Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Σήμερα Ιωάννινα το καλύτερο μπασιμο έως τώρα...
Και να φανταστείτε το βράδυ έβρεχε κατα τις 2 τα ξημερώματα,οπότε λέω δεν πάω με τίποτα θα το κόψω ύπνο...
Κάτι όμως μέσα μου με έτρωγε και τελικά πήγα.
Παιδιά πέρναγαν τσίχλες από τις 06:45 έως τις 11:00 α_σ_τ_α_μ_α_τ_η_τ_α....
Φυσικά το όριο το κάναμε για πλάκα.
FCKOj6Y.jpg

Κοτσύφια καθόλου...ούτε ένα...άρα έχουμε ακόμα περάσματα..
Φιλαρακι στα γιαννενα σημερα ζητημα να ειδε 15 πουλια ,που γιναναι ολα αυτα ρε παλικαρι και μας δινεις και ελπιδες?

Και να φανταστείτε το βράδυ έβρεχε κατα τις 2 τα ξημερώματα,οπότε λέω δεν πάω με τίποτα θα το κόψω ύπνο...
FCKOj6Y.jpg

Μπράβο ρε Μήτσο ! Άντε και στις γαλάζιες τώρα .
Ελα και παίρνει τα πάνω του ο Νομός φέτος .....

Καλησπέρα πάλι κεντρική Εύβοια σήμερα ένα μέτριο περασματακι με πολύ ψηλωμενα πουλιά μικρής διάρκειας. Το ύψος τους ήταν τέτοιο που αν και κατάφερα να χτυπήσω 10τσιχλες και ένας κοτσυφας μεταξύ τους με 1κουτι περίπου φυσίγγια κατάφερα να καρπωθω μόνο 2 γιατί έπεφταν μέσα στο δάσος λόγω του ύψους και της ταχύτητας που είχαν .παράπλευρες απώλειες 1ψαρονι που χτυπήθηκε από λάθος και ένα κοράκι που πέρασε την λάθος ώρα από το λάθος σημείο.την επόμενη Κυριακή θα ασχοληθώ με ψάρεμα δεν νομίζω να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Καλησπέρα κύριοι χρονιά πολλά μας για την Εθνική μας γιορτή πρώτο απογευματινό για την φετινή χρονιά.Από της 16:45 εως 18:00 σε όλο το οπτικό μου πεδίο ζήτημα να είδα κανα 15 πουλιά,3 τουφέκισα την μια που πέρασε σχετικά καλά καρπώθηκα..

Στην Άρτα κάναμε με τον Ηλία 3 απογευματινά. Και τα 3 μας έδωσαν πουλάκια και δεν μείναμε με παράπονο. Μάλιστα στα 2 πήραμε από 4-6 πουλιά ο καθένας κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Απορώ όμως γτ από πρωινά μπασίματα πολύ φόλα.

Last edited:
ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΧΛΑ:
Ας μιλήσουμε πρώτα για τη βιολογία. Οι τσίχλες είναι μέρος της οικογένειας Muscicapidae, υπό την οικογένεια Turdidae. Το γένος turdus περιλαμβάνει 67 είδη πτηνών και από αυτά, μόνο 4 μας αφορούν, θα τα εισαγάγουμε λίγο χαμηλότερα. Ξέρετε γιατί μεταναστεύουν οι τσίχλες και τι επηρεάζει τη μετανάστευσή τους;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΤΗΝΩΝ;
Μεταξύ καθιστικών πουλιών, ορισμένα είδη καταλαμβάνουν μια περιοχή και δεν τα αφήνουν σε καμία χρονική στιγμή του έτους. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, καταλαμβάνουν ένα έδαφος κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και μετακινούνται σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι μεταναστευτικές.

Από την τελευταία εποχή των παγετώνων, τα πουλιά έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν για να βρουν θερμότερες κλιματολογικές και διατροφικές περιοχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοχή της Μεσογείου ήταν ένα καλό μέρος για να μείνουν.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 1
Έλλειψη πόρων τροφίμων
Είναι εύκολα κατανοητό ότι αυτό το πρόβλημα σχετίζεται με τη μείωση της θερμοκρασίας . Τα έντομα γίνονται σπάνια και τα πουλιά αναγκάζονται να αντλούν το φαγητό τους αλλού ή ακόμη και να αλλάζουν τις αναλογίες ορισμένων στοιχείων της διατροφής τους.

Οι τσίχλες έχουν προσαρμοστεί με το φαγητό κυρίως έντομα ή ασπόνδυλα το καλοκαίρι και επιλέγουν τα μούρα ή τα φρούτα το χειμώνα.

2
Η υπερθέρμανση του πλανήτη
Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και η διαφορά πίεσης μεταξύ του Αζορικού Υψηλού και του Ισλανδικού Χαμηλού επηρεάζουν επίσης τη μετανάστευση των πτηνών. Το φαινόμενο αυτό μας οδηγεί τελευταία τριάντα χρόνια, οι δυτικοί άνεμοι πιο συχνα που προκαλούν περισσότερο χειμώνα βροχερό και πολύ πιο γλυκό . Αυτό έχει αναγκάσει τους αποδημητικούς πληθυσμούς πτηνών να καθυστερήσουν ή ακόμα και να ακυρώσουν οποιαδήποτε μετανάστευση.

3
Ο άνεμος
Ο αέρας επηρεάζει επίσης τη μετανάστευση. Για να αναλάβουν μια μακρά πορεία, τα πουλιά χρησιμοποιούν τους ανέμους με διαφορετικούς τρόπους. Οι τσίχλα, επιλέγει το υψόμετρο της πτήσης για το οποίο ο άνεμος είναι ο πλέον ευνοϊκός. Οι μελέτες ραντάρ επιβεβαίωσαν ότι μεταναστεύουν με μεγαλύτερη ένταση παρουσία ενός ουράνιου ανέμου και με ανοιχτό αέρα ή πλευρικό άνεμο για να περιορίσουν την απώλεια ενέργειας και χρόνου.

4
Η επιρροή του ανθρώπου
Η δημιουργία έντονων φωτεινών πηγών (φάρους, βιομηχανικές τοποθεσίες ...) μπορεί να αποτελέσει έμμεση βοήθεια για τον εντοπισμό κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού, αλλά και να γίνει τόπος θανάτου για τα πουλιά.

Η αλλαγή του γεωργικού τοπίου επηρεάζει επίσης τη μετανάστευση, ειδικά εάν συνδέεται με την εξαφάνιση των χώρων σίτισης. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν τα πουλιά έχουν μεγάλη ικανότητα προσαρμογής, δεν έχουν πλέον το χρόνο να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα σημαντικές μεταβολές στις μεταναστευτικές κινήσεις.

Οι μελέτες έχουν καθορίσει κάποια επίδραση των κλιματικών διακυμάνσεων στο μεταναστευτικό φαινόμενο των πτηνών. Το κλίμα της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα δείκτη που ονομάζεται Βορειοατλαντική ταλάντωση . Ο δείκτης ONA μετρά τη διαφορά μεταξύ του υψηλού και του ισλανδικού χαμηλού Αζόρες.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι εάν το ισλανδικό χαμηλό είναι ισχυρό και ο ασταθής κλώνος των Αζορών είναι αδύναμος , έχουμε γενικά ψυχρούς και ξηρούς χειμώνες στην Ευρώπη και συνεπώς τις πιθανότητες ισχυρών μεταναστεύσεων . Από την άλλη πλευρά, αν το ισλανδικό χαμηλό είναι αδύναμο και τα υψηλά των Αζορών είναι ισχυρά, έχουμε ήπιους, υγρούς χειμώνες και συνεπώς κακές μεταναστεύσεις .

Από το 2008, το ONA τείνει να μεταβεί από θετικό σε αρνητικό, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι για μελλοντικές μεταναστεύσεις.

Φιλαρακι στα γιαννενα σημερα ζητημα να ειδε 15 πουλια ,που γιναναι ολα αυτα ρε παλικαρι και μας δινεις και ελπιδες?
Αυτά που αναφέρω είναι προσωπικές εμπειρίες...βλέπω την κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα και καταλαβαίνω ότι τα δικα μου κυνήγια φέτος φαντάζουν ουτοπία...
Εκτιμώ ότι αυτά τα πουλιά ανήκουν σε άλλον άξονα αποδημίας και όχι στης Άριστης κτλ...
Θεωρώ άδικο να γράψω εδώ μέσα ακριβές περιοχή...μπορώ όμως όποτε θέλετε να κυνηγήσουμε παρέα στο συγκεκριμενο μερος οπως έχω κάνει και με άλλα παιδιά του φόρουμ,και να γνωρισω τον άνθρωπο που του εχω εκμυστηρευτεί έναν κυνηγοτοπο.
Διαβαζω τον skyfall από την Κέρκυρα να γραφει για μεγάλους αριθμούς πουλιών τις προηγούμενες ημέρες...κάτι γίνεται λοιπόν με τους άξονες αποδημιας που δεν μπορώ να το εξηγήσω.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις και συγχύσεις.

FCKOj6Y.jpg

Tζίμη άλλαξε set up .......
Ανέβα μια κλίμακα πάνωωωωωωωωω .sarcastic.

Αυτά που αναφέρω είναι προσωπικές εμπειρίες...βλέπω την κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα και καταλαβαίνω ότι τα δικα μου κυνήγια φέτος φαντάζουν ουτοπία...
Εκτιμώ ότι αυτά τα πουλιά ανήκουν σε άλλον άξονα αποδημίας και όχι στης Άριστης κτλ...
Θεωρώ άδικο να γράψω εδώ μέσα ακριβές περιοχή...μπορώ όμως όποτε θέλετε να κυνηγήσουμε παρέα στο συγκεκριμενο μερος οπως έχω κάνει και με άλλα παιδιά του φόρουμ,και να γνωρισω τον άνθρωπο που του εχω εκμυστηρευτεί έναν κυνηγοτοπο.
Διαβαζω τον skyfall από την Κέρκυρα να γραφει για μεγάλους αριθμούς πουλιών τις προηγούμενες ημέρες...κάτι γίνεται λοιπόν με τους άξονες αποδημιας που δεν μπορώ να το εξηγήσω.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις και συγχύσεις.
Κανένας δεν ζήτησε να γράψεις ακριβές στίγμα περιοχής,φτάνει να πεις προς Κόνιτσα Μέτσοβο πχ εξάλλου τα μέρη είναι χαοτικά και κατασκηνωμενα εδώ και ένα μήνα από ζακυνθινους Κερκυραίους και πάει σύννεφο !!!

Καλησπέρα. Παρασκευή απόγευμα στο χωριό, κατά τις 5.00' είπα να πάω στο καρτέρι μου να δω τι γίνεται, αν έχει έρθει καμιά. Μέχρι τις 6.30' δεν φάνηκε τίποτα. Μετά πέρασαν μερικές (7-8 είδα συνολικά) μακριά και ψηλά. Μέχρι τις 7 παρά 10' έριξα σε 3 που μου πέρασαν κάπως πιο κοντά, αλλά και οι 3 τουφεκιές πήγαν στο βρόντο. Έφυγα απογοητευμένος κι εκνευρισμένος ...
Χθες πήγα πάλι, αλλά κατά τις 6.00' ... Βαρέθηκα να περιμένω. Μέχρι τις 6.45' απολύτως τίποτα !!! Μετά φάνηκαν πάλι μερικές, 7 ή 8 σε ζευγάρια και μονές, αλλά όλες πολύ πιο ψηλά στην πλαγιά, πάνω από τα πυκνά, και καμιά προς το μέρος μου. Σηκώθηκα κι έφυγα ... λίγο πιο κάτω στην πόρτα από πλέγμα, πριν κρεμάσω το τουφέκι στον ώμο για να την ανοίξω να βγω στο δρόμο, στάθηκα ένα λεπτό κι έριξα μια ματιά στον ουρανό. Τότε πέρασε μια από πάνω μου, γύρισα ενστικτωδώς και της έριξα και την είδα να πέφτει, στο περίπου, απέναντι ανάμεσα σε ελιές. Πήγα να την πάρω, μου έφαγε 5-6 λεπτά να τη βρω, εν τω μεταξύ νύχτωσε, κι αν δεν είχα φακό - και αν δεν είχε πέσει ανάσκελα - μάλλον δεν θα την εύρισκα !!!
IMG-20181027-190215.jpg

Και για να προλάβω τον Τάσο, φυσίγγι ιδιογόμωσης cal.16 σε Νο.7 - Αν και είχα μαζί μου μερικά Lambro και B&P σε Νο.8 είχα βάλει το 7αρι στην αρχή, και τις δυο μέρες, γιατί πιο πολύ ήλπιζα να δω καμιά φάσσα ή καμιά κουρούνα, παρά τσίχλα ... :D Αλλά μάταια ...

Σήμερα το πρωί, τσίχλες λίγες, μα κάπως καλύτερα από χτες... Είδα και ελάχιστα κοτσύφια... Πολύ μικρό μπάσιμο...
Το μεσημέρι, ανέβηκα πάλι στα έλατα για καμιά τσαρτσάρα, μα... αυτές έχουν εξαφανιστεί...! Ελάχιστα πουλιά (όπως χτες), δεν αξίζει τον κόπο...
Το απόγεμα στο καρτεράκι, πρώτη ημέρα που είδα καμιά 10ριά πουλάκια (μόνο σε 2 επιχείρησα και τα πήρα)...! Επιτέλους μία θετική "νότα" στα απογεματινά μου... Για να δούμε...

Status
Not open for further replies.
Back