μη μου πεις οτι δεν είσαι γιατί θα είναι ψέμα...
Καταλαβαίνεις τι έγραψες; από που κι ως που εμπαθής "με τους έχοντες καταγωγή "κάτω από το αυλάκι""; πότε σου έδωσα τέτοιο δικαίωμα;
Ξέρεις πόσους νοτιοελλαδίτες φίλους έχω;
ΠΑΣ ΚΑΛΑ;;;;;;

.no..no..no..no.
 
Καταλαβαίνεις τι έγραψες; από που κι ως που εμπαθής "με τους έχοντες καταγωγή "κάτω από το αυλάκι""; πότε σου έδωσα τέτοιο δικαίωμα;
Ξέρεις πόσους νοτιοελλαδίτες φίλους έχω;
ΠΑΣ ΚΑΛΑ;;;;;;

.no..no..no..no.
Αφού λοιπόν έχω λάθος , επικεντρώσου και εσύ στα Ιστορικά Γεγονότα , Μάριε....δεν είσαι λοιπόν εμπαθής.... :)

Θα είναι προτιμότερο από το να απαριθμείς τα σόγια...μαύρα πρόβατα έχουν ολα....
 
Back
Top