Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
ΧΘΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΤΕΡΙ 3 ΑΤΟΜΑ 45 ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ 10 ΧΑΜΕΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΕΦΑΓΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ. ΕΙΧΑ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΥΤΙΑ NSI CLASSICA 7,5. ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΩ(ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ) ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΛΗΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΦΕΥΓΑΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ.....
Πέτρο, εγώ δε νομίζω να είχαν πάθει κάτι τα φυσίγγια, απλώς θεωρώ ότι δεν ήταν καλή επιλογή λόγω του νούμερου σκαγιών.
Και τα δυο θέματα που αναφέρεις τα βρίσκω φυσιολογικά ... Το 7,5αρι είναι χοντρό για τσίχλα, κι ένα ή δυο μόνο να φάει είναι μεγάλα τα τραύματα και μεγάλες οι πιθανότητες να κόψουν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες) οπότε είναι λογικό να ματώσει.
Όσο για τα χτυπημένα πουλιά που έπεφταν μακριά: πιστεύω ότι έπαιρναν 1-2 περιφερειακά σκάγια. Επειδή είναι πολύ συγκεντρωτικό φυσίγγι (και χοντρά τα σκάγια) η περιφέρεια λογικά θα είχε λίγα σκάγια. Βέβαια με τα 7,5αρια (ακόμη κι αν το φυσίγγι βγάλει για κάποιο λόγο μικρότερη αρχική ταχύτητα από τη συνήθη) αν η τσίχλα πάρει 1-2 από τη μέση και μπρος, το πιθανότερο είναι να πέσει πατσαβούρι ... Αν όμως τα 1-2 σκάγια τα πάρει στην κοιλιά φυσικά θα πετάξει αρκετά μέχρι να πέσει, (κι όχι μόνο 7,5αρι αλλά και 6αρι να είναι δεν θα την "κόψει" αμέσως ...)
Οταν κάτι δεν μας πάει καλά, ο εύκολος "ένοχος" είναι τα φυσίγγια ... όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι έτσι, κατά την προσωπική μου γνώμη... ;)

σωστα τα λες στελιο απλως δεν νομιζω να φταινε τα σκαγια εγω πιστευω επειδη ειναι συγκεντρωτικο και το απογευμα ειναι εισερχομενα τα πουλια και οσο περναει η ωρα πιο κοντα η βολες δεν ηταν πανω και δεν τον βοηθαγε το φυσιγγι.

Πέτρο, εγώ δε νομίζω να είχαν πάθει κάτι τα φυσίγγια, απλώς θεωρώ ότι δεν ήταν καλή επιλογή λόγω του νούμερου σκαγιών.
Και τα δυο θέματα που αναφέρεις τα βρίσκω φυσιολογικά ... Το 7,5αρι είναι χοντρό για τσίχλα, κι ένα ή δυο μόνο να φάει είναι μεγάλα τα τραύματα και μεγάλες οι πιθανότητες να κόψουν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες) οπότε είναι λογικό να ματώσει.
Όσο για τα χτυπημένα πουλιά που έπεφταν μακριά: πιστεύω ότι έπαιρναν 1-2 περιφερειακά σκάγια. Επειδή είναι πολύ συγκεντρωτικό φυσίγγι (και χοντρά τα σκάγια) η περιφέρεια λογικά θα είχε λίγα σκάγια. Βέβαια με τα 7,5αρια (ακόμη κι αν το φυσίγγι βγάλει για κάποιο λόγο μικρότερη αρχική ταχύτητα από τη συνήθη) αν η τσίχλα πάρει 1-2 από τη μέση και μπρος, το πιθανότερο είναι να πέσει πατσαβούρι ... Αν όμως τα 1-2 σκάγια τα πάρει στην κοιλιά φυσικά θα πετάξει αρκετά μέχρι να πέσει, (κι όχι μόνο 7,5αρι αλλά και 6αρι να είναι δεν θα την "κόψει" αμέσως ...)
Οταν κάτι δεν μας πάει καλά, ο εύκολος "ένοχος" είναι τα φυσίγγια ... όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι έτσι, κατά την προσωπική μου γνώμη... ;)
σωστα τα λες στελιο απλως δεν νομιζω να φταινε τα σκαγια εγω πιστευω επειδη ειναι συγκεντρωτικο και το απογευμα ειναι εισερχομενα τα πουλια και οσο περναει η ωρα πιο κοντα η βολες δεν ηταν πανω και δεν τον βοηθαγε το φυσιγγι.
Ειμαστε τρια ατομα κοντα και βλεπαμε τισ ντουφεκιες. Ολα τα πουλια μα ολα κοντα η μακρια ηταν γεματο αιματα και αυτα που εφευγαν χτυπημενα βλεπαμε τις ντουφεκιες οτι δεν τα κραταγε αμεσως. Τωρα τι να πω σιχτιριζα που για πρωτη φορα φετος δεν ειχα του καραμινιδη μαζι μου (στο ντουλαπι εχω δυο κουτεσ...) να γαζωνουν οπως των αλλων δυο...

Αυτό ακριβώς λέω, ότι (κάποιες) βολές δεν ήταν "κέντρο". Απλά ανέφερα και τα σκάγια, γιατί πιστεύω αν ήταν πιο ψιλά (9 - 9,5 - 10), επομένως και πιο πολλά, η περιφέρεια ίσως να είχε κάποια πυκνότητα ώστε η τσίχλα να "φάει" 3-4 και να πέσει άμεσα.
Από την άλλη βέβαια, αν οι βολές ήταν "κέντρο" και κοντινές, και μάλιστα με το Classica - ανεξαρτήτως νούμερο, δεν θα έμενε και τίποτα από το πουλί ... Όπως την έπαθα εγώ προχθές με το Ρουμελ.30, στην τελευταία που χτύπησα (την πρώτη μου το 2019) που ... δεν άξιζε τον κόπο να σκύψω να την πάρω !!! .yel.
.sarcastic.

σωστος

Δίκαννο με κάννες 62 εκ κ τσοκ 4_2 τι φυσίγγια θα επιλέγατε για καρτέρι απογευματινό παιδιά? Ευχαριστω

Αν πετούν σε νορμάλ αποστάσεις και κοντά δεν θα έβαζα κάτι το ιδιαίτερο, ίσως και κάποιο με μισόταπα.

ΕΙΧΑ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΥΤΙΑ NSI CLASSICA 7,5. ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΩ(ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ) ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΛΗΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΦΕΥΓΑΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ.....
Αν ειχαν οξειδωση απο εξω εστω κ μικρη τοτε ναι ειναι ενδειξη υγρασιας..αν οχι, υγρασια δεν υπαρχει..το μεταλλο τον φυσιγγιων ειναι πολυ ευπαθες κ οταν υπαρχει υγρασια στον χωρο θα μας το δειξει σε συντομο χρονικο διαστημα..
Τα τρια χρονια που τα εχεις δεν παιζουν κανενα ρολο,εχω ριξει κ ριχνω κατα καιρους τσιχλοφυσιγγα πανω απο 15ετιας με πολυ καλα αποτελεσματα..
Τα μονα φυσιγγια που πεταω ειναι τα πολυ σκουριασμενα-σαπισμενα κ οσα εχουν σκουρια περιμετρικα του καψουλιου γιατι σιγουρα θα εχει εισχωρησει μεσα η υγρασια...τα ελαφρως οξειδωμενα ριχνονται παντα με το δικαννο κ κανουν την δουλεια τους..αυτα οσο αφορα τα τσιχλοφυσιγγα..
Ο θανατος του φυσιγγιου(και ειναι κ πολυ συντομως)ειναι η υγρασια κ οχι τα χρονια,οτι συμβαινει κ με τα οπλα..
Μην ξεχναμε μαρτυριες-αφηγησεις κυνηγων που στις μερες μας εχουν παρει εκλεκτα θηραματα με φυσιγγια γεμισμενα πριν το '80...
Το πιο πιθανο να μην ταιριαξε το φυσιγγι με αυτες τις συνθηκες..
Δίκαννο με κάννες 62 εκ κ τσοκ 4_2 τι φυσίγγια θα επιλέγατε για καρτέρι απογευματινό παιδιά? Ευχαριστω
Εξαρτατε απο το μερος που θα γινει το απογευματινο,ανοιχτο η κλειστο πεδιο..
Μπορεις να ξεκινησεις με συγκεντρωτηρα στην πρωτη περιπτωση κ να τελειωσεις με διασπορας..
Στην δευτερη, μπορεις να χρησιμοποιησεις κ μονο διασπορας..η τα διασπορας να γινουν μεσοταπα..
Αυτα αν θελουμε να το "εξιδικευσουμε" λιγο..
Αν οχι κ ο συγκεντρωτηρας απο μονος του μια χαρα θα αποδωσει..Οι "σφηνες" το σουρουπο ειναι η μεγαλοι διαολοι....

.congrats..well done..well done..well done. Με πρόλαβες Στέλιο, αυτά ακριβώς ήθελα να γράψω κι εγώ...!!! Προσυπογράφω...!!! (Κάποιες φορές, εάν σκεπτόμαστε κάποια "θεματάκια" με ψυχραιμία και λογική, η λύση είναι πανεύκολη...!)

ΧΘΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΤΕΡΙ 3 ΑΤΟΜΑ 45 ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ 10 ΧΑΜΕΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΕΦΑΓΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ. ΕΙΧΑ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΥΤΙΑ NSI CLASSICA 7,5. ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΝΑ ΤΑ ΡΙΞΩ(ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ) ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΛΗΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΦΕΥΓΑΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ.....
Στην τσίχλα εχω παντα 32,9,4*. Πριν τρια χρονια στα μπασίματα Αττική, επηρεασμένος απο τα φόρουμ , παιρνω την πρωτη μερα ενα κουτι nsi classica 7,5 και κλεινω το τσοκ σε 3*. Ενα κουτι , μια τσίχλα. Την επομενη με τα γνωστά 4* , ν9 14 τουφ. 4 πουλια. Τα πουλια και τις δυο μερες σε τρελα ύψη.
Τα συμπεράσματα δικα σου (όσον αφορα το σκοπευτή κυριως )

Δεν θα αλλάξεις κάτι Ηλία...! Τα κλασικά που χρησιμοποιείς συνήθως θα πάρεις...!!!
Οι συσφίγξεις είναι ό,τι πρέπει, και το κοντό μήκος καννών δεν παίζει κανέναν μα κανέναν απολύτως ρόλο στο βλητικό αποτέλεσμα...!!!

Στην τσίχλα εχω παντα 32,9,4*. Πριν τρια χρονια στα μπασίματα Αττική, επηρεασμένος απο τα φόρουμ , παιρνω την πρωτη μερα ενα κουτι nsi classica 7,5 και κλεινω το τσοκ σε 3*. Ενα κουτι , μια τσίχλα. Την επομενη με τα γνωστά 4* , ν9 14 τουφ. 4 πουλια. Τα πουλια και τις δυο μερες σε τρελα ύψη.
Τα συμπεράσματα δικα σου (όσον αφορα το σκοπευτή κυριως )
Ούτε γω τα βρήκα μ' αυτό το φυσίγγι όσες φορές το δούλεψα σε τρυγόνια και τσίχλες με 3* που συνήθως έβαζα στη benelli τότε, είχε πολλή ανακρουση και αστοχουσα πιο εύκολα. Πολύ συγκεντρωτικό φυσίγγι που στο κυνήγι της τσίχλας δεν έχει μεγάλη αξία. Ας παίρνουμε τα πουλάκια που παίρνανε καλά, γιατί αν τη καταβάλλει μακριά θα την βρούμε κι ευκολα; Δε νομίζω...

Το ψιλό σκάι είναι πολύ πιο πυκνό (λόγω αρκετά αυξημένου πλήθους σκαγιών στη γόμωση) και, άρα, πιο πιθανό να πάρει πιο πολλά σκαγάκια (είτε κεντρικά, είτε περιφερικά) η τσιχλίτσα και να πέσει (πολλαπλό, θανατηφόρο τραύμα)...!!!
Για μένα λοιπόν, Νο 10, 9μισό, 9 είναι τα ενδεικνυόμενα...! Άντε να κατεβούμε καμιά φορά και στο 8μισό ή 8...! Όχι πιο κάτω! Είναι υπερβολή...!!!
Αναφέρομαι στην κοινή, την κόκκινη και τον κότσυφα. Για την γερακότσιχλα (turdus pilaris) και την μεγαλύτερη απ' όλες, τσαρτσάρα (turdus viscivorus), τα ενδεικνυόμενα νούμερα είναι: 8μισό, 8, 7μισό και 7...! Δεν χρειάζεται πιο χοντρά...!
Τα βάρη των γομώσεων ξεκινάνε (για τους πιο "τολμηρούς" και ικανούς) από 24 γραμμάρια (skeetοφύσιγγα, trapοφύσιγγα) και φτάνουν μέχρι τα 34 γραμμάρια το μέγιστο, για τις μεγάλες τσίχλες...! Πιο βαριές είναι υπερβολή...!

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back